Läntisen Suomen majakat – retkipäivä Itämerellä

On elokuun viimeinen lauantai. Kesän viimeinen päivä. Herätyskello soi viiden jälkeen. Säpsähdän hereille. Tekisi mieli painaa nuppi alas ja painaa pää tyynyyn unia jatkaen. Yhtäkkiä Säpsähdän, mieheni nousee ylös. Hei tämä on se päivä. Tänään lähdetään juhlimaan kesän viimeistä päivää Itämerelle Läntisen Suomen majakkaretkelle.

Inkoon vierasvenesatama
Inkoon vierasvenesatamassa

Retkelle lähdemme Inkoon vierasvenesatamasta klo 8.30. Sinne meillä on ajomatkaa n. 160 Km. Saamme ajella auringon noustessa. Näyttää tulevan hieno päivä, toteamme.

Inkoon vierasvenesatamassa olemme kahdeksan aikaan. Satamassa on avoinna oleva kahvila. Käymme noutamassa kupit kahvia.

Ms Mirellakin näyttää jo olevan rannassa. Hyppäämme kyytiin.

Pikkuhiljaa aluksemme lipuu saarien lävitse kohti Porkkalanniemen kärkeä ja sieltä puolustusvoimien sotilasalueelle Rönnskärin saarelle.

Inkoon edustalla

Porkkalanniemellä on tietynlaista historiallista merkitystä meille suomalaisille. Porkkalan alue toisen maailman sodan jälkeen Moskovan välirauhan neuvotteluissa siirtyi 50 vuodeksi Neuvostoliitolle vuokra-alueena. Alue palautui jo ennen 1956 takaisin Suomelle. Porkkalan niemen kärjestä on matkaa Viroon 36 km. Alue on tunnettua lintualuetta. Meillä onkin kiikarit mukana, jotta voimme bongailla lintuja. Niitä näemmekin päivän aikana mutta enimmäkseen merimetsoja. Toki muutama merikotka, harmaahaikara osuu myös silmiemme eteen. Ja joutsenia, niitä on erittäin paljon.

Itämeri

merikotka
merikotka

Olemme saaneet luvan Rönnskärin saarelle rantautumiseen puolustusvoimilta. Saaren laituri on suojaisassa poukamassa. Nousemme ylös laivasta ja lähdemme kulkemaan polkua ylös majakalle. Puolessa välissä matkaa on pakko pysähtyä ja katsoa taakse. Erittäin upeat maisemat avautuu eteemme. Hetken ihastelemme upeita maisemia. Sitten jatkamme matkaa päätyen majakan kupeeseen. Majakka on saanut alkuunsa 1800 luvulla ja on Suomen toiseksi vanhin majakka. Se ei kuitenkaan ollut suotuisassa paikassa ja siksi pienen matkan päähän rakennettiin toinen majakka Kallbådan majakka 1928. Tuona vuonna, kun kallbådan valo syttyi Rönnskärin majakan valo sammui.

Rönnskär
elokuun viimeistä viedään ja ruskaa aistittavissa. Upeat näköalat avautuu sataman tuntumassa.

dsc05124

Rönnskärin majakanvartijan talo
majakan vartija  talo on huonossa kunnossa

Rönnskärin majakka

Meillä on vajaa tunti aikaa itseksemme tutkiskella saarta. Pienen matkan päässä on lintuharrastajien lintutorni ja lintuasema Rönski, jossa on väkeä tiirailemassa lintuja. Minä kävelen vastarannalle ihastelemaan näköaloja.

dsc05164

Rönnskär
dsc05195

dsc05182

Sitten matkamme jatkuu kohti Kallbådanin majakkaa. Emme rantaudu, vaan tyydymme ihastelemaan majakkaa mereltä käsin. Kamerat laulavat. Majakka on upea. Minun majakkalistalla se pääsee Märketin ja Bengtskärin majakan jälkeen kolmoseksi. Harmi, ettemme rantaudu. Tuolla pienellä luodolla voisi olla melkoista viettää enemmänkin aikaa. Vaikka viikko.
Kallbådan majakka
Kallbådan majakka

On lounaan vuoro. Kalakeittoa nautimme Sandnäsuddenissa. Lounaan jälkeen käväisimme paikallisessa kaupassa ostamassa jäätelöt. Sen verran on lämmintä, että lounaspaikan kuisti on täynnä väkeä.
dsc05230
dsc05232

Lounaan jälkeen on aika edetä Jussarön saarelle. Siellä kierrämme vanhan malmin louhinta-alueen lävitse noin kilometrin matkan toiselle puolelle saarta. Alue on sen verran mielenkiintoinen, että vaatii kyllä ihan oman juttunsa. Eli lisää myöhemmin. Toisella puolen saarta käymme katsastamassa vanhan Jussarön majakan, joka on nykyään säähavaintoasema. Yllätykseksemme pääsemme torniin sisälle. Ylhäältä avautuu hulppeat maisemat Itämerelle. Jossain vaiheessa kun torni on ollut majakka se on räjäytetty lähestulkoon maan tasalle, koska se paljasti merenkävijöille strategisesti merkittävän piilopaikan. Sodan jälkeen rakennuksesta tullessa säähavaintopaikka se rakennettiin uudelleen.

jussarö

dsc05243dsc05293
dsc05305

dsc05297
jussarö

Lähtiessämme pois saarelta kivikkoinen laguuni hämmästyttää kauneudellaan.

Ennen paluutamme kierrämme vielä Sundharun, Jussarön uuden majakan, Segelskärin majakan, Storgäddenin ja Längdenin kautta. Sitten on aika palata kotisatamaan.

dsc05339
Jussarön uusi majakka
dsc05347
Segelskär
dsc05351
Storgädden on hävinnyt jonnekin
dsc05359
Längden Suomen nuorin majakka

Paluumatkalla ohitamme mm kuuluisan naisten saaren. Totta tosiaan Raaseporin edustalla on saari, minne saa mennä ainoastaan naispuoliset. Supershe saarella pääsee rentoutumaan naisenergioissa.

dsc05361

Kello 19 aikaan olemme takaisin Inkoon vierasvenesatamassa. Päivä on ollut pitkä mutta antoisa. Olemme nähneet niin paljon ja mikä parasta ilmakin oli kesän viimeiseksi päiväksi suosiollinen.

dsc05367

Retki on Suomen majakkaseuran järjestämä. Retken hinta on 85 e. Se sisältää lounaan(kalakeitto,leipä ja juoma) ja iltakahvit leipien kera.

Suomen majakkaseuran kotissivuille ja tuleviin retkiin pääset klikkaamalla seuraavaa linkkiä: Majakkaseura.

dsc05364
dsc05366

 

 

 

 

19 vastausta artikkeliin “Läntisen Suomen majakat – retkipäivä Itämerellä

  1. HIenoa, että näitä edelleen järjestetään. Olimme moisella muutama vuosi sitten – ja silloin taisi olla uhkana, että kyseinen retki olisi voinut jäädä viimeiseksi! Vaikka päivä onkin pitkä, niin etenkin jos sää suosii, niin olihan tuo tosi antoisa!

    Liked by 1 henkilö

  2. Tässäpä oli kivoja paikkoja koluttavaksi. Me ollaan aina tykätty käydä majakoilla vierailuilla. Oma ”kotimajakka” Tankar, onkin käyty jo niin moneen kertaan, että on aika laajentaa reviiriä Suomessa. Täällä Kaliforniassa ollaankin sitten käyty todella monella majakalla. Niissä on jotain sellaista vanhanajan tunnelmaa.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s