Ilta karhusafarilla

Vuosi sitten 2021 olimme toukokuussa Kuusamossa.

Ehkä odotetuin tapahtuma reissussa oli retki karhukopeille. Tai ainakin onnistunein. Eikä onneksemme nuo muutamat tunnit, mitä siellä vietimme olleet myöskään pettymys. Se miksi tämä retki oli niitä onnistuneimpia Kuusamo viikolla, kerron seuraavassa jutussa, kun kerron hieman lisää Kuusamon matkasta.

Koska Kuusamon reissu toteutettiin toukokuun toisella viikolla, tajusin, että karhut saattaa olla jo hereillä. Etsinnän jälkeen löysinkin toimijan, jolla oli tarjolla karhujen katselua toukokuun alussa. Melkoisen hintava tuo karhusafari on. Muistaakseni maksu yhdestä illasta ajalla 18-22 teki jotain 120 euroa. Yöksi emme halunneet jäädä. Yön hinta oli noin 170 euroa. Laitan hetimiten tiedustelun vierailusta ja ajankohdasta. Tervetuloa, kuuluu vastaus oppaalta. Samalla saamme ohjeistusta illan käytännöistä ja ajo-ohjeet paikalle. Esimerkiksi hajusteita ei suositella käyttämään, koska karhut saattaisivat haistaa ja jättää tulematta paikalle.

Karhun katselukoppeja

Saatujen ajo -ohjeiden mukaan ajelemme kohti katselupaikkaa. Paikka sijaitsee melko lähellä itärajaa. Noin 45 km Kuusamon keskustasta. Itärajalle karhun katselupaikalta on noin 2-3 km matka. Alkumatkasta ihastelemme maisemia. Loppumatkasta jännäämme pääsemmekö perille kesärenkailla. Melkoisen jäinen ja kelirikkoinen on tie, kun se kapenee ennen perille pääsyä. Auto jätetään parkkipaikalle ja siitä, tavattuamme oppaamme, jatkamme kopille.

Kopista löytyy kiikareita

Karhut ovat juuri heränneet talviunilta. Oppaan mukaan niillä ei välttämättä ole heti hirveä nälkä ja ne ei pysty syömään lihaa. Ja se voi olla kuulemma syys siihen, etteivät tulekaan paikalle. Opas käy viemässä koppimme eteen pienen matkan päähän ruokaa metsäaukiolle.

Siitä alkaakin hieno metsänäytelmä kun paikalle lentää ensin lokit, sitten korpit ja merikotkat. Taistelu ruuasta alkaa. Ihastellen katselemme ruokailijoiden toimia.

Sitten alkaa tapahtua. Iso ja se yksi upein metsän eläin karhu saapuu paikalle. Ensin tulee yksi, joka seisoo metsän reunamilla hetken ja lähtee juoksemaan pois. Pienen ajan päästä niitä saapuu paikalle useampi. Ruoka maistuu karhuille onneksemme tällä kertaa. Yksi karhuista kävelee koppimme taakse. Hetken pohdimmekin, että jääkö sinne ja tulee vastaan kun kävelemme autolle. Onneksi näin ei kuitenkaan käy.

Yksi kiipeää puuhun

Aikansa ruokailtuaan karhut lähtevät pois. Ennen karhujen poistumista kokonaan, metsän reunassa näemme yhden lisänäytännön, kun kontiot alkavat vainiolla painia lyömään. Karhut ovat sen verran pentuja, että pieni leikkisä paini, ei ole ruoan jälkeen huono juttu. Harmi vaan, että ovat sen verran kaukana, että kuvien ottaminen on hankalaa.

Meillä on mukana evästä. Sen verran upea luontonäytelmä on, että emme huomaa syödä niitä. Kertakaikkisen mahtava reissu kelirikonkin aikaan.

Oletko käynyt karhuja katselemassa?

Mitä pidit?

14 vastausta artikkeliin “Ilta karhusafarilla

 1. Upeita kuvia! Ollaan käyty useita kertoja karhuja katselemassa ja kuvailemassa. Lumella emme kuitenkaan ole toistaiseksi karhuja kuvanneet, mutta mukava kokemus se olisi.

  Karhujen kuvaamisen osalta suosikkimme taitaa olla Martinselkonen: https://www.matkallamissamilloinkin.com/martinselkonen-karhuparatiisi/ Parhaat piilokojukokemuksemme olemme saaneet kuitenkin Erä-Eeron luona Lieksassa, jossa pääsee näkemään Ahmoja. https://www.matkallamissamilloinkin.com/era-eeron-piilokoju-suomen-paras-piilokojukokemus/

  Tykkää

 2. Heinäkuussa 2021 olin Wildlife Safaris Finland Oy järjestämällä karhusafarilla keskellä Kainuun erämaata. Kuhmon yötön yö karhuineen ja susineen tarjosi luontoelämyksen, joka päihitti heittämällä monet maailmanluokan safaritkin. Eli tykkäsin. Ja menisin uudestaan!

  Tykkää

 3. En ole käynyt tällaisessa paikassa mutta karhuja olen nähnyt muuten. Meidän lempipaikassamme täällä Kalifornian vuoristoissa karhuista on tullut jo vähän liiankin tuttavallisia. Niitä saattaa nähdä ihan mökkien pihassa etsimässä roskia tai jopa ihan kaupungin keskustassakin. Siksi tuntuu jotenkin hassulta, että jossakin ruokitaan karhuja kun me taas yritämme taas piilottaa ihan kaiken mikä voisi haista karhun nenään. Toisaalta, olisi kyllä hienoa päästä näkemään karhut ihan luonnollisessa ympäristössään.

  Liked by 1 henkilö

 4. Teillä kävi todellakin tuuri! Saitte vielä tuon pienen paininnan nähdä. Tuo karhusafari on jopa näin suomalaiselle riittävän erilainen ja eksoottinen kokemus, että voisin hyvin joskus kesällä tuollaiselle lähteä. Silloin ottaisin varmaan yön yli -majoituksen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s