Kesälomakohteena Bol Bracin saarella

Bol sijaitsee Bracin saarella ja kaupunki on erityisesti tunnettu lomakohteena unohtamatta sen Zlatni ratin rantaa. Ranta on mielenkiintoinen erityisesti sen vuoksi, että tuo kultaiseksi sormeksikin nimetty ranta-alue muovautuu tuuliolosuhteiden mukaan. Pehmeää hiekkaa ranta ei ole, vaan pikkukivirantaa.

Turkoosi kirkas meri sekä leudot tuulet, mikäs sen parempaa lomailijalle. Näin me asian koimme.

Keskustaa

Bol on saaren merkittävin keskittymä. Kaupunki sijaitsee Bracin saaren eteläosassa. Bolin yläpuolella kohoaa vuoret illyrialainen linnoitus Kostilo (660 m) ja Vidova gora (778 m). Kaupungin keskustan rakennukset ovat edelleen tyypillisiä kivestä tehtyjä ja pienet kapeat kujat tarjoavat viilennystä kuumana kesäpäivänä.

Bolin historia ulottuu muinaisiin aikoihin. Siitä on todisteena mm hautamonumentit. Bol mainitaan kroatian kielellä ensimmäisen kerran 1184 saaren viranomaisten kirjoituksissa. Mutta on ollut olemassa jo sitä ennen.

Nähtävyydet

Viinitila Stina

Viininvalmistuksella on ikivanha perinne Bracin saarella ja sen ympäristössä. Viininviljely sai alkunsa, kun kreikkalaiset toivat saareelle ensimmäiset viiniköynnökset noin 500-luvulla eaa. Stinan viinitila (kroatiaksi kivi) on peräisin vuodelta 1903. Vuonna 2009 viinin tuotanto Bracissa elpyi Jako Andabakin siirtyessä Stinan johtoon. Nimi Stina kuvastaa hyvin sitä, miten viinitarhat sijaitsevat vuorten rinteillä upotettuna kiveen. Rypälelajikkeet ovat Plavac mali ja Posip. Stinan viinejä on helppo käydä maistelemassa Bolissa. Viinitila sijaitsee aivan keskustassa meren rannalla.

Tilalta voi ostaa viinejä lasillisia tai pulloja. Itse ostan pullon punaviiniä kotiin vietäväksi. Lasillisen äärelle on kiva istahtaa rannalle, missä on pöytiä. Lisäksi on mahdollista osallistua viinitilakierrokselle ja viininmaistelulle. Kierroksia järjestetään päivittäin tiettyyn kelloaikaan. Aikoja kannattaa tiedustella paikan päältä. Ilmoittautumista ei tarvita. Valittavana maisteluun on erilaisia paketteja. Esittelykierros kestää tunnin, jonka jälkeen tapaslautasen kera pääsee nauttimaan viineistä.

Galleria Branislav Deskovic

Galleria tarjoaa silmäniloa taiteen ystäville. Siellä on esillä Kroatian merkittävimpien kuvanveistäjien ja maalareiden taidetta. Se sijaitsee aivan sataman tuntumassa.

Dominikaaniluostari

1462 perustetulla dominikaaniluostarilla on ollut merkitystä Bolin kehittymiselle kaupunkina. Siellä säilytetään esihistoriallisen ja antiikin meriarkeologian ja roomalaisen ja varhaisen kroatialaisen veistosten kokoelmia. Me emme käy kyseisessä museossa. Luostari sijaitsee kauniilla paikalla. Sinne kannattaa ehdottomasti kävellä rantaa pitkin. Lähellä on myös ravintola ja uimaranta.

Dominikaaniluostari ja ranta sen edustalla. Luostari tarjoaa majoitusta.

Kirkot

Kirkkoja löytyy useita. Tässä mainittu muutama niistä: St Ivan ja St Tudorin kirkko 1000-luvulta, Maddonna of graces -kirkko 1500-1700-luvulta ja Karmel Madonnan kirkko

Oikealla Madonna of Graces kirkko ja vasemmalla se leipomo.

Parhaat Ravintolat

En tiedä, onko Bolissa huonoa ruokapaikkaa. Hotellin omistaja antoi meille muutaman hyvän kroatialaisen ravintolavinkin. Me kokeilimme niitä kaikkia ja voimme täysin rinnoin suositella niitä muillekin.

Jos haluat mennä syömään tiettyyn kelloaikaan varsinkin illalla, kannattaa varata pöytä. Meille kävi yhtenä iltana niin, että emme päässeet syömään, koska paikka oli täynnä. Hintatasoltaan nämä paikat olivat melko kalliita. Saarella ei juurikaan edusllisesti päässyt syömään missään. Muutama take away paikka näytti Bolissa olevan. Niitä emme ehtineet testaamaan. Inflaatio oli selvästi nostanut hintoja.

Mali Raj

Tämä sijaitsee lähellä Zlatni ratia. Me käymme siellä myöhäisellä lounaalla viettäessämme rantapäivää. Kerrassaan ihastuttava puutarha, missä istumme nauttimassa ruokaamme. Puutarhaan pitää maksaa erillinen palvelumaksu. Sitä vastaan tuodaan alkupaloja. Tunnelman luo erityisesti paikan hiljaisuus. Syön mustekalaa, joka sulaa suuhun.

Taverna Riva

Sijaitsee aivan vierasvenesataman kupeessa. Me varaamme pöydän yläkerrasta. Palvelu on erinomaista ja ruoka hyvää.

Rivan herkullista ja tuoretta kalaa

Pumparela

Pumparelaan eksymme vahingossa tullessamme saareen. Nälkä vaivaa vatsassa ja lautan saapuessa satamaan päätämme valita melkein ensimmäisen ruokapaikan (hiukan pitää valita), joka vastaan tulee. Tämä ravintola sijaitsee aivan rannalla. Merenelävärisotto maistuu taivaalliselle. Myös pizza, tokaisee mieheni.

Ribarska kucica

Tämän ravintolan palvelua haukutaan netissä. Uskallamme silti ottaa riskin. Ravintola sijaitsee uskomattoman kauniilla paikalla meren rannalla lähellä luostaria. Meitä palvellaan erinomaisesti. Ruoka on erinomaista. Litra viiniä soljuu kitusiimme kalaruokaa nauttiessa.

Ranc

Tämä taverna sijaitsee hotellimme lähellä. Ensimmäisellä kerralla paikka on täynnä, emme jaksa odottaa tuntia, jotta saisimme pöydän. Palaamme seuraavana päivänä. Pöydät ovat puutarhassa. Nyt maistelemme grillatun lihalautasen antimia.

Kaupat ja leipomot

Bolissa on pari leipomoa. Me totesimme parhaan olevan keskustassa nimeltään bakery Bol. Se sijaitsee aivan vastapäätä Karmelan kirkkoa. Leipomossa käy vain käteinen.

Toinen leipomo löytyy ennen Zlatni ratin promenadia nimeltään Mlinar Bakery.

Ruokakaupoistakin saa leipää. Ruokakauppoja löytyy kivasti. Lisäksi muita kauppoja. Vaatekauppojen ja matkamuistomyymälien antimia käynkin katsomassa. Uusi rantamekko löytyy italialaistesta boutiquesta. Saarelta kannttaa tuliaisiksi ostaa saaren kivestä tehtyjä esineitä. Me ostamme uuden huhmareen.

Keskiviikkoisin kaupungissa on iltatoritapahtuma. Koko ranta levittäytyy erilaista ruokakojuista ja käsitöistä. Tapahtuman kruunaa live-esiintyjä.

Livemusiikkia kylillä
Puun juurella on kahvila. Siellä istumme iltaisin

Uimarannat

Zlatni rat

Matkalla Zlatni ratille löytyy muitakin rantoja palveluineen kuin tämä kuuluisin. Me käymme katsastamassa näitäkin rantoja mutta aina päädymme kuiten Zlatni ratille, joka on se kuuluisin ranta. Rannalta löytyy vuokrattavia aurinkotuoleja. Siellä voi harrastaa mm eri vesiaktiviteetteja. Rannalla on muutaman kahvila, vesipisteitä, vessat, suihkut, ravintola ja erilaisia ruokakojuja, joista voi ostaa hedelmiä, pizzaa, hampurilaisia, tortilloja, jäätelöä tai lettuja. Hintatasoltaan hieman kallis. Aurinkopetivuokra vuonna 2023 40 euroa!

Racic beach

Tämä sijaitsee aivan keskustassa sataman läheisyydessä. Rannalla ei ole palveluita.

Luostarin ranta-alue

Ravintola Ribarska Kucica vuokraa muutamaan tuolia, muuten ranta on vapaasti käytettävissä. Palveluita ei rannalta löydy. Mutta alue on kaunis. Älä jätä sitä väliin.

Martinica beach

Kun luostarin ranta-alueelta jatkaa matkaa luostarin ohitse, löytyy tämä rantakaistale. Vuokrata voi vesiurheiluvälineitä ja jonkinmoinen kioski alueella on. Aurinkotuoleja ei ole tarjolla.

Majoitus

Bracin infosivujen mukaan Bolissa on tarjolla 2500 petiä. Sen lisäksi vielä yksityinen majoitus. Tarjontaa siis on. Ohessa pari saittia, josta löytyy majoituskohteita:

Booking

Huoneistovuokraus

Me yövyimme villa Dalmatinassa. Muutama varoituksen sana. Kaupungissa on korkeuseroja. Kyseinen hotelli sijaitsee rinteessä. Me harjoitimme siis ylämäkipatikkaa mennessämme hotellille! Sitten vielä rappuset kolmanteen kerrokseen :). Mutta kaikki oli vaivan arvoista!

Auton tai polkupyörän vuokraus

Yleisiä tai ns kansainvälisiä autovuokraustoimijoita ei saarella näy olevan. Hotellin omistaja lupaa auttaa, jos haluamme vuokrata auton. Me löydämme Bolista yhden autovuokrausyrittäjän. Saari on ehkä helpoin ottaa haltuun autolla. Toki jonkinlainen linja-autoverkostokin on tarjolla. Polkupyörien vuokraajia Bolista kyllä löytyy ihan rantapromenadilta.

Zlatni ratia ennen on useita ranta-alueita

Miten Boliin pääsee?

Matkatoimistot tarjoavat valmismatkoja Bracin saarelle. Mekin katsastamme tarjonnan mutta päädymme omatoimimatkaan, kun toteamme, että matkantarjoajienpalveluissa eikä hinnalla ole juurikaan eroa ja kuitenkin saamme huoneiston (makuuhuone, olohuone ja keittiö) kahdella parvekkeella näköalalla pienestä kivasta hotellista.

Lentokenttä löytyy 15 km Bolista. Sinne lentää muutamia kansainvälisiä lentoja.

Parhaiten Braciin ja Boliin pääsee Splitistä lautalla. Lauttayhtiöt, jotka tulevat Boliin ovat:

Jadrolinja

Kapten Luka -Krilo

Kyseisistä linkeistä löytyy aikataulut ja sieltä voi ostaa matkalippuja. Lippuja lautoille voi ostaa Bolin tai Splitin satamastakin. Jadrolinjalla pääsee myös Supetarin satamaan, josta matkaa voi taittaa bussilla eteenpäin. Splitin satama-alue on melko laaja. Kannattaa tarkistaa, mistä lautta lähtee. Me käymme infosta tiedustelemassa laituria.

Mitä me teimme Bolissa?

Tapanamme reissussa on mennä kohteisiin, joissa on nähtävää ja niin kiertelemme eri nähtävyydestä toiseen. Nyt olimme selkeästi loman tarpeessa sillä valitsimme tarkoituksella rantalomakohteen. Mieheni innostui kohteesta, koska siellä kerrottiin, ettei ole nähtävyyksiä. Tuo kylläkin osoittautui perättömäksi sillä olihan saarella omat juttunsa ja nähtävyydet joihin tutustua. Kahdeksan yötä nautimme Bracin saaresta. Teimme ainoastaan päiväretket Bracin saarella (juttulinkki Brac) ja Hvarin saarelle (juttulinkki Hvar). Muuten nautimme oleskelusta Bolin rannoilla ja kaupungin kujilla.

Aamuisin ihastelimme näköaloja
Keskustan rantabulevardi
Rannalla
Kategoriat Bol, Brac, EUROOPPA, Kroatia, Zlatni RatAvainsanat , , , ,

12 vastausta artikkeliin “Kesälomakohteena Bol Bracin saarella

  1. Pikkukiviranta kuulostaakin kivalta. Hiekkarannat ovat joskus ärsyttäviä, kun rannalla olemisen jälkeen hiekkaa löytyy joka paikasta vielä seuraavanakin päivänä… Tuo dominikaaniluostari onkin kauniilla paikalla ja kuulostaa kyllä kiinnostavalta itsessäänkin. Ja saaren ravintolatarjonta kuulostaa kyllä oikein mainiolta, nam!

    Liked by 1 henkilö

    1. Tuo on totta, mitä mainitset pikkukivirannasta. Sitten vielä kun on uimatossut, pärjää hyvin. Niin meillä oli.

      Tykkää

  2. Mari/Maailma kotina 7 elokuun, 2023 — 8:53 pm

    Saaristokohteet aina – ja vielä Kroatiassa, kiinnostaa aina. Toki hinnat aina saarissa kovemmat

    Liked by 1 henkilö

  3. Tuntuu niin kuin hintataso Kroatiassa olisi noussut. Miten on?
    Tuo kommentti, että haluaa lomapaikkaan siksi ettei siellä ole nähtävyyksiä voisi olla ex-mieheni 🙂
    Toki joka paikasta nähtävyydet kaivaa vaikka kiven silmästä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Oli noussut. Nuo mieheni kommentit ja sitten jo päivän päästä halutaan jonnekin.

      Tykkää

  4. Kroatian hintataso on hieman karkaamassa.
    Siellä ei ollut mitenkään edullista, kun itse viimeksi kävin ja nyt kun lukee tämän sinun juttusi ja on kuullut muutaman kaverin kesälomakokemuksia Kroatiasta, niin hieman alkaa arveluttamaan. Ei siinä mitään, kyllähän hyvästä ruuasta kannattaa maksaa, mutta sitä hintaa pitäisi aina vertailla paikalliseen hinta- ja palkkatasoon.

    Tykkää

    1. Tietysti Kroatiassa on aina saarissa ollut korkeampi hintataso mutta olisiko euroihin siirtyminen nostanut hintoja vielä enemmän….?

      Tykkää

  5. Kroatia ja erityisesti saaret on ihania! Olen pari kertaa käynyt tuolla saarella ja rannat on erityisesti ihania.
    Upea muuten tuo tyyni aamuinen kuva missä näkyy paljon purjeveneitä. Kroatiassa on laaja veneilykulttuuri ja ollaankin kerran matkattu purjeveneellä saaria viikon verran.

    Tykkää

    1. Kiitos! Hotellin omistaja etukäteen vinkkasi, että aamulla satamasta lähtevien purjeveneet ovat upea näky. Niinpä oli!

      Tykkää

  6. Tuli nälkä, kun katsoi ruokakuvia. 😂 Kroatia on kaunis ja joillakin saarilla on tullut käytyä mutta Brac on näkemättä.

    Tykkää

    1. Ruoka Bracin saarella oli hyvää! Kroatiassa saaria riittää!

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close