Risteilemään Persianlahdelle Dubaista – Mihin varautua Koronatilanteessa?

Olimme lähdössä Persianlahden risteilylle vuosi sitten. Koronatilanteen vuoksi matka peruutettiin. Lennon olimme varanneet erikseen. Risteilymaksu palautettiin mukisematta mutta lentojen osalta saimme tyytyä voucheriin. Se oli käytettävä vuoden sisällä. Siitä johtuen vuoden lopulla alkoi pohdinta, miten käytämme sen.

Abu Dhabin upea moskeija

Ennen matkaa

Seuraa matkustuskäytänteiden muutoksia

Oli siis aika käyttää voucher. Tutkailimme mahdollisuuksia vapaan pitämiseen ja koronatilannetta. Koronatilanne oli huomattavasti parempi. Lentoyhtiö, mistä meillä voucher oli, tarjosi lentoja myös Sri Lankaan. Meitä kun ei pelkkä Dubai kiinnostanut. Huomasin lentojen hintojen alkavan nousta. Oli aika tehdä päätös. Samaan aikaan huomasimme, että risteilijäkin oli palannut reitille. Ei sama alus mutta tarjolla oli siis taas risteilijäkin ja vielä melkoisen uusi risteilyalus. Otin yhteyttä Risteilykeskukseen ja käynnistimme neuvottelut matkan varaamisesta. Monenlaista viestiä laitoimmekin. Meille kun tämä risteily oli ensimmäinen laatuaan ja käytännöt omanlaiset. Laivaristeilystä kirjoitan erikseen.

Kuinka ollakaan ennen joulua alettiin puhumaan omikronista, Etelä-Afrikan variantista, joka valtasi maailmaa. Lähes päivittäin tutkailimme tilannetta ja mahdollisia muutoksia. Ja tulihan niitä.

Sivuja joita seurasimme oli tietysti risteilykeskuksen, risteily-yhtiön sivusto tai app, jonka sai asentaa, kun matka oli maksettu, Flydubain lentoyhtiön sivut, THL:n tiedotteet ja Dubain viralliset sivut. Risteilykeskus piti meitä myös hyvin ajan tasalla muutoksista.

Tällä hetkellä suositellaan lataamaan Dubaihin mennessä COVID19 – DXB Smart – app. Myös Abu Dhabiin ja Dohaan mennessä suositeltiin lataamaan heidän suosittelemat apit, jos menee maihin omatoimisesti. Kun taas, jos meni laivayhtiön retkillä, piti Dohaan ennen matkaa käydä kirjautumassa maan sivuille. Dohan sivuille meidät ilmoitinkin mutta muita appeja en ladannut. Muita kun ei siinä kohdin ainakaan pyydetty. Näistä saa lisätietoa enemmän, kun risteilemään lähdet. tietoa tulee päiväohjelmassa ja lisätietoja voi tiedustella retkien myyjiltä. Käytännötkin voivat muuttua, joten ei kannata tässä tämän yksityiskohtaisemmin näitä setviä.

Uusi vuosi 2022 Dubaissa

Rokotukset ja testit

Tarkista onko rokotukset kunnossa ja mitä mahdollisia testejä vaaditaan

Jotta matkalle pääsi, piti tietysti olla kaksi otettua rokotetta tai se sairastettu tauti. Venäläisten rokotevalmiste ei käynyt. Heitä ohjeistettiin ottamaan antigeenitesti. Rokotusten lisäksi, piti laivaan mennessä olla koronatestitodistus, joka oli otettu 72 tunnin sisällä. Myös lentoyhtiö vaati, että Dubaihin mennessä piti olla myös korona testitulos, otettu 72 tunnin sisällä. Laivayhtiön sivuilla oli onneksi esimerkki aikatauluista, milloin mennä testiin, jotta tulos on vielä voimassa.

Laskimme tarkkaan, miten, milloin ja missä tuo testi ottaa, koska lentomme lähti 30.12. Klo 23.30 ja laivaan astuimme vasta 1.1.2022. Laivaanmenoaika lipuissa me oli klo 14.00. Testiin ohjeen mukaan menimme 29.12 klo 15. Tuon testituloksen voimassaolo riitti niin lentoon kuin laivaan.

Testien hintataso yllätti. Testistä piti pulittaa jotain 135 eurosta 250 euroon. Lisäksi laivayhtiö vaati erillistä lääkärintodistusta, jota ei kuitenkaan missään pyydetty näytille. Siitä pulitimme vielä erikseen 20 euroa. Jotkut matkayhtiöt tarjosivat alennusta testiin. Meidän ei, koska kyseessä ei ollut valmismatka.

Toinen kriteeri, jota tarkastelimme oli aika, milloin testitulos luvataan. 9 lives Turun seudulla lupasi tuloksen 12-24 tunnin sisällä. Kyseinen yhtiö oli myös tämän seudun halvin. Helsinkiläisillä on etulyöntiasema tässäkin. Heille luvattiin testiä edullisempaan hintaan ja nopeammin.

Niin ja kannattaa tarkistaa myös, onko testaaja Dubain viranomaisten hyväksyttyjen listalla.

Hissuksiin testin jälkeen pakkasimme ja odotimme tulosta. Se tulikin heti 12 tunnin jälkeen. Ja tulos oli negatiivinen. Jee pääsemme matkaan, hihkuimme yöllä ja jatkoimme nukkumista.

Pikku säätöä riitti. Muille vinkiksi. Selvitä tarkkaan, mitä testejä kohdemaasi vaatii. Meillä risteily-yhtiö teki tiukentuneen koronatilanteen vuoksi muutoksia testeihin pari päivää ennen matkaa. Yhtiö vaati menemään testiin vielä Dubaissa toisen kerran heti tultuamme lentokentälle. Dubain lentokentällä testi tehtiin sentään ilmaiseksi. Me onnettomat emme tajunneet, että testipaikka olisi ollut ennen passikontrollia. Kävelimme testi paikan ohitse ajatellen, että se olisi vasta tsekkauspaikan jälkeen. Jouduimme pulittamaan 40 dollaria uudesta testistä. Testauspaikka oli risteilyterminaalissa, joten onneksi hirveän hankala ei tuo uusintatestiin meno ollut. Toki hieman sydämen sai sykkimään tieto, että uudenvuoden päivänä testipaikka ei ole avoinna normaalisti. Sen tiedon mieheni poimi netistä. Koitin soittaa kukaan ei vastannut. Päätimme mennä siitä huolimatta satamaan. Testipaikka oli risteily terminaalissa ja tietysti auki, koska risteilijään oli menossa muitakin. Testituloskin tuli heti seuraavana päivänä. Tosin jouduin käymään sitä kyselemässä vaikka se luvattiin ilmoittaa tekstiviestillä. Huh. Vihdoin saimme aloittaa risteilyn ja lomamme….

Vuosi alkaa hienosti risteilyllä

Vakuutukset

Onko sinulla riittävät matkavakuutukset?

Laivayhtiö vaati ottamaan erillisen vakuutuksen matkaa varatessa. Sen otimme laivayhtiöltä. Pelkkä Suomen matkavakuutus ei siis riittänyt. Tai siis ainakaan meidän jatkuvasti voimassa oleva vuosittain maksettava vakuutus.

Vakuutusasiat kannattaa tarkistaa. Meillä oli kaksi vakuutusta. Oma matkavakuutus ja laivayhtiön tarjoama vakuutus. Sen lisäksi lentoihin olin varannut muutosturvaa, josta maksoin hiukan ekstraa. Lentoyhtiöllä oli myös jonkinlainen vakuutus automaattisesti lennoissa.

Kotimaassa otetulla matkavakuutuksella katoimme riskin siitä, jos matka olisi peruuntunut. Karanteenikorvausta matkan ajalta ei siinä ollut kuin EU – alueella. Laivayhtiön vakuutus taas kattoi kaiken, jos olisimme sairastuneet laivamatkalla ja joutuneet karanteeniin jne. Pohdimme, että nuo vakuutukset saavat riittää. Vielä pari päivää ennen reissua kävin vakuutusjuttujakin lävitse todeten, että seuraavan matkan teen vasta kun turvallista.

Doha miesten huone

Varaudu muutoksiin

Mitä jos? Tai ei sittenkään?

Kun matkustaa näinä aikoina, on syytä omata joustava matkamieli. Mitä tahansa voi tapahtua. Me pohdimme kaikkea mahdollista esimerkiksi, mitä jos Dubain testi onkin positiivinen…. Emme pääse laivaan ja joudumme karanteeniin vieraassa maassa. Onneksi näin ei käynyt.

Viikko ennen matkaa tuli risteilyyn muutos. Risteilyhtiö ilmoitti, että Saudi-Arabian Damman jää pois. Samalla annettiin mahdollisuus peruuttaa tai siirtää matka. Tietysti harmitti, että kohde jäi pois, kun tilalle tuli vain yksi lisäpäivä Abu Dhabissa. Pohdimmekin asiaa muutaman päivän. Olimme jo vaihtamassa matkaa Kanarian saariin😎

Samaan aikaan koronatilanne mutkistui. Tuli vaatimus toisesta testistä Dubaissa. No me päätimme, että siitä huolimatta risteilemään.

Be safe

Matkalla

Vihdoin pääsimme matkaan. Mutta korona ei ole ohitse.

Korona aikaan on syytä omata joustoa. Kaikkea voi sattua ja voit yhtenä päivänä herätäkin kipeänä. Reissuhan päättyy sitten siihen. Toki normaalioloissakin voit sairastua. Ja reissu on silloinkin piloilla.

Myös muita muutoksia voi tulla. Sääolosuhteiden vuoksi Sir Bani Yas – saari jäi pois listoilta.

Sen lisäksi ilmoitettiin, että Dohaan ei päässytkään enää kuin ns kuplassa eli risteilijän tarjoamilla omilla retkillä. Omatoimisesti kaupunkiin ei siis ollut asiaa.

Dubaissa

Minkälaisia koronakäytäntöjä olikaan Dubaissa?

Dubaissa kaikki oli lähesvennallaan. Kulkijoilla julkisilla paikoilla piti olla maskit, käsidesiä pidimme taskussa. Ulkona liikkuminen ei pelottanut. Ehkä hieman soukeissa, kun myyjät ärhäkkäästi kauppasivat tuotteitaan. Ehkä eniten askarrutti tekemämme omatoimiretki Burj Kalifaan. Siellä ventovieraiden kanssa täpötäydellä hissillä menimme ylös. Siinä kohdin sääntö etäisyyksistä ei enää pitänyt. Taksissa kuski puhui puhelimessa ilman maskia.

Eli en sen jälkeen myöskään ihmetellyt lainkaan, miksi laivayhtiön omat retket osoittautuivat paljon turvallisemmiksi. Jos risteilylle menet, suosittelen pohtimaan retkien ottamista ja maihin menoa näinä aikoina laivayhtiön retkillä. Retkille osallistujien maksimimäärä on 25 henkilöä. Bussit ovat 45 paikkaisia, joten melko väljästi voi bussissa istua.

Dubai

Käytännöt Laivalla

Mitä kaikkea on hyvä huomioida laivalla? Onko siellä turvallista?

Laivalla koronan vuoksi oli lisätty turvallisuuskäytänteitä. Niistä tiedotettiin hyttiin tulevissa tiedotteissa ja kuulutuksissa. Esityksiä teatteriin oli enemmän, saunaan ei päästetty kerralla kuin tietty määrä. Tanssiminen oli kielletty. Illallisella istuttiin aina samassa pöydässä ja ruuan tarjoili samat henkilöt.

Kuumeen mittaaminen

Aamiaiselta poistuttua mitattiin kuume. Tiedä sitten paljonko kuumeisia aamiaisella kävi….. Jäisinkö hyttiin siinä tapauksessa? Minulla oli yhtenä aamuna lämpöä 36,0.

Maskit

Maskeja tuli käyttää julkisissa paikoissa kulkiessa. Jos se unohtui, siitä huomautettiin melko pikaisesti.

Hygienia

Buffettiin ei päässyt ilman käsipesua. Buffetissa ei saanut itse ottaa ruokaa. Kaikki annettiin lautaselle. Tuo olisikin hyvä käytäntö, joka voisi jäädä. Illalliselle mennessä käsiin suihkautettiin käsidesiä.

Retket

Laivayhtiön retkille pääsi ainoastaan rokotetut tai taudin sairastaneet. Tuo ennen laivamatkaa otettu testi toimi tässä takuuna. Venäläisillä piti olla antigeenitestitulos.

Omatoimiretkille sai mennä. Paitsi Dohan osalta tuli kielto risteilyn aikana.

MSC Virtuosa aula

Kotimatka

Kaikki loppuu aikanaan. Niin tulee eteen myös kotiinpaluu. Miten kotona huomioin koronan?

Kotiin pääsee aina. Turvataksesi muiden elämää ole joko omaehtoisessa karanteenissa tai käy testeissä. Me emme käyneet kotiin tullessa lentokentällä testeissä. Eikä siellä edes ohjattu niihin. Kaikki tämä on vapaaehtoista. Toki kunkin pitäisi finentrystä varmistaa, mitä pitää tehdä. Itse päädyin tekemään etätöitä ja olemaan muutaman päivän ns omaehtoisessa karanteenissa.

Podin jonkinlaisia lieviä oireita kolmannen kotonaolopäivän jälkeen mutta en joutunut sängyn pohjalle. Testeissä kävin ja tulos oli negatiivinen.

Mitä ajatuksia kertomukseni herätti?

Olisitko valmis lähtemään matkaan?

Itse pohdin, että tänä aikana, jos varaan matkan EU:n ulkopuolelle, teen sen valmismatkan tai jätän tekemättä. Ihan liikaa stressiä ja harmaita hiuksia aiheutti alkusäädöt. Loppu sitten menikin jo hyvin.

Plussaa tässä kaikessa oli se, että matkustaminen oli ihan parasta🤩😍

Dohan lintusouk
Dohan satama
Dubain yrttisouk
Abu Dhabi

15 vastausta artikkeliin “Risteilemään Persianlahdelle Dubaista – Mihin varautua Koronatilanteessa?

 1. Meksikoon on tarkoitus lähteä Meksikoon. Meksiko on siinä mielessä hyvä kohde, että mitään matkustusrajoituksia siellä ei käytännössä ole. Täytyy vain toivoa, että lennnot toteutuu normaalisti. Jos kaikki menee tuon reissun osalta hyvin, on todennäköistä että tulee lähdettyä vielä muuallekin, vaikka tilanne on mikä on.

  Liked by 1 henkilö

 2. Onpa harmillista, että omatoimista liikkumista rajoitettiin ja tuon Saudi Arabian väliin jääminen olisi kyllä harmittanut itseäni toden teolla! Se olisi kiinnostavin kohteista ja vieläpä sellainen, jonne ei ole muuten niin kovin helppo matkustaa.
  Toisaalta tuollaisella risteilyllä jäisikin sitten enemmän aikaa nauttia laivan palveluista. Pienemmät teatteriryhmät ja vähemmän väkeä saunassa vain parantaa kokemusta.
  Minkä vuosi laivayhtiölle ei kelvannut suomalaiset matkavakuutukset? Eivätkö ne olleet joltakin osilta riittävän kattavia?

  Liked by 1 henkilö

 3. Etenkin kai omikronin myötä nuo risteilyt vaikuttavat muuttuneen aika lailla ”mysteerimatkoiksi”, eli saatat päästä jonnekin, muttet etukäteen tiedä minne – ja tyytyväinen pitäisi kai olla vaikka meripäivään 🙂
  Noita kohteita, joissa kohteessa otetaan vielä testejä olen ainakin toistaiseksi matka-ajatuksissa välttänyt, sillä jos niissä tulee yllättäen positiivinen, vaikka sitten moneen kertaan rokotetulle ja oireettomalle, niin sitten päätyisi karanteeniin jossain maailmalla, johonkin erilliseen karanteenihotelliin kenties, mikä ei kuullosta kivalta. Hienoa kuitenkin, että te selvisitte kaikista testeistä ja pääsitte risteilyllenne, lopultakin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Huh, olipa kyllä kaikenlaisia mutkia ja juttuja ennenkuin pääsi reissuun. Tuon vuoksi oon luovuttanut ajatuksen ulkomaille lähdöstä, kaikki tuo säätö ja sitten tuliskin joku viime hetken muutos. Ihanaa joka tapauksessa, että pääsitte viimein reissuun ja nauttimaan perillä! ❤ Toivottavasti sitä pääsis itekin tämän vuoden puolella vielä johonkin ulkomaille. Mä täällä jo pienesti stressaan, kun oon viikonloppuna ulkoillut henkilön kanssa, joka on eilen todettu positiiviseksi – eli tässä odotellaan, tuleeko itelle oireita ja pitääkö testissä lähteä vielä käymään ennen pohjoisen lomaa. Mäkään en usko matkan toteutumiseen kun vasta sitten kun ollaan oikeasti pakattu auto ja tien päällä menossa, joten jännitystä vielä riittää kotimaassakin 😀

  Tykkää

 5. Me ollaan nyt koronan aikana ehditty useampi reissu tekemään, ja tuo, että joustoa täytyy olla, on kyllä osoittautunut todeksi. Kaikki on onneksi mennyt hyvin ja olemme matkustaneet niin turvallisesti kuin vain olemme pystyneet, mutta kaikenlaisia kommervenkkejä siihen on liittynyt. Ja loppuun asti saa jännittää, että toteutuuko matka tai tuleeko muutoksia.

  Liked by 1 henkilö

 6. Matkustaminen korona-aikaan vaatii kyllä monenlaista säätöä. Me olimme vuoden vaihteessa Kap Verdellä ja mielelläni ostin paketin matkatoimistolta. Omatoimimatkat kaukokohteisiin eivät tällä hetkellä oikein inspaa tuon kaiken säätämisen takia. Hyvä, että pääsitte reissuun! Mutta harmi, että Saudi-Arabia jäi välistä. Kuten täällä joku muukin kommentoi, sinne on muuten niin hankala päästä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s