Henningsvær -Lofoottien Venetsia

Enpä yhtään ihmettele, miksi Lofootit ovat niin suuressa suosiossa. Kerrassaan upea paikka ja vielä upeammaksi paikan teki se, että meillä sattui olemaan tuuri sään suhteen. Koko ajan aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja lämpö helli oloamme.

Ensimmäinen kohteemme Lofooteilla oli Henningsvær. Olimme siellä kaksi yötä.

Käännymme päätieltä E6 – tieltä sivutielle Henningsværin tielle. Risteyksen jälkeen pian toisella puolen tietä on upea hiekkaranta, toisella puolen vuorijono, Austvågøyan vuoret, otaksun. Tie on huomattavasti kapoisempi mutta kulkee aivan selittämättömän upeissa maisemissa. Kaunista ja taas mutkan takaa vieläkin kauniimpaa. Loppuukohan hämmästysten huokaus koskaan tällä saarella – tuumin. Tuskinpa.

Kylä sijaitsee Svolværin ja Ørsnesin jälkeen vasemmalla. Henningsværin tietä mennään aina saariryhmittymän perälle.

henningsvaer1

Henningsvær on pieni kalastajakylä Våganin kunnassa Nordlandiassa. Se sijaitsee Heimøyn ja  Hellandsøyn saarilla Lofooteilla. Siellä asustelee noin 409 ihmistä. Pääelinkeino on kalastus ja kapakala. Sitä kuivatetaan eri puolilla saaria.

henningsvaer8

Tekemistä

Kylä on nähtävyys ja se tarjoaa jo itsessään upean perinteisen kalastajakylän kalasatamineen. Kylää kehystää meri, useat saaret ja Austvågøyan vuoret lumisine huippuineen. Tai ainakin lunta on vielä nyt alkukesästä.

Kylästä löytyy muutamia kahviloita, ravintoloita, kauppa ja käsityömyymälöitä. Yllättävän paljon näinkin pienelle kylälle.

Me käymme yhtenä iltana syömässä Fiskekrogenilla. Kenties koronasta ja varhaisesta kesäajankohdasta johtuen kaikki paikat eivät ole vielä auki.

IMG_20200617_185417_resized_20200701_091002108

IMG_20200617_193356_resized_20200701_091049984
Turskaa syömässä Fiskekrogenilla. Kannattaa varata pöytä!

henningsvaer5

Näköalapaikat

Me kuljemme kylän raittia ristiin rastiin. Näköalapaikkoja, joissa me käymme, löytyy eri puolilta. Kylän jalkapallokentän takana oleva paikka on ehkä se suosituin. Kulkemalla kalasataman ohitse löytyy jalkapallokenttä. Sen takaa voi kiivetä ylös ihastelemaan maisemia. Kalasatama on jo itsessään yksi parhaista näköalapaikoista.

dsc08214

DSC08220

dsc08242
Me saimme katsella kalasatamaa omalta parvekkeelta. Yötön yö salli näkymän katselua yötä päivää!

Toinen hyvä näköalapaikka on kirkon takana olevalla kukkulalla.

dsc08197

Kylään johtava silta on rakennettu 1981. Sieltä käsin ja sillan toiselta puolen on myös loistavat näkymät kylään.

dsc08321

Kiipeä Festvagtindin huipulle

Festvagtindin laelta avautuu upeat maisemat. Mutta vaikka reitistä on merkitty helpohko reitti, kannattaa muistaa, että norjalaisten helppo ei ole sama kuin suomalaisten helppo :). Kohtisuoraa ylös mäkeä, joka on osittain kivikkoa, taitaa olla tuo lenkki. Karttalinkki ja Tripadvisorin arvioinnit löytyvät linkin takaa.

Me jätimme jyrkän nousun suosiolla väliin.

dsc08345

Kulttuuria

Galleri Lofoten HUS

Galleriasta löytyy Norjan kattavin kokoelma pohjois -Norjalaisista teoksista.

Kaviar Factory

Kaviar Factorysra löytyy näyttelyitä.

Me emme käy kummassakaan…..Koska aurinko paistaa ja on lämmintä, tyydymme ainoastaan ihastelemaan kylää ja nauttimaan omasta parvekkeesta ja auringosta.

dsc08245
Tämä on otettu yöllä kolmen aikaan!

Retkiä tarjolla

Henningsvaerista on mahdollista osallistua muutamille retkille. Tarjolla on mm auringonlaskuretki ja merikotkien katseluretki. Hetken jo olimme varaamassa paikat auringonlaskuretkeltä mutta sitten päätämme jättää väliin. Onni näin, koska sinä iltana tuuli yltyi melkoiseksi ja retki olisi toteutettu pienellä veneellä.

dsc08143

Majoituksesta

Kylästä löytyy pari hotellia ja perinteisiä kalamajoja.

Me majoituimme Tobiasbryggassa, joka on jonkinlainen välimuoto kalamajasta.

Majoituksen valintamme on täysi kymppi. Huoneistomme näyttää lähestulkoon uuden veroiselta ja varustetasoltaan se on erinomainen. Lisäksi se sijaitsee kylän upeimmalla paikalla kalasatamassa.

dsc08268
Kirkas vesi

dsc08286dsc08144

IMG_20200701_210604_resized_20200701_090753412
Karttakuva saaresta

IMG_20200701_210624_resized_20200701_090818472

henningsvaer4

27 vastausta artikkeliin “Henningsvær -Lofoottien Venetsia

  1. Mitä tuo teidän majoitus tuolla maksoi?

    Liked by 1 henkilö

    1. 310 euroa kaksi yötä. Hiukan oli hintaa. Taisi olla reissumme kallein kämppä.

      Tykkää

      1. Mutta oli kyllä aika kiva myös! 😍

        Liked by 1 henkilö

  2. Henningsvær on kyllä henkeäsalpaavan kaunis! Mukava palata oman, nyttemmin jo useamman vuoden takaiseen vierailuun tuolla kuviesi kautta. Meitäkin Norja kutsuu taas elokuussa, mutta vähän Lofootteja etelämpänä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Henningsvær oli kaunis. Oi elokuun reissua ne pitääkin seurata. Meille Etelä on vielä tuntematon. Geiranger iin ja Trondheimiin piti matkata nyt samalla reissulla.

      Tykkää

  3. Upealta näyttää nuo maisemat, tykkään todella paljon! Täytyy ottaa sitten Henningsvær ja mikä ettei jopa samaa majoitusta, hienolta nimittäin näyttää sekin!

    Liked by 1 henkilö

    1. Henningsværin voi ilolla suositella. Majoitus oli täysi kymppi. Vaikutti melko hiljattain uusitulta varustukselta.

      Tykkää

  4. Oi wau! Kyllä näyttää sitten upealta! Ehkä Lofootit täytyisi nyt vihdoin saada jonnekin lähitulevaisuuden matkasuunnitelmiin mukaan.

    Liked by 1 henkilö

  5. Onpas idyllisen näköinen paikka, niin suloinen pieni kalastajakylä. 🙂 Itseäni myös kiinnostaa nähdä omaa Lofoottien tulevaa roadtripiä ajatellen, että kuinkakohan ravintolat tarjoavat vegaanivaihtoehtoja.. Heh. Monesti pienissä paikoissa valikoima voi olla vähän yksitoikkoinen ravintoloissa, tai jopa olematon. Siltikin, ihanan näköistä ja tuo teidän majoitus on todella viihtyisä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Me kävimme tällä reissulla loppujen lopuksi melko vähän syömässä. Ainakin Lofooteilla. Siellä osa paikoista oli vielä kiinni. Ainakin niissä paikoissa, missä olimme, oli kasvisvaihtoehtoja.

      Tykkää

  6. Löytäisipä autoilevaa matkaseuraa, niin pääsisi näkemään Lofootit 😍 Ehkä vielä joku päivä lyöttäydyn jollekin seuramatkalle, on niin kaunista 😊

    Liked by 1 henkilö

    1. Lofootit on paras ottaa haltuun autolla. Seuramatka siis, jos ei muuten reissu kamua saa. Minulla meni 20 v ennen kuin mieheni suostui reissun tekemään. Ensin syynä oli kallis hintataso😃

      Tykkää

  7. seikkailupyorailija 8 heinäkuun, 2020 — 2:21 pm

    Lofootit ja Norja muutenkin ovat kyllä mun reissukohdehaaveissa todella korkealla, joten niistä kertovia juttuja on aina ihana lukea. Upealta näyttää!

    Liked by 1 henkilö

  8. Muu maa mandariini 8 heinäkuun, 2020 — 9:30 pm

    Lofooteilla on kyllä niin kaunista, menipä siellä minne tahansa! Teimme roadtripin sinne kolme vuotta sitten ja pysähdyimme Henningsvaerissa muutaman tunnin verran kävelemässä ympäriinsä ja lounaalla. Sympaattinen paikka! Ihmetyksen aihe oli paikallisen kahvilan ”kermatortut” jotka olivat ihan kuin portugalilaiset pastel de nata -leivokset. Kuulemma merenkävijät olivat tuoneet leivosreseptin mukanaan ja siitä oli tullut paikallisherkkua 😀

    Johanna M. / Muu maa mandariini

    Liked by 1 henkilö

    1. Voihan pastel de natoja emme syöneet ainoastaan hyviä lämpimiä kanelipullia🥧

      Tykkää

  9. Onpa Lofooteilla kaunista kesällä ja mikä sää teille on osunut! Oon pari-kolme kertaa käynyt tuolla Hurtigrutenin työmatkojen yhteydessä mut aina keväällä tai syksyllä. Myös Henningvaerissa käytiin ja ihan samat turskan kuivatustelineet kuvasin ja noita ihania värikkäitä taloja. Tuo teidän majoitus on todella symppis!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Saari on upea. Oikea valokuvaajan unelma.

      Tykkää

  10. Lofootit on nyt kyllä haavelistalla kun sieltä näkee nyt niin paljon kuviakin. Uskomattoman kaunista.

    Liked by 1 henkilö

    1. Nyt kesällä taitaa Norjassa käydä paljon suomalaisia ihastumassa maahan.

      Tykkää

  11. On kyllä uskomattoman kaunista tuolla Lofooteilla! Kiva katsella kuvia 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Siellä on kaunista. Ja vielä niin lähelläkin.

      Tykkää

  12. Tämä olisi niin mun haave kohde. Pitää vaan säästää ensin sukanvarteen pienen lottovoiton verran. Ei ole tuolla ihan halpa… 😀

    Liked by 1 henkilö

    1. Ihan kuinka sen ottaa. Koti Suomen hintatasoa sanoisin.

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close