Pietari vinkit – minun Pietari viikonloppumatkailijalle

Siitä on taitanut olla melkein kymmenen vuotta aikaa kun viimeksi kävimme Pietarissa.

Kun saavuimme Pietariin, huomasi jo ensi fiiliksistä, että kaupunki oli muuttunut näiden vuosien aikana. Kaupungista ainakin keskusta alueesta oli tullut kahviloiden, kauppojen ja ravintoloiden upea keskittymä. Puhumattakaan siitä kaikesta historiasta ja vanhasta arkkitehtuurista, jota on taitavasti Pietarissa vaalittu.

Junamme saapui torstai iltapäivällä Suomen asemalle. Asemalta olisi voinut hypätä bussiin tai metroon, joilla olisi päässyt hotellin lähelle. Me päädyimme kuitenkin taksiin.

Taksilla ajelu Pietarissa on suhteellisen edullista, kun sen tilaa etukäteen. Suoraan kadulta poimittuna ei. Tilattuna (uber) taksin hinta 3 km matkalle olisi ollut 400 (5,70€) ruplaa. Kadulta diilin sai 1 000 (15€) ruplalla.

Ensimmäisenä iltana otimme hieman kosketusta kaupunkiin. Meillä oli varattu pöytä Nevski Prospektilla sijaitsevasta ravintola Palkinista. Sinne menimme hotellilta jalkaisin. Jaa niin ja olimme majoittuneet hotelli akyaniin. Hotelli oli sijainniltaan erinomainen. Hotellista lisää myöhemmin.

Nevski prospekt
Nevski Prospekt

Olimme ennen matkaa jo sopineet, että mitään maratoni ähkyä ravaten kaikissa mahdollisissa nähtävyyksissä emme ota. Vaan rauhassa katsomme kohteen sieltä ja toisen täältä.

pietari_joulu16
Eremitaasi ja palatsiaukio

1. Päivä

Pietari Paavalin linnoitusalue

Vettä sataa välillä kovemmin ja välillä taas vähemmän. Säätä uhmaten päätämme ensitöiksemme lähteä katsomaan Pietari Paavalin linnoitusta Jänissaarelle. Paikkaa, mistä Pietari on saanut alkunsa vuonna 1703. Kerrotaan, että Pietari  I olisi ollut saarella metsällä ja nähnyt näyn, että saarelle pitää perustaa kaupunki. Me emme aikaisemmin olleet käyneet linnoituksella. Olimme kyllä huomanneet, että Pietari Paavalin linnoitusalueella oleva katedraalin torni hallitsee kaupunki kuvaa kulkiessamme toisella puolen jokea.

Hotelliltamme helpoiten linnoitukselle pääsemme hyppäämällä metroon Plosschad Vosstanyan asemalta läheltä Moskovan rautatieasemaa ja sieltä menemällä punaista linjaa pitkin Gorkovskayan asemalle. Asemalta matkaa on linnoitukselle vielä noin 1 km.

Linnoitusalue on melko laaja. Alun perin linnoitus on ollut rakennettu puusta mutta sittemmin se on korvattu kivetyksellä. Alueella on paljon erilaisia museoita ja vaihtuvia näyttelyitä. Lippuja näihin saa ostaa kirkon vieressä olevasta rakennuksesta. Me tyydymme katsastamaan pelkästään Pietari Paavalin katedraalin. Kirkon torni on Pietarin korkein rakennus ja pituutta sillä on 122 metriä. Kirkkoon on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari I:stä lähtien. Kuinka ollakaan juuri kun olemme astumassa kirkkoon sisään, kuuluu tykinlaukaus. Kello lyö 12. Linnoituksen perinteinen tapa on ampua tykinlaukaus keskellä päivää. Se on aikanaan kertonut työvuorojen loppumisesta tai alkamisesta. Linnoituksena alue ei juurikaan ole toiminut. Uusi linnoitus rakennettiin paremmalle alueelle laivaston sijaintipaikkaan. Pietarin Paavalin linnoitus on toiminut jossain vaiheessa mm poliittisten vankien vankilana.

Kirkossa käynnin jälkeen tutustumme muuhun alueeseen. Ylös muurille olisi mahdollista ostaa liput. Sieltä avautuisi upeat näköalat Nevan toiselle puolen suuruhtinaiden palatsi alueelle. Mutta nyt ei ole hyvä ilma siihen. Käväisimme kurkkaamassa näkymiä linnoituksen näköala-aukolla Nevan rannalla.

On aika jatkaa eteenpäin. Päädymme linnan muurien ulkopuolella läheiseen kahvilaan lounaalle. Linnoitusalueella kerrotaan olevan kahviloita mutta me emme löytäneet kuin ulkoilmakahviloita ja sää harmiksemme oli liian kylmä ulkotilassa kahvin nauttimiseen. Olisi ehkä pitänyt tutkia saamamme esitettä linnoitusalueesta tarkemmin ennen poistumista.

pietaripaavalinkatedraali
Pietari Paavalin katedraali ja linnoitusalue
pietaripaavalinkatedraali
Katedraaliin on haudattu venäjän keisareita

pietaripaavalinkatedraalipietaripaavalinlinnoitus

pietaripaavalin linnoitusalue
Linnoitukselta avautuu upea näköala toiselle puolen jokea

pietaripaavalin linnoitusalue

pietari paavalin linnoitusalue

Kävelyreitti upeissa historiallisissa maisemissa

Verikirkolle päädymme kävelemään Vasilinsaaren, Eremitaasin ja palatsiaukion kautta.

Tuo kävelyreitti kannattaa, koska reitti on ehkä niitä kaupungin upeimpia. Matkan varrella on nähtävissä paljon tsaarin ajan historiallista loistoa. Reittimme löytyy kartalta.

pietari
Vasilin saari ja kaukana Iisakin kirkon kupoli

pietari_vasilin saaripietaripaavalinlinnoitus

pietari_ermitaasi
Eremitaasi

pietari_kanaali

Verikirkko

Kirkko veren päällä, Kristuksen ylösnousemuksen katedraali. Tämänkin rakennuksen ulkopuolella kävimme viimeksi mutta emme sisällä. Nyt siis oli aika mennä sisään. Kirkko rakennettiin vuosina 1883–1907 Gribojedovin kanavan varrelle Aleksanteri II murha-paikalle.  Kirkon sisällä on näkyvillä katukivetystä kohdassa, missä murha on tapahtunut. Kannattaa ottaa Suomenkielinen audio -opastus. Opastuksen avulla saa huomattavasti paremman kuvan ja kuulla monta mielenkiintoista tarinaa kirkosta. Opas kertoo esimerkiksi, kuinka sen yhdessä kirkon torneista on sijainnut pommi usean vuoden ajan ja miten se varovasti purettiin sieltä pois. Kirkko on jossain vaiheessa toiminut varastona. Kirkon katto ja seinät on tehty mosaiikista ja ovat uskomattoman kauniita. Kaunista, kuten kirkko on ulkopuoleltakin.

pietari_verikirkko

verikirkko1
Verikirkko_pietari
verikirkko2
verikirkko_pietari
pietari_joulu27
verikirkko_pietari
dsc06026
verikirkko_pietari

Singerin talo

Taas on tauon paikka. Olin lukenut, että Singerin talossa sijaitseva kirjakauppa on upea ja että sen yläkerrassa on kahvila. Itse asiassa Singerin talo on rakennettu 1902-1904 liike- ja toimistorakennukseksi Singer -merkkisiä ompelukoneita valmistavalle yritykselle. Kirjakauppana se on toiminut vuodesta 1919.  On ruuhka-aika ja pettymykseksemme kahvila on täynnä. Kahvilan ikkunasta avautuu upea näköala Kazanin tuomiokirkolle. Itse asiassa nyt jälkeenpäin luen, että vielä ylemmäs kiivettyä olisi päässyt ihailemaan talon katolta kaupungin näköaloja. Mahtaakohan tuo onnistua vielä?

Singerin talo_pietari
Singerin talo
näkymä singerin talon kahvilasta_pietarista
Näkymä Kazanin tuomiokirkolle kahvilan ikkunasta
singerin talon kirjakauppa Pietarissa
Kauppa on kieltämättä upea

Koska kahvila on täynnä, tyydymme istahtamaan lähellä olevaan englantilaiseen pubiin ja sen juomatarjoiluihin.

Sitten onkin jo aika suunnistaa hotellille. Illallista päädymme syömään hotellin lähellä olevaan gruusialaiseen ravintolaan. Ennen hotellille menoa käymme varaamassa sieltä pöydän.

Upeat Pietarin kanaalit
Yksi Pietarin kanaaleista. Taustalla Verikirkko

2. Päivä

Museot

Pietari on museoiden luvattu kaupunki. Me otamme tällä matkalla tavoitteeksi ainoastaan yhden museovistiitin eli opaskierrokseen Eremitaasiin ja talvipalatsiin. Eremitaasi on niin laaja, että siinä on tarpeeksi purtavaa yhdeksi ja useaksikin päiväksi.

Muita museoita kaupungista löytyy aina vodkamuseosta, venäläisen taiteen museosta Fabergemuseoon. Ja kaikkea siltä väliltä.

Eremitaasi

Sijaitsee osittain Talvipalatsin tiloissa. Se on erittäin laaja museo ja kattaa muitakin kuin itse kyseisen palatsiaukiolla sijaitsevan rakennuksen. Talvipalatsi eli Eremitaasin museo rakennettiin vuosina 1754–1762 Venäjän keisariperheen edustus- ja asuinrakennukseksi.

Me olemme etukäteen varanneet opaskierroksen Suomeksi. Kierrämme museota reilut kaksi tuntia ja se riittää meille. Tällä kertaa pääasiassa tutustumme itse asuinhuoneisiin. Sitten vielä käväisemme pikaisesti Egypti -osastolla. Meiltä jää katsomatta kaikki kuuluisimmat taulut. Ainoastaan Rembrandtin tauluja katsastamme muutaman. Se hieman harmittaa mutta maybe next time…..

pietari_joulu14.jpg

eremitaasi
Eremitaasin sisääntuloaula on upea
eremitaasi

Lasten huone. Huone, missä vallankumoukselliset ohjasivat tapahtumia. Takaseinällä oleva pöytäkello on pysäytetty siihen aikaan, kun se tapahtui.

Alla olevassa kuvassa Pietari I suuri ja Katariina  ensimmäinen.

eremitaasi
Katariina suuren salonki

dsc06205.jpg

eremitaasi ja talvipalatsi
Valtaistuinsali

eremitaasi

eremitaasi

eremitaasirembrandt
Yksi Rembrandtin töistä

 

 

eremitaasi_ikiliikkujakello
Keisariperheen lahjaksi saama ikiliikkuja -kello. Toimii yhä mutta vedetään vain kerran viikossa. Vieressä voi videolta katsoa, kuinka kello liikkuu.

Pietarin Sirkus

Meillä on etukäteen ostettu liput Pietarin sirkukseen. Lippuja voi ostaa Sirkuksen kotisivuilta. Sirkus on Venäjän vanhin. Esityksiä on siellä saanut katsoa jo vuodesta 1877. Sirkus sijaitsee melko lähellä Nevski Prospektiä ja verikirkkoa Fontanka -kanaalin varrella, joten se on helppo löytää.

Lippua ostaessani hieman jännittää, kun verkkopankki muuttuu venäjänkieliseksi. Näemmä onnistun siitä huolimatta syöttämään pankkikortin numerot oikein. Maailma on kutistunut, kiitos netin ja toimivien systeemien. Kaikki tarvittava on saavutettavissa todella helposti. Ostoksen teen luottokortilla. Lipun hintaa voi periä takaisin luottokunnalta, jos tulee huijatuksi.

Huijatuksi emme tule. Pääsemme lipuilla teatteriin. Näytäntö on upea. Paljon pukuloistoa ja jos jonkinlaista efektiä. Efekteistä mainittakoon vesiefektin. Sitä on hyödynnetty esityksissä upeasti. Esityksissä on eläimiä, joten varmaankin siksi usea saattaa sirkusta boikotoida. Merileijonien ja leijonien esitysten aikana mietin itsekin sitä, minkälaisissa oloissa ne takahuoneessa asustelevat.  Eläimistä huolimatta kumpikin mieheni ja minä koemme osittain paluun omaan lapsuutemme. Suomessa kiertävistä sirkusnäytännöistä oli kummallakin muistoja lapsuudesta.

dsc06277.jpg
Sirkusrakennus on upea. Siellä on myös sirkus -museo.
pieatrin sirkus
Esitys alkaa

 

img_20191207_184232img_20191207_184446img_20191207_185337

Pietarin sirkus

3. Aamu

Takaisin Suomeen junamme lähtee vasta iltapäivällä 15.30. Meillä on siis aamupäivä aikaa tehdä vielä jotakin. Jätämme matkalaukut hotellille ja tilaamme sen 400 ruplan uber taksin hakemaan meitä tuntia ennen junan lähtöä.

Yhä sataa vettä. Ja yöllä on satanut räntää. Päätämme lähteä metrolla (meillä on kaksi polettia jäljellä. Yhden poletin hinta à 0,60 €, joka oikeuttaa matkaamaan maan alla niin paljon kuin lystäät kunnes nouset maan pinnalle.) katsomaan paljon kehuttuja upeita Pietarin ensimmäisiä asemia. Niistä suurin osa sattuu olemaan meidän läheisimmän metroreitin, punaisen reitin (linja 1), varrella.

Схема линий Петербургского метроп

Pietarin Metroasemat

Hyppäämme metroon Plosschad Vosstanyan -asemalta, josta päätämme punaista reittiä pitkin matkustaa Avtovo -asemalle. Vosstanyan asema on todella syvällä maan alla rullaportailla meno tuntuu kestävän ikuisuuden. Avtovo -asema on ollut käytössä vuodesta 1955. Rakentamistyöt metrolinjaan aloitettiin vuonna 1940. Kyseinen punainen linja on Pietarin ensimmäinen metrolinja. Siitä sitten pysähdymme asemilla: Kirovski Zavod, Narvskaya ja  Baltiyskaja. Kaikilla asemilla on teemansa. Ne kertovat Neuvostoajan loistosta. Asemat ovat kerrassaan upeita.

pietarinmetroasemaav_dCeMe.jpg
Avtovo

Pietarin metrot

dsc06405
Kirovski Zavod
dsc06409
Narvskaya

pietarinmetroasema

pietarinmetroasema1
Baltiyskaja
dsc06420
Plosschad Vosstanyan -asema

dsc06430dsc06434

dsc05806
Vosstanyan asema on upea ulkopuoleltakin
Vosstanya_pietarin metroasema
Tässä mennään alas metrolle. Matka kestää pari minuuttia. Syvyys 120 m maan alapuolella.

Ja sokerina pohjalla Mayakovskayan asema

dsc06067

Lisää Pietarista voit lukea mm.

Kohteena Maailma/ top 10 -tekemistä Pietarissa

Kohteena Maailma/ Pietarin kauneimmat metroasemat

Travellover/Pietari on nautiskelijan kaupunki

Tädin ja tytön matkablogi / Pitkä viikonloppu Pietarissa

Reissuesan matkablogi/Pietarin nähtävyydet top10

Oletko käynyt Pietarissa? Mikä on sinun suosikkikohteesi Pietarissa?

18 vastausta artikkeliin “Pietari vinkit – minun Pietari viikonloppumatkailijalle

 1. Pietari on niin monipuolinen kaupunki! Olin vuosi sitten viimeksi ja sitä ennen vuoden sisään kolmesti. Joka kerralle riitti jotain uutta, ja takuulla olisi paljon kaikkea vielä nähtävänä. Huomasin sinun linkittäneen yhteen juttuuni, mutta jos toisenlaiset kokemukset kiinnostavat, on Travelloverblogissa aika paljon muutakin vielä Pietarista. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Tosi hyvä postaus! Olen itse käynyt Pietarissa 16 vuotta sitten ja monesti miettinyt, että olisi aika käydä siellä uudestaan. Itsekin haluaisin Eremitaasiin uudestaan ja tuo sirkusesitys oli varmasti upea! Itse kävin teatterissa silloin aikoinaan, mieleenpainuvaa sekin. Metroasemien katsastaminen olisi otettava ohjelmaan ehdottomasti myös!

  Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos tästä! Kiehtova tuo vanha metrolinja, voin vain kuvitella millaista on ollutkun se on valmistunut. Ollut varmaan ihmisille silloin mieletön uutuus. Ja onpa edullinen matkalipun hinta!
  Tuon sirkuksen laitan myös muistiin kun matkustan seuraavan kerran Pietariin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Pietari on isona kaupunkina kyllä monipuolinen ja koettavaa riittää useammallekin reissulle. Itse mielessäni olisi vielä, kolmen kerran jälkeen, toki hyvin harvakseltaan, eli monen vuosikymmenen aikana, mielessä kesäretki, johon saisi sisällytettyä myös Nevan siltojen aukeamisen kesäyönä. Saa nähdä toteutuuko vielä joskus.

  Liked by 1 henkilö

 5. Mä niin seurasin tätä sinun reissuasi Facesta. Monta hyvää vinkkiä, etenkin ravintoloista tuli poimittua talteen. Odottelen josko tulisi se viisumivapaus, tai sitten pitää taas mennä laivalla tuonne.

  Tykkää

 6. Itselläni sirkus menisi (tai meneekin) boikottilistalle, mutta ymmärrän sen nostalgia-arvon.
  Meillä oli pikainen Pietari-visiitti mielessä välipäiville, kiitos e-viisumien tarjoaman vapauden ja huokean majoituksen, mutta jäi nyt joulukiireiden takia järjestämättä. Kyllä tämä postaus taas muistutti, että kannattaa lähteä, kun näin lähellä on tuollainen kohde!

  Liked by 1 henkilö

 7. Pietari on tosiaan huippupaikka, niin kuin tämäkin postaus osoittaa! Paljon ehditte nähdä ja kokea reissulla. Tuo Pietarin sirkus olisi sellainen, että haluisin sen nähdä itsekin.

  P.S. Kiitos tietysti myös linkeistä postauksiini! Mukava, jos niistä oli iloa sinunkin reissun suunnitteluun.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s