Jussarö – Itämeren mystinen saari

Kesän viimeisenä päivänä elokuun viimeisenä teimme päiväretken Läntisen – Uudenmaan majakoilla. Samana päivänä vierailimme mystisellä saarella nimeltä Jussarö eli suomenkielisteltä nimeltään Jussaari.

dsc05244
Havainnekuvaa saaresta

Täytyy sanoa, että en edes tajunnut saarella olevan sellaista menneisyyttä kuin vasta siellä ollessamme. Saari oli minulle aikaisemmin tuttu ainoastaan säätiedotuksissa, joissa merisäätä luetellessa yksi havaintoasema on Jussarö.

dsc05248.jpg
Kaivosmiesten asuintalo

Saarella on ollut huomattava merkitys niin virkistysalueena kuin kaivosteollisuudelle.

Saaresta on olemassa havaintoa jo 1200 -luvulta. Ensimmäiset asukkaat saarelle muutti 1774. 1800 -luvun lopulla saari todettiin myös oivallisena virkistysalueena, minne tehtiin päiväretkiä ja siellä oli erilaisia tapahtumia.

dsc05283
Meriotakilokkia harvinaista kasvia löytyy saarelta

Mielenkiintoisen ja mystisen saaresta on aikanaan tehnyt se, että kompassi menee saaren ympäristössä sekaisin johtuen saaren rautaesiintymistä. Aikaisemmin syyksi ajateltiin pahojen henkien yms. Mutta 1818 alueen valtasi eräs ratsumies, joka löysi saaresta malmia. Hän käynnisti kaivostoiminnan, joka vuodesta 1834 siirtyi valtiolle. Saaresta louhittiin malmia aina vuoteen 1967 jolloin toiminta lakkautettiin kannattamattomana. Meidän vierailumme kohteena saarella on tuo tehdasalue ja toisella puolen oleva vanha majakka, joka on viime vuodet toiminut säähavaintoasemana.  Kuljemme kilometrin matkan saaren toisesta päästä toiselle ihmetellen tyhjiä ja autioituneita rakennuksia. Todellinen aavesari, sanoisin.

Jussarö
Jussarö
Jussarö

Jussarö

Jussarö

Jussarö

Jussarö

Jussarö

On uskomatonta kuvitella, että merenpohjaan on porattu yli kolme kilometriä rautatieverkostoa, jota pitkin louhittu Malmi on kuljetettu pääkuilun kautta siiloihin maan päälle nostettavaksi. Saaren toisen puolen ranta-alue on täynnä tässä prosessissa syntynyttä jätekiveä ja hiekkaa. Tehdasrakennuksen vierestä aukeaa näköala mustalle hiekkakentällä.

Jussarö

Jussarö
Ranta on täynnä isompaa kiveä ja hienon hienoa hiekkaa. Tämä on ns rautamalmin erotuksesta syntyneen jätteen hautausmaa

Vuonna 1891 saarelle rakennettiin majakka. Alue kun oli hyvin karikkoista ja magneettikenttä aiheutti alueella navigointiongelmia. Sen kuitenkin todettiin olevan liian kaukana ja uusi majakka Sundharun rakennettiin pienen matkan päähän. 1940 tuo vanha majakka räjäytettiin sotaikana. Tilalle rakennettiin myöhemmin meritähystysasema.

dsc05310
Majakan vartijoiden talo
dsc05311
Ja pramea perunakellari

Saarella toimi marraskuuhun 2011 saakka rajavartiolaitoksen Jussarön merivartioasema. Avoin yleisölle saari on vuodesta 2015.

Jussarö

Saaren toisella puolen on myös luontopolku. Se on perustettu vuonna 1989.

Linkki Jussarösta kertoville sivuille löytyy: Jussarö.

Jussarön saariretki oli osaa Läntisen Uudenmaan majakkaretkeämme. Tästä päivästä voit lukea lisää: Läntisen Suomen majakat – retkipäivä Itämerellä.

Jussarö
Meriasemalle pääsee kesäisin. Ylhäälle kannattaa kiivetä ihan näiden maisemien vuoksi
Jussarö
Suojaisa satama on vuosisatojen saatossa ollut veneilijöille hyvä suojapaikka

18 vastausta artikkeliin “Jussarö – Itämeren mystinen saari

 1. Minulle tuolta saarelta jäi erityisesti mieleen tuo ranta mustankiiltävine kivineen! Meillä taitaa kotona jossain kulhossa olla vieläkin joku sieltä kotiin kuljettamani kivi. Mielenkiintoinen esimerkki myös siitä miten maailmantalouden muutosten myötä joku paikka päädytään hylkäämään.

  Liked by 1 henkilö

  1. Juu ja kaunis ranta. Pohdimmekin, että jossain vaiheessa tekniikka ja maailmantalous voi muuttua niin, että tuolta voi loput malmit kaivaa.

   Tykkää

 2. Tämä on ihana ja mielenkiintoinen paikka! Kävin siellä purjehdusseurueemme kanssa muutama kesä taaksepäin. Itse ihastun aina kaikkiin autiotaloihin, joten tällä saarella riitti nähtävää. Lisäksi historia on todella mielenkiintoinen. Hyvä, että kirjoitit paikasta, koska tuskin hirveän moni on siihen tutustunut.

  Liked by 1 henkilö

  1. Paikka on mielenkiintoinen. Muutamaan juttuun saaresta olen itse törmännyt.

   Tykkää

 3. Täytyy kyllä tunnustaa, etä minullekin nimi Jussarö tuo mieleen säätiedotuksen. 😀 Mutta tämähän on varsin mielenkiintoinen saari. Kunpa joskus ehtisi nämä kaikki Suomen hienot kohteet koluta edes jollain tavalla läpi. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Suomessakin on niin paljon paikkoja, että olen pohtinut että ehtiikö hän?

   Tykkää

  2. Siis ehtiikö sitä. Automaattiset tekstin tuottajat on sitten kivoja😮

   Tykkää

 4. Haaveilen majakkkierroksesra, ja tämä lapsuuden säätiedotuksista tuttu majakka on yksi suosikki.
  En tiennytkään kompassien häiriöistä, mutta postauksesi antoikin jo asialle selityksen😊

  Liked by 1 henkilö

  1. Juurikin mielessä raikaa jussaro luode kuusi metriä sekunnissa jne.

   Tykkää

 5. Eipä ole tuolla tullut käytyä, mutta onpa kummallinen paikka historiansa ja rakennustensa kanssa! Kuulostaa jopa pelottavalta autiotaloineen 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Täytyy sanoa, että oli itsellekin yllätys. En mistään ennen tätä ole moisesta lukenut.

   Tykkää

 6. Mielenkiintoinen historia ja paikka, kiva kuulla siitä muutakin kuin säätiedotus! 😀

  Liked by 1 henkilö

 7. Olipa mukavaa nähdä, millaista saarella on. Minullekin se on tuttu nimensä puolesta merisäätiedotteiden majakkalitaniasta 😀

  Liked by 1 henkilö

 8. Tuntematon saari minulle, ehkä joku kesä ehditään tuonnekin päin. Mielenkiintoinen on saaren historiakin, ihminen hyödyntää maan ja jättää sitten raiskatun luonnon jälkeensä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Uudenmaan saaristo on minullekin vierasta. Nyt nähtiin jotain

   Tykkää

 9. Jussarösta tulee nimenomaan mieleen lämmin kesämökki ja rauhoittavat merisäätiedotteet radiosta. Mielenkiintoisen oloinen paikka! Erityisesti nuo hylätyt rakennukset kiehtoo.

  Liked by 1 henkilö

  1. Paikka on mielenkiintoinen. Suosittelen käyntiä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close