Dubai -ripaus uutta ja vanhaa

Lensimme vuoden 2021 lopulla Dubaihin Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin. Vietimme siellä vuoden viimeisen päivän ennen Persianlahden risteilylle menoa.

Aikaa Dubaille jäi pari päivää. Ja heti voin todeta, että tuo aika, jonka kaupungissa vietimme, ei selkeästikään riittänyt kaikkeen mielenkiintoiseen, mitä olisi ollut tarjolla. Toisaalta se, että emme ehtineet kaikkea nähdä johtui hieman omastakin mokasta…. eli retkivalinnoistamme. Olimme risteilyltä ostaneet retkipaketin, joka sisälsi opasretken Dubaissa. Opasretki kulki melkein samoilla alueilla kuin me ensimmäisenä tulopäivänä kävimme. Ensimmäisenä päivänä, kun emme halunneet lähteä hotellilta hirveän kauas ja niin tyydyimme jalkaisin käväisemään soukeissa ja vanhassa kaupungissa. Ja sitten opaskierroksella lähestulkoon kiersimme samoilla alueilla. Harmittaa hiukan, etten etukäteen tutkinut tuota asiaa. Mutta oma näkemys on, että Dubain vanhaan kaupunkiin oli mukava tutustua.

Meille Dubai näyttäytyi seuraavasti.

Dubai Creek

Dubai faktaa

Dubaissa (emiraatti) on asukkaita 2,1 miljoonaa. Sen asukkaista 80 prosenttia on ulkomaalaisia. Dubai on erilainen kuin muut kuusi emiraattia, sillä on öljytuloja vain 6 prosenttia. Se elää vahvasti mm matkailusta. Ja tietysti nyt korona-aikaan melkoisessa ahdingossa. Se ei kuitenkaan näkynyt hirveästi katukuvassa. Ihmisiä kaupungilla oli tästä huolimatta melkoisesti.

Dubaista on elonmerkkejä ja asutusta löytynyt jo 3000 ea. Alkuaan maan pääelinkeino oli helmet. Sittemmin 1960-luvulla löytyi öljy. Öljyn ansiosta maa alkoikin rikastua. Vuonomainen 15 km pitkä Dubainlahti jakaa Dubain kahtia. Sen pohjoispuolen nimi on Deira, eteläpuolen Bur Dubai. Hotellimme sijaitsi Deiran puolella.

Vanha Dubai

Hotellimme oli aivan vanhan kaupungin kulmilla. Sen lisäksi teimme yhden opasretken hiukan samoille kulmille.

Dubain vanha kaupunki keskittyy Bastakiya -alueeseen ja Dubainlahteen, joka jakaa kaupungin kahteen: lounaassa Burj Dubai  ja koillisessa Deira. Vanhassa kaupungissa voi harhailla soukeissa, juoda arabialaista kahvia ja syventyä kaupungin menneisyyteen Dubai -museossa. Kannattaa käväistä myös katsastamassa emiraatin vanhin rakennus – Al Fahidi -linnoitus vuodelta 1787.

Tämä on sitä perinteistä vanhaa Dubaita. Toki siellä on myös sekoitus uutta ja vanhaa. Parhaiten saa kuvan vanhasta käymällä soukeissa ja hyppäämällä vesibussiin, joka vie sinut vastarannalle ylitse Dubai Creekin. Hiukan kuin Venetsiassa. Muista varata mukaan käteistä. Koska maksaa pitää käteisellä. Olisikos ylitys ollut jotain 50 senttiä. Toki mahdollista on maksaa enemmän ja ottaa vesitaksi tai ihan vaan lähteä kiertoajelulle veneellä.

Soukit

Soukit eli basaarialueet ovat osa vanhaa kaupunkia ja kuuluvat arabikulttuuriin. Myyjinä tällä hetkellä tuskin näkee kantaväestöä, vaan kauppaa tekevät muun maalaiset esim irakilaiset. Soukit on jaoteltu sen mukaan, mitä siellä myydään. Kultasoukki on kai se kuuluisin. Ikkunoissa näytillä on jos jonkinlaisia tekeleitä kullasta. Hintaa en tohdi lähteä tiedustelemaan. Sitten on maustesouk, vaatesouk jne. Kiertelemme siellä täällä.

Toisena päivänä opaskieroksella opas tutustuttaa meidät taatelin saloihin. Se on arabilaisten makeinen. Sitä saa ostaa mantelitäytteellä ja suklaapäällysteisenä. Superhyvää. Niitä tulee ostettua kotiinkin. Kuten myös pikkukivennäköistä suklaaraetta.

Kun teet soukeissa kauppaa, muistathan tinkiä. Itselle pari pussia makeisia ja irtotee meinasi tulla maksamaan sata euroa. Dirhamit ja eurot olivat hetken sekaisin kunnes tajusin…. Hei en kyllä niin paljoa maksa. Myyjä kysyi no paljonko olen valmis maksamaan… Vastasin kympin. Ja sekin oli liikaa! Mutta sillä nyt meni tällä kertaa.

Kulta souk

Dubai creek -lahti

Soukista pääsee kätevästi kanaalin varteen ja veneellä (abra – lossilla) pääsee yli. Kanaalia pitkin pääsee myös kävelemään. Kanaalin toisella puolen on paljon ravintoloita ja kahviloita sekä myös myyntikojuja. Mekin istahdamme yhteen kahvilaan. Toisena reissupäivänä tutustumme historiallisiin kortteleihin, missä on perinnekylä ja mm Sheikh Saeed al-Maktoum House.

Al Fahidin historialliset korttelit ja Dubai Museum

Shindagha Waterfront -promenadin varrella on vanhoja rakennuksia. Sitä pitkin on ihastuttavaa kävellä. Sieltä löytyy vanhoja rakennuksia, joissa on paljon ravintoloita ja kahviloita. Niihin on hienoa istahtaa hetkiseksi. Paikalliset viihtyy näissä paikoissa vesipiipulla.

Me poikkeamme Al Shindagha museossa ihmettelemässä alueen syntymistä ja sen jälkeen perinnekeskuksessa.

Uusi Dubai

Kun on kulkenut vanhassa kaupungissa, on kiva piipahtaa uudelle puolelle. Kaupungin pilvenpiirtäjät hallitsevat kaupunkikuvaa jo lentokoneen laskeutuessa. Niistä uljain on maailman korkein rakennus Burj Kalifa. Uusia rakennuksia syntyy kuin sieniä sateella. Onhan Dubaissa aloitettu rakentamaan uutta keinotekoista saartakin. Sen rakentaminen on kylläkin koronan vuoksi jäissä. Mielenkiintoisimpia kaupunginosia ovat Downtown (Burj Kalifan alue), Dubai Marina ja palmusaari Palm Jumeirah.

Moskeijat

Kaupungissa moskeijoita on useita.

Me piipahdamme Dubain uudella Jumeirahin moskeijalla. Kaunis Moskeija. Harmi, ettemme pääse sisälle.

Dubai Mall

On tuo kuuluisa maailman isoin ostoskeskus. Noin 1 300 kauppaa. Jossain näen ilmoituksen: Dubaihin kannattaa tulla tyhjällä matkalaukulla. Käyn Dubai Mallissa yhdessä liikkeessä tiedustelemassa Guessin lompakkoa. 600 euroa, sanoo myyjä. Vastaan, että Pohdin vielä ja kävelen ulos. Täytyy sanoa, että noilla hinnoilla minun kannattaa tulla Dubaihin ihan täydellä matkalaukulla! En viitsi enää mennä yhteenkään liikkeeseen. Dubai Mallista pääsee Burj Kalifaan. Kauppojen lisäksi Dubai Mallista löytyy paljon muutakin. Siellä on mm. luistinrata ja vmaailman isoin akvaario sekä mieletön määrä ravintoloita. Akvaariota kehutaan kovin. Harmittaa, kun aikamme ei riitä siellä käyntiin. Taksipysäkin löydämme kyselemällä neuvoa infosta. Taas talsimme varmaan kilometrin päästäksemme taksiin. Melkoinen ostoskeskus siis.

Dubai Fountain

Suihkulähdealue sijaitsee Dubai Mallin ja Burja Kalifaan läheisyydessä. Puolentunnin välein siellä on mahdollista katsella klo 18 lähtien suihkulähde-esitystä. Käymme katsomassa sitä usean sadan muun kanssa. Onneksi siellä yritetään pitää kiinni turvarajoista. Pettymykseksi esitys kestää vain viisi minuuttia. Emme jää odottamaan uusintaa, vaikka meillä on hieman huonot paikat esityksen katsomiseen. En tiedä, mistä sain käsityksen, että esitys kestää pidempään? Paikka ja esitys on kyllä upea.

Burj Kalifa

Maailman korkein rakennus on tottakai näkemisen arvoinen. Korkeutta sillä on 829, 8 metriä. Se on valmistunut 2010. Oikeastaan se hallitsee koko kaupungin silhuettia.

Burj Kalifaan mennään Dubai mallin sisältä. Me kun emme tohdi selvittää tätä yksityiskohtaa ja taksi vie meidät pyyntömme mukaan rakennuksen juurelle. Raakennuksessa on Armani hotelli ja sen lisäksi siellä on toimistotilaa.

Meillä on etukäteen hankittuna VIP liput. Niillä pääsee 148 kerrokseen noin 555 metriin. Sieltä laskeudutaan sitten 124 ja 123 kerrokseen. Mitä tuon kaltainen lippu maksaa? Ihan sikana. Katso tuolta linkistä. Plussaa tässä kalliissa lipussa on se, ettei tarvitse jonottaa ja se, että meitä on liikkeellä pienempi ryhmä ja se, että ylimmässä kerroksessa ei ole ruuhkaa.

Tullessa ylhäällä tarjotaan keksejä ja kahvia. Halvemmalla pääset, jos ostat liput vain alempiin kerroksiin. Niistäkin näkee tarpeeksi. Korona-aikana koen kylläkin, että ylemmässä kerroksessa ei ole ihan niin paha tungos.

Kieltämättä maisemat ovat upeat. Uloskin terassille uskaltauduimme.

Aloitamme lougnesta kahvihetkellä
Satumme paikalle auringonlaskun aikoihin

Päätie sheikki Zayed Road -katu

Tämä on katu, jonka varrella on mm Burj Kalifa. Kadun kummallakin puolen on toinen toistaan upeampia pilvenpiirtäjiä. Sitä pitkin huristelemme taksilla ja näkymät ovat vaikuttavat.

Ihmeteltävää

Matkalla moskeijaan opas näyttää tien varrella olevaa koppia. Se on ilmastoitu bussipysäkki. Kesällä kun lämpötila on yli 50, on hyvä odottaa bussia pökräämättä!

Uusi vuosi Dubaissa

Yksi suosittu ajankohta matkustaa Dubaihin on uusivuosi. Näkyy myös majoitusten hinnoissa. Dubai tarjoaa upeat ilotulitukset ja juhlat. Itse löysin ennen reissua visit Dubain sivuilta luettelon, missä oli listattu kaikki Illanvietto- ja brunssipaikat alueittain. Burj Kalifan ja Waterfrontin lähelle näköala ravintoloihin voin antaa vahvan suosituksen.

Me olimme oman hotellin tarjoamalla illallisella ja sen jälkeen kattoterassilla ihastelemassa ilotulitusta. Illallinen oli todella runsas ja maukas. Show oli upea mutta ehkä hiukan liian kaukana.

Muuta huomioitavaa

Pari päivää Dubaissa ei näemmä riittänyt. Meillä jäi näkemättä Dubai Marinan alue, Jumeirah palmusaari ja tuo seitsemän tähden hotelli Burj Al Arab. No tuohon hotelliin nyt ei olisi päässytkään ilman hotelli- tai pöytävarausta. Sitten vielä suositeltavia nähtävyyksiä on Miragle Garden ja the Frame.

Frame

Oletko käynyt Dubaissa? Mitä pidit? Mitkä ovat sinun lempipaikkasi siellä?

15 vastausta artikkeliin “Dubai -ripaus uutta ja vanhaa

 1. Olin tuolla mun teinin kanssa pari vuotta sitten. Jos häneltä kysyy, suosikkeja oli ostoskeskukset. Käytiin niissä 6 kertaa, josta Dubai Mallissa 3krt. Vähän liikaa mun makuun.
  Mun suosikki oli Zero Gravity allasalue Dubai Marinassa. Astetta siistimpi paikka, jonne pääsi pienellä pääsymaksulla. Oltiin siellä koko päivä. Vieressä Sky Dive -pudotusalue ja viihdykkeenä ihmiset lenteli liitovarjoilla meidän ohi.

  Liked by 1 henkilö

 2. Hei, ollaan oltu samaan aikaan Dubaissa eli uutena vuotena. 🙂 Me tosin oltiin siellä kaksi viikkoa ja ennätettiin yhtä sun toista. Mutta aika kivasti tekin olette muutamassa päivässä nähneet.
  Parhaillaanhan siellä on menossa maailmannäyttely, lisäksi tosiaan se Marina on todella kivaa aluetta ja Ain Dubai ja itse pidin kyllä palmusaarista, jossa olimme juuri uutena vuonna. Ja aavikolla käynti oli hieno kokemus.

  Liked by 1 henkilö

 3. Omasta Dubain matkastani on jo niin kauan, että en oikein edes muista mikä olisi voinut olla se oma lempparipaikka siellä. Silloin kaupunkia rakennettiin kovaa kyytiä, eikä Burj Kalifaa esimerkiksi vielä edes ollut. Tuon vesibussin muistan ja kultakaupat. Ja sen aallon mallisen upean hotellin. Ja ostoskeskuksen jonka sisällä oli laskettelurinne. Olihan siinä kerrakseen.

  Tykkää

 4. Pari kertaa on tullut käytyä, ensimmäisellä kerralla päiväretkellä matkalla, jossa muun viikon vietimme Abu Dhabissa, toisella kertaa risteilyn yhteydessä, risteilyn, joka silloinkin jäi Bahrainin osalta vajaaksi ja päiviä Dubaissa tuli yksi ylimääräinen. Kultasoukki ja erilaiset ostoskeskukset ovat jääneet mieleen, ainakin aikoinaan niitä oli muitakin ylitseampuvia kuin Dubai Mall 🙂 – mutta tiedä tästä hetkestä, sillä tuossa kaupungissa kaikki taitaa vielä olla yhtä muutosta.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s