Vihdoin tuli käytyä Espanjan mantereella. Barcelonaa on kehuttu kovin, eikä suotta. Kaupunki on moninainen ja tarjoaa jokaiselle jotakin. Ainoastaan hiukan miinusta voi antaa siitä, että kaupungissa riittää ihmisiä. Aika ajoin jotkut paikat ovat hyvin ruuhkaisia. Ja koronasta viis we are back! Esimerkiksi La Rambla -pääkatu kuhisi ihmisiä perjantai illalla.
Pidennetty viikonloppuloma on sopiva Euroopan kaupunkimatkailuun. Siinä pääsee lyhyelle irtiotolle arjesta. Ja kukapa jaksaisi kolmea täyttä päivää enempää kävellä kilometritolkulla kaupungin katuja. Toki tulee hyödynnettyä eri kulkupelejä. Esimerkiksi taksilla ajelu on Barcelonassa yllättävän halpaa.


Ensimmäinen päivä
Aamiaisen jälkeen päätimme kävellä keskustaan. Kävelyn valitsimme, koska näin ajattelimme näkevämme parhaiten kaupunkia. Matkaan lähdettiin ajatuksella, että katsotaan, mitä tulee vastaan. Joitakin kohteita, mitä halusimme nähdä, olimme kyseiselle päivälle listanneet. Eli kävelyreittimme vei niitä kohti. Kiinnostuksemme kohteina olivat musiikkitalo – Palau de la Mùsica ja iltapäiväksi meillä oli ohi jonon liput Sagrada de Familiaan. Kumpikin Unesco-kohteita.

Kävelymatkan varrella sattui olemaan Park de la Ciutadellan -puisto. Päätimme kiertää sen kautta. Puiston vihreys sai meidät valtioihin. Istahdimme hetkeksi yhteen alueen kahviloista ison suihkulähteen eteen. Puistosta hurautimme polkupyöräriksan kyydissä Tromphin kautta musiikkitalolle.
Park de la Ciutadella
Vuonna 1872 – luvulla Josep Fonterè sai tehtäväksi piirtää puiston. Puistoa rakennettiin samaan aikaan linnoituksen kanssa. 17 hehtaarin alueella riittää tekemistä ja nähtävää. Siellä on mm eläintarha, suihkulähteitä, muutamia vanhoja säilyneitä rakennuksia. Esimerkiksi katalonian parlamenttirakennus on rakennettu jo keskiajalla.

Arc de Triomf
Riemukaari vuodelta 1888. Se on rakennettu maailmannäyttelyn kunniaksi.

Musiikkitalo – Palau de la Mùsica Catalana
Arkkitehti Luís Domènech i Montaner suunnitelema art nouveau -tyylinen rakennus rakennettiin vuosina 1905–1908. Olin etukäteen nähnyt kuvia instassa. Upean talon parvekkeen pylväikön vuoksi halusin ehdottomasti päästä taloa katsomaan. Jos etukäteen olisimme tienneet, olisimme myös varanneet liput konserttiin. Erilaisia konsertteja on siis tarjolla päivittäin. Olisi kiva ollut testata talon akustiikkaa.


Musiikkitalon läheisyydessä sijaitsi muutama kauppa. Katsoimme, että meillä on aikaa pistäytyä niissä.

Pikku hiljaa alkoi jo tulemaan nälkäkin. Otimme suunnan kohti kirkkoa ja matkan varrella käväisimme syömässä. Barcelona on siitä hyvä, että ruokapaikkoja löytyy joka nurkan takaa. Mikään gourmet paikka ei löytämämme lounaspaikka ollut mutta paella täytti vatsamme.
Kävelymatkaa Musiikkitalolta oli reilu kilometri kirkolle ja se meni kivasti kun samalla sai ihastella kaupunkia.

Sagrada De Familia
Olimme ostaneet ohi jonon liput ja tätä voin suositella muillekin kirkkoon aikoville. Hintaa lipuilla toki oli niin 30 euroa mutta saimme sisään kävellä suoraan ohitse jonojen. Ja jono kirkkoon on melkoinen.
Kirkko on Antoni Gaudin elämäntyö. Kirkon rakentaminen aloitettiin 1882. Se edustaa goottityyliä ja on jotenkin runsauden sarvi. Erityisesti ulkoapäin mutta sisältäkin. Gaudin kuoltua 1926 kirkon rakentamista on jatkettu hänen ohjeiden mukaan. Eli kirkko ei ole valmis vieläkään. Kirkon rakentaminen rahoitetaan turisteilta saaduista pääsylipoutuloilla. Kirkossa tulee olemaan 18 tornia. Ylös kirkon katolle on mahdollista myös päästä. Ajatus on ollut, että yksi torneista tulisia olemaan peräti 170 metriä, jolloin kirkko olisi maailman korkein kirkkorakennus. Korkein torneista on omistettu Jeesukselle, 12 tornia apostoleille, neljä evankelistoille ja yksi neitsyt Marialle. Kirkossa on kolme julkisivua, joiden tarkoitus on näyttää Jeesuksen elämää syntymästä kuolemaan. Gaudin elinaikana valmistui syntymää kuvaava julkisivu. Kirkon arvioidaan valmistuvan 2026, jolloin Gaudin kuolemasta on kulunut 100 vuotta. Kirkkoa on upea ulkoa. Sisällä hämmästyttää kirkon avaruus ja mosaiikki-ikkunoiden lävitse tuleva auringonvalo, joka taittuu eri väreinä. Kirkko onkin valaistu luonnonvalolla. Hetkeksi istahdamme kirkon penkille. Siinä samassa kajahtaa uruista musiikkia. Hieno hetki.
Tyytyväisinä näkemäämme piipahdimme vielä kahville ennen hotellille menoa.





Iltasella käväisimme hotellin lähellä olevassa tapas baarissa.
Toinen reissupäivä
Tämä päivä ei ihan järkevästi sitten ehkä mennyt. Mutta aina ei voi etukäteen tietää. Olimme ostaneet päivälipun hop on off – bussiin. Itse olin ajatellut käväistä Park Guellissa. Vinkkiviitosena suosittelen, että päivänä jolloin kierrät hop on offilla, ei puistoa kannata vierailukohteeksi ottaa. Ainakaan, jos aiot kiertää koko puiston. Ensinnäkin pysäkiltä saa vielä melkoisen matkan kävellä puistoon ylämäkeä (noin 1 km) ja puistossa kulkemiseen menee aikaa. Itsellä taisi mennä kolmisen tuntia. Kun tulin ulos puistosta näytti askelmittari askelia 6 km verran. Tästä johtuen en juurikaan ehtinyt muihin kohteisiin. Barcelonassa oli vierailumme aikana tarjolla kaksi reittiä. Ehdin kulkea melkein kokonaan toisen reitin. Olimme tehneet treffit keskuspuistoon, mistä La Ramblan katu alkaa. Ennen puistoa ehdin komeasti jäämään pois kyydistä casa Batllon luona, jonka kävin katsastamassa ulkoa päin. Gaullen puistoon kannattaa varata mukaan juomaa. Toki puistossa on vesipullon myyjiä mutta alueella on yksi kahvila ja se on ulosmenoporttien luona. Kahvilassa on hyvä valikoima sämpylöitä, bageleita, pizzaa tai muuta purtavaa.


Park Guell
Puisto sijaitsee El Carmen-kukkulalla, Gracian kaupunginosassa. Puiston toimeksiantaja ja Gaudin ystävä Eusebi Güell, jonka mukaan puisto myös nimettiin, halusi alueesta kaupunkipuutarhan. Puutarhan oli tarkoitus olla asuinalueena varakkaammille kaupunkilaisille (15 hehtaaria), ja sen piti olla 60 tontin yksityinen lähiö, mutta kysynnän tyrehdyttyä Güell päätti myydä muutaman tontin ja asuinrakentaminen keskeytettiin. Puistoon rakennettiin upeita kivirakenteita ja yksityiskohtaisia laatoituksia, mutta lopulta vain kaksi kiehtovaa rakennusta, joista toisessa, itselleen suunnittelemassaan talossa Gaudi myös asui. Suunnitelma ei siis koskaan toteutunut ja vuonna 1923 puisto siirtyi kaupungin omaisuudeksi. Alueelle tehtiin kaunis puisto, jossa Gaudín luovuus pääsi valloilleen. Keskellä puistoa on suurikokoinen, mosaiikkipäällysteinen terassi, josta on upeat näkymät Barcelonan kaupunkiin.


Puiston korkein huippu on Turó de les tres Creus, eli kolmen ristin kukkula. Puistoa rakentaessa kukkulalta löydettiin esihistoriallisia luolia ja fossiileita. Näiden innoittamina Gaudi päätti rakennuttaa paikalle kaikkiin neljään ilmansuuntaan osoittavat ristit.


Puistoa ympäröi kivimuuri, jossa on seitsemän sisäänkäyntiä. Pääsisäänkäynnin edessä on kaksi paviljonkia. Yksikään pavilijongin kulmista ei ole suora. Paviljongit on koristeltu perinteisellä katalonialaisella trencadís-keramiikalla mosaiikkimaisesti.
Sisäänkäynnin tai uloskäynnin edestä nousevat portaat vievät sadan pylvään saliin “Sala de las Cien Columnas”, jossa on todellisuudessa vain 84 pylvästä. Sali on sivuseinätön, avoin sali, jonka useat pylväät ovat nekin vinossa. Paviljonkien tapaan, Gaudi on käyttänyt salia koristellessaan mosaiikkikuvioita.

Casa Batllo
Casa Batlló on Antoni Gaudín ja Josep Maria Jujolin suunnittelema. Talo on rakennettu 1877 ja uudistettu 1905-1907. Talo on alunperin suunniteltu hyvätuloiselle perheelle. Casa Batlló sijaitsee Passeig de Gràcia -kadulla Eixamplen kaupunginosassa. Korttelia, jolla talo sijaitsee kutsutaan Ristiriitaisuuden kortteliksi. Passeig de Gràcian numeroiden 35–43 talot ovat suunnitelleet tyylisuunnan kolme tärkeintä arkkitehtia Antoni Gaudí, Domenèch i Montaner ja Puig i Cadafalch. Ristiriitaisuuksien korttelinimen se on saanut rakennusten esteettisen yhteensopimattomuuden vuoksi.
Talo on Gaudin näkemys paratiisista. Julkisivu on saanut vaikutteita Monetin maalauksista. Surrealistinen ulkokuori on kuitenkin vain esimakua. Sisätiloissa voi ihailla kiemuraisia muotoja, pelottavia portaikkoja, mosaiikkipäällysteisiä savupiippuja ja Gaudín itsensä suunnittelemia huonekaluja. Harmillista, että sisällä en käy tällä kertaa.


Illaksi olimme varanneet paikan Flamenco – esitykseen.
Flamenco esitykset
Me varasimme liput kaupungintalon musiikkihallista. Jälkeenpäin totesin, että tanssiesityksiä olisi ollut muuallakin.
Oheisesta linkistä näet vuoden 2022 parhaat Flamenco esityspaikat.
Oli illallisen aika. Koska olimme keskikaupungilla, päädyimme La Ramblan varrella olevaan Italialaiseen.

La Rambla
La Rambla on Barcelonan pääkatu. Se koostuu useista peräkkäisistä Rambla-nimisistä kaduista, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös monikollisella nimellä Las Ramblas tai Les Rambles. La Rambla alkaa Plaça de Catalunya -aukiolta ja päättyy merenrannalle Port Vell -satamaan. Kadun keskiosa on leveää kävelykatua, jonka reunamilla on erilaisia pikku kioskeja, mistä voi ostaa matkamuistoja tai erilaisia herkkuja. Itse käyn ostamassa churroja jälkkäriksi.


Kolmas päivä
Kolmantena päivänä päätimme ottaa rennommin. Ainoa kohteemme on Gootti- eli vanha kaupunki. Muuta emme haaveilleet tekevämme, joten aikaa jäi pedikyyriille. Satuimme kulkemaan hoitolan ohi ja mitäpä naiset tekisi muuta kuin kävisi tiedustelemassa, onko aikoja. Tietysti oli. Tunnin aikana pedikyyri, manikyyri ja jalkojen hieronta. Taas jaksaa jalkaparat! Sen jälkeen olikin aika lounaalle.
Vanha kaupunki, goottilaiskortteli -Barri Gotic
Goottilaiskortteli on vain yksi osa kolmesta Barcelonan vanhan kaupunginosista. Me päätämme tutustua vain tuohon osaan. Paikka on kuin ulkoilmamuseo. Joka puolella tulee vastaan upeita vanhoja rakennuksia, kirkkoja, kaupungin vanhaa muuria. Goottilaiskirkkojen ja keskiaikaisten rakennusten lisäksi Goticista löytyvät hyvä valikoima baareja, viinitupia, vaateputiikkeja ja parhaat antiikkikaupat. Me pistäydymme la Catedralin sisäpihalle. Se on rakennettu 1400 -luvulla, kuten kirkkokin.
Aurinko paistaa, nautimme kapeiden katujen tunnelmasta. Siellä täällä soi musiikki. Tulemme aukiolle, missä torvisoittokunta soittaa musiikkia ja ryhmä vanhuksia tanssii perinnetansseja. Sitä ennen kuuntelemme barokkipukuista naislaulajaa.



Kaupungin rantoja
Barcelona on siitä erityinen kaupunki, että siellä voi yhdistää kaupunki-ja rantaloman. Barcelonassa on hieno hiekkaisia rantoja kilometritolkulla. Hotellimme sijaitsi Icaria rannan lähellä. Iltasella viihdymme rantaelämää katsomassa kävellen rantakadulla välillä pistäytyen kupposelle. Myös Olympian vierasvenesatama on lähellä. Sieltä löysimmekin muutaman hyvän ruokapaikan. Kaupungin paras ranta on huhujen mukaan Platja de la Barcelona. Se sijaitsee saman nimisessä kaupungin osassa.


Vinkki pariin hyvään rantaravintolaan ja kahvilaan Port Olympia ssa. Nämä kaikki sijaitsevat vierekkäin.
Tuoretta kalaa BarNabier
Tapas paikka chicken bar

Kahvila Farggi 1957

Vinkki tapaksille goottilaiskorttelit
El Drac de Sant Jordi, placa de Sant Josep Oriol 3
4 tapasta, juoma ja jälkiruoka 12. Tapaksen pitää itse käydä sisällä noutamassa lukuisista vaihtoehdoista. Omnom! Kyllä maistuu viinilasillisen kera.

Muiden bloggaajien jutut Barcelonasta.
Hätälaskun Virpi: Elämyksiä Barcelonassa
Adalminas adventure: Barcelonan kahvilat – testaa ainakin nämä
Maapalloilija: Ensimmäistä kertaa Barcelonassa
Barcelona olisikin kiva matkakohde. En olekaan siellä käynyt. Kolme päivää siellä olisi varmasti sopiva aika. Tuo on varmasti hyvä varmasti, että kaupungin jotkin paikat ovat varsin ruuhkaisia, joten matkustusajankohtaakin kannattaa miettiä.
TykkääLiked by 1 henkilö
Juurikin ajankohtaa on harkittava. Luulen, että Barcelona kuten Venetsiakin on aina täynnä väkeä. Kolme päivää riitti. Toki ihmeteltävää olisi ollut enemmän mutta on sitten toisenkin kertaan.
TykkääTykkää
Olen käynyt Barcelonassa pari kertaa ja molemmilla visiiteillä näki jotain uutta ja erilaista. Park Guellista minulla on ristiriitaiset muistot, koska eksyin sinne ja jäin retkibussin kyydistä. Sillä hetkellä ei naurattanut yhtään, mutta myöhemmin koko juttu huvitti. Löysin retkiporukan lopulta Katalonian aukiolta, joten loppu hyvin kaikki hyvin. Puisto oli todella iso ja olen samaa mieltä kanssasi, että siihen pitää varata kunnolla aikaa.
TykkääLiked by 1 henkilö
Ou nou sulla on käynyt todella harmillisesti! Onneksi löysit muut kuitenkin. Tässä voi todeta, että Barcelonasta on usealle kerralle.
TykkääTykkää
Kyllä sitä itsekin mukavuudenhalusta maksaa enemmän, että pääsee jonojen ohi johonkin suosittuun paikkaan ☺️
TykkääTykkää
Barcelona on varmaan oma suosikkikaupunki Euroopassa, ainakin tähän asti. Park Guell ja Sagrada Familia on ihan upeita. Ja eri lähiöissä päämäärätön haahuilu ja tapaksien maistelu on ihan parasta.
TykkääLiked by 1 henkilö
Juurikin tuo haahuilu oli parasta tuossa kaupungissa!
TykkääTykkää
Barcelonassa on tullut käytyä muutaman kerran, mutta sittemmin alkoi vähän mietityttämään jutut siitä, että miten tuollakin kaupunkilaiset alkoivat vihata turisteja siinä missä Amsterdamissa lähinnä kai sen takia, että Airbnb sotki kaupungin asuntomarkkinat. Korona paransi ehkä tilannetta, vakituisten asukkaiden kannalta, mutta toisaalta voihan sitä hakeutua muuallekin Espanjaan. Meillä suuntana on seuraavaksi Asturiaksen alue.
TykkääTykkää
Ensikertalainen haluaa tietty Barcelonaan. Muitakin paikkoja Espanjassa on tarjolla. Niihin myöhemmin.
TykkääTykkää
Totta turiset. Park Guell on sen verran kaukana ja niin iso kokonaisuus, että sille kannattaa varata reilusti aikaa. Mutta kivahan se on.
Barcelona on ihana kaupunki ja harvassa paikassa on niin paljon ihan oikeasti kiinnostavaa näkemistä!
TykkääLiked by 1 henkilö
Tuo on totta paljon 8n tekemistä!
TykkääTykkää