Porto -portviiniä ja Ribeiraa osa 2

Porto ilman portviiniä ei ole Porto. Itselle portviini on tähän asti ollut vain erittäin hyvän pihvin kastikeainesta eli Portviini kastiketta. Nyt Portugalin matka avasi hiukan enemmän sitä, mitä juoma on. Me käväisimme yhtenä päivänä tutustumassa yhden portviinituottajan portviinikellariin. Samalla tutustuimme Ribeiran jokialueeseen. Tuohon Porton kuuluisaan vanhan kaupungin alueeseen, missä toisella puolen jokea avautuu värikäs Porton Ribeira ja toisella puolen Vila Nova de Gaia.

porto1.jpg
Jo junalla Portoon tullessa Ribeira avautuu upeasti eteemme

Portviinin syntyvuodet

Enpä ennen matkaa tiennyt juuri kuin portviinimerkin Sandemans, jota itse olin ostanut tuotavkastikkeen tekoa varten. Toki viimeksi huuhtosin  loppuviinin valkohomejuuston ja mansikoiden kera kurkustani alas. Kun näin nautittuna juoma on parhaimmillaan. Ja totta oli. Aivan taivaallinen makujen sinfonia.

Jo vuodesta 1400 – luvun puolivälistä lähtien Dourojoen laaksossa on valmistettu viiniä. Nykyisen muotoinen väkevöity viini syntyi 1700-ja 1800- luvuilla, kun viiniin piti saada parempi säilyvyys pitkien merimatkojen ajaksi. Siihen lisättiin brandyä.

Portviinin nimi on suojeltu vuodesta 1756 lähtien:nimeä saa käyttää vain Douron laaksossa Pohjois – Portugalissa valmistetusta viinistä.

Erityisesti Englannissa Portviini tuli suosituksi johtuen alhaisesta hintatasosta verratessa ranskalaisiin viineihin. Portviinin suosioon vaikutti myös se, että Englannin ja Ranskan väliset suhteet eivät olleet ihan parhaimmat. Englantilainen suosio näkyy mm portviinimerkeissä. Suurin osa on brittiperäisiä: Croft, Taylor jne.

Porto Sandeman

Portviinin saloja

Portviiniä valmistetaan paikallisrypälelajikkeista. Lajikkeita ovat mm. Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca ja Tinta Cão. Käymisen aikana portviiniin lisätään  77-prosenttista alkoholia, jolloin käyminen keskeytyy ja viiniin jää jäljelle rypälesokeria, joka tekee juomasta makean. Portviinin vahvuus on yleensä noin 20 tilavuusprosenttia alkoholia.

Portviiniä säilytetään ja kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta ja enimmillään vuosikymmeniä. Pitkän tynnyrikypsytyksen aikana tuoreen portviinin hedelmäiset aromit muuttuvat rusinaisiksi ja pähkinäisiksi, sillä viini hapettuu ja tammesta liukenee viiniin aromiaineita. Samalla viinin väri muuttuu. Erittäin pitkään tynnyrikypsytetty portviini lähenee maussaan konjakkia. Myös tammitynnyrin koko vaikuttaa viinin aromaattisuuteen.

Ferreira, Porto

Pullotusvaiheessa viinejä saatetaan myös sekoittaa eri tavoin eri ikäisten tai eri viinitilojen kesken. Eri lajeilla ja vuosikerroilla on siis merkitystä.

Portviinilaatuja on hyvin paljon. Pääasiassa löytyy punaisia, kellanruskeita ja valkoisia lajeja. Ruby on yleisin kolme vuotta kypsytetty viini. Tawny taas 10, 20, 30 tai 40 vuotta kypsytetty viini.

Ferreira, Porto
Ferreiran perustaja

Lisää viinin valmistuksesta ja lajikkeista voit lukea mm. Wikipedia Portviini.

Myös Tämä Matka – blogissa on kattava juttu portviinin saloista. Käyhän kurkkaamassa: Oon mä juonut Portviinii Portossa

Portviinin tuottajia on monia. Kuuluisin on kai Sandeman. Muita ovat mm. Fonseca, Ferreira, Taylor, Quinta do Noval, Niepoort, Dow ja Graham.

Itse asiassa Portviini kellarit sijaitsevat Vila Nova de Gaiassa eli toisella puolen jokea kuin Porton Ribiera. Nämä ovat vain kellareita, missä viiniä suotuisten olosuhteiden vuoksi kypsytetään. Kypsymään viinit tuodaan Dourojoen laaksosta, missä rypäleet kerätään.

Porto

Viinintuottaja Ferreira

Portviinikellareita on useita ja kellarikierroksia on tarjolla usealla tuottajalla. Me valitsimme vierailukohteeksi viinitalo Ferreiran.

Ferreira on yksi perinteikkäimmistä Portugalin Portviinitaloista. Se perustettiin v. 1751, kun ulkomaalaiset kauppiaat Pohjois-Euroopasta jo myivät Eurooppaan Porton viinejä. Ferreiran suuruuden takana on nainen Dona Antonia Ferreira (1811-1896). Hän alkoi kasvattamaan liiketoimiaan portviinin parissa jäätyään leskeksi.

Tänä päivänä Ferreira omistaa kaikkiaan kahdeksan quintaa eli tilaa, yhteensä pinta-alaltaan melkein 350 hehtaaria. Näiltä tarhoilta saadaan reilu kolmannes yhtiön tarvitsemista rypäleistä.

dsc03289.jpg

Viinitilakierros ja portviini en maistelua

Me ostimme viinitilakierroksen turisti – infosta. Kierroksen hinta oli 12 e/ henkilö. Se sisälsi kierroksen ja kaksi lasia Ferreiran perusportviinejä. Mikäli haluat maistella erikoisempia viinejä, kannattaa viinitilakierros ostaa suoraan tilalta. Miinusta turisti-infolle pitää antaa siitä, että eivät tätä meille osanneet kertoa.

Ferreira

Ferreira, Porto

dsc03262.jpg

Porto

Ferreira, Porto

Vila de Gaian alueella on useita viinikellareita, joihin pääsee tutustumaan. Järkevin tapa päästä kierrokselle on mennä suoraan viinintuottajan tilukselle. Nämä on helppo löytää jokialueen varrelta.

Ribeiran jokirantamailla

Ribeira kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Se on laaja alue, joka kattaa Dourojokilaakson alueen aina ylös Sao Benton asemalle.

Porto

 

Porto

Viinikellarikierrokselle mennessämme me kuljimme upeissa Ribeiran Dourojoen alueella Vila Nova Gaian ja Porton puolelta. Siellä saimme ihastella jokiuomassa lipuavia laivoja, rantakatuja ja niiden varrella olevia vanhoja värikkäitä taloja. Toisella puolen jokea siis viinikellarit ja toisella puolen nuo ihastuttavat talot. Hetken odottelimme vesitaksia, joka olisi vienyt meidät toiselle puolen jokea mykistyneenä katsellen ympärillemme. Päädyimme kuitenkin ylittämään joen menemällä ikoniselle Ponte Dom Luis I – sillalle.

dsc03319.jpg

dsc03339.jpg
Jotkut ne hyppelivät sillalta alas. Me ihan vaan käveltiin siltaa pitkin 🙂

Porto

Näköaloja tällä alueella voi katsoa useasta paikasta. Sillalta on upeat näköalat mutta sitten Vila Nova Gaian alueelta voi gondolin kyydissä mennä ylös Ponte Dom Luis – sillan alkupäähän ylös kukkulalle.

Sillan on suunnitellut opiskelija-aikoinaan Gustav Eiffel 1886. 

Lisää Ribeiran alueesta vielä myöhemmin seuraavassa jutussa.

Porto

Porto

 

11 vastausta artikkeliin “Porto -portviiniä ja Ribeiraa osa 2

  1. Porto on ihana! Ja portviinien tunnelmaan pääsee kyllä niin hyvin juurikin kellarikierroksella. Ferreiran portit on todella hyviä. Hyvin valittu talo siis. Mutta harmillisesti mokasi turisti-info 😦

    Liked by 1 henkilö

    1. Me pidimme Portosta enemmän kuin Lissabonista. Kellarikerros on ehdottomasti suoritettava joissakin noista lukemattomista viinikellareista.

      Tykkää

  2. Ribeira on kyllä kaunista aluetta. Tuossa viimeisessä kuvassa oleva terassi on kyllä kauhea turistirysä. Siinä on paljon nuoria sisäänheittäjiä. Juomapaikkana se kyllä toimii, mutta erehdyin kerran syömään siinä, kun oli nälkä. En suosittele kenellekään. 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. Juu varmasti. Liikenne ainakin oli melkoinen.

      Tykkää

  3. Käväisimme Portossa kotimatkalla Santiago de Compostellasta, mutta viivyimme kaupungissa sen verran vähän aikaa, että se meni ihan vaan fiilistelyyn – viinikierroksille emme ehtineet. Portugali on kyllä kiva kohde, voisi olla ihan mahdollisuuksien rajoissa palata Portoonkin vielä joskus – jos vaikka silloin sitten …

    Liked by 1 henkilö

    1. Portugalissa on paljon paikkoja ja nähtävää. Voisin matkustaa etelämmäskin.

      Tykkää

  4. Ollaanko Jo Perillä 27 elokuun, 2019 — 8:20 am

    Voi vitsit, kuulostaa sellaiselta paikalta mihin pitäisi viedä tuo meidän Viini-intoilijamme. 🙂 Porto (ja itseasiassa koko Portugali!) vaikuttaa kauniilta paikalta, täytyy ehdottomasti joskus vielä vierailla siellä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Portugalista tuli mulle suosikkimaa. Voin siis suositella.

      Tykkää

  5. Hyvä mainospuhe, tuli sellainen olo, että pakko päästä maistamaan Portviiniä. Ystäväni asui aikoinaan Portugalissa 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Täytyy sanoa, että en ole niin ihmeesti välittänyt mutta pakko maistaa oli. Hiukkasen väkevää tuo viini kyllä on.

      Tykkää

  6. Päivitysilmoitus: Porton parhaat – Eevagamunda

Jätä kommentti