Vuoden 2020 matka-aakkoset

Taas se alkaa vuosi olla lopuillaan. Vuosi 2020 varmasti jää mieleen yllätyksellisenä vuotena. Maaliskuu muutti elämäämme mutta toivottavasti ei kuitenkaan kokonaan pysyvästi vaikka kyllä jotain muutoksia tulee jäämäänkin. Me kaikkihan odotamme, että tilanne normalisoituu ja voimme alkaa elämään juuri kuten ennenkin.

Lofootit

Toivottavasti ei kuitenkaan ihan näin. Joskus nämä pakolliset muutokset voivat tuoda  positiivisiakin muutoksia. Yksi iso asia on työn murros. On paljon työtä, minkä tekeminen ei sanele aikaa eikä paikkaa. Voisimmeko yhä enemmän luoda joustoa työn tekemisen ajalle ja paikalle. Onko pakko olla töissä juuri klo 8-16? Voisimmeko kenties sallia enemmän vaikka päivällä sen kuntosalikäynnin ja sen korvaaminen tehden illalla pidempään töitä? Onko pakko olla joka päivä työpaikalla? Etäyhteydet ja virtuaalimaailma mahdollistaa työn teon melkein missä vaan.

Negatiivisiakin asioita on korona tuonut mukanaan. Kuinka moni onkaan lomautettuna ja yritysten toiminta katkolla? Toivonkin heille voimia ja tsemppiä tästä kaikesta selviämiseen. 

Ja entä sitten matkailu? Matkailuala on kärsinyt kaikesta melkoisesti. Myös kotimaan matkailu, vaikka olemme koittaneet kovin pitää sitä yllä. Mutta välillä liikkumista myös kotimaassa on rajoitettu. Matkailu on vielä sen kaltainen palveluala, että ainakaan vielä ei oma mielikuvitus lennä niin paljoa, että voisin kuvitella vuonna x matkustamisen tapahtuvan niin, että esim Italia tuodaankin olohuoneesemme virtuaalisesti todentuntuisesti. Se kun ei vain riitä. Itse ainakin janoan seikkailuja. Niitä odotellessa.

Naantalin kultaranta auringon laskun aikaan

Mutta siis olisiko jo aika kirjoittaa matkavuodestani aakkostellen? Aakkosia ja tapahtumia muistellessa, totean, että melkoisesti jää vuoden alussa suunniteltuja asioita listalta pois. Keväällä kaavailimme matkaa Wieniin ja loppuvuodeksi oli varattuna risteily Persianlahdelle.  Kumpikaan ei toteutunut. Jos nämä kaikki aikomamme matkat olisi mukana aakkosluettelossa, olisi siitä tullut melkoinen. No eipä valiteta. Olemme hengissä ja kiitollisia siitä, että vielä toistaiseksi olemme välttyneet taudiltakin.

Mitä tuli sitten tilalle? Enemmän kotona oloa, löhöilyä, kokkailua, harrastuksia ja luontoretkiä. Luonto tuli suureksi henkireiäksemme vuonna 2020. Luontopoluilla vietimme useita hetkiä. Lisäksi kaksi ulkomaanmatkaa tein. Kesäkuussa teimme road tripin Norjaan ja lokakuussa käväisin Hollannissa tyttäreni ja juuri syntyneen lapsen lapseni luona. 

Koskeljärvellä

Ja nyt siis niihin aakkosiin.

A Automatkalla, Amsterdam, Aulanko

Isoin varsinainen matkamme tehtiin autolla. Kesäkuussa suuntasimme nokkamme 10 päivän autoreissulle Norjaan. Syksyisen viikonloppureissu teimme Hämeenlinnan Aulangolle nauttimaan Liesjärvellä vietetyn retkipäivän jälkeen kylpylän loiskeesta. Lentämäänkin pääsin, kun lensin Amsterdamiin ja sieltä tyttäreni luo.

Aulangon upeat kansallismaisemat

B Bronnosyund, Björköby Bodvattnetrunt

Bronnosyundiin ajelimme rannikkoreittiä pitkin Norjassa ja yövyimme siellä viimeisen yön ennen kotimatkaamme. Björköby sijaitsee Vaasan edustalla ja on yksi Suomen upeimmista luontokohteista. Upea saari. Maan kohoamisen vaikutukset näkyvät siellä. Alue kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Björköbystä löytyy mm Bodvattnetin 4 km rengasreitti, joka vie 100 vuoden takaiseen Bodbackin kalasatamaan, mistä myös postiveneet kulkivat.

Bodvattnetin kierroksella

C covid-19

Korona tuli ja muutti vuotemme. Todennäköisesti vaikuttaa seuraavanakin vuonna ja seuraavanakin….Kuka tietää. Muuttuuko elämämme ja kuinka paljon? Aika näyttää sen.

D Dubai

Joulua 2020 meidän piti viettää Dubaissa ja Persianlahden risteilyllä. Se jäi haaveeksi. Nyt taistelemme lentoyhtiön kanssa saadaksemme rahat takaisin. Risteilyn varausmaksuakaan ei ole palautettu.

E Eurooppatie ….E6

Norjan reissullamme ajoimme E 6 -tien toiseen päähän. Se päättyy Å:hon Lofooteille. On the road jee.

F Flydubai, FV17, ferries

Lentoyhtiöstä jo mainitsinkin eli lentojen rahapalautusta odotellessa. Fv17 (fylkesfei) eli Helgelndin rannikkoreitti on upea ajettava reitti. Reitti pitää sisällään usean lauttaylityksen. Harmi, ettemme paljoakaan pysähdelleet matkan varrella. Jollain tavoin vain tuli kiirehdittyä seuraavaan lauttaan.  Koronan vuoksi usea paikka oli kiinni.

Lauttoja ja tunneleita. Niitä oli tieosuuksilla paljon.

G Glömfjord

On paikka, jossa yövyimme Fv17 -reittiosuudella. Kuuluu Meløyn kuntaan. Kesäisenä sunnuntai-iltana kylän raitti oli melkoisen hiljainen. Taisimme olla hotellin ainot asiakkaat.

Edessä Glömfjord

H Henningsveger, Helgelandskysten, Hämeenlinna

Henningsvær oli ensimmäinen kohteemme Lofooteilla. Siellä nautimme kesän alkupäivistä kera auringon paisteen. Lomamme oli vasta aluillaan. Fiilis mitä parhain. Seikkailu edessä ja kevään kiireinen työputki takana. Lofooteilta suuntasimme auton nokan kohti Helgelandskysteniä. Syksyllä teimme viikonloppureissun Hämeenlinnaan Aulangolle.

Henningsvaer

I ilo, Isosuo

Iloa elämään tuo terveys, perhe, ystävät, työ ja itse elämä. Matkailu on elämäni suola. Sitä suolaa odotellessa koitan käyttää muita mausteita. Valokuvaamisesta on tullut minulle erittäin tärkeä henkireikä. Tupasvilloja kävin kuvaamassa Isosuon Harjureitillä Virttaalla. Oli kesäkuu. Kesä vasta aluillaan. Onni on Suomen kesä.

Isosuolla

J Jatulinin tarha

Olin kuullut, että Nauvossa on Jatulinin tarha. Sinne lähdin yhtenä kauniina kesäpäivänä. Nauvo on yksi kesän suosituimmista matkailukohteista saaristossa. Muutkin suomalaiset olivat löytäneet paikan. 

Jatulinin tarhalla

K Kvalvika beach, Kristiinankaupunki

Juhannusaaton ohjelmaamme Lofooteilla kuului vaellus Kvalvika beachille. Olimme suunnitelleet päiväretkeä pitkään. Koska matka osoittautui melkoisen haasteelliseksi, emme aivan perille päässeetkään. Jälkeenpäin asia harmitti suunnattomasti. Tottumattomalle kivikko oli melkoisen vaikeakulkuinen. Olisi pitänyt ensin harjoitella. Aika näyttää pitääkö reissu Lofooteilla uusia niin, että käymme paikassa uudelleen.

Melkein perillä Kvalvika beachilla mutta ei kuitenkaan

L Lofootit, Leiden, Luostarinmäki

Lofootit yllätti meidät kauneudellaan. Lumiset vuorenhuiput, meri ja luonto oli henkeäsalpaavaa. Leidenissä sain viettää vajaan viikon. Koronan vuoksi olin kuitenkin pääasiassa kotioloissa. Yhdessä museossa sentään (De Lakenhal) käytiin aikaamme kuluttamassa. Muutoin tyydyimme ulkoiluun lähimaastossa. Turun Luostarinmäellä käväisin kameran kera kiertämässä. Ruohokattoiset talot jäivät erityisesti mieleen. 

Leiden

M  Mosjøen, Mustasaari, Merenkurkku, matkakirjat

FV17 -rannikkoreitiltä poikkesimme hieman, kun yövyimme Mosjøenissä. Kaupungin hyvin säilynyt puutaloalue kiinnosti meitä. kesäloman päätteeksi teimme reissun Vaasaan. Samalla käväisimme Merenkurkun alueella Mustasaaressa. Meri on suomalaisille tärkeä kuten järvetkin. Kun ei pääse  matkaan voi lukea edes matkakirjoja. Viimeisin lukemani matkakirja kertoi suomalaisen asumisesta Kreikan saaristossa. Kirjasta käteen jäi mieletön matkakuume.

Mosjoen

N Norja, Narvik, Nusfjord, Naantali

Ensimmäisen yön Norjassa vietimme Narvikissa. Hotellimme sijaitsi upealla paikalla upeine näköaloineen. Nusfjord on yksi Lofoottien kauniista kylistä. En voi olla aakkosissa mainitsematta kotikaupunkia Naantalia. Siellä on kaikki, mitä tarvitsen.

Rymättylän aamu-usvaa

O –

Olipa kerran vuosi, joka oli nyt. 

P pohjoismaat, patsaspuisto, Pyhäranta, pionien koti

Nyt on käyty kaikissa pohjoismaissa oikein kunnolla. Lempparini pohjoismaista kotimaani jälkeen on Norja. Jollain tavoin heidän kanssa koin eniten sukulaisuutta. Alpo Jaakolan patsaspuisto Loimaalla on paikka, jota ei ohi ajaessa kannata jättää väliin. Mielenkiintoisia teoksia metsän keskellä. Pyhärantaan teimme päiväretken Reilaan. Kaunis paikka päiväkahvin nauttimiseen. Pionien koti löytyy Taivassalosta. Vihdoin minulla oli aikaa pistäytyä siellä pionien kukinta-aikaan. 

Q quu oi quu

Tähän kohtaan olisi tullut Qatar. Nyt on tyhjää.

Syksyn kuukuva

R Risteilemään? Retkihaaste, Ruotsi, Reinebringen

juuri nyt kun tätä kirjoitan, pitäisi meidän olla risteilyllä. Istua omassa hytissä ja katsella auringonlaskua parvekkeelta. Eipä valiteta. Jospa edes perheen kanssa saamme joulua viettää ja olemme terveitä, on se elämässä tällä hetkellä parasta. Vuoden alusta otin vastaan #retkihaasteen. Kaikkia kohtia haasteessa en kuitenkaan ehtinyt toteuttaa. Ruotsin läpi koronaa uhmaten ajoimme matkatessamme Norjaan. Pysähdyspaikkoja oli vähän ja moskiitot kiusasivat tauoilla. Vuorilla ennen Norjaa oli vielä talvi. Lunta ja jäätä järvissä. Reinebringen oli yksi Lofoottien ikonisimmista kylistä.

Road Trip Norja, Reinebringen

S Svartisen, Seili

Helgelandskystenin reitillä Svartisenin jäätikkö on yksi hienoimmista paikoista. Se näkyy tiellekin. Me käväisimme pienellä laivamatkalla ja melkein jäätikön reunalla ihastelemassa jäämassaa ja jäätikön järveä. Viimeisen kesän retken tein Seilin saarelle. Saari on avannut ovensa matkailijalle vihdoinkin kunnolla. Sinne on mahdollista majoittua mutta päiväretkelläkin saa saaresta melkoisesti irti. Saarella on monivivahteinen historia jo aikojen alusta lähtien.

Svartisenille menossa

T Torghatten, Turku, Tammela

Torghattenin aukolle Norjassa kiipesimme viimeisenä iltana. Näköalat olivat upeat. Turussa pitää käydä ihastelemassa kevättä, kesää, syksyä ja talvea aika ajoin. Turku kirsikankukkien ja jouluvalojen aikaan on ihan parasta arkiterapiaa. Tai entä sitten Turun linna? Syksyllä linnaan järjestettiin kierroksia, missä pääsi hieman tuntemattomiin paikkoihin. Linnan yhdestä tornista avautui upeat maisemat. Tammela on kuuluisa luonnonpuistoistaan. Me vietimme retkipäivän Liesjärven kansallispuistossa ja Hyypiön kalliolla.

Turun linna

U Uudet reissut

Tällä hetkellä ei uskalla kuin haaveilla. Yhtään matkaa en varaa, ennen kuin saan vanhoista toteutumattomista rahani takaisin ja korona alkaa näyttää katoamistaan. Haaveita on olemassa mm. saarihyppely Kreikassa ja Etelä-Afrikka ja siellä mm. Krugerin safari.

V Viikinkimuseo, Vaasa

Lofooteilla sijaitsee Viikinkimuseo juuri sillä paikalla, minne ensimmäiset viikingit ovat asettuneet asumaan. Vaasassa vierailimme elokuussa. Kaupunki osoittautui kulinaristille oivaksi paikaksi. Uusi juuri avattu ravintola Hejm tarjosi maukasta ruokaa. Pöytävaraus on ehdoton.

Vanhan Vaasan kirkko

W Wanhan ajan kaffebar Rauma

Wien olisi mahtunut tämän kirjaimen alle. No mahtuu kyllä Wanhan ajan kaffebaarikin Raumalla. Yhtenä iltana kesällä vaan ekstempore päätimme ajaa Raumalle iltakahville.

Zzzzz –

XXXXX –

Y Yllättäjä 2020 matkoilla

Matkoillamme vuonna 2020 yllättäjä oli Mustasaari ja kotimaa. Sen luonto on kaunis. Olisin halunnut jatkaa saareen tutustumista. Nyt käväisimme vain Salterien näköalatornissa ja luontopolulla.

Liesjärven kansallispuisto

Ä

Öööö

mitä tähän sitten keksisikään?

Å Å i Lofoten

Å Päättää aakkoset. Juhannuksena majailimme Å:ssa kalamajassa postikorttimaisemissa. Yötön yö oli todellinen. Valoisuutta riitti läpi yön. 

Å:n kalamajoja

Siinä minun aakkoset vuodelta 2020.

Alpo Jaakolan patsaspuisto

Minkälaiset olikaan sinun vuoden 2020 aakkoset?

Rauhaisaa joulua toivottaen!

Matkalla lähelle tai kauas blogin Sari

16 vastausta artikkeliin “Vuoden 2020 matka-aakkoset

 1. Pakko taas ihmetellä noita Lofoottien kuvia, kun kaikissa näyttää olevan aivan pilvinen taivas! 🙂 Paljon tuttuja paikkoja omankin vuoden ajalta, kun Pohjois-Norjan lisäksi tuli käytyä esimerkiksi Raumalla, Tammelassa, Turussa ja Vaasassa.

  Tuo patsaspuisto kuulostaa kiinnostavalta, siellä olisi mukavaa käydä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Aakkoset on kyllä aina hauskoja luettavia! Meilläkin peruuntui kevääksi varattu Wienin-matka ja Suomea tuli lopulta kierrettyä aika paljon. Itselleni uusista kotimaan kohteista tuo Merenkurkun saaristo kiinnostaisi erityisen paljon. Houkuttelevia kuvia Norjasta! Itse olen käynyt esimerkiksi Lofooteilla ja Narvikissa vain lapsena, joten sinne olisi mukava palata lähivuosina.

  Liked by 1 henkilö

 3. Hienot matka-aakoset sait aikaiseksi, vaikka vuosi on ollut kaikinpuolin erikoinen. Täytyy itsekin kehitellä jonkinlainen loppuraportti tästä vuodesta, josta ei paljon matkailullista kerrottavaa ole, mutta ehkä jotain kuitenkin. 🙂
  T: Hätälasku blogi/Virpi

  Liked by 1 henkilö

 4. Matka-aakkoset ovat mukavaa luettavaa ja itsellä on perinteinen oma postaus parhaillaan työn alla. Itsellä alkaa lista myös Aulangolla, muuten aika erilainen listaus, joskin joitakin samoja on ainakin ideatasolla. Q oli ainoa mitä tarvitsi toden teolla säveltää, joten siinä mielessä itsellä oli helpompi urakka kuin sinulla tänä vuonna 🙂

  Liked by 1 henkilö

 5. Omat matka-aakkoset (tai yhteenveto) on vielä kirjoittamatta. Aakkospostaukset on aina hauskoja ja olen itsekin niitä kirjoittanut. Tältä vuodelta peruuntui vain yksi matka; pääsiäisen Amsterdam. Siirsin sen vuodella eteenpäin. Saas nähdä pääseekö keväällä jo reissuun. Muuta en ollut onneksi varannut enkä sen enempää edes suunnitellut. Ilman koronaa olisimme kyllä nyt jossain päin Aasiaa, mutta nyt vietetään lomaa kotona. Norjan maisemat on huippukauniita. Harkinnassa on Lofootit ensi kesälle, mutta toki jos pääsee jo jonnekin lämpimään, niin se vie voiton 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Tuo Lofootit taitaa löytyä todella monen meidän listalta tänä vuonna, itsellänikin. 🙂 Se oli kyllä upea paikka! Itse ehdin käydä soolomatkalla Lontoossa ennen koronarajoitusten tuloa alkuvuodesta ja sitten kesällä teimme tuon Pohjois-Norjan roadtripin. Elokuussa kävimme myös nauttimassa kesä-auringosta Latviassa. Siinäpä se, mutta kiitollisena näistä kultaisista kokemuksista. ❤ Ensi vuotta kohti, saa nähdä mitä tuleman pitää! Hyvää uutta vuotta!

  Liked by 1 henkilö

 7. Oma vuosikoosteeni on vielä työn alla, mutta pari samaa kohdetta bongasin meidän listoilta. Vierailin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ihan turistina Turussa (aiemmat reissut ovat olleet työ- tai opiskelumatkoja) ja yhdellä reissulla pysähdyin myös sattumalta tuonne Alpo Jaakolan patsaspuistoon, joka olikin kieltämättä erikoinen paikka. Siitä voisi melkein kirjoittaa ihan oman postauksenkin 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s