Maaliskuinen Tallinna -lupaus keväästä?

Voiko tämä olla totta? Meidän 2017 reissuvuosi suunnitelmineen näin alkuvuodesta näyttää hyvältä. Alkukevät on kulunut reissusuunnitelmien tekemisessä. Matkasuunnitelmia yllättävästi on jo kertynyt niin tälle vuodelle mutta myös alustavia suunnitelmia vuodelle 2018 on tehtynä. Aika sitten näyttää toteutuuko ne.  Ihan ekstempore päätimme myös joku aika sitten varata matkan Tallinnaan.

DSC00675.JPG

Olin jo kauan (tai siis vajaan vuoden. Eihän se hotelli kauaa ole aukikaan ollut) haaveillut pääseväni majailemaan Tallinnan uuteen Hiltoniin. Ja nyt tuli aika lähteä Tallinnaan. Varasimme deluxe huoneen näköalalla ja aamiaisella. Juttua hotellista enemmän tästä linkistä.

Hiukan juhlan aihetta matkallamme oli, sillä olemme olleet kihloissa 30 vuotta maaliskuun lopulla. Voimme siis juhlistaa sitäkin merkkipaalua jo hiukan etukäteen.

Mitä muuta sitten Tallinnassa teimme?

Tallinnan keskustori

Lähdimme hotellilta kohti Kiek in de Köökiä. Tuo muuten äännetään viroksi aika hassusti…Kun lausun sen suomalaisittain, ei virolainen ymmärrä mitään sanomastamme. Pitää näyttää kartalta. Ennen Köökkiä päätämme pistäytyä Tallinnan keskustorilla, joka on aivan hotellin läheisyydessä. Myynnissä torilla on vaatteita ja paikallisia ruokatutteita, lihaa, kalaa, vihanneksia, juustoa, leipää yms. Kiertelemme aikamme. Harmi emme voi tässä vaiheessa ostaa vielä mitää, ei edes myynnissä olevaa riistamakkaraa. Tori muistuttaa hieman mustanmäen toria. Paitsi täällä on enemmän myynnissä ruokaa. Mustanmäentorilla onkin nykyään Prisma, kertoo taksikuskimme.

Yllättävän halvat hinnat tuotteessa kuin tuotteessa näyttää olevan. Enpä ihmettele enää, miksi helsinkiläiset käyvät Tallinnassa myös ruokaostoksilla.

Kiek in de kökin läheisyydessä, mistä pääsee myös Bastionin tunnelikierrkselle, on  vapaudenaukio ja Jaanin kirkko. Kun tuon aukion löytää, ei voi välttyä tornin näkemiseltäkään. Se on aukiolla seistessä katse ristiin päin ristin takana oikealla.

DSC00322

Jaanin kirkko

Bastionin tunnelikierros

Emme olleet vielä käyneet Kiek in de Kökissä, emmekä Bastionin tunnelikierroksella. Emme ole muutenkaan noilla kulmilla juurikaan käyneet varmaan kymmeneen vuoteen. Taas huomaa, kuinka sitä tiettyä samaa reittiä oikeastaan Tallinnassa tulee kuljettua. Siksi nyt valitsemmekin tunnelit ja Kiek in de Kökin.

Olin jostain lukenut, että tunnelikierrokselle kannattaa varata aika. Varsinkin, jos haluaa suomenkieliselle kierrokselle. Sitä ilmeisesti kuitenkin on pyydettävä erikseen. Niin sitten laitoin muutama viikko ennen tiedustelun asiasta ja meille tuli vastaus, meille on varattu aika klo 12 kierrokselle. Museosta ja tunneleista voi lukea lisää mm täältä.

Me päätämme ostaa liput niin tunnelikierrokselle kuin Kiek in de Kökin torniin. Ja sen voin sanoa, että yhteislipun ostaminen kannatti.

Lippuja ostettaessa meille kerrotaan, että puoli tuntia ennen omaa kierrostamme lähtee suomenkielinen kierros. Päädymme vaihtamaan aikamme tuohon kierrokseen.

Kierros alkaa lyhyellä piirretyllä, missä kerrotaan, kuinka Tallinna on saanut alkunsa.

Tunneleihin on tehty hyvin mielenkiintoinen opaskierros, jossa kuljetaan ajassa taaksepäin ja kerrotaan tunneleiden sekä Tallinnan kaupungin eri vaiheista vuosisatojen saatossa. Matka alkaa keskiajalta, Ruotsin ja Tanskan vallan aikaisista tunnelirakentamisajasta ja kulkee läpi Toisen Maailmansodan sekä Neuvostoajan päätyen 1990-luvun alkuvuosiin. Tunneleihin liittyy niin paljon kiinnostavia tarinoita ja legendoja. Opas kertoo meille värikkäitä tarinoita piispasta, joka on ollut vangittuna, kodittomien asumisesta tunneleissa, punkkareiden pakopaikasta. Hän kehuu, että tunnelin yhdessä osassa asustelee eurooppalaisia harvinaisia hämähäkkejäkin, joita yritetään nykyään suojella. Tunneli kiertää ympäri vanhankaupungin mutta kaikkia sen osia ei ole raivattu. Nyt uutena tähän tunneliin on saatu entisöityä veden vallassa ollut osa. Siellä on jopa lähde ja tippukiviä. Jälkeenpäin huomasimme, että lähde jäi näkemättä. Tippukiviä kyllä ihastelemme. Kierros maan alla kestää 45 minuuttia ja päädymme vapaudenaukiolle.

Muuten melkoista on olo ollut Neuvostovallan aikaan. Jos et osallistunut koulussa aseen kokoamis- ja ilmantorjuntaharjoituksiin, sinut poistettiin koulusta. Muutoinkin tunnellissa on majaillut aikojen saatossa esimerkiksi punkkarit.

DSC00396DSC00351

DSC00420_1.JPG

Kiek in de Kök (keittiö?)

Tornissa on kerroksia kuusi. Välillä ylös mennään normaaleja uusia puisia portaita pitkin ja ylempiin kerroksiin on kavuttava kapeita jyrkkiä kivisiä portaita pitkin. Torni on rakennettu 1400-luvulla. Joka kerroksessa on esillä Tallinnan liittyvää historiaa. Kiek in de Kökin eri kerroksista löytyy mm. maalauksia, asekokoelmia, keskiaikaisia kidutusvälineitä, vanhankaupungin pienoismalleja sekä keskiaikaisia tykkejä.

Esitteen mukaan ylimmässä kerroksessa on kahvila. Harmiksemme se on suljettu kyseisenä päivänä. Kahvi olisi kiipeämisen jälkeen kyllä maistunut. No onneksi ikkunoista avautuvat maisemat saavat kahvihampaan kolotuksen ja harmituksen suljetusta kahvilasta häipymään.

Muuten tornin nimi ”keittiö” on kuulemma tullut siitä, että täältä sotilaat pääsivät katselemaan kaupunkilaisten keittiöihin….

DSC00520.JPG

Itse torni

DSC00439_1

DSC00478.JPG

DSC00492.JPG
Nämä näköalat tornissa palkitsee kiipeämisen. Näitä voisi jäädä katsomaan päiväksi

Tanskan kuninkaan puutarha

Kiek in de Kökin lähellä on torni nimeltään Neitsitorni. Sen edustalla sijaitsee Tanskan kuninkaan puutarha. Puutarha tarjoaa hienot näkymät vanhaan kaupunkiin. Me emme sinne jääneet juurikaan ihmettelemään, koska pikkuhiljaa alkoi jano ja nälkä vaivaamaan. Neitsitornin ravintolassa sattui olemaan yksityistilausuus, joten lähdimme kävelemään muualle.

DSC00558_1.JPG
Tanskan linnapuistossa on kasvottomia munkkipatsaita

Aleksanteri Nevski katetdraali

Minulla oli haaveena päästä vierailemaan tuossa kauniissa katetdraalissa. Se jäi kuitenkin seuraavaan kertaan.

DSC00528.JPG
Upea ilmestys tuo kirkko

Illallinen Olde Hansassa

Me halusimme kokea lisää keskiaikatunnelmaa. Olimme varanneet pöydän Olde Hansasta, tuosta pahamaineisesta turistipaikasta. Eipä tuo haitannu, siis turistirysän maine. Keskiaikamusiikin tahdittamana söimme maittavan keskiaijaisen syömingin riistamenuun pimeässä. Ehkä turhankin pimeässä.

Ruoka oli hyvää; riistakäristystä, jänistä, villisikaa jne. Pienistä kulhoista ammensimme pikkupurtavaa. Ja hiukkasen yrttisnapsia päälle. Ja lopuksi vatsamme olikin aivan piukassa. Lisääkin olisi tuotu, jos olisimme halunneet. Ei kiitos tällä kertaa. Menu lista löytyy täältä.

DSC00662DSC00659

Vatsat täynnä oli mukava palata hotellille koisimaan. Varsin leppoisa reissu, ei voi muuta sanoa.

Mikä on sinun lempipaikkasi Tallinnassa?

Lisää Tallinnasta voit lukea mm. Päivä Tallinnassa ja Teletornissa jutusta.

Kategoriat EUROOPPA, Tallinna, Unescon maailmanperintökohteet, ViroAvainsanat ,

28 vastausta artikkeliin “Maaliskuinen Tallinna -lupaus keväästä?

 1. Pitääkin lueskella matkajuttujasi ajan kanssa 🙂 Mukavaa kevättä ja mukavia matkoja! 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Mekin käytiin maaliskuussa Tallinnassa ja onhan siellä mukava kierrellä. Kiek in de Kökissä en olekaan käynyt. Oli hauska päästä kurkistamaan sitä lähempää tämän postauksen avulla. Minusta koko Tallinnan vanhakaupunki on ihana. Tykkään kierrellä siellä. Viimeksi kävimme myös Telliskivessä. Sieltä löytyy kivoja kuppiloita.

  Liked by 1 henkilö

  1. Telliskivessä emme ole käyneet. No on seuraavalla kerralla jotain katseltavaa.

   Tykkää

 3. Mä kävin Tallinnassa helmikuun lopulla, melkein samoihin aikoihin siis kaupungissa oltiin 🙂 Mun yksi Tallinnan suosikkipaikoista oli Patarein vankila, olkoonkin synkkä ja karmiva kohde. Harmi, ettei sinne taida enää koskaan päästä. Nuo tunnelit ja torni kiinnostaisivat kovasti mutta viime reissulla ne eivät mahtuneet ohjelmaan. Ehkä kesällä, kun Tallinna kutsuu taas.

  Liked by 1 henkilö

  1. Siellä Patareissa en ole käynyt. Sortuiko siellä joku osa, vai miksi se suljettiin?

   Tykkää

 4. Tallinna on aina hyvä idea – ja ihanan lähellä. Pitäisi käydä siellä useammin, tässäkin jutussa monta sellaista paikkaa joista en ollut koskaan kuullutkaan…

  Liked by 1 henkilö

  1. Se on ihanan lähellä ja matkustaminen sinne edullista. Varsinkin pääkaupunkiseudulta helppo lähteä vaikka päiväksi. Kiva, että löytyy paikkoja, mistä ei ole kuullut 🙂 Ajattelin tehdä ihan perusasioista kertovan jutun.

   Liked by 1 henkilö

 5. Olde Hansasta minulla on hauska muisto yhdeltä juhannukselta kauan sitten. Silloin meillä ei ollut vielä pankkikorttia, joten mukana oli pelkkää käteistä. Laskimme mitä voisimme jäljellä olevilla rahoillamme saada. Menikin hiukan tiukemmalle mitä olimme räknänneet ja meille jäi vain 50 penniä (markka aikaa elettiin) reissurahaa loppupäiväksi. Sillä ostimme jälkkärialeksanterit katukojusta ja sitten olimme pennittömiä. Vaan emme nälkäisiä 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Aika kiva muisto. Onneksi rahaa saa nykyään paikasta kun paikasta. Eikä tarvii esim matkashekkien kanssa pelata! Ainut tietty on, että missä uskaltaa käyttää.

   Tykkää

 6. Tallinassa riittää historian havinaa ja tutkittavia paikkoja. Tuo tunnelikierros vaikuttaa kiinnostavalta, samoin kuin tuo torni. Ehkä vielä joskus matkaan Tallinnaan oikein ohjelman kanssa nykyisen samoilun sijasta.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sitä riittää ja kiva on mutustella tuota historiaa pala kerrallaan. Me suunnittelimme etukäteen kävelyreitin, jonka ajattelimme ehtivämme tehdä. Tallinnan vanhassa kaupungissa on paljon pieniä katuja, joissa kiva käydä kävelemässä. Juuri tässä viime viikolla näin kuvan kadusta, minne ajattelin, että voisi seuraavaksi pistäytyä eli tuonne Katarinankujalle; https://www.visitestonia.com/fi/katariinankuja

   Tykkää

 7. Oo, cool, ihan mahtavan kiinnostavan oloinen tunnelikierros! Tää menee ehdottomasti listalle seuraavaa reissua ajatellen, kiitos vinkistä! Tuolla muurin päällä kävin viimeksi kävelemässä ja se oli kans oikein kiva. Olde Hansassa olen pari kertaa käynyt, mutta on se kyllä ylihinnoiteltu eikä mitenkään erikoisen hyvä. Okei, tunnelma on kylläkin oikein jees, ja sillähän tää paikka myy. Valitettavan vähän on vielä tullut Tallinnaa nähtyä ja se vaatisi kyllä ehdottomasti useamman päivän tutustumisen. Toivottavasti jo mahdollisimman pian.

  Liked by 1 henkilö

  1. Samaa koen itsekin. Tallinnassa pitäisi olla pari yötä. Lisäksi pitäisi lähteä hieman muihinkin Viron kaupunkeihin tutustumaan.

   Tykkää

 8. Noita tunneleita on kehuttu jo niin monessa jutussa, että täytyy varmaan ensi kerralla koittaa itsekin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kehuja olen kuullut mutta myös haukkuja. Minusta ainakin oli mielenkiintoista kuulla myös eri vaiheista, mitä tunnelit ovat nähneet, ajatellen aina Ruotsin vallanan ajoista, Neuvostoliiton aikoihin. Neukku aikaan kun esim punk aate oli kiellettyä. Heillä sitten oli salataapaamisia tunnelissa.

   Tykkää

 9. Tunneleita? Missä umpiossa olen elänyt, kun en ole kuullutkaan! Olemme menossa toukokuussa Tallinnaan, toivottavasti ehdimme myös tunneleihin 🙂 Ja Olde Hansa on ihana, olkoon vaikka kuinka turistipaikka!

  Liked by 1 henkilö

  1. Olde Hansan tunnelma on ihana ja kyllä tuo peijaismenuukin maistui.

   Tykkää

 10. Paljon sellaisia paikkoja, joissa en ole käynyt. Hyvä niin, sillä maaliskuinen Tallinna tuntuu jotenkin yhtä kutsuvalta kuin kesäinen Riihimäki. Nevskin katedraali toki on tuttu.

  Liked by 1 henkilö

  1. No niin sitten maaliskuussa on jotain mitä tehdä Tallinnassa.

   Tykkää

 11. Olen jopa asunut Tallinnassa kaksi vuotta, mutta en ole käynyt tunneleissa enkä Kökissäkään! Tunnelit eivät silloin edes olleet avoinna, tornista en tiedä. Molemmissa voisi hyvin pistäytyä seuraavalla visiitillä, samoin se KGB-museo kiinnostaisi. Olin sanomassa ihan samaa kuin Katja tuossa yllä, että viis turistimaineesta, Olde Hansan ruoka on vaan niin hyvää!

  Liked by 1 henkilö

  1. hm aika hurjaa. Tosin voi olla, että tunnelit eivät ole olleet silloin vielä auki. KGB-museossa en myöskään ole käynyt.

   Tykkää

 12. Voihan Tallinna! Ollaan suunniteltu reissua sinne niin pitkään mutta aina Suomen lomat tuntuu menevän niin nopsaan, ettei päästä sinne saakka. Nuo luolta kyllä kiinnostaa kovasti, ja kaikki vanhat rakennukset muutenkin. Samoin olisi kiva kiertää vähän ravintoloita koska Tallinnan ravintoloista on aina paljon puhetta. No, ehkä joku päivä sitten…

  Liked by 1 henkilö

  1. Noin siinä varmaan pakkaa käymäänkin kun muualta tulee tänne vähäksi aikaa ja paljon on tekemistä.

   Tykkää

 13. Mielenkiintoisilta kuulostaa etenkin nuo tunnelit. Omat Tallinnan matkat on aina tehty kaveriporukassa shoppailu- ja rilluttelureissuina, joten kaikki turistinähtävyydet on oikeastaan näkemättä. Täytyy joku kerta Suomen matkan yhteydessä lähteä tutustumaan kaupunkiin kunnolla!

  Liked by 1 henkilö

  1. Reissuja on erilaisia. Itse koen, että Tallinnassa ei ole enää mitään ostettavaa. Hintataso on sama kuin meillä. Samaa se meilläkin on ollut aiemmin. Silloin kun Tallinna itsenäistyi taisimme kiertää esim noilla kulmilla, missä nyt kiersimme. Sen välillä vain pyöritty siellä täällä. Nyt elokuusta koin Tallinnan uusin silmin ja heräsi kiinnostus nähdä eri asioita kaupungista.

   Tykkää

 14. Kehtaanko myöntää…. no kehtaan! Kun aloin lukemaan juttuasi, luulin että Kiek in de Kök on ravintola, koska siltä se kuulostaa 😂

  Tallinna on siitä ihana, että vaikka se on noin lähellä, siellä ei silti tule käytyä liian usein ja niinpä sieltä löytyy joka kerralle uutta. Lempipaikkaa on vaikea nimetä. Käydään mielellään Olde Hansassa syömässä, niin snobia minusta ei tule ettenkö voisi turistirysämaineesta huolimatta siellä syödä. Tunnelma on ihana ja ruokakin hyvää. Mies harmittelee vieläkin kun Olde Hansasta tulee puhetta, ettei maistanut karhua siellä. En tiedä onko se eettisesti miten oikein, mutta nuo kokit on joskus vähän tuollaisia…

  Liked by 1 henkilö

  1. Eettisyydestä tiedä mutta kaikkea haluaa maistaa paitsi possunkorvia, joita napostelee liettualaiset oluen kera.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close