Fv17 Helgelandskysten – Norjan kauneimpia maisemareittejä

Kun muut suomalaiset reissasivat aivan pohjoisessa Norjassa, me ajoimmekin etelään päin Norjaa ja kuljimme yhden maan kehutuimman maisemareitin Helgeland -rannikkoreitin ns kansallisreitin eli fv17 -tai Fylkesvei 17 -tien. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. 

Norjassa näitä upeita kansallisreittejä on 18. Tämä on siis yksi niistä.

Mitä nähtävää ja tekemistä reitillä on? Kannattaako sinne ajaa? odotapas kun kerron.

Helgeland sijaitsee Nordlannissa napapiirin alapuolella. Helgeland on suurinpiirtein Rovaniemen ja Oulun välillä. Se on osa Pohjois – Norjaa.

Tjotta-Forvikin välillä. Taustalla seitsemän siskoa

Yhteensä pituutta reitillä on noin 430- 650 km. Eri lähteet mainitsevat reitin pituuden ja päätepisteen eri tavoin. Se alkaa Bodøsta ja päättyy Holmiin.Ainakin yhden lähteen mukaan. Reitin varrella on tunneleita, saaria ja mm kuusi-kahdeksan lauttayhteyttä. Pisin tunneleista löytyy Svartisenin jäätikön alta ja sillä on pituutta melkein 8 km. Saaria matkan varrella on noin 14 000. Lauttamatkat kestävät noin15 minuutista 60 minuuttiin. Saarista yksi on Veganin saari. Tämä saari kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Toinen suosittu saari on Lovund, jolla voi käydä ihailemassa mm. Lunneja. Me emme aikataulujen vuoksi poikkea näille upeille saarille. Lovundille olisi voinut tehdä päiväretken.

Saltstraumenin silta

Reitti on kieltämättä upea. Sen varrella on hienoja nähtävyyksiä. Lisäksi lauttamatkat tarjoavat miellyttäviä ajotaukoja ja upeita näköaloja. 

Tunneliin menossa

Me kuljimme melkein koko reitin seuraavin etapein:

Reittimme valinta tapahtui nähtävyyksien, lautta-aikataulujen ja majoitustarjonnan valintapäätösten välimaastossa.

Bodø- Glomfjord

Glomfjord–Mosjøens

Mosjøens-Brønnosyund

Näin olimme reitillä kaksi yötä ja melkein kolme päivää.

Näin upeissa maisemissa kelpaa matkata

Erityistä mainittavaa kyseisellä reitillä:

Ensimmäisellä etapillamme Bodosta Glomfjordiin ajettaessa ei ollut yhtään lauttareittiä. Yhtenä merkittävänä nähtävyytenä on Saltsraumen, joka sijaitsee 33 km Bodosta  etelään päin ajettaessa. Siellä voi nähdä noin kuuden tunnin välein vuoroveden vaihtuvan erittäin voimakkaasti, maailman voimakkaimmin. Silloin 400 miljoonaa kuutiometriä merivettä virtaa kapeimmillaan 150 metriä leveästä salmesta yhden vuoroveden aikana. Melkoista. Me pysähdymme sillalle mutta olisimme joutuneet odottamaan vuoroveden vaihtumista pari tuntia. Emme siis jää tätä odottamaan ja ihastelemaan. vuoroveden vaihtumisen aikataulut löytyy netistäkin.

Yön olemme Glömfjordissa. Harmiksemme ruokapaikkoja ei ole auki sunnuntaina, eikä kauppojakaan. Joudumme palaamaan hieman takaisin (noin 20 km), hotelliin kirjautumisen jälkeen, saadaksemme ruokaa.

Seuraavana päivänä matkamme jatkuu Svartisenin jäätikön kautta eteenpäin. Muuta nähtävää Glömfjordissa olisi ollut Fykantenin portaikko 1 100 porrasta ylöspäin näköalapaikalle. Portaikko oli kesällä 2020 suljettu.

Svartisenin jäätikön jälkeen melko pian saavumme ensimmäiselle lautalle. Foroy- Ågskardet (sis. linkki aikatauluihin. Löytyy myös googlettamalla lähtö- ja tulopaikan.) Ylitys kestää 10 minuuttia. Tällä ylityksellä emme poistu autosta. 

Uimarantoja ja levähdyspaikkoja löytyy matkan varrella

Jonkun matkaa ajelemme eteenpäin ja edessämme on toinen lauttaylitys: Jetvik – Kilboghavin. Tällä välillä ylitetään napapiirin raja. Matka kestää 60 minuuttia ja nyt poistumme autosta yläkannelle ihastelemaan maisemia. Tällä lauttamatkalla näkyy vielä Svartisenin jäätikkökin.

Yövymme Mosjoenissa. Meillä on edessämme yksi lauttaylitys välillä Nesna – Levang. Tämä lauttamatka kestää 25 minuuttia. Joudumme poikkeamaan reitiltä mennessämme Mosjoeniin. Se ei haittaa, sillä Poikkeaminen kannattaa, koska saamme aamulla tutustua upeaan kaupungin puutalokortteliin. Tutustumisen jälkeen palaamme takaisin fv-17 tielle. 

Mosjoen

Seuraava lauttaylitys on Tjotta – Forvikin välillä ja ylitys kestää 60 minuuttia. Ennen tätä ylitystä oikealla puolen tietä sijaitsee upea vuorijono Seitsemän siskoa Alstenin saarella Alstahaugin kunnassa. Vuorijono sijaitsee Vefsninvuonon edustalla.
Vuoret ovat pohjoisesta etelään Botnkrona 1 072 m, Grytfoten 1 019 m, Sjæringen 1 037 m, Tvillingene  945 m ja 980 m, Kvasstinden 1 010 m ja Breitinden 910 m. Retkipaikka kirjoittaa blogissaan vuorelle kiipeämisestä: https://retkipaikka.fi/paivaretki-kuuluisalle-de-syv-sostre-vuorijonolle-skjerdingen-vuoren-huiputus/.

Menossa Alstenin saarelle
Seitsemän siskoa

Lähellä siskoja sijaitsee myös Peter Dass -museo. Museo on 1600-luvulla kuuluisalle runoilijalle omistettu museo.

Me ihailemme vuorijonoa vielä Tjottasta lähtevällä lauttamatkalla. 

Meidän viimeinen lauttaylitys tapahtuu Hornin ja Anddlasvågin välillä. Tämä matka kestää noin 20 minuuttia.

Sitten olemmekin melkein Bronnosyundissa. Sieltä vielä jatkamme Torghatteniin. 

Hintaa viiden lauttamatkan ylityksiin tuli henkilöautolla ja kahdella henkilöllä maksaa yhteensä noin 55 euroa. Viimeinen lautta ja pieni pätkä tieosuudesta jää kulkematta, koska on aikamme palata kotiin ja siksi suuntamme nokkamme pohjoiseen päin. Tarkoituksenamme on ajaa pohjois-Ruotsin kautta Tornioon seuraavana päivänä. Lauttaylityksistä lasku tulee kotiin noin kahden kuukauden kuluttua reissustamme rekisterinumeron perusteella. Matkan aikana ei siis tarvinnut maksaa mitään. Tyhmänä kävin tätä jopa tiedustelemassa. Lautalle mennessä rekisterinumeromme kuvataan johonkin systeemiin ja rekisteröityy näin laskuttajien tiedoksi. Hieno homma. Rahan kanssa ei tarvitse pelata lainkaan.

viimeisessä lauttarannassa odottamassa lauttaa

Näkymia Torghattenilta

Linkkasin tuonne noita lautta-aikatauluja mutta suunnitellessasi reissua kannattaa ne tarkistaa ja hakea uudestaan googlettamalla. Aikatauluja on hyvä katsoa matkaa suunnitellessa. Joillakin lauttarannoilla oli ruuhkaa. Varaudu siis myös siihen, että et heti pääsekään etenemään. Reitti on sen verran pitkä, että sitä ei pysty tai kannata ajaa yhdessä päivässä.

Joidenkin lauttasatamien yhteydessä tai läheisyydessä sijaitsi kauppa. Odottaessa lauttaa pääsi kätevästi ostoksille ja juomaan vaikka kahvikupposen.

Pysähdyspaikkoja ja näköalapaikkoja matkan varrelta löytyy hyvin. Myös joitakin kauppoja ja ruokapaikkoja. 

Me onnistuimme ajamaan reitin juuri suunnitelmiemme mukaan. Joillakin osuuksilla pääsee ajamaan suoraan lautalle, jos matkan varrella ei pysähdy mihinkään.

Lehmiä liikeneteessä

Karttakuvaa reitistä

10 vastausta artikkeliin “Fv17 Helgelandskysten – Norjan kauneimpia maisemareittejä

  1. On kyllä niin upeita maisemia että kertakaikkiaan. Tuntuu oikeastaan aika hassultakin, että tuollaisia maisemia pääsee ikuistamaan verrattain lähellä Suomea. Niin täysin erilaista kuin täällä. Norjaan on kyllä pakko joskus lähteä.

    Liked by 1 henkilö

  2. Voi että kun on kauniita maisemia! 🙂 Rakastuin ikihyviksi Norjaan heinäkuisella Lofoottien ja Senjan roadtripillämme ja ehdottomasti näihin maisemiin on päästävä lisää tutkimaan. Ehkä tämä olisi hyvä reittiosuus seuraavalle Norjan matkalle, ainakin kuvien perusteella todella hyvä reitti. Kaunista. Hyvä myös tietää, että vaatii tosiaan hieman enemmän aikaa, kuin vain yhden päivän. 🙂

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s