Vuoden 2020 kohokohtia

Vielä kerran muistelleen mennyttä vuotta pitäen ns oman elämän vuoden 2020 awardsit valitsemalla matkailun vuoden huippukohtia. Eli, mikä onkaan vuoden matkakuva, paras hotelli, ikimuistoisin matkahetki, paras auringonlasku jne.

Samalla voinkin kysyä, mikä olikaan sinun THE matkahetki vuonna 2020?

1. Vuoden paras matkakuva

Lofooteilla ehkä kuvauksellisin paikka oli Reine. Vuoden paras matkakuva osuu siis Lofooteille ja Reineen. Ennen kylään menoa, on tien laidalla parkki-ja näköalapaikka. Sieltä avautuu upeat näköalat kylään ja taustalla oleviin vuoriin. Tältä parkkipaikalta pääsee kiipeämään Reunebergin huipulle. Sieltä vasta näköalat avautuvatkin. Me emme sinne kiivenneet.

Road Trip Norja Reine

2. Suurkaupungin lumoissa

Pohdin, mikä onkaan vuonna 2020 ollut suurin kaupunki, jossa olen vieraillut. Taitaa olla Leiden. Kovin useassa kaupungissa kun ei tullut vuonna 2020 vierailtua. Suurkaupungin lumoja ei siis vuoden aikana koettu.

3. Paras rantakuva

Rantakuva osuu Lofooteille. Mikäs siinä, oli juhannus ja ilma mitä hienoin. Upeaa oli illan tullen tallustella paljain jaloin pehmeällä hiekalla. Uimaan ei tarjettu mennä. Sen verran oli kylmää merivesi.

4. Road tripillä

Vuoden kohokohdaksikin muodostunut oli reissumme autolla Lofooteille. 4000 km 10 päivässä ja persaus kiittää.

5. Vuoden lempikaupunki’

Kristiinankaupunki. Harmillista, että pysähdyimme kaupunkiin vain hetkeksi mutta sekin riitti ihastumiseen. Olisiko johtunut kesäisestä lauantaista, että kaupunki oli miellyttävän rauhallinen ja silmä lepäsi kaupungin puutaloidyllissä sekä vanhoissa kaupungin tarinoissa.

6. Vuoden pikkukylä

Å, tietysti Å Lofooteilla on vuoden kylä. Vietimme siellä juhannusta ja ihastuimme kovin tähän pieneen, kauniiseen ja rauhaisaan kylään. Silmä sai levätä meren sinessä, joka jatkui horisontissa taivaan sinenä, jyrkissä vuorenrinteissä lumihuippuineen ja punaisissa pienissä kalamajoissa meren rannalla, jotka löivät sinettinsä näille perinnemaisemille. Rauhaisaa taisi olla, koska norjalaisten juhannus oli eri aikaan ja korona oli rokottanut selkeästi matkailijoiden määrää. Meidän onneksemme.

7. Vuoden matkayllättäjä

Luontoretket. Luontoretkillä on käyty ennenkin mutta vuonna 2020 tehtiin varmastikin luontoretkeilyn ennätys. Luontopoluilla käytiin useammin kuin koskaan ennen. Osittain syynä oli retkihaaste, jonka otin vastaan alkuvuodesta. Retkihaasteista toteutui 39 retkeä 52. Uskon, että vuonna 2021 luontoretkeily jatkuu. Meillä on useita kansallispuistoja ja muita polkuja vielä kolumatta.

Liesjärven kansallispuiston syksyistä lumoa aamunkoitossa

8. Kuva yläilmoista

Turun linnaan pääsi syksyllä tutustumaan erilaisilla uusilla kierroksilla. Yksi opaskierroksista päätyi linnan torniin. Sieltä avautui upeat näkymät yli Turun ja linnan.

9. Paras matkahetki

Kun rankan ja pitkältä tuntuvan vuoden jälkeen koet vihdoinkin olevasi lomalla! Se hetki tapahtui Henningsvaerissa, kun heräsin yöllä ihastelemaan yötöntä yötä huoneistomme parvekkeelta. Aurinkokaan ei meidän kunniaksemme laskenut sinä yönä☺️😃

10. Paras hotelli

Tobiasbrygga Henningsvaerissa oli vuoden paras hotelli tai majapaikka. Respaa emme nähneet. Maksu huoneistosta hoitui hienosti siitä huolimatta. Huone oli täyskymppi varustukseltaan. Sen sijainti oli mitä parhain. Se sijaitsi kylän kalasatamassa. Voiko lomalta enempää vaatia?

11. Aamuhetki

Se kun on kesä, aurinko paistaa ja kuppi kahvia on nokkasi alla sekä eteesi aukeaa kuvan maisemat. On hiljaisuus, jonka rikkoo laineen liplatus ja lokkien vaimea kirkuna. Voiko enempää enää pyytää? Tässä juhannuksena otettu kuva Å:n terassiltamme.

12. Hauskin matkamuisto

Ehkä kesän rankin mutta jälkeen päin huvituttanutkin matkamuisto tapahtui viime kesänä, kun juhannuksena olimme päättäneet grillata mutta mökissämme ei ollut grilliä. Nyt jälkeenpäin ajatellen ymmärrän syynkin. Olimme kuitenkin juhannusta varten lihaklönttiä kantaneet mukanamme Torniosta saakka. Onneksemme löysimme kaupasta kertakäyttöisen grillin. Ei muuta kuin liha siihen. Itse hääräilin keittiössä muuta särvintä: perunoita ja salaattia pöytään. Mieheni toimi grillimestarina ulkosalla. Seuraksi hänelle oli saapunut pari varista ja lokitkin siinä parveilivat tuoksun perässä. Pikaisesti hän tuli käymään sisällä hakemassa jotakin. Kuinka ollakaan kun menimme ulos, oli lihaklönttimme jo toisen variksen kourissa. Melkoisella kiirellä varis lähti lentoon ja lihanklöntti tippui hiekkaan. Sitä sitten pestiin ja jatkettiin grillaamista. Itsellä meni halu maistaa lihaa. No ihan pienen palasen uskalsin maistaa. Hyvää se oli kaikesta huolimatta. Ruokaravintolaan ei sitten tällä kertaa vaan menty! Vaikka sitäkin pohdittiin. Kuvaa ei tästä tapahtumasta ole olemassa, harmi.

13. Paras auringonnousu tai -lasku

Naantali ja Kultaranta auringonlaskun aikaan. Aurinkohan kuuluu Naantaliin. Olin ajelemassa töistä kotiin. Kuinka ollakaan matkalla Ukko – Pekan sillalta avautui tämä upea näkymä. Ei kuin auto sivuun ja kuvaamaan ja hetkeksi ihailemaan maisemia.

Naantali ja Kultaranta

14. Vuoden paras herkutteluhetki

Hejm Vaasa. Ravintolassa käynnit vuonna 2020 olivat melkoisen vähissä. Koronan rantautuessa ravintolat sulkivat ovensa keväällä. Tämä vähensi huomattavasti omia intressejä edes niihin mennä. Melko paljon tyydyttiin take away sapuskaan, kun haluttiin herkutella. Toki uloskin syömään välillä uskaltauduttiin. Vaasassa ollessamme ihan vahingossa törmäsimme uuteen juuri avattuun ravintola Hejmiin. Ei ollut ruoka pettymys siinä paikassa.

15. Vuoden luontokuva

Merenkurkun alue maankohoumisilmiöineen on mielenkiintoinen paikka. Siksi mielestäni luontokuva tulee valita sieltä. Kuuluhan se myös Unescon maailmanperintökohteisiinkin. Harmi vaan, että ehdimme olla siellä yhden päivän. Alueen tutustumiseen olisi pitänyt uhrata enemmänkin aikaa. Saltkarietin näköalatornista näkyy maan kohoamisen muutokset parhaiten.

16. Vuoden risteily

Meidän piti päästä loppuvuodesta ihan oikealle risteilylle Perisanlahdelle. Sitä odotettiin lähestulkoon vuosi. Mutta ei. Sinne ei asiaa ollut. Lauttamatkoja tein useita. Piknik risteilyilläkin (Turku-Maarianhaminaan) olimme pari kertaa. Matka Nauvoon on jäänyt mieleen. Olkoon se nyt risteily tai laivamatka myös. Parasta on ihailla matkan aikana saariston lumoa.

17. Paras nähtävyys

Seilin saaren kirkko. Tämän olen kai ennenkin maininnut, Seilin siis. Seilin saaren lumo ei lähde minusta. Saaressa ja kirkossa on jotain lähtemätöntä. Eikä se ole pelkkä historia, joka koukuttaa kirkkoon, vaan ehkä juurikin kirkon koruttomuus. Kirkko on rakennettu Puusta, puussa on luonnetta. Myös kirkon ilmapiirissä on jotain mystistä taikaa.

Seilin puukirkko sisältä
Lopuksi kuva Liesjärveltä. Näissä maisemissa sielu lepää.

16 vastausta artikkeliin “Vuoden 2020 kohokohtia

  1. Voi ei tuota teidän grillaushetkeä. On siinä tainnut linnuillakin olla nälkä, kun lihakimpaleeseen kävivät kiinni. Ymmärrän hyvin, ettei ollut haluja sitä enää maistella sen jälkeen. Kauniita kuvia! Norja näyttää todella upealta. Olen käynyt vain Oslossa joskus vuonna miekka ja kirves.

    Liked by 1 henkilö

  2. Kyllä tuli ikävä kesään sun kuvia katsellessa. Etenkin kuvat Lofooteilta saivat ajatukset jo tulevaan kesään ja sen reissuihin. Mulla oli ihan samanlainen vuosi siinä, että retkeilyä tuli harrastettua enemmän kuin koskaan – ja uskoisin tämän vuoden jatkuvan samanlaisena.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s