Viikinkimuseo a’la Loftor Viking museum

Henningsvaerista matkalla Å hon, poikkesimme viikinkimuseossa.

Viikinkimuseo on helppo löytää, jos kulkee E10 tietä. Se sijaitsee Vestvåggøyan saarella.

dsc08375
on the road

Me emme edes tajunneet olevamme niillä mailla, kun ennen Bostadin kylää näimme upean pysäköinti-ja näköalapaikan ja päädyimme juomaan aamulla mukaamme keittämämme kahvit. Meillä oli vielä aikaa ennen kuin museo avaisi ovensa.

dsc08384

Yhtäkkiä myös pilvet löytävät tiensä taivaalle. Tuuli yltyy navakaksi. Jopa niin kylmäksi, että pitää kaivaa lämpimämpää vaatetta ylle.

Vihdoin museon ovet aukeavat. Astumme sisään. Pääsymaksu on sesonkiaikana noin 20 euroa ja avoinna se on muina päivinä paitsi sunnuntaisin klo 11 – 18. Tarkempia aikoja ja muuta tietoa löydät museon kotisivuilta :Viikinkimuseo.

viikinkimuseo Lofotenviikinkimueso Lofooteilla

Ensin kierrämme katsomassa sisäänpääsyrakennuksessa olevaa näyttelyä. Siellä on alueelta löydettyjä vanhoja esineitä. Sen jälkeen katsomme esittelyvideon, joka kertoo, kuinka Borgin viikingit muuttivat Islannista Lofooteille ja yhdistyivät Norjan viikinkien kanssa.

Lofoottien viikinkimuseoviikinkimuseo LofooteillaViikinkimuseo Lofooteillaviikinkimuseo Lofooteilla

Saamme lipun oston ohessa aluekartan. Elokuvan katsomisen jälkeen lähdemme tutustumaan alueeseen. Kyseinen alue löytyi sattumalta 1981, kun maanviljelijä löysi pelloltaan esihistoriallisia esineitä. Asiaa paremmin tutkittua alueelta löytyi ns pitkän talon perustukset. Talo on suurin koskaan löydetty viikinkitalo. Pituutta perustuksilla oli 83 m. Perustukset ovat 500 – 1100 luvulta ns rautakaudelta ja se on ollut kyläpäällikön talo. Borg on ilmeisesti löydöksistä pääteltynä ollut tärkeä keskus viikinkiaikana.  Tätä tukevat muutkin alueelta löytyneet löydökset. Kulkemalla alas järven rantaan näet myös muita löytyneitä paikkoja, kuten venevaja.

viikinkimuseo3
Kävellessä viikinkilaivalle ja venevajalle rantaan, menemme uskomattoman upean metsän lävitse.

Rannalla on myös viikinkilaiva mutta korona aikaan veneen kyytiin emme pääse.

viikinkimuseo4

Me kuljemme rantaan eri reittiä kuin tulemme takaisin museoalueelle. Suosittelenkin tekemään näin, koska kummallakin osuudella kohtaa upeita maisemia.

dsc08482

Alueella on eläimiä, hevosia, villisikoja ja lampaita. Rannassa on mahdollista kokeilla jousiammuntaa ja kirveen heittoa.

viikinkimuseo Lofooteilladsc08501

Päällikön talossa on tarjolla maksusta lammaskeittoa kera hunajaviinin. Me päädymme syömään voileivät museon kahviossa.

Viikinkimuseo Lofooteilla

dsc08398

Me pidimme Viikinkimuseosta. Kun ohi ajatte, suosittelen pistäytymään. Vai oletko jo käynyt? Kerro mitä pidit.

6 vastausta artikkeliin “Viikinkimuseo a’la Loftor Viking museum

  1. Hyvä vinkki Lofooteille, kun sinne toivottavasti joku päivä pääsen! Kiitos😊Olisi tosiaan kiva tutustua myös alueen historiaan huikeiden maisemien lisäksi.

    Liked by 1 henkilö

  2. Viikinkeihin liittyy paljon mielenkiintoista historiaa. Vaikka viikinkien merkitys Skandinavialle ja heidän identiteetilleen on merkittävä, kerrotaan heistä Suomen historian opetuksessa yllättävän vähän. Sitä silmällä pitäen viikinkimuseo voisi meistäkin olla kiinnostava vierailukohde. 20€ pääsymaksu kuulostaa kuitenkin korkealta hinnalta, mutta Norjassa kaikki taitaa olla enemmän tai vähemmän kallista.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s