Jussarö – Itämeren mystinen saari

Kesän viimeisenä päivänä elokuun viimeisenä teimme päiväretken Läntisen – Uudenmaan majakoilla. Samana päivänä vierailimme mystisellä saarella nimeltä Jussarö eli suomenkielisteltä nimeltään Jussaari.

dsc05244
Havainnekuvaa saaresta

Täytyy sanoa, että en edes tajunnut saarella olevan sellaista menneisyyttä kuin vasta siellä ollessamme. Saari oli minulle aikaisemmin tuttu ainoastaan säätiedotuksissa, joissa merisäätä luetellessa yksi havaintoasema on Jussarö.

dsc05248.jpg
Kaivosmiesten asuintalo

Saarella on ollut huomattava merkitys niin virkistysalueena kuin kaivosteollisuudelle.

Saaresta on olemassa havaintoa jo 1200 -luvulta. Ensimmäiset asukkaat saarelle muutti 1774. 1800 -luvun lopulla saari todettiin myös oivallisena virkistysalueena, minne tehtiin päiväretkiä ja siellä oli erilaisia tapahtumia.

dsc05283
Meriotakilokkia harvinaista kasvia löytyy saarelta

Mielenkiintoisen ja mystisen saaresta on aikanaan tehnyt se, että kompassi menee saaren ympäristössä sekaisin johtuen saaren rautaesiintymistä. Aikaisemmin syyksi ajateltiin pahojen henkien yms. Mutta 1818 alueen valtasi eräs ratsumies, joka löysi saaresta malmia. Hän käynnisti kaivostoiminnan, joka vuodesta 1834 siirtyi valtiolle. Saaresta louhittiin malmia aina vuoteen 1967 jolloin toiminta lakkautettiin kannattamattomana. Meidän vierailumme kohteena saarella on tuo tehdasalue ja toisella puolen oleva vanha majakka, joka on viime vuodet toiminut säähavaintoasemana.  Kuljemme kilometrin matkan saaren toisesta päästä toiselle ihmetellen tyhjiä ja autioituneita rakennuksia. Todellinen aavesari, sanoisin.

Jussarö
Jussarö
Jussarö

Jussarö

Jussarö

Jussarö

Jussarö

Jussarö

On uskomatonta kuvitella, että merenpohjaan on porattu yli kolme kilometriä rautatieverkostoa, jota pitkin louhittu Malmi on kuljetettu pääkuilun kautta siiloihin maan päälle nostettavaksi. Saaren toisen puolen ranta-alue on täynnä tässä prosessissa syntynyttä jätekiveä ja hiekkaa. Tehdasrakennuksen vierestä aukeaa näköala mustalle hiekkakentällä.

Jussarö

Jussarö
Ranta on täynnä isompaa kiveä ja hienon hienoa hiekkaa. Tämä on ns rautamalmin erotuksesta syntyneen jätteen hautausmaa

Vuonna 1891 saarelle rakennettiin majakka. Alue kun oli hyvin karikkoista ja magneettikenttä aiheutti alueella navigointiongelmia. Sen kuitenkin todettiin olevan liian kaukana ja uusi majakka Sundharun rakennettiin pienen matkan päähän. 1940 tuo vanha majakka räjäytettiin sotaikana. Tilalle rakennettiin myöhemmin meritähystysasema.

dsc05310
Majakan vartijoiden talo
dsc05311
Ja pramea perunakellari

Saarella toimi marraskuuhun 2011 saakka rajavartiolaitoksen Jussarön merivartioasema. Avoin yleisölle saari on vuodesta 2015.

Jussarö

Saaren toisella puolen on myös luontopolku. Se on perustettu vuonna 1989.

Linkki Jussarösta kertoville sivuille löytyy: Jussarö.

Jussarön saariretki oli osaa Läntisen Uudenmaan majakkaretkeämme. Tästä päivästä voit lukea lisää: Läntisen Suomen majakat – retkipäivä Itämerellä.

Jussarö
Meriasemalle pääsee kesäisin. Ylhäälle kannattaa kiivetä ihan näiden maisemien vuoksi
Jussarö
Suojaisa satama on vuosisatojen saatossa ollut veneilijöille hyvä suojapaikka

18 vastausta artikkeliin “Jussarö – Itämeren mystinen saari

  1. Minulle tuolta saarelta jäi erityisesti mieleen tuo ranta mustankiiltävine kivineen! Meillä taitaa kotona jossain kulhossa olla vieläkin joku sieltä kotiin kuljettamani kivi. Mielenkiintoinen esimerkki myös siitä miten maailmantalouden muutosten myötä joku paikka päädytään hylkäämään.

    Liked by 1 henkilö

  2. Tämä on ihana ja mielenkiintoinen paikka! Kävin siellä purjehdusseurueemme kanssa muutama kesä taaksepäin. Itse ihastun aina kaikkiin autiotaloihin, joten tällä saarella riitti nähtävää. Lisäksi historia on todella mielenkiintoinen. Hyvä, että kirjoitit paikasta, koska tuskin hirveän moni on siihen tutustunut.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s