Pääsiäinen Saariselällä – vinkkejä puuhasteluun

Niin se taas lomaviekko vierähti nopsaa. Juuri hankimme lähtöä ja nyt olemmekin jo kotona.

Saariselkä sijaitsee Inarin kunnassa E-75 tien varrella UKK kansallispuiston kupeessa 250 kilometriä napapiirin yläpuolella. Korkein tunturi Saariselällä on Sokotsti 750 m. Muita tuntureita ovat mm. Kaunispää, Iisakkipää, Kiiltopää, Uskelmapää ja Vuomapää.

Inari-Saariselkä info

Yllättävintä Saariselällä oli se, että tekemistä siellä riittää joka lähtöön ja että kaikki palvelut sijaitsevat niin lähellä. Tai ainakin meitä lähellä :). Ainoa palvelu, mikä taisi puuttua, oli pankkiautomaatti. Mutta rahaa sai nostettua huoltoasemalta tai kaupasta. Tässä TOP – Tekemisiä Saariselällä.

Kiiltopäälle menossa
Näkymää Kaunispäältä Iisakkipään laskettelurinteille.

Olimme majoittuneet yhteen Holiday Clubin loma-asunnoista. Huoneisto on siitä hyvä, että siellä on kattava varustus mm ruuan laittoon, pyykinpesuun ja niiden kuivaamiseen. Huoneistossa on myös sauna. Me teimme kämpillä muutaman kerran ruokaa ja no aamiaiset tietysti. Itse Holiday Clubin päärakennus ja kylpylä oli kävelymatkan päässä. Lähestulkoon kaikki alueen ravintolat, ruokapaikat baarit ja erilaiset kaupat jne löytyivät kilometrin säteellä. Sitten vielä skibussi kuljetti alueella eri paikkoihin eli näin omaa autoakaan ei välttämättä tarvittu lainkaan.

Huoneistomme
Näkymät huoneiston parvekkeelta

Saariselän erilaisia tarjolla olevia majoituskohteita löytyy täältä.

Hiihtäminen

Meillä oli sukset mukana. Pari kertaa käväisin pienellä hiihtolenkillä. Juuri meidän lomaviikolla suosi meitä lämpimät ja aurinkoiset säät. Se tiesi sitä, että lumi alkoi sulaa ja ladut pehmenivät niin, että voitelun kanssa sai olla tarkkana. Minun voitelu sakkasi pahasti. Sen vuoksi hiihtäminen jäi vähäiseksi. Oikeanlaiseen voiteluun saa apua. Sukset voi viedä ammattilaisen huollettavaksi. Itse käytin sukset Partioaitan voitelupalvelussa. No siitä ei ollut apua. Lipsumisesta siirryttiin siihen, ettei sukset enää liikkuneet eteenpäinkään. Suksikauppaan meno on siis edessä, jos mielin suksilla vielä jotain tehdä. Minulla kun on tyttären vanhat sukset ja ne eivät taida olla omaa kokoa. Loppuviikosta alkoi hiihtäessä myös sauvat upota hankeen, koska hankikantoa ei juuri ollut.

Latuja löytyy paljon. Reittien vaikeusastetta, pituuksia ja kuntoa pääsee tutkimaan latukartasta. Eväitä hiihtoretkille ei välttämättä tarvitse ottaa. Kahviloita löytyy melkoisesti ladun varrelta ja ne ovat auki ainakin sesonkiaikaan. Me kävimme mm Mettä baarissa ja Savotta kahvilassa. Talvella voi hiihtää monotansseihin. Tanssit ovat hyvin suositut.

Parhaiten eri tapahtumia ja paikkojen aukioloilmoituksia sekä muuta akuuttia Saariselältä pääsee seuraamaan Saariselän Facebook-ryhmästä. Siellä voi itsekin tiedustella eri asioita.

Ohessa Linkki latukarttaan. Samasta latukartasta löytyy myös huolletut talvikävely-ja pyöräilyreitit.

Vinkki viitoset. Lämpimällä kelillä, lähde liikkeelle varhain aamusta. Aamusta vielä yön pakkaset ja kylmyys pitää yllä hankikantoa. Reitiksi kannatta valita vähemmän kuljettu hiihtolatu, niillä suksi kulkee paremmin.

Latukartasto

Laskettelu

Kaikki Saariselän laskettelurinteistä löytyy linkistä.

Kahvilla Liegga Laavulla, missä kasvoi palmutkin. Kahvila sijaitsee laskettelukeskuksessa.

Pulkkamäki

Saariselällä on Suomen pisin pulkkamäki 1 200 m. Se lähtee Kaunispään huipulta. Pulkkila voi vuokrata esim Holiday Clubin välinevuokraamosta. Ylös Kaunispään huipulle pääsee joko rinnehisseillä, kävellen tai Skibussilla. Lisää tietoa pulkkamäestä löytyy linkistä.

Pulkkamäkeen menijöitä?

Kävelyreittejä

Kävely ja vaeltaminen on se meidän juttu. Se tuli taas kerran todettua. Koska hankikantoa ei oikein ollut, emme uskaltaneet metsään lähteä. Tyydyimme kävelemään ainoastaan Auroran polulla ja kävelyteitä pitkin. Auroran polku on noin 2,1 km pitkä ympyräpolku. Se on täysin aurattu polku. Sen lisäksi kävelimme kävelytietä pitkin 10 km Savotta kahvilaan ja tulimme Mettä baarin kautta takaisin. Yhtenä päivänä kävelimme ylös Kaunispäälle.

Saariselän Sanomat kirjoittaa kävelyreiteistä talvella seuraavasti.

Kävellenkin pääsi nauttimaan kauniista lapista

Läskipyöräily, lumikenkäily ja lajikokeilu

Saariselältä löytyy paljon välinevuokraamoja. Vuokraamalla vaikka lumikengät muutamaksi tunniksi saat oivasti esimakua siitä, miltä lumikenkäily tuntuu ja että kannattaako esim sellaiset hankkia itselle.

Saariselälle on tehty myös paljon fatbike reittejä. Pyöräily on saanut todella suuren suosion.

Hiihtolatuja toista sataa kilometriä

Retket

Retkitarjontaa on paljon. Löytyy moottorikelkkasafaria, huskysafaria, pilkkiretkiä, revontuliretkiä yms. Lisätietoja löytyy täältä.

Saariselän ruokapaikat

Ruokaravintoloita löytyy Saariselällä joka makuun. Päivisin lounasta ja pikkupurtavaa saa useista retkituvista latujen ja retkipolkujen ääreltä. Me käväisimme lounaalla ja kahvilla eri tuvissa tai retkikeskuksissa. Me testasimme Saariselän alueella Annen grillhousea, Holiday clubin illallisbuffettia, Rakka ravintolaa ja Petronellaa. Petronellaa on meidän testaamista ravintoloista selkeästi se hienoin ja paras. Riekko maistuu hyvältä. Kaikissa paikoissa on tarjolla lähiruokaa ja paikallisia makuja.

Ravintolatarjontaa löytyy lisää.

Unohtamatta poronkäristystä. Kun ollaan Lapissa on ehdottomasti syötävä poroa!

Savusauna Kiiltopäällä

Tämä on ihan ehdottomasti koettava! Suomen latu pitää savusaunaa ja avantoa Kiiltopäällä. Lisätietoa saunasta.

Holiday clubin kylpylä

Kylpylä on Euroopan pohjoisin, ellei maailman pohjoisin. Kovin iso kylpylä ei ole mutta tarjoaa lämpimiä vesiä ja erilaisia saunoja aromaattisesta saunasta turkkilaiseen. Kahvilapalveluita kylpylässä ei ole. Eli omat juomat on hyvä ottaa pukuhuoneeseen mukaan. Tai sitten poikettava kylpemisen jälkeen yläkerran ravintolaan, josta saa myös aamiaista, lounasta ja illallista. Kylpylässä oli kuvaaminen kielletty.

Iltaelämä

Saariselällä on monipuolinen iltaelämä. Erilaisia live-esityksiä voi kokea jo pitkin päivää esimerkiksi monotansseissa mutta myös iltasin esim Panimo -baari tarjoaa live-esiintymisiä ja karaokea. Tapahtumista lisää voit lukea täältä. Ja sitten voit mennä keskelle ei mitään Mettäbaariin.

Mettäbaarissa koiratkin voi olla asiakkaita. Siellä on myös huskeja.
On sen verran lämmin, että juomme juomamme ulkosalla.

Kulkeminen

Alueella kulkee skibussi. Sillä pääsee Kiiltopäälle, Kaunispäälle jne. Skibussin aikataulut ja reitti löytyy täältä. Välttämättä ei siis tarvitse autoa Saariselällä.

Mittaustorni. Se kuvatuin Kaunispäällä?
Kahvio ja matkamuistomyymälä kaunispäällä

Muita vinkkejä

K-kauppa Kuukkelissa Siulassa on myytävänä lakkamunkkeja. Ne ovat sen verran hyviä, että älä jätä niitä maistamatta. Maistaa kannattaa myös Tornion panimon lakkalonkeroa.

Ennen Saariselkää löytyy mainio tienvarsikahvio Peurasuvanto, josta löytyy erilaisia leipomuksia. Ne ovat kuin kotona tehtyjä.

Poronlihaa kannattaa ostaa kotiin vietäväksi. Me käymme ostamassa sitä matkalla Rovaniemelle Poromoisiosta. Hyvin ne kylmälaukussa kylmäkallen kera säilyivät yli yön kotiin saakka. Muitakin poron lihan myyjiä löytyy vaikka googlettamalla.

Mielenkiintoista oli nähdä, miten lumet sulivat kuin silmissä viikon aikana lämpötilan noustessa plussan puolelle. Ehdottomasti Lappiin on päästävä seuraavaksi ruska-aikaan tai keskitalvella tykkylumipuiden keskelle.

Yhtenä päivänä ajoimme Ivaloon ja Inariin. Sanotaanko, että tuo etappi on kieltämättä Suomen kauneimpia reittejä. Inarissa pistäydyimme kahvila Caijussa Saamen kulltturikeskuksessa kahvilla.

Matkalla Inariin
Kulttuurikeskus Sajos

Oletko käynyt Saariselällä? Ilmianna sinun vinkkisi alueelle!

Aurorapolulla on mm kummituskämppä
Auringonlaskun aikaan

13 vastausta artikkeliin “Pääsiäinen Saariselällä – vinkkejä puuhasteluun

 1. Kuulostaa siltä, että kelit suosivat, kun lämpöä ja aurinkoa riitti, vaikka se hiihtämistä sitten hieman hankaloittikin. Tuo pulkkamäki olisi joskus hauska kokea, muutamaan kertaan se on kyllä ollut mielessä, mutta ei ole vielä tullut testattua. Tuossa sen pituudessa taitaa olla mittayksikkövirhe.

  Liked by 1 henkilö

  1. Pulkkamäki kiinnosti myös. En sitten tiedä, kun toisessa paikassa on 1,2 ja toisessa 1,3. Ilmeisesti sitten on pidempikin variaatio.

   Tykkää

 2. Saariselällä on tullut käytyä kahdesti. Eka kerralla tehtiin kaverin kanssa muutaman päivän syysvaellus Luirojörvelke. Toinen kerta oli seminaarimatka, syksyllä
  Sekin. Kiilopää tuli valloitettua silloin, oli mukava pikku patikka kokoustamisen lomassa. Saariselän ravintolatarjonta on kyllä hyvä! Ja tuo pulkkamäki houkuttelisi kokeilla.

  Liked by 1 henkilö

  1. Syksyllä haluaisin itsekin seuraavaksi Lappiin. On varmasti ihan erilaista.

   Tykkää

 3. Asuin Saariselällä useamman viikon talvella 2019-20 kun olin siellä töissä. Siks mua kiinnostaakin aina kaikki Saariselkä-postaukset, mitä vastaan tulee. Paljon tuli liikuttua työpäivien ohessa ulkona, etenkin Urho Kekkosen kansallispuistossa kävin kulkemassa pitkiäkin lenkkejä ja kiipesin tuntureille. Pulkkamäki tuli myös testattua ja Kiilopään avanto. Sajokseen menin opastetulle kierrokselle, koska saamelaiskulttuuri kiinnostaa. Jäin miettimään tuota, että mistä sitä rahaa tuli oikein nostettua vai tuliko ollenkaan?! 😀 En muista enää, oliko taannoin palaneessa Kuukkelissa kenties pankkiautomaatti sillon. Saattoi olla.

  Tykkää

  1. Paljon 8n tosiaan tekemistä Saariselällä. Se oliko Kuukkelissa automaatti ei myöskään tietoa. No rahaa ei tarvinnut nostaa.

   Tykkää

 4. Kiilopään saunamaailma on kyllä kokemisen arvoinen! Olen monessa saunassa löylytellyt, mutta kyllä Kiilopää on paras.
  Talvipyöräilystä Saariselällä olen nähnyt useita videoita, mutta en ole ollut kauhean vakuuttunut.

  Tykkää

  1. Sauna oli kyllä parhaimpia. Se on totta! Tiedä häntä, fillarointia emme kokeilleet. Paikka paikoin voi olla jäätävää matkata jäistä tunturia alas🙃.

   Tykkää

 5. Olen käynyt pari kertaa Saariselällä. Ensimmäinen kerta oli lähemmäs 20 vuotta sitten talvella työporukan kanssa. Viime syksynä olin ruskaretkellä. Maisemat on aika erilaiset syksyllä ja talvella ja aktiviteetitkin vaihtelevat. Saariselkä oli mukava paikka ja tekemistä siellä riitti. Hyviä ravintoloita oli myös useita eikä kaikkia ehditty edes testata.

  Liked by 1 henkilö

 6. Olipa kattava tietopaketti. Kyllähän Saariselällä viikko kuluisi nopeasti, en ole kylläkään koskaan ollut. Spa, hiihto ja monotanssit, siinäpä olisi mukava combo.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä on Saariselällä paljon aktiviteettiää!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close