Pampus – Yksi Hollannin unescokohteista

Käymme säännöllisesti Hollannissa. Joka matkalla tapanamme on vierailla jossakin uudessa kohteessa. Nyt päädyimme vierailemaan oli Pampuksessa, joka löytyy Unescon maailmanperintöluettelosta. Mutta mikä paikka tuo Pampus onkaan? Oletko sinä kuullut tästä kohteesta?

Linnoitus Pampus

Pampus on saari (tai hiekkasärkkä), joka sijaitsee noin 20 km päässä Amsterdamista ajettaessa pohjoiseen päin Muidenissa.

Aikanaan alukset odottivat saaren liepeillä lupaa päästä rantautumaan

Amsterdamin satamaan purkamaan rahtejaan.

1800 – luvun lopulla saarelle rakennettiin linnoitus ja siitä tuli osa laajempaa Amsterdamin puolustuslinjaa (135 km).

Pampuksen linnoitus oli käytössä ensimmäisen maailmasodan aikana ja kärsi pahoin toisen maailman sodan aikana, kun saksalaiset veivät kaikki arvokkaat esineet linnoituksesta.

Tällä hetkellä linnoitus on mukava retkikohde, erityisesti kesällä. Sadesäällä ei ehkä niin mukava.

Linnoitukselle pääsee Muidenista lautalla. Niitä kulkee saarelle noin kerran tunnissa. Saaresta löytyy ravintola ja matkamuistomyymälä. Ravintola on suosittu ja sieltä saa maukasta ruokaa.

Linnoitukseen pääsee sisään ja siellä voi kiertää tutustumassa saaren ja linnoituksen historiaan. Esitykset ovat kattavia ja mielenkiintoisia.

Meidän reissupäivänä sataa vettä. Lauttamatka ei ole se kaikkein miellyttävin. Onneksi kaikilla on sadeviitat. Ennen lauttaan menoa odotamme kanaalin varrella ihmetellen Muidenin kylän heräämistä. Se näyttää kauniilta ja idylliseltä hollantilaiselta kylältä. Muidenissa on myös linna. Linnassa emme nyt ehdi käymään.

Onneksi Pampuksen linnoitukseen ei sada sisälle. Kierrämme tutustumassa linnoituksen muurien sisäpuolelle kätkettyihin tarinoihin. Muutaman tunnin kiertämisen jälkeen onkin jo hieman nälkä. Päätämme lounastaa saaren kahvilassa.

Sitten on aika hypätä lauttaan ja palata takaisin Leideniin.

Lisätietoja ja liput lauttaan voit ostaa täältä. Sivu taitaa olla hollanninkielinen. Itse en löytänyt mistään ainakaan englanninkielisiä.

Linkki Wikipedaan https://en.wikipedia.org/wiki/Pampus.

Lisätietoa Pampuksesta englanniksi.

Alla kuvakertomus Pampuksesta.

Saarelta on hyvät näkymät kauas jopa sadesäällä. Saaren ympäristössä on paljon erilaisia lintulajeja. Linnoituksesta on myös saaren luonnosta kertova näyttely.
Puolustuslinjat kartassa
käymme myös kuumailmapallolennolla
Tykit ovat sijainneet aikanaan näissä tiloissa mutta toisen maailmansodan aikana saksalaiset hävittivät kaiken ja rauta käytettiin muihin rakennelmiin.
Lounaalla hollantilaiseen tyyliin leipää
pampuksen laituri
Muidenin linna
Muidenin keskusta
Muiden

8 vastausta artikkeliin “Pampus – Yksi Hollannin unescokohteista

 1. Olipa hauska lukea paikasta, josta en ollut ikinä kuullutkaan, vaikka luulin tietäväni Hollannin kohteista paljonkin. Eniten tutustuin kaikkeen kaksi vuotta sitten parin viikon kodinvaihtolomalla, jolloin oli Haag tukikohtana mahdollisuus kierrellä kaikkia paikkoja ja jättää jo väliin sellaiset, joissa olimme jo aikaisemmin käyneet (esim. Amsterdam ja Keukenhof). Hollanti on historialtaankin tosi mielenkiintoinen paikka, kuten tämä Pampuskin näyttää. Aila

  Liked by 1 henkilö

 2. Kesän 2012 Länsi-Euroopan automatkalla ajelimme tuolla seudulla. Kävimme kolmella Amsterdamin puolustusrintaman linnoituksella. Niistä vain Edamin linnoitus oli museona, mutta auki vain sunnuntaisin, Fort benoorden Purmerend on nykyisin viinikellari ja Fort aan de Nekkerweg on nykyisin lomakeskus.
  Fort Pampus vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta saarisijaintinsa vuoksi hankala automatkakohde.

  Liked by 1 henkilö

 3. En ole koskaan kuullutkaan paikasta nimeltä Pampus, eli hauska lukea paikasta, joka on ihan tuntematon paikka! En ole varma, käyttäisinkö päivän kuitenkaan tähän kohteeseen, kun tarjolla on kauniita vanhoja kaupunkeja 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s