Päiväretki Hyväntoivonniemelle, Cape Pointiin ja Boulders Beachiin.

Kapkaupunkiin matkustaessa ehdoton käyntikohde on Hyväntoivonniemi. Se Afrikan eteläisin piste. Siis mitä? Eihän se ole eteläisin…..

Miten Hyväntoivonniemelle pääsee?

Vuokraamalla auton ja ajamalla itse tai osallistumalla opasretkelle. Opasretki on mielestäni paras tapa osallistua, koska opas kertoo paljon asioita eri paikoista.

Matkalla Hyväntoivonniemelle voi ja kannattaakin nähdä muutakin. Me ostimme kokopäiväretken, jolla pysähdyimme useaan otteeseen mm ihastelemaan maisemia, Muizenbergin surffirantaa, Simons Townissa ja sokerina pohjalla vielä sillä kuuluisalla pingviinirannalla Builders Beachillä.

Muizenberg

Muizenberg/ surfariranta

Ensimmäinen varsinainen pysähdyspaikkamme poistuessamme Kapkaupungin keskustasta on Muizenbergin rantakylä/ -kaupunki. Suloiset uimamökit turkoosia merta vasten on silmiä hivelevää. Heti aamutuimaan siellä istuu ryhmä lapsia opettelemassa kenties surffauksen saloja.

Ihastuttavat uimakopit rannalla.

Hyväntoivonniemi

Hyväntoivonniemi sijaitsee noin 50 km päästä Kapkaupungista. Sen löysi portugalilainen tutkimusmatkailija Bartolomeu Dias. Hän kiersi Hyväntoivonniemen ensimmäisenä eurooppalaisena 1488 ja antoi sille nimen ”myrskyjen niemi”. Portugalin kuningas Juhana II muutti nimeksi Hyväntoivonniemi, koska sen löytyminen antoi toivoa Intian meritien löytymisestä. Niemekkeestä tuli tärkeä välietappi Aasiaan purjehtiville eurooppalaislaivoille.

Hyväntoivonniemen vedet ovat myrskyisiä, sillä sen kohdalla yhdistyvät Intian valtamereltä virtaava lämmin Agulhasinvirta ja Antarktikselta virtaava viileä Benguelanvirta. Afrikan eteläkärki ei Hyväntoivonniemi ole, vaikka niin luullaan. Mantereen eteläisin piste on Cape Agulhasissa noin 150 kilometriä itäkaakkoon.

Niemeke on osa Pöytävuoren kansallispuistoa. Hyväntoivonniemeltä löytyy fynbos-kasvillisuutta, joka on ainut kasvillisuustyyppi maailmassa, joka sijaitsee vain yhden valtion alueella. Fynbos-pensasmaiseen kasvillisuuteen kuuluvat muun muassa erilaiset kanervat, isokukkainen Etelä-Afrikan kansalliskukka kuningasprotea sekä rooibos- ja honeybush-kasvit, joista valmistetaan Etelä-Afrikalle perinteistä teetä.

Me bongaamme lintuja ja hylkeitä Hyväntoivonniemellä.

Cape Point

Cape Point on kallioinen niemeke Kapin niemimaan koilliskulmassa Afrikan mantereen eteläisessä kärjessä. Se sijaitsee noin yhden kilometrin itään Hyväntoivonniemestä

Cape Pointille on rakennettu majakka, joka on rakennettu aikanaan niemekkeen korkeimpaan kohtaan. Tämä osoittautui huonoksi paikaksi, sillä majakka on usein pilvien ympäröimä eikä sen vuoksi näy merelle. Majakka rakennettiin sen vuoksi toiseen paikkaan.

Cape Point
Näköaloja Cape Pointilta.

Ja itse asiassa kun matkaat Hyväntoivonniemelle, nämä kaksi paikkaa sekoittuu helposti.

Tultuamme kasnallispuistoalueelle, ajamme ensin Cape Pointin juurelle. Todella kova tuuli puhaltaa vastaan, kun astumme ulos autosta. Saamme reilun tunnin aikaa joko kävellen kiivetä ylös Cape pointin majakalle tai ajaa sinne funikulaarilla. Me hyppäämme funikulaariin. Ylhäältä ja majakalta on hienot näköalat. Sen mitä sitten näkee, kun tuntuu, että tuuli vie mennessään.

Näkymät funikularista

Kun olemme takaisin alhaalla, juomme kahvit ja sitten onkin aika jatkaa matkaa Hyväntoivonniemelle. Matkalla näemme strutseja. Paikka on karikkoinen. Pienen matkan päässä näemme hylkeitä makaamassa luodolla. Tämä paikka on siis Hyväntoivonniemi.

Hyväntoivonniemi

Boulders beach

Pääsyä pingviinirannalle odotan paljon. Olen aina halunnut nähdä pingviinejä oikeassa ympäristössä. Nämä ovat lajiltaan Afrikan pingviinejä. Vuonna 1980 kaksi pingviiniä saapuivat Boulders Beach rannnalla ja päättivät jäädä siihen paikkaan, tänä päivänä heitä on alueella lähes 3000 pingviiniä. Harmillista on se, että pingviinijoukko vähenee koko ajan. Joku kun käy nappaamassa niiden munia.

Alueelle on pääsymaksu. Kävelyreitti on helppokulkuinen. Hetken kävelemme ja pohdimme, että hei, ei täällä mitään ole ja sitten ne ovatkin koko konkkaronkka edessämme. Taas tuulee todella kovin. Rannan hieno hiekka tarttuu hiuksiin ja kameran linssi on täynnä hiekan muruja. Hetken ihastelemme pingviinejä ja ihmettelemme niiden kulkua.

Simon town

Simons town (1680) sijaitsee False baylla. Siellä on mm Etelä-Afrikan laivaston suurin tukikohta. Kaupungissa asustelee noin 6 500 asukasta. Keskusta muistuttaa jollain tavoin vanhaa amerikkalaista kaupunkia. Me istahdamme lounaalle ja lounaan jälkeen ihmettelemme pientä kaupunkia.

Chapman`s peak

Chapman´s peak on upea, lyhyehkö näköalareitti Kapkaupungin lähistöllä. Sen sanotaan olevan jopa yksi maailman upeimmista rannikkoreiteistä. Reitti kulkee Hout Baysta Noordhoekiin. Reitillä on kaikkiaan 114 mutkaa ja se on 9 km pitkä. 

Reitti on kieltämättä upea. Kuvia reitiltä ei minulla ole. Instasta löytyy muutama videoklippi reitistä.

Tästä Chapmans peak -reitti alkaa
Jollakin näköalapaikalla

Tälläinen oli kokopäiväretkemme. Se sisälsi todella paljon ihmeteltävää ja nähtävää.

Koko matkan ajan saamme ihastella upeita maisemia.

19 vastausta artikkeliin “Päiväretki Hyväntoivonniemelle, Cape Pointiin ja Boulders Beachiin.

  1. Ihania pingviinejä! ❤ Minäkään en ole niitä nähnyt koskaan vielä luonnollisessa ympäristössä. Minkä hintainen tuo kokopäiväretki oli ja minkälainen hintataso muuten oli Etelä-Afrikassa?

    Tykkää

    1. Hintaa retkellä oli 36,22 euroa. Siihen lisäksi kansallispuistomaksut Hyväntoivonniemelle ja Boulders beachille. Laitan juttuun linkin näiden paikkojen sivustolle. Sieltä löytyy hinnat.

      Tykkää

    2. Jaa niin. Melkoisen edullinen maa. Kaksi syö lounaan alle 20 eurolla jne.

      Tykkää

  2. Mukavan monipuolinen ohjelma. Oliko riittävästi aikaa jokaiseen kohteeseen?

    Tykkää

  3. Olisi kyllä tosi hienoa nähdä joskus pingviinejä. Eikä nyt mikään kovin kallis paikka ole noista hinnoista päätellen.

    Liked by 1 henkilö

  4. Nämä olivat kivoja paikkoja. Vaikka itse olimme vastaavalla retkellä, tutustuimme paikkoihin vuokra-autolla. Kapkaupunkiin ja Etelä-Afrikkaan ylipäätään olsi mukavaa matkata uudelleenkin.

    Tykkää

    1. Autolla ajo vasemman puoleisessa liikenteessä olisi kokemisen arvoista. Ajoitteko Chapmans peakillä myös?

      Tykkää

      1. Juu ajettiin myös siellä. Todella hienot maisemat.

        Liked by 2 people

  5. Ah ne Boulder’s Beachin pingviinit! Taisivat olla ensimmäinen pingviinihavaintoni luonnossa ikinä. Myös ne isot levät, kelp tms. nimeltään, jäivät mieleen noilta rannoilta.

    Tykkää

    1. Sama juttu, eipä ole pingviinejä ennen tullut nähtyä.

      Tykkää

  6. Ihanat pingviinit! Ja todella monipuolinen ohjelma! Tuollainen kiinnostaisi kyllä itseänikin 🙂

    Tykkää

    1. Ohjelma oli hyvä. Opas pysäytti autoa useassa paikassa, jotta saimme ottaa kuvia.

      Tykkää

  7. matkallakaikkialle 25 toukokuun, 2024 — 6:33 pm

    Näyttää todella antoisalta päiväretkeltä, tuollaiselle voisin itsekin hypätä kun ei yleensä kiinnosta ajaa ulkomailla. Ja nuo pingviinit täytyisi kyllä nähdä! Annettiinko retkellä ohjeita esimerkiksi välin pitämisestä eläimiin, ettei häiritse niitä?

    Tykkää

    1. Tuolla rannalla oli tarkat kulkureitit ja ohjeet. Lähelle ei päässyt.

      Tykkää

  8. Olipa tutun nimisiä seutuja, mutta asiat aivan uusia. On aina kiva lukea asioita, jotka ovat uusia, vaikka ovatkin nimeltä tuttuja. Juha

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close