Svartisen – Norjan toiseksi suurimman jäätikön reunalla

Oli aika vaihtaa maisemia. Olimme etukäteen suunnitelleet, että ajamme Helgelandin rannikkoreittiä toisesta päästä toiseen. Tätä tieosuutta kutsutaan yhdeksi Norjan kauneimmista autoreiteistä. Tästä reitistä kirjoitan hiukan tarkemmin myöhemmin.

Kuinka ollakaan paikkakunnalla Glomfjordenin lähellä Meloyn kunnassa , missä yövyimme sattuu olemaan kaksi varteenotettavaa vierailukohdetta.

Uhkarohkeille mahdollisuus kavuta 1100 rappusta Fykantrappa ylös vuorelle tai sitten matkata noin 20 km päässä olevalle Svartisenin jäätikölle.

Arvata saattaa kumman valitsimme. Sen jäätikön tietty. Kyseinen jäätikkö on Norjan toiseksi suurin jäätikkö. Tai itse asiassa kaksi jäätikkö. Niiden pinta-ala on 370 km2.

IMG_20200622_111123_BURST001_COVER_resized_20200731_081433926
Fv17 tien varrella oleva näköalapaikka ja turistikeskus tarjoaa ensimmäiset näkymät jäätikölle

Jäätikölle voi kävellä suoraan isolta tieltä tai sitten matkata osan matkaa veneellä Holandin vuonon ylitse. Järkevintä ilmeisesti on tehdä matkaa veneellä.

Itse veneen lähtöpaikka löytyy melko helposti ajaessasi tietä fv17 Holandsvikasta. Jäätikkö näkyy tielle. Tien varresta löytyy muutamia näköalapaikkoja, minne voi myös jäätikköä pysähtyä ihastelemaan. Mm kilometri ennen satamaa matkailuneuvontapisteestä on upea näkymä jäätikölle.

Me löysimme perille laittamalla Holandsvikan etapiksi Googleen.

dsc09208

Me valitsemme lauttaretken. Hyppäämme ensimmäiseen 9.30 lähtevään lauttaan aamulla. Noin 15 minuutin venematkalla saamme ihastella Aurinkoisia maisemia. Veneaikatauluihin pääset tästä.

svartisen
Aamun pläkä keli saa minut hurmoksiin.

Vene jättää meidät vastarannalle. Sieltä itse jäätikölle on vielä n 3 km kävelymatka. Rannassa oleva kahvikioski ei ole auki. 65 NOK:lla voi vuokrata pyörän, millä pääsee hiukan nopeammin osan matkaa. Itse jäätikölle kylläkään aivan loppuun saakka ei pyörillä pääsee vaan sitten vielä on kuljettava kalliota pitkin kilometrin verran. Kallion varoitetaan olevan liukas ainakin sadesäällä. Eli kunnon jalkineet on hyvä olla matkassa mukana. Edestakainen matka on n. 200 NOK:ia.

svartisen

Me päätämme kävellä. Hetken päästä tosin hieman harmittelemme, ettemme tajua ottaa polkupyörä. Kilometrin päässä, on järven (Svartisvatnet) rannalla ravintola Brestua. Ravintolasta saa lounasta ja muuta syötävää. Järven rannalta avautuu upeat maisemat jäätikölle. Me tyydymme tähän näkymään ja omiin eväisiin. Ravintola tosin  ei ole vielä meille aamuvirkuille auki.

dsc09296
Rannalla oleva kioski

dsc09224

dsc09247
ravintola Svartisenvattnetin rannalla

On melko hiljaista. Nautimme hellepäivästä, hiljaisuudesta ja näkymistä. Lautalla meidän lisäksi oli matkustajina vain toinen pariskunta.

Seuraavan lautan kyydissä sitten onkin väkeä melkoisesti. Onneksi me olemme jo lähdössä poispäin.

Tietoa alueesta löydät täältä: Svartisen Glacier ja paremmin vielä täältä: Svartisen.no

Kyseiselle jäätikölle pääsee myös Mo I Ranasta. Svartisen linkistä löytyy lisää tästä mahdollisuudesta.

Alueella on myös mahdollista yöpyä. Tapaamme pariskunnan, joka kertoo olleensa ylhäällä yöpymismajassa yötä jäätikön reunamailla.

svartisen
Tie ravintolalle on leveä ja hyväkuntoinen
svartisen
Tälle penkille olisin voinut jäädä

svartisensvartisen

dsc09241

Svartisen

svartisen

dsc09249dsc09254

dsc09309

20 vastausta artikkeliin “Svartisen – Norjan toiseksi suurimman jäätikön reunalla

 1. Upea näköinen jäätikkö. Norjassa niitä VIELÄ riittää, vaikka nekin sulavat kovaa vauhtia (pois). Jostedalsbreenissa olen käynyt ihan jäätiköllä kävelemässä aikoinaan kuten myös Lyngen vuonossa olevalla Sydbreenillä — ne ovat siitä kivoja jäätiköitä että kävellen (muutamassa tunnissa) pääsee ihan jään reunaan ihailemaan, jos hyvin käy, syvän sinistä jäätä. Jäällä liikuttaessa pitääkin sitten olla kunnon varusteet.

  Liked by 1 henkilö

 2. Jotenkin olen vasta tänä vuonna oman Norjan matkan ja monien matkakuvien kautta ymmärtänyt, että siellä ei monesta paikasta lumi koskaan sula. Pitäisi kysellä paikallisilta paljonko tilanne sielläkin muuttunut vähälumisempaan suuntaan?

  Liked by 1 henkilö

 3. Upeat jäätikkömaisemat! Kiinnostaa kovasti tuo paikka tämän perusteella, ehdottomasti otettava harkintaan seuraavaa Pohjois-Norjan reissua varten. Nuo maisemat ovat kuin suoraan postikortista. 🙂 Hyviä vinkkejä myös tulevan varalle, aina kun ei välttämättä osaa edes ajatella minkälainen reitti on kulkea johonkin paikkaan!

  Liked by 1 henkilö

 4. Upealta näyttää!

  Olen Pohjois-Norjan vuonoja ja jäätiköitä nähnyt nuorena, mutta mieli tekisi päästä uudelleen muistoja verestämään. Jäätiköt tosiaan ovat uhattuina kaikkialla. Se on suuri sääli. Sen lisäksi, että ovat upeita, ne ovat myös tärkeitä koko pallomme hyvinvoinnin kannalta.

  Liked by 1 henkilö

 5. Olen ollut mm. Mont Blancin jäätiköllä (sama mistä nyt uhkaa irrota joku hirveän iso osa) ja Itävallan eri jäätiköillä myös. Nykyisin tosin olen niin laiska, että tyydyn mielummin valokuvailemaan maisemaa ja jäätikköä kauempaa, kuin mennä itse jäätikölle ihmettelemään 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s