Pikavisiitillä Ateenassa

Saarihyppelyni Kreikassa alkoi ja päättyi Ateenasta. Mitä ehdinkään tehdä siellä yhden illan ja iltapäivän aikana? Tai siis kannattaako ylipäätään lyhyeksi aikaa edes mennä Ateenaan, vai onko sittenkin järkevämpää jäädä joko lentokentälle tai edetä jo Pireaukseen, mistä lautat yleensä lähtevät.

Saapuminen kreikkaan ja yö ateenassa

Kone Ateenaan Helsingistä laskeutui klo18 aikaan illalla. Lentokentältä kestää matka autolla noin 40 minuuttia Ateenaan. Olin jo etukäteen pohtinut useaan otteeseen, missä kannattaisi yöpyä ensimmäinen yö, koska aamulla lautta lähtisi klo 8 aikaan Pireauksesta. Aikatauluista huolimatta päätän yöpyä Ateenassa. Ja tämä kannatti! Annas, kun kerron miksi!

Kello taisi olla siinä 19, kun kirjauduin hotelliin. Olin tilannut taksin Get your guiden kautta (firma oli taxilo), joka osoittautui edulliseksi, kun vertaan sitä lennosta otettuun kuljetukseen. Maksoin kuljetuksesta noin 31 euroa, kun paluumatkalla maksoin 40 euroa.

Jälkeenpäin pohdin, että tämä reissu oli melkoisen turha. Toisaalta se, mitä koin tuona iltana oli kaiken vaivan arvoinen sittenkin. En viitsinyt juurikaan lähteä mihinkään. Hotellilta olisi voinut lähteä kaupungille. Plakakin oli ihan nurkan takana. Hotellissa oli rooftop -ravintola. Päätin katsastaa tämän ravintolan ensin. Ja kun kapusin ylös, en enää halunnutkaan lähteä mihinkään, vaan tyydyin nauttimaan uskomattomista näkymistä yli kaupungin ja Akropoliksen juuri auringonlaskun aikaan. Olin aivan myyty! Puhumatta sitten illallisesta, jonka söin samalla kun ihastelin Akropolis-kukkulan näkymiä.

Hotelli, missä yövyin ja missä tämä rooftop sijaitsi oli nimeltään Central Hotel. Hotelli ei ole mikään viiden tähden luksus mutta juurikin yöpyjälle edullinen vaihtoehto ja minkälaisin näkymin. Itse maksoin yöstä 108 euroa. Ja sain huoneen näköalalla! Osittainen näköala Akropolikselle.

Näköala roof topilta Akropolikselle
Ja se auringonlasku
Iltapäivä ateenassa ja akropolis

Kotiin päin matkatessa minulla oli sentään iltapäivä aikaa Ateenalle. Jos Ateenaan haluaa tutustua kunnolla, voin todeta heti, että iltapäivä on siihen liian lyhyt.

Koska olin tullessa jo ihmetellyt Akropolis -kukkulaa, valitsin sen iltapäivän kohteeksi. Olin viimeksi ollut Akropoliksella ja Ateenassa 37 -vuotta sitten. Senkin vuoksi halusin kavuta kukkulalle uudestaan. Sain hotellin respasta kartan ja neuvot, mihin suuntaan kannattaa suunnistaa, jotta pääsee lippuluukulle. Akropolis -kukkula on noin 150 metrin korkeudessa ja hallitsee hyvin Ateenan kaupunkinäkymää. Mutta siitä huolimatta lipunmyyntipistettä sai hieman etsiä, vaikka koko ajan etenin kohti kukkulaa. Jotenkin lähestulkoon tuurilla löysin viimein Akropoliksen lähtöpisteen ja lipunmyyntikojun. Akropolis -kukkula sulkeutuu klo 20, joten minulla oli kolmisen tuntia aikaa. Se riitti kyllä mainiosti. Olin ostanut juuri ennen lippupistettä leipomosta croissantin ja juoman. Ei eväitä, sanoo lipuntarkastaja. Vain vesipullo sallitaan alueelle. Ei auta kuin juoda toinen juoma ja syödä croissantti ennen porttia.

Lämpötila näyttää mittarissa 36 astetta. Pohdin, että onko tässä mitään järkeä. Pidän siis onneksi avaamattoman täysinäisen vesipulloni ja etenen alueelle. Sitä ennen tietysti olen ostanut lipun alueelle: 20 euroa.

Asutusta Akropoliksella jo ennen Partheonia kerrotaan olleen jo 3000 -luvulla eaa. Tärkein nähtävyys alueella on Parthenonin temppeli, joka on kokonaan rakennettu marmorista. Se on rakennettu kiitokseksi neitsyt Athenelle, jonka avulla kreikkalaiset selvisivät persialaissodista (tai ainakin uskoivat niin). Sen rakentamisen takana on Perikles, sotapäällikkö, joka sai ylipuhuttua kaupunkilaiset hankkeen taakse. Temppelin koristelijaksi valittiin sen ajan kuuluisin kuvanveistäjä Feidia ja arkkitehtuurista vastasivat arkkitehtuurin asiantuntijat Iktinos, Mnesikles, Kallikrates ja Kallimahos. Parthenon valmistui 15 vuoden rakennusurakan jälkeen 432 eaa. Se on toiminut ajan saatossa mm muinaisuskon temppelinä, rahavarastona, kirkkona, moskeijana kuin ruutivarastona Ateenan kulloisenkin hallitsijan mukaan. Perikles on pystyttänyt kukkulalle Parthenonin lisäksi Niken sekä Erekhtheionin temppelit.

Alueen sisäänkäynti on melkoinen. Myös alueen kuumin paikka?
Panthenon

Alueen rakennelmia Parthenonin temppelin ja Erekhtheionin sekä Niken temppelien lisäksi ovat mm; Akropoliin eteläisellä rinteellä sijaitsevat Dionysoksen teatterin jäänteet sekä Herodes Atticuksen odeion. Heti Akropoliksen sisäänkäynnin luona sijaitsee Propylaian jäännökset. Monumenttien lisäksi Akropoliilta on myös hienot näkymät Ateenaan.

Erekhtheioinin temppeli on alueen pyhin temppeli. Aivan sen vierellä sijaitsi aiemmin pyhäkkö ja alla puolestaan Ateenan kuninkaan palatsi. Erekhtheionin rakentaminen tapahtui vuosien 421 ja 407 eaa. välillä. Temppeli on omistettu jumalien lisäksi tavallisille kuolevaisille.

Erekhtheion

Niken temppeli sijaitsee temppelialueen sisäänpääsyn reunustalla ja valmistui vuonna 424 eaa aiemmin persialaisten tuhoaman Athenen temppelin paikalle. Se on voiton jumalattarelle Athena Nikelle omistettu temppeli, jota kutsutaan myös siivettömän Niken temppeliksi. Niken puinen patsas sijaitsi temppelin keskellä ja oli siivetön, jottei jumalatar kykenisi ikinä hylkäämään Ateenaa.

Herodes Atticuksen odeion, musiikki- ja lauluteatteri, on rakennettu 100 -luvun lopulla. Sen rakennuttajana toimi retoriikan ja filosofian mestari, ja ahkera julkisten hankkeiden rahoittaja, Herodes Atticus muistoksi edesmenneelle vaimolleen. Katsojia paikalle mahtui noin 5 000. Kyseinen paikka on nykyään kunnostettu teatteri- ja konserttikäyttöön. Kuinka ollakaan, kun astelen ihastelemaan rakennusta, on siellä kuoroharjoitukset.

Dionosyksen teatteri on rakennettu 500 -luvulla eaa. Sitä pidetään maailman ensimmäisenä teatterina. Siellä kerrotaan aikanaan esitetyn kaikkein kuuluisimpien kreikkalaisten näytelmäkirjailijoiden kuten Aiskhyloksen, Sofokleen, Euripideen ja Aristofaneen, näytelmien ensiesitykset. Dionysoksen teatteri oli kreikkalaisen tragedian ja komedian syntymäpaikka. Se tulee vastaan heti ensimmäisenä ennen kukkulalle menoa lipunmyynnin jälkeen. Teatteri oli pyhitetty Dionysos Eleuthereukselle, ja se oli osa Dionysos Eleuthereuksen pyhäkköä. Teatterin vieressä on Dionosyksen temppeli.

On hienoa olla niin demokratian ja filosofian kuin teatteritaiteen synnyinmailla. Mitä kaikkea nämä kukkulat ovatkaan ajansaatossa nähneet. Astelen hiljaa paikasta toiseen ihmetellen rakennuksia ja pohtien kaikkea sitä elämää, mitä paikka taakseen kätkee. Samalla myös pohdin omaa taivaltani 17 -vuotiaasta nuoresta tytöstä, joka ensi kertaa oli Akropoliksella, tähän päivään. ELÄMÄ <3.

Jos minulla olisi ollut enemmän aikaa, olisin pistäytynyt myös Olympeion – Temppelillä eli Olympia Zeuksen temppeleillä ja Agoran alueella. Aika näiden katselemiseen ei nyt riitä. Aikani kierrettyä Akropoliksella, hieman ennen sulkemisaikaa, laskeudun Akropoliksen rinteiltä alas Plakaan Ateenan vanhaan kaupunkiin. On viimeisten tuliaisten hankintojen aika.

kaukana alhaallakin näkyy temppeli

19 vastausta artikkeliin “Pikavisiitillä Ateenassa

   1. Aivan palasi ihanaakin ihanampi lomamatkamme Ateenaan loka- marraskuun vaihteessa 21 mieleen! Upeita kuvia🤗👍

    Tykkää

 1. Jos mulla on ollut aamulautta saarille, oon yöpynyt Pireauksen lähellä, jopa kävelymatkan päässä satamasta. Ateenassa oon ollu sit matkan lopuksi yön tai pari ja tykkään kaupungista, vaikka se on vilkas saarten jälkeen. Akropoliilla kävin kerran joulukuussa, ei ollut turisteja, eikä kuumaa. 😊🇬🇷

  Liked by 1 henkilö

 2. Enpä ole tuolla temppelialueella käynyt, mutta jotenkin muistelen että koulussa näitä opeteltiin historian tunneilla. Kovin ovat Kreikassa mielestäni kalliita nämä liput – Rodoksellakin se oli yleensä 12€/henkilö/”kivikasa nähtävyys”.. Mitään kombolippua ei ollut useampaan nähtävyyteen pl. Rodoksen keskustan nähtävyydet. Ehkäpä Ateenassa pitäisi sitten olla 3-4 päivää, ja ehkäpä vielä opas tuolla temppelialueella jollei jaksa alkaa kertaamaan historiaa.

  Liked by 1 henkilö

 3. Ateenaan olisi ihanaa päästä. Puhuimme siitä siskoni kanssa useampaan otteeseen ennen k-ronaa ja kerran olimme jo melkein menossa, mutta lentoaikataulut eivät sitten sopineetkaan omiin aikatauluihin. Haluaisin viettää tuolla ainakin pari yötä. Siinä ehtisi jo jotain nähdä. Upeat näköalat sinulla oli huoneesta / hotellin rooftopilta.

  Liked by 1 henkilö

 4. Kesä Kreikassa on ensimmäisen vuosikymmeniä sitten elokuussa Ateenaan tekemämme reissun perusteella turhan kuumaa aikaa – viimeksi kävimme Ateenassa syyskuussa ja olihan se jo vähän siedettävämpää, jopa Akropoliksella, vaikkei silloinkaan vielä kylmä tullut. Lautoilla liikkuessa ilmeisesti ei tarvittu koronatestejä joka välissä kuten ymmärsin Reissujani-blogin reissusta, jossa liikuttiin lentäen Ateenasta saarille? Muutenkin Kreikkaan saapuminen sujui ilmeisesti jotenkin? Näin korona-aikaan koronamaailmassa kiinnostavat myös nämä käytännön jutut …

  Liked by 1 henkilö

  1. Noista käytännön jutuista kirjoitan vielä. Tosin ohjeet muuttuvat koko ajan. Kreikkaan saapuminen sujui hienosti. Piti näyttää passi, rokotustodistus ja se Plf lomake, https://travel.gov.gr/#/
   Sieltä saa sen QR – koodin.
   Oma riskinsä on, joutuuko pistokokeeseen, missä otetaan se testi. Onko suomalaisia testattu, en tiedä.
   Lautoilla kuljettaessa on suositus, että tulisi tehdä self testi. Ainakin apteekki näyttää myyvän näitä pikatestejä. Sitten pitää täyttää lomake, jonka saa lippua ostettaessa. Sen voi täyttää sähköisedtikin. Itse täytin paperiversion vaikka olin ostanut matkat etukäteen, kävin vaihtamassa ne lipuiksi satamassa. Laivaan mennessä kukaan ei kysynyt mitään. Kerättiin ainoastaan nuo lomakkeet. Kai se omaehtoinen testaus tietty turvaa niin itseä kuin muita. Lautoilla mennessä oli lautta aika täynnä. Maskeja piti pitää koko ajan.

   Tykkää

 5. Täytyisikin ottaa taas Ateena to do listalle, edellisen kerran käynyt siellä 2008 kun olin Kreikassa oppaana. Sinne kun on edullista lentää ja keli suosii vielä syksymmälläkin. Ja Ateenan kupeesta löytyy myös rantoja, ei tarttee aina lähteä saarille.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s