Porto – muutakin kuin portviiniä osa 3

Porto oli Lissabonin jälkeen hyvin erilainen tuulahdus Portugalia. Olen tyytyväinen, että palastelimme reissuamme, emmekä jääneet yhteen paikkaan. Vaikka siirtymisissä paikasta toiseen menee aikaa ja matkalaukkujen kanssa heiluminen ei ehkä ole mukavinta. No suht kivuttomasti siirtymisemme tapahtui. Juna-asemien ja hotellien välit kuljimme pitkälti taksilla. Näistä lisää vielä reissun yhteenvedossa. 

Jos Lissabonia kuvaa sivistyneeksi, voi Portoa kuvailla rappioromanttiseksi ja mystiseksi paikaksi. Ja minä tunnetusti pidän rappioromantiikasta. Vaikka Porto on tunnettu portviinistä ja itsekin sitä maistelin useammin kuin etukäteen kuvittelinkaan, on Portossa paljon muutakin. Odotapa kun kerron. 

No mitä Portossa sitten on nähtävää? Loppujen lopuksi paljon. Tässä 10+1 tärppiä sekä jonkinlainen hyväksi havaittu reittiehdotelma yhdeksi päiväksi meidän hyviksi kokemiin paikkoihin. Huom. Reittiehdotelmasta puuttuu jokialue, jota ei saa unohtaa. 

Portosta kertovat myös jutut:

Porto – rantalomailijalle? Osa 1

Porto -portviiniä ja Ribeiraa osa 2

dsc03294.jpg

Ribeira ja Douron jokialue

Ensimmäisenä päivänä Portossa ollessamme vietimme aikaamme Ribeiran Dourojoen laitamilla sekä käyden tutustumassa Ferreiran viinikellareihin yhteen portviinin tuottajista. 

Tästä päivästä löytyy oma juttunsa täältä

Porton muuta nähtävää

Toinen päiväreittimme, jolloin halusimme ottaa haltuun muuta osaa Porton kaupungista, eteni seuraavasti:

Hotellimme lähin metroasema on Marques muutaman sadan metrin päästä hotellistamme. Sieltä hurautamme metrolla Bolhaoon. Pientä säätöä on tiketin ostossa mutta onneksemme paikalla on virkailija, joka auttaa meitä lipun ostamisessa automaatista.

porto13

Olemme kaavailleet ensimmäiseksi menevämme katsastamaan yhtä Porton upeimmista rakennuksista Capela das Almas de Santa Catarina, jonka jälkeen tekisimme pienen kauppahallikierroksen. Sisällä kappelissa emme käy. Tyydymme ainoastaan ihastelemaan sen kaunista sinivalkoista julkisivua. Yhden korttelin päässä olisi pitänyt olla Bolhaon kauppahalli. Siellä tehtiin pettymykseksemme remonttia ja se oli suljettu. 

porto15.jpg

porto

Eipä siinä auttanut muu kuin kääntää nokka kohti seuraavaa kohdetta. 100 vuotta vanhan kuuluisan upean kahvilan Majestic Cafeenkin (Majestic Cafe) jätämme tässä vaiheessa väliin, koska aamiaisestamme on niin vähän aikaa, eikä kahvihammasta vielä kolota. Kahvilan ulkopuolella asti tungeksii väkeä. Kaukaa kurkimme kahvilaan päin mutta enpä siinä kävellessä ota  kuvan kuvaa.

Päätämme lähteä etsimään seuraavaa kirkkoa Saint Ildefonsoa (1739) ja sen jälkeen tuota upeaa rautatieasemaa Sao Bentoa. Kirkon löydämme helposti. Hetken vietän aikaa kirkossa ihastellen sen alttaritauluja. Kirkon portailta avautuu upeat näköalat Clerigos -kirkolle ja -tornille päin. Ennen tornia haluamme löytää rautatieaseman. Rautatieasemaa etsiessä lähdemme ensin vahingossa väärään suuntaan.  Vaihdamme suuntaa ja yhtäkkiä olemme taas aivan hukassa. Istahdamme pitämään taukoa erääseen kahvilaan funikulaari -Batalha pysäkin läheisyyteen. Samalla tarkastelemme kartasta sijaintimme. Emme voi olla kaukana. 

porto16

porto17

porto18

Kun lähdemme jatkamaan matkaa, päädymme vahingossa Episcopal -palatsin (ollut mm. Porton hallintorakennus) ja samalla aukiolla olevan Se de Porto -Kirkon juureelle. Ja mitkä näköalat sieltä onkaan yli kaupungin. Palatsi ja kirkko ovat alkuperältään 1200-1300 -luvulta. Rakennukset eivät ole auki yleisölle. Miksi tästä paikasta ei ollut kukaan kertonut mitään? Nyt voi todeta, että sanonta, tuurilla ne laivatkin seilaa, pitää paikkansa. Eksyimme ja saavuimme perille. 

porto

dsc04140

porto22

Aikamme ihailtuamme näköaloja, jatkamme matkaa ja kas kummaa Sao Benton juna – asema (rak. 1800-luvulla) tupsahtaa eteemme. Melkoisen upea kuvitus löytyy aseman seiniltä. Aiheina ovat mennyt aika mm. sota ja viininviljely. Ulkopuolelta ei heti uskoisi, että kyseessä on juna- asema. Aseman vieressä on yksi upeista sinivalkolaattaisista (azulejo -laatoitusta) kirkoista. Kirkko on nimeltään Igreja de Santo Antonio dos Congregados.

porto24
Igreja de Santo Antonio dos Congregados edessä ja oikealla juna-asema

porto25

Juna-aseman jälkeen on aika jatkaa ensin ala- ja sitten ylämäkeä kohti Clerigos -tornia ja kirkkoa. Clerigos -Torniin olisi mahdollista kiivetä noin 200 askelmaa mutta meistä kumpikaan ei oikein ole halukas kiipeilemään. Saimmehan hotellimme Castelon tornihuoneesemme nousta reilut 60 askelmaa useaan otteeseen päivän aikana. Jalat ovatkin melko hapoilla olleet viimeisten kahden päivän ravaamisten vuoksi. Ja noita askelluksia on joka päivä tullut yli 10 000 ja parhaimmissa 20 000.

porto26.jpg

dsc04315.jpg

Tyydymme siis ihastelemaan tornia alhaalta käsin. Olimme tornin laitamilta ostaneet sämpylät eurolla ja juomat mukaamme. Päädymme evästelemään niitä viereiseen puistoon. Sieltä eväitä syödessämme saamme ihailla kirkkoa ja sen tornia sekä aukiota rauhassa.

porto

Porto

Evästelyn jälkeen puiston toisessa päässä törmäämme kuin vahingossa kirjakauppa Lelloon. Tuohon kirjakauppaan, missä Harry Potteria on kuvattu ja mistä Potterin kirjailijaisän kerrotaan  saaneen idean Potter kirjoihinsa. Kirjakauppa on vanha. Sen väitetään olevan yksi maailman upeimmista ellei sitten maailman upein kirjakauppa. Sen alkuperä on jo vuodelta 1881. En tiedä olimmeko siellä väärään aikaan, vai mikä päivä oli kyseessä mutta melkoinen väentungos kaupassa oli. Sinne oli jo otettava ja lippu piti käydä ostamassa viereisestä kaupasta. Ja sielläkin piti jonottaa. Sisään maksamme 5 e. Tuolla summalla olisi saanut kirjan ostaessa 5 euron alennuksen. Katselen Pikku prinssin englanninkielistä teosta mutta kassajono on niin pitkä, että en viitsi jäädä jonottamaan. Upea kauppa mutta miten instan kuvat, joissa ei ole muita onkaan oikein otettu? Odotettu kai kaupan sulkemisaikaa tai oltu ensimmäisiä asiakkaita aamulla?

porto28

 

Lello, bookstore Porto

Etenemme seuraavalle aukiolle ja taas istahdamme kahville pohtimaan, mitä tekisimme seuraavaksi. Aukiolla on yksi näistä upeista azulejo -laatoin  koristelluista kirkoista: kirkko Igreja do Carmo. Istuessamme ihailemme sitä ja aukion muuta vilinää. Päätämme lähteä Kristallipalatsin puistoon, koska olin kuullut kehuja, että sieltä pääsee katselemaan upeita näköaloja ja että puisto on muutoinkin viihtyisä. Taas kierrämme turhia mutkia mutta onneksemme löydämme oikean portin, mistä pääsee sisälle. Puisto on muurin sisällä ja sinne on vain muutamia sisäänkäyntejä. Puistossa on jokin tapahtuma. Paljon kojuja ja erilaisia esityksiä sekä ihmisiä on paikalla. Me päädymme silti ainoastaan ihastelemaan puutarhaa ja näkymiä. 

porto30.jpg
Ehkä se instagrammatuin kirkko ja rakennus Portossa

dsc04266.jpg

Porto

Porto

porto33
Sitten onkin jo hiukan nälkä. Lähdemme takaisin Clerigos -tornin ja vanhan kaupungin suuntaan etsimään ruokapaikka. Tällä kertaa löydämme tapasbaarin, missä syömme jaettavan tapas-maisteluannoksen. Meille tuodaan useaa eri ruokalajia. Ei ehkä kuitenkaan ole paras mahdollinen ruoka mutta vatsan tuosta täyteen saamme.

porto34.jpg

Porto

Jalkamme ovat sen verran hapoilla, että päädymme metroon Sao Benton asemalta, joka vie meidät hotellin lähelle. Hotellin lähellä olevassa puistossa juomme vielä iltapäiväkahvit ennen saapumistamme hotellille. Loppuiltamme kuluu hotellin puutarhassa kirjaa lukien. 

Porto
Miehillä on pelipäivä

Kartassa on merkittynä paikat, missä päivän aikana kävimme ja joihin Portossa ollessa on ehdottomasti käytävä. Lisäksi ei saa unohtaa Douron jokivarsialuetta, mistä löytyy tu oma juttu. 

porto5

Melkoinen päivä meillä oli. Taas koimme ja näimme todella paljon. Silti pohdin, olemmeko nyt nähneet kaiken ja valmiita lähtemään kotiin? No lento ainakin lähtee….

VINKKI PORTOON: Ihan vaan haahuile kaupungilla ja eksy vapaasti. Istahda kaupungin kahviliihin. Nauti paikallisia herkkuja, tapastele, juo portviiniä ja ennen kaikkea ihmisvilinästä sekä näkymistä. Sitä me teimme ja eksyimme jopa ihan pois turistikartalta esimerkiksi hotelliemme läheisyydessä. Ja nuo eksymiset kannattivat. Pääsimme näin näkemään myös aitoa portolaista elämää.

Oletko käynyt Portossa? Mikä on sinun suosikkipaikkasi Portossa?

porto

 

4 vastausta artikkeliin “Porto – muutakin kuin portviiniä osa 3

  1. Kyllähän tuolla Portossa on ehdottomasti päästävä käymään! Mielenkiintoiselta kuulostaa ja mitä maisemia! Heh, tutulta kuulostaa tuo eksyminen tai vähintäänkin muutaman turhan askeleenottaminen kun kiertää aina sitä pisintä tai mutkaisinta reittiä joka paikkaan ja sitten huomaa, ai tänne olisi päässyt helposti tuosta! 😀 No mutta, kuten totesit, eksyminen kannattaa! Sillä tavalla yleensä löytää aina jotain kaunista ja mielenkiintoista!

    Liked by 1 henkilö

  2. Upeita nuo kirkot joissa azuleijoja, eroavat täydellisesti muista kirkkorakennuksista. Tuossa kirjakaupassa haluaisin käydä, minusta on paljon järkevämpää näyttää ne ihmiset jotka siellä asioivat kuin uskotella ettei muita olisi mailla halmeilla.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s