Kullaanpolun reitti – lähimatkalla #retkihaaste2020 OSA 2

#retkihaaste #retkihaaste2020

#virkistysretki

Viimeinen lomaviikko käsillä. Talo on hiljentynyt vieraista. Vielä voisi jotain tehdä ennen kuin arki ja työkiireet alkavat.

Mieheni on tutkiskellut karttoja ja sää tilannetta. On kylmää ja sateista. Minne sellaisella ilmalla voisi lähteä. Uhmaten sadekuurojen vaaroja (ottamalla mukaan sateenpitävää varustusta) päätämme lähteä katsastamaan, millainen on Raision ja Ruskon mailla kulkeva Kullaanpolkua. Pituutta reitillä on noin 11 km ja aikaa matkantekoon käsketään varata 4 – 6 h. Askelia kuluu 20 000, joten 11 km voisi olla totta.

Ajamme auton Uudelle 8 – tien ABC:n läheisyyteen. ABC:n paikat kun näyttävät olevan kahden tunnin paikkoja ja emme tiedä, kuinka ahkeraan parkkipirkko käy paikalla.

Ilma on juuri sopiva samoiluun. On pilvistä ja noin 19 astetta lämmintä. Sadepilviä kyllä on näkyvissä mutta ei kohdalla.

Löydämme polun pään. Siinä löytyy reitin opastekyltti.

IMG_20200707_115421_resized_20200709_074336913

Reitti kuuluu Kuhankuonon reitistön. Reitti on siitä mielenkiintoinen, että se tarjoaa moninaista maastoa. Välillä ollaan kalliolla, sitten suolla tai maalaismaisemissa ja yhtäkkiä järven rannalla. Lisää reitistä voi lukea Kuhankuonon reitit ja opasteet/ kohta 8.

Moottoritien äänet kuuluvat hyvin alussa. Kysynkin mieheltäni, koska jyrinä loppuu. Kävelemme metsikössä ohi koirien hautausmaan. Pikku hiljaa alkaa loiva nousu osuus ja pääosin juurakkoiselta polulta siirrymme kalliolle. Onneksi Kallio ei ole märkä.

IMG_20200707_122056_resized_20200709_074547968

Niin 4 km jälkeen olemme Kullaanvuorella. Alkaa satamaan. Onneksemme juuri siinä kohtaa eteemme tulee levähdyspaikka, missä on katos. Istahdamme juomaan kupit kahvia ja sillä välin sade lakkaa.

Jatkamme matkaa Kullaanvuoren näköalapaikalle. Matkan varrella on jääkauden muovaama rotko, jota kutsutaan paimenen haudaksi. Sinne on kyltin mukaan aikanaan lammaspaimen tippunut hevosineen. Kyltissä kerrotaan, että lammaspaimenet tai somettajat on vaarassa tippua, jos eivät ole tarkkana. Nykyään syvänne ei ole kovinkaan syvä, koska sinne on ajan saatossa tippunut kiveä.

Jatkamme matkaa ja sitten olemmekin näköalatornilla. Kullaanvuoren huippu on 71 m korkeudessa. Hyvällä säällä sieltä voi nähdä 8 kirkon tornit. Me näemme yhden ja muutamia muita maamerkkejä. kiikareilla näkyisi ehkä paremmin ja kirkkaammalla säällä. Paikka on kyllä hieno.

kullaanvuori1dsc09978dsc09976

Lähellä pitäisi olla laavu mutta emme sitä näe. Emme kyllä tajua etsikään. Jatkamme eteenpäin portaita alas kalliolta. Haunisten altaalle on reilu 6 km. Kuljemme metsässä kunnes yhtäkkiä olemme upeissa maalaismaisemissa Raision (Ruskon) joen rantamailla.

kullaanvuori2

dsc09992kullaanvuori5

Hetken kuljemme tietä pitkin kunnes taas opasteet johdattavat metsikköön. Välillä maisemat eivät ole ihan niitä upeimpia. Mutta haittaako se, koska kuntoilumielessä tätä reittiä myös kierrämme.

kullaanpolku

Vihdoin olemme Haunisten altaalla. Laavu ei ole aivan reitillä vaan siitä on poikettava ja kavuttava ylös reitin vierellä olevaa pengertä. Upea järvimaisema avautuu eteemme. Laavulla ei ole puita. Raision kaupungin niitä pitäisi paikkaan hommailla. Ovatkohan kesälomilla?

Haunisten allashaunisten allasHaunisten allas

Onneksemme vanhoista grillissä olevista puista saamme sytytettyä tulen. Laavu on muutoinkin hieman kärsineen näköinen….

Silkkiuikku ihastuttaa. Se sukeltelee järven edustalla. Alkaa satamaan. Eipä tuo juuri haittaa. Me kun saamme kuunnella sateen ropinaa katoksen suojassa.

haunisten_allas

Kun olemme saaneet itsemme ravittua, jatkamme matkaa. Välillä niskaamme osuu pieniä sadekuuroja. Onneksemme vasta nyt, kun reittimme alkaa lähestyä päätepistettä. Yhtäkkiä olemme kauppakeskus Myllyn lähimailla. Kuljemme Hintsan padon ja vesilaitoksen ohitse tietä pitkin, kunnes taas reitti johdattaa meidät metsikköön. Loppumatka meneekin 8 tien varrella olevalla metsäpolulla. Ja jipii vihdoin kaatosateen jälkeen olemme autolla.

KullaanpolkuKullaanpolkuKullaanpolku

kullaanvuori7Hintsan pato

Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen reitti. Opasteet välillä epäselviä. Mutta selviät kun Muistat seurata merkkejä  seuraavan ohjeen mukaan:

REITIT

OPASTUS MAASTOSSA: ORANSSI NAUHA + 3 SINISTÄ PALLOA = YMPYRÄREITTI, SAAVUT AIKANAAN LÄHTÖPAIKKAAN

ORANSSI NAUHA + 3 VALKOISTA PALLOA = YHDYSREITTI, POISTUT YMPYRÄREITILTÄ, ET SAAVU LÄHTÖPAIKKAAN

Me emme eksyneet reitillä kertaakaan, koska olimme tallentaneet alueen kartan kännyköihin. Lisäksi seurasimme reitin merkintöjä. Vaikkakin jossain paikoin seuraaminen oli hankalaa.

Kullaanpolku

4 vastausta artikkeliin “Kullaanpolun reitti – lähimatkalla #retkihaaste2020 OSA 2

  1. Kiva tutustua tähän, koska kuljen aina silloin tällöin noilla main sukuloimassa. Jospa joskus poikkeisin täälläkin. Harmi vähän kuulla, ettei opasteitten seuraaminen ole helppoa, mutta kyllähän noista nykyisin juuri kännyköillä selviää. Tuohon törmää vähän väliä lähes kaikkialla. Kiitos kivoista kuvista.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s