Viisi ikimuistoisimpaa matkaa -haaste

Olisi hauska kuulla, mitkä ovat olleet sinun viisi ikimuistoisinta matkaa tai matkakohdetta? Mikä teki niistä sellaisen, että muistelet niitä vieläkin erityisellä lämmöllä – tai vaihtoehtoisesti kauhulla?

Näin meitä haastaa Reissukuume blogissaan. Ensin pohdin, voinko vastata tähän, koska kaikki reissuni ovat olleet ikimuistoisia. Voisin kertoa niistä kaikista. No ehkä sieltä voisi viisi jonkinmoista reissua, jolla on eniten elämässäni ollut merkitystä voi irrottaa.

Pahoittelut kuvan laadusta. Minä Ateenan Akropoliksella 1984 kesällä.

1 Ensimmäinen ulkomaanmatkani, kuukauden matka: junalla halki Euroopan ja määränpäänä Kreikka

Ehdottomasti elämän ensimmäisestä matkasta on jäänyt sellaiset jäljet, että se kuuluu tähän joukkoon. Sen verran se on ollut ikimuistoinen. Vuonna -84 olin 17 ja voittanut lotossa. Kuulitko oikein? Kyllä. Lotossa ja melkeinpä vielä pääpotin vain yksi numero heitti pääosumasta. Ja sekin oli viereinen numero! Mieltä nuorella tytöllä oli jo pitkään vaivasi elämän jano, uteliaisuus ja seikkailumieli. Kuten Pelle miljoonan laulussa laulaa: ”sisko tahtoisin jäädä mutta moottoritie on kuuma….”. Vihdoin taloudellisesti olisi mahdollisuus toteuttaa unelmaani ja lähteä seikkailemaan maailman ääriin? No ei ihan ääriin mutta jonnekin kuitenkin.

Kotonamme ei juurikaan siihen aikaan reissattu (korkeintaan lapissa), joten tämä oli todella iso juttu!

Koska olin alaikäinen yksin en matkaan saanut lähteä. Sattumalta Turun Sanomien yleisöpalstalta huomasin ilmoituksen, jossa haettiin matkaseuraa. Rohkeana tartuin luuriin ja hetken keskusteltuamme, päätimme tavata. Tapaaminen johti siihen, että päätimme lähteä matkaan. Kahden kuukauden Junalippu ostettiin reitille Tukholma-Ateena. Ateenasta lentäisimme Tukholmaan kuukauden päästä reissusta.

Sitten koitti matkahetki. Äitini toi minut Turun laivaterminaaliin, josta laivalla matkustimme Tukholmaan ja Tukholmasta sitten junalla kohti Kreikkaa. Kolme päivää taisi junassa aikaa kulua kunnes olimme Pohjois-Kreikassa Larnakassa. Siellä vietimme usean päivän ja jatkoimme Voloksen kautta Ateenaan.

Kaikkia voittamiani rahoja en reissuun likoon laittanut. Mutta Sievoisen summan matkasta kyllä sai pulittaa. Koskaan en ole matkaa katunut. Se oli samalla matka aikuisuuteen ja ”maailmankansalaiseksi”. Siksi reissu jää mieliin ikuisesti.

Pahoittelut heikosta kuvalaadusta. Minä häämätakallamme Lefkaksella.

2 Häämatka Lefkakselle

Tätä matkaa ei voi unohtaa. Vuonna 1990 sanoimme kesäkuun alussa tahdon ja ihan viime tipassa hiukan ennen häitä päätimme varata viikon reissun Kreikkaan Lefkakselle. Se oli toinen yhteinen reissumme ulkomaille.

Muistikuvia reissusta; riisit matkalaukussa, kukon kiekuminen aamutuimaan, ihanat uimarannat mm Porto Katsiki, venereissut lähisaariin ja moottoripyöräajelut ympäri saarta.

Porto Katsiki
Similanin saarilla joulupäivänä

3 Thaimaa jouluna

Tämä reissu on niitä ensimmäisiä pidempiä reissuja. Tästä myös useasti tulee puhuttua. Kun lapset olivat pieniä, emme juurikaan matkustaneet Ruotsia ja Viroa kauemmaksi. Sitten tuli aika matkoille. Tämä oli ensimmäinen joulu poissa kotoa ja poissa joulun tohinoista. Se teki jo matkasta oudon. Hiukan ennen joulua lensimme kahdeksi viikoksi Thaimaan Khao Lakiin.

Erityisesti mieleen jäivät kostean lämpimät päivät, jotka vietimme rannalla. Vieläkin muistan pehmeän valkoisen hiekan Similanin saarilla joulupäivänä. Lisäksi mieleen jäi hulppeat uuden vuoden bileet.

Manneken Pis -patsas ja muutamaa muu turisti

4 Brysseli Ja Hollanti haltuun junalla

Tyttäremme lähti työharjoitteluun Hollantiin. Me päätimme mennä käymään hänen luona kesälomallamme. Lennot varasimme Brysseliin, koska silloin Turusta pääsi sinne suorilla lennoilla. Vietettyämme Brysselissä muutaman päivän, jatkoimme junalla Vlissingeniin ja sieltä Leidenin kautta Amsterdamiin. Amsterdamista sitten aikanaan junailimme itsemme Brysselin lentokentälle.

Tämä reissu on jäänyt mieleen, koska tässä reissussa oli ensimmäisen kerran pientä seikkailun makua, koska kuljimme paikasta toiseen ns ”ensimmäinen matkalaukkureissumme”. Kohteista mieleen jäi Brugge, Vlissingen ja Leiden.

Vlissingen

5 Lofootit korona aikaan

Henningsvaer

Korona tuli, iski meihin kaikkiin ja pysäytti maailman hetkeksi. Pari vuotta saimme viettää aikaa kotosalla ja maailman rajat sulkeutuivat. Toisena koronakesänä meillä oli 30 -vuotis hääpäivä. Päätimme, että jos suinkin rajat aukeavat, matkaamme Norjaan Lofooteille. Norjan rajalla olimme heti ensimmäisenä päivänä tullimiesten ihmetellessä, että miten me jo heti täällä olemme ja että minne olemme menossa.

Oli kesäkuu. Ruuhkaa ei juurikaan ollut, koska eipä monikaan uskaltautunut vielä lähteä matkaan. Oudointa reissussa oli se, kun kaikki hotellit olivat muuttuneet itsepalveluhotelleiksi. Avaimet noudettiin jostain, aamupala tuotiin oven taakse. Ihmisiä ei juurikaan näkynyt missään. Ravintolat ja kahvilat sentään olivat auki. – Oli siis hyvin aavemaista.

Ikimuistoista matkassa oli että meillä sattui olemaan aivan mahtava sää. Aurinko paistoi jokaikisenä päivänä. Henningsvaerissa istuimme nauttimassa auringonpaisteesta iltapäivisin kuistillamme. Ja ne Lofootin maisemat sekä yöttömät yöt. Vieläkin niitä muistelen. Kerrassaan upea reissu.

Nyt on sinun vuorosi kertoa, mitkä ovat olleet sinun viisi ikimuistoisinta matkaa tai matkakohdetta? Mikä teki niistä sellaisen, että muistelet niitä vieläkin erityisellä lämmöllä – tai vaihtoehtoisesti kauhulla?

24 vastausta artikkeliin “Viisi ikimuistoisimpaa matkaa -haaste

  1. Koko ajan olen tämän haasteen kanssa jahkaillut. On tosiaan niin vaikea kirjoittaa vain viidestä, kun on niin paljon ikimuistoisia matkoja ja kohteita, joissa on päässyt käymään. Mutta ehkäpä se täytyy yrittää, kun niin moni muukin tähän on pystynyt. Mainio haaste joka tapauksessa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Mitä nyt olenkin teidän reissuja seurannut, on teillä ollut varsin upeita reissuja. Itse lähdin tässä muistelussa tunne edellä eli juurikin eka matka, häämatka jne….

      Tykkää

  2. Mari/ Maailma kotina 5 marraskuun, 2023 — 7:53 pm

    Ihanat matkat. Etenkin tuo ensimmäinen. Minunkin eks matka oli arpajaisvoitto ja Aurinkomatkojen viikon pakettimatka – toistaiseksi ainut pakettimatka, jolla olen ollut

    Liked by 1 henkilö

    1. Olisikin siistiä, jos arpaonni yllättäisi. Enää ei taida reissuja olla voittoina missään…

      Tykkää

  3. Olipa mielenkiintoinen haaste. Nytkin olemme reissussa, joten vanhat asiaan liittyvät kuvat ovat kotosalla. 1. Vanhempieni ja sisarteni matka Norjaan vuonna 1966. Tutustuimme saksalaiseen pariskuntaan, jonka perusteella olin seuraavan kesän Saksassa yksin kieltä oppimassa. 2. Omien lasten kanssa ensimmäinen matka asuntovaunulla Legolandiin vuonna 1990. 3. Oman oppilasorkesterini esiintymismatkat Pietariin ja Torreviejaan 2010 ja 2014. 4. Puolison kanssa itä-Euroopan reissu 2018 päämääränä automatka Montenegroon. 5. Tämä päättymässä oleva Saksan kiertue: kuusi viikkoa pelkkää Saksaa, linnoja, pikkukaupunkien ristikkotalokeskustoja ja polkupyörällä Reinin ja Moselin jokivarsia pitkin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Ihan hienoja matkamuistoja. Me matkattiin Legolandiin 2000 vuonna autolla…..

      Tykkää

  4. Hienoja muistoja ja vanhat kuvat ovat ajalleen kauniita. Niissä huokuu aina noita menneiden aikakausien tyylejä.
    Ensimmäinen tai ensimmäiset matkat jäävät varmasti monella mieleen sillä ne ovat jotain todella uutta siinä vaiheessa. Monesti reissanneena jotkut reissut jo unohtuvat paljouteen. Sitten on hyvä taas katsoa vanhoja kuvia ja muistaa, jotta ”jaa, niin oltiinhan me tuollakin jne.”
    Kiitos muisteloistasi:)

    Liked by 1 henkilö

    1. Kirjoittamasi on niin totta, jotkut reissut pakkaa unohtumaan.

      Tykkää

  5. Todella kiva haaste ja kiva lukea millaiset matkat pääsivät tähän top5 joukkoon. Tähän pitää varmasti itsekin osallistua.
    Kiva lukea noista vähän vanhemmista matkoista kuten tuo sinun ensimmäinen reissu. Periaatteessa täysin tuntemattoman kanssa matkaan. Hienoja matkoja ja muistoja!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista! Kyllä vaan kaikki reissut ovat olleet hienoja.

      Tykkää

  6. Oho, joukossamme on lottovoittaja. Vautsi! On ollut varmasti aikamoinen unelmien täyttymys 17-vuotiaalle, niin lottovoitto kuin matkakin. Minua jäi kiinnostamaan tuliko reissukaverista ystävä vai jäikö se vain yhteen matkaan?

    Liked by 1 henkilö

    1. Lottovoitto joo….itse asiassa reissu meni hyvin. Meillä synkkasi hyvin. Sanotaanko, että sen jälkeen kun aloin seurustelemaan emme ole nähneet. Hän muutti siinä vaiheessa ulkomaille ja katosi. Kunnes Somessa taas olemme tavanneet.

      Tykkää

  7. elinanmatkalaukussa 9 marraskuun, 2023 — 7:59 pm

    Tein itse tämän instaan, josta Eve innoistui jatkamaan haastetta blogin puolelle. Tämä oli kyllä omastakin mielestä kiva miettiä, mitkä 5 matkaa on jäänyt eniten mieleen ja minkä takia juuri, usein nimenomaan jonkun tunnelman tai erityisen muiston vuoksi ❤

    Tykkää

    1. Kiva kuulla. Onko jossain tuo sinun instakertomus?

      Tykkää

  8. Peru, Intia, Aunus, Neuvostoliitto sen viimeisinä hetkinä ja se, kun ajoin Kaliforniaa alas itäkautta. Intiassa ei ollut pelkomomenttia mukana, mutta Neuvostoliitossa oli pommiuhka päällä. Aunuksessa humalniekku, jolla oli ase, tarttui minua kiinni rinnuksista. Kaliforniassa ajattelin pimeän laskeuduttua etsiä motellin läheiseltä paikkakunnalta, mutta se oli aavekaupunki. Perussa oli kammottavia ötöjä.

    Tykkää

  9. Olipa ihania matkamuistoja ja ihan syystäkin ikimuistoisia reissuja! Ihan mahtavaa, että eka reissu on ollut junalla Kreikkaan!

    Tykkää

    1. Kyllä jokaisella on ollut the juttunsa. Tuon vuoksi Kreikalla on iso pala sydäntänikin.

      Tykkää

  10. matkallakaikkialle 11 marraskuun, 2023 — 8:53 am

    Mahtava blogihaaste ja kiva lukea matkamuistoista vuosien takaa! On kyllä vaikea miettiä, mitkä matkoista nostaisi top 5:een, mutta varmasti niihin liittyy jotain erityistä tunnetta ja kokemusta. Täytyy harkita, jos itsekin tekisi tämän haasteen jossain vaiheessa 🙂

    Tykkää

  11. Kiva, että näin moni on tarttunut haasteeseen! 🙂 Ja olipas kiva päästä lukemaan sun matkamuistoista vuosien takaa. Todella mielenkiintoisia tarinoita 🙂

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close