Torghatten Brønnøysundissa

Viimeinen Norjassa vietetty yö on edessämme. Olimme taas ajaneet päivän verran upeaa Helgelandin rannikkotietä numero 17. Brønnøysund viimeinen yöpymispaikkamme lähestyi. Olimme varanneet yön suhteellisen uudessa hotellissa Torghattenissa. 

Muutama fakta paikkakunnasta. Brønnøysund on Brønnøyn kunnan hallinnollinen keskus Nordlandin läänissä. Se sijaitsee rannikkotien numero 17 varrella, mannermaan ja Torgetin saaren ympärillä. Kaupungissa asustelee noin 4 500 ihmistä. 

Kartalla katsottuna Brønnøysund ja Torghatten sijaitsee Norjan rannikolla seuraavasti:

Kuvassa näkyy ajoreittimme kyseisenä päivänä Mosjoenista Torghatteniin noin 160 km.

Torghatten sijaitsee noin 14 km päässä Brønnøysundista. Itse Torghatten on graniittivuori. Vuori ei  ole aivan tavallinen vuori, koska sen keskellä on reikä. Kaukaa katsottuna reikä on pieni mutta se on oikeastaan melko iso. Pituutta aukolla on 160 metriä, 15-20 metriä leveä ja 35 metriä korkea. Korkeutta vuorella on 258 metriä.

Taru kertoo, että aukon on tehnyt peikko nimeltä hevosmies ampuessaan nuolen vuoren lävitse jahdatessaan kaunista neitoa Lekamoyaa. Huomatessaan, ettei hän voi saada neitoa omakseen hän päätti tappaa neidon ampumalla nuolen neitoa kohti. Peikkokuningas Somna huomasi tämän ja esti nuolen osumisen heittämällä hattunsa nuolen eteen. Näin nuoli osuikin tuohon vuoreen ja teki reiän siihen. 

Tosiasiassa reikä taitaa olla syntynyt jääkaudella eroosion veden ja jään muovatessa kalliota.

Matka alkoi jo tuntua pitkältä kaupungin keskustan jäätyä taaksemme. Tie kapenee kapenemistaan, talot harvenee ja pohdimme, että olikos tässä järkeä. Mihin oikein olimmekaan menossa?
Sitten tadaa hotelli oli edessämme. Lähestulkoon keskellä ei mitään. Tai no. Lähellä on Campin -alue, missä tarjolla oli myös huipputason ruokaa, uimaranta ja niin teltta-, vaunu- kuin mökkimajoitusta.

Meille on varattu yö lähestulkoon uudenkarheassa hotellissa Torgarhaugenissa. Saamme kamat huoneeseen ja vatsan täyteen ruoka hotellin ravintolassa.

Meitä paikassa kiinnostaa sen upea vuori Torghatten, jossa on iso reikä keskellä.

Polku vuorelle lähtee hotellin läheiseltä parkkipaikalta. Itse aukolle saattoi mennä joko edestakaisin helppoa reittiä pitkin tai kiertämällä, jolloin toinen etappi on hieman haasteellisempi. Parkkipaikalta löytyy opasteet reiteistä.

Me valitsemme edestakaisin menevän reitin. Reitti ylös on suht helppo. Nousua ei juurikaan huomaa. Maasto on melko kivistä. Huomaan, että tähän kivikkoonkin alkaa tottua. Nyt olisin jo halunnut takaisin Lofooteille.

Pääsemme ylös suuaukolle. Näkymät niin edessä kuin takana ovat upeat.

Istahdamme juomatauolle ihastelemaan maisemia.

Alastulon jälkeen käymme vielä camping-alueen ravintolassa yksillä. Ns loman lopetuksilla.

Huomenna siis alkaa kotimatkamme!

On tthe road
Opastaulu
Nämä norjalaisten helpot nousut 🙂
Ylös kiipeäminen palkitaan

8 vastausta artikkeliin “Torghatten Brønnøysundissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s