Matkasuunnitelmia vuodelle 2023

Kevään aikana on voinut todeta, että selkeästikin maailma on aukeamassa koronan jälkeen. Kaikki tuntuu reissaavan kuten ennen. Itsekin olen alkutalven pimeinä päivinä saanut suunnitella erilaisia matkoja tälle vuodelle. Reissujen suunnittelu ja haaveilu on ihan parasta maailmassa! Toki myös toteutus, joka on sen kaiken vaivan suola.

No minne me ollaan menossa? Odotahan kun kerr0n….

Miksi Japani, kun on Turku ja kirsikankukat?

Japani ja kirsikankukat kutsuu huhtikuussa

Tästä on haaveiltu jo pitkään ja nyt se on tapahtuu. Ystävän kanssa ennen joulua pohdittiin, että mitäpäs jos….lähdetään japaniin? Melkein meinasi usko loppua, kun lentojen aika pidentyi Ukrainan sodasta johtuen yhdeksästä tunnista 13 tuntiin. Lisäksi lentojen hinnoissa on selkeää nousua. Viimeisin hinnan nousu Japanin lennoille tapahtui siinä vaiheessa, kun Japani ilmoitti, että koronatestejä ei enää maahan tullessa tarvita, jos on kolme rokotetta ja tulee tietyistä maista.

Lentojen varaaminen

Muutaman kuukauden ajan kyttäsimme lentoja Tokioon. Sieltä kun matkamme oli alunperin tarkoitus alkaa. Sitten varauspäivänä huomasimme, että Osakaan menevät lennot olivatkin paljon edullisemmat. Lennossa vaihdoimme reittisuunnitelmaa ja varasimme suorat lennot Osakaan. Lentoyhtiönä on Finnair.

Pohdinnassa oli myös varata lennot Tukholmasta. Lennot Japaniin ovat (tai ainakin olivat) todella paljon edullisemmat Tukholmasta. Ja hinta oli edullisempi, jos vaikka olisi laivalla tai lentäen mennyt Tukholmaan. Näissä lennoissa oli vaihtoehtona tarjolla tuo samainen Finnairin lento ja vaihto Helsingissä.

Lainakuva Pixabaylta

Reissureittimme

Lentojen varauksen jälkeen alkoi totaalinen reissusuunnittelu. Olimme muutaman kuukauden ajan tutkineet kaikki mahdolliset tiedot siitä, mitä Japanissa on ehdottomasti tehtävä ja nähtävä. Siitä alkoi matkareittimme kirkastua seuraavanlaiseksi:

Kioto 3 yötä

Hakone 1 yö

Tokio 3 yötä

Koyasan 1 yö

Osaka 1 yö

Kiotossa olemme ensimmäiset kolme yötä ja siitä on tarkoitus matkustaa seitsemän päivän Japan rail -passilla ensin Hakoneen kylpemään ja ihailemaan Mt. Fujia. Siitä sitten siirrymme Tokioon. Tokiosta siirtyminen Koyasaniin onkin ehkä matkamme haasteellisin rasti tai ainakin pisin. Koyasan on ”lyhyen” matkan päästä Kiotosta. Koyasan on pieni shintolaistemppelikylä. Tarkoituksena on majoittautua yhteen sen temppeleistä. Jotta matka olisi mennyt joutuisammin, yritimme saada temppelimajoitusta varattua jollekin muulle päivälle mutta sesongin vuoksi majoitusta ei ollut tarjolla. Emme myöskään halunneet luopua tuosta vierailusta. Istumme tuona päivänä neljä tuntia junassa….

Kun reittisuunnitelma alkoi kirkastua, oli aika varata hotellit. Nyt nekin on varattu.

Japani on ihmeellinen maa. Täynnä erikoisuuksia. Erikoisuuksia löytyy majoituksistakin. Odotahan kun kerron sitten myöhemmin!

Tämä kuva on Hanoista.

Etukäteisjärjestelyjä

Jotta Japani tulee tutuksi etukäteen, tilasin Tapani Jussilan kirjoittaman kirjan Japani passi. Kirja on siitä mielenkiintoinen, että se kertoo myös japanilaisesta kulttuurista ja antaa paljon käytännön vinkkejä. Hiukan jo pelottaa, jos ja kun kohtaan kämmenen kokoisia torakoita!

Japan rail passi

Koska matkaamme eri paikoissa, oli järkevää varata viikon voimassa oleva Japan rail -passi. Lippu pitää ostaa ennen matkaa. Se tulee pikatoimituksella kotiin (meille se tuli kolmessa päivässä). Lippu aktivoidaan Japanissa, kun sen haluaa käyttöön. Kerron matkan jälkeen lisää käytännöistä.

Ravintolavarauksia

Japani on täynnä erikoisia ruokapaikkoja. Ihan jo katukeittiöstä saa parasta ruokaa mutta tottahan toki on kiva käydä myös jossakin noista maan parhaista ravintoloista. Edes kerran. Michelin ravintoloita (kts lista) löytyy Japanista todella paljon ja erityisesti Tokiosta ja Kiotosta. Ravintolasta etukäteen pöydän varaaminen ei ole helppoa. Yhteen onnistuin sentään varauksen tekemään. S

Muuta muistettavaa

Koronarajoitukset

Japaniin matkustaessa ei tarvita karanteenia, jos on otettuna kolme rokotetta ja ei ole matkannut maahan Kiinan kautta. Tämä siis tilanne tällä hetkellä. Maahantuloa varten suositellaan täyttämään sähköinen maahantulokaavake.

Julkisilla paikoilla käytetään maskeja. Niitä tulee ottaa mukaan.

Puhelinasiat

Soitot tai verkkoyhteyden pitäminen päällä omalla liittymällä on melkoisen kallista. Etukäteen jo voisi ostaa sim-kortin tai wifi-paketin. Emme osta kumpaakaan. Päätimme koittaa pärjätä hotellien, julkisten tilojen ja kahviloiden wifillä. Katsotaan kuinka siinä käy.

Adapteri

Japanissa on 100 volttia kun Suomessa 240 volttia. Pienlaitteet voi ladata 100 voltin jännitteellä. Eli välttämättä muuntajaa ei tarvita.

Rahan vaihtaminen

Maassa ei välttämättä toimi välttämättä Visa kortti kaikissa paikoissa. Sitä varten on vaihdettu rahaa jo Suomessa.

Retket

Joitakin retkiä olemme etukäteen katselleet. Ainoa varaus tehty Tokion kalatorille. Muita pohditaan vielä.

Ja ne kirsikankukat.

Matkaa varten olen seuraillut Facebookissa erilaisia Japani-ryhmiä. Niistä on saatu hyviä matkavinkkejä. Samalla on seurattu kirsikkapuiden kukinnan alkamista. Ja mitä! Tänä vuonna ne ovat alkaneet kukkia aikaisemmin. Tokiossa kukat alkavat jo lakastua. Kiotossa saattaa vielä jotain rippeitä olla nähtävissä joissakin puistoissa. Kirsikankukkien kukintaennuste löytyy tästä linkistä. Sivustolla on tarkkaan kerrottu eri maakuntien ja kaupunkien kirsikkapuiden kukinta-ajankohdat. Me olemme päättäneet matkustaa ihan minne tahansa, missä kukintaa pääsemme ihastelemaan. Onhan meillä tuo viikon Japan rail -Pass. Kirsikan kukinta-aika oli yksi syy matkaamme! Ja nyt on vaara, että ne ovatkin kukkineet.

Ihan jo jännittää, koska tähän matkaan on enää todella vähän aikaa!

KESÄREISSU Kroatia ja siellä BRACIN SAARI sekä Trogir KUTSUU

Koska Suomen säät ovat epävarmat, päätimme, että yhden viikon vietämme jossain päin Eurooppaa. Koko kevään on kytätty lentoalennuksia ja mietitty kesän matkaa. Kroatian Splitissä olimme jokunen vuosi sitten ja tykkäsimme. Vietimme silloin päivän myös Bracin saarella. Silloin puhuimme, että tänne on palattava. Nyt on paluun aika. Kymmenen päivän reissu- tiedossa Kroatiaan.

Splitin vanhakaupunki

Lennot kotikentältä Turusta

Lennot tosiaan kotikentältä, Riikassa vaihtaen. Nyt ei tarvitse ajaa Helsinkiin. Se on ihan parasta. Paluumatkalla odotusaika Riikassa on reilu 6 tuntia. Sen ajattelimme viettää Riikan keskustassa oleillen.

Kroatia

Splitissä emme vietä juurikaan aikaa, vaan suoraan jatkamme lautalla Bracin saarelle. Vietettyämme viikon saarella, matkamme jatkuu Trogiriin, jossa olemme pari päivää.

Alunperin oli ajateltu viettää aikaa Splitissä mutta siellä sattuu olemaan teknomusiikin festivaali ja hotellien hinnat tapissa. Me emme ole kyseisen musiikin ystäviä, joten miksi olla ruuhkaisessa kaupungissa. Viimeksi emme käyneet Splitiin vieressä olevassa Trogirissa, joten ilomielin vaihdan kaupungiksi Trogiriin. Tulee näin sekin tutuksi. Vaikka on Splitkin ihastuttava kaupunki.

Brac

LOKAKUUSSA KUUSAMOON

Viikoksi Kuusamoon lokakuun alussa. Tämä on ns. rospuuttoaikaa. Toivottavasti ilmat suosivat edes sen verran, että pääsemme ulkoilemaan. Tiedossa on siis päivittäisiä retkiä. Love it. Tuskin maltan odottaa.

Vuoden aikana matkailemme Suomessa muutenkin. Juhannus menee Raumalla ja ainakin yksi kesäinen viikonloppu Helvetinjärven kansallispuistossa. Joku polkupyöräretkikin olisi kiva tehdä kesällä, jos ehtii.

Valtavaara Winter Trail

TAAS KUUBAAN VUODENVAIHTEESSA?

Totta. Tarjolla olisi kahden viikon tanssimatka Kuubaan Havannaan. Matkan tarkoitus on tutustua kuubalaisen musiikin saloihin ja lähes päivittäin opetella kuubalaisia tansseja tanssitunneilla paikallisessa tanssistudiossa paikallisen tanssiopettajan johdolla.

Nyt vain odotellaan, että lentojen hinnat tippuvat. Majoitusmahdollisuuksiakin on silmäilty mutta varauksia ei ole vielä tehty.

Melkoinen vuosi tulossa. Kenties tyttären luo Hollantiin pitäisi asettaa johonkin rakoon. Ja mistä tietää, tuleeko bonuksena vielä jotain muutakin.

Havanna

Olehan kuulolla, kohta me lähdetään. Parhaiten matkantekoa pääsee seuraamaan instassa ja Facebookissa.

22 vastausta artikkeliin “Matkasuunnitelmia vuodelle 2023

  1. Todella kivalta kuulostavia matkoja! Erityisesti Japani on ihan tavattoman upea kohde, ja hyviä paikkoja olette ensimmäiselle Japaniin kohdistuvalle matkalle varanneet.

    Meillä on tarkoitus lähteä lähiaikoina Krakovaan ja Zakopaneen, jonka lisäksi on suunniteltu pitkää Pohjois-Amerikkaan kohdistuvaa reissua. Muita ulkomaille kohdistuvia ei todennäköisesti ole tänä vuonna tulossa, mutta kotimaan matkoja on ollut jo varsin runsaasti, kuten Järvisydäntä, Rautjärveä sekä Vuokattia, ja myös loppuvuoden aikana niitä on tarkoitus toteuttaa runsaasti.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! japanin matkaa jo kovasti odottelenkin. Kivalta kuulostaa teidänkin suunnitelmat.

      Tykkää

  2. On teillä melkoisesti matkoja tulossa. Toisaalta, mitäs siitä kotona homehtumaan.
    Odotan mielenkiinnolla, miten matkavuotenne lähtee käyntiin.

    Liked by 1 henkilö

  3. Tokiota olen minäkin vähän ajatellut, mutta tuo pidentynyt lentoreitti on vähän hillinnyt intoa. Ehkä kuitenkin vuoden päästä keväällä – jos vaikka yhdistäisi sen poikkeamiseen Taiwanissa, kun Kioto ja Osaka ja Hiroshima on jo tullut ”nähtyä”, tai siis on tullut kaupungeissa poikettua, sillä eihän isoja kaupunkeja kai koskaan pelkällä pistäytymisellä, vaikka siihen parikin päivää käyttäisi, voi väittää nähneensä 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Sepä se. Ei meidänkään 10 päivää ole kuin pintaraapaisu.

      Tykkää

      1. Toivottavasti onni on myötä ja näette kirsikkapuiden kukinnat parhaimmillaan Pidän peukkuja! 👍

        Tykkää

  4. Hakone on ihan kiva paikka, ja kannattaa tehdä ”turistikierros” sen alueen ympäri: höyryjuna, kaapelihissit vuorelle jossa rikki haisee ja saa ostaa mustaksi keitettyjä kananmunia, laivaristeily ja bussilla paluupisteeseen — ja lopuksi onseniin kylpemään. Tein aikoinaan Tokiosta käsin päiväreissun johon kuului myös junaliput.

    Kroatian Trogirista pidin huomattavasti enemmän kuin Splitistä, koska se on pieni ja rauhallinen paikka verrattuna Splitiin.

    Liked by 1 henkilö

  5. Mari / Kodinvaihtaja 6 huhtikuun, 2023 — 4:19 pm

    Meinasin juuri kommentoida, että toivottavasti olet jo Japanissa. Nagoyassa asuvat tuttumme ovat postanneet kirsikkakukkakuvia. Ihan sattumalta osuin Japaniin noihin aikoihin. Junat ovat siellä jo nähtävyys!

    Tykkää

    1. Vasta menossa. Toivottavasti ehdimme vielä näkemään edes jotain.

      Tykkää

  6. Vau! Onpas iahanat suunnitelmat. Japanissa olisi kyllä kiva käydä juuri kirsikanpuiden kukkiessa. Lapset hinkuvat koko ajan Japaniin, mutta vielä on vasta suunnittelu vaiheessa. Kiva kuulla sitten teidän reissusta.

    Tykkää

    1. Kukinta aika alkaa olla ohitse. Se on hieman harmillista. Muuten ihan kivaa!

      Tykkää

  7. Oi ihanaa! Japani on ollut täälläkin pitkäaikainen bucket list kohde, mutta vielä ei olla vakavasti sitä harkittu vaan lähinnä ollut mielessä, että siellä olisi joskus kiva käydä. Niin erikoinen paikka, teille tulee kyllä ihan mieletön reissu! Täälläkin on reissusuunnitelmia pitkästä aikaa tehty, ihanaa!

    Tykkää

    1. Kiva kuulla reissu suunnitelmista sitten aikanaan!
      On tämä hieno paikka. Täällä siis ollaan.

      Tykkää

  8. Anna | Muuttolintu.com 8 huhtikuun, 2023 — 7:57 pm

    Ihana seikkailuntäyteinen vuosi tulossa! Kroatia ja Japani itsellä myös haaveissa, tosin ei vielä tänä vuonna. Kuubaan sen sijaan matkustetaan ensi viikolla, oon ihan innoissani! Ootko lähdössä jonkinlaiselle järjestetylle tanssimatkalle, vai ootko löytänyt sieltä jonkun tanssikoulun? Oon miettinyt, että siellä olisi kyllä kiva käydä vaikka salsatunneilla.

    Tykkää

    1. Miten menette Kuubaan? Me odotetaan tulevan parempia reittejä. Nyt kaksi vaihtoa.
      Tanssistudion opettaja on Havannasta. Hän järjestää meille tunnit.

      Tykkää

  9. Kivoja kohteita melkein kaikki (ainoastaan Kuusamo ei meitä houkuttele yhtään). Japani on ollut jotenkin haaveissa, meillä on ystäviä, jotka ovat olleet siellä useita vuosia töissä, joten jotain olemme heiltä kuulleet sellaistakin, mitä turistit eivät heti kohtaa. Kroatiassa olemme käyneet useitakin kertoja, Trogirkin on tuttu. Kiva kohde. Meidän matkamme ovat kaikki olleet automatkoja, joten lähtökohta paikoille on ollut vähän erilainen, mutta kaikki ovat olleet kivoja. Ihan varmasti seuraan näitä matkojasi. Aila

    Liked by 1 henkilö

    1. Innolla odotan kuulla teidän reissuista samalla omia odottaen.

      Liked by 1 henkilö

  10. Ai jai! Odotan innolla myös täällä kulisseissa teidän Japanin matkaanne. Se on minullakin vielä listalla ja nimenomaan kiinnostaa nuo käytännönjärjestelyt. Huippua matkaa!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiva kuulla niitä aikanaan. Yllättävän helppoa ollut tähän mennessä!

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close