Matkakirjat -lukukokemuksia

Rakastan matkustamista. Kaikki siihen liittyvä uppoaa minuun. Totta toki luen myös matkakirjoja. Joko tuleviin matkoihin liittyvää kirjallisuutta tai sitten vaan inspiraation löytämiseksi. Nyt kun syksy taas saapuu ja pimenevinä, sateisina iltoina kun ei ole asiaa ulos, on aika jäädä sohvanurkkaan ja uppoutua kirjojen pariin.

Minun lukemani matkakirjat

Minkälaista matkakirjallisuutta siis luen? Melko laidasta laitaan. Kaikki maailmankolkat kelpaa. Tässä kooste minun viimeaikaisista lukulöydöksistä sekä lukukokemuksista.

Orhan Pamuk: Istanbul

Tässä teoksessa on kaksi päähenkilöä: Istanbulin kaupunki ja siellä asuva nuori Orhan Pamuk. Pienestä pitäen kirjailija tutki kotikaupunkiaan, sen maantiedettä, historiaa ja arkkitehtuuria, kauppojen näyteikkunoita, Bosporin höyrylaivojen savukiehkuroita, ihmisten eleitä ja ilmeitä, Istanbul-aiheisia kirjoja, kuvia ja esineitä. Teoksessaan hän paljastaa tämän ristiriitaisen, idän ja lännen solmukohdassa sijaitsevan metropolin syvimmän olemuksen.

Antaa näkemystä Istanbuliin matkaavalle. Hiukan on kirja kesken mutta Istanbulin matkakuume lähenee kyllä.

 Antti Tuuri: Matkoilla Euroopassa

Todella mukavaa kerrontaa kirjailijan matkoista sekä kommelluksista Euroopassa ja siitä kuinka yhdistää työ ja matkustaminen tai tehdä töitä matkoilla.

Maailmanmatkaaja; Veikko Huhtala

Kyseisen henkilön muisteluja YK-joukoissa olemisesta, työskentelystä ulkomailla tai ihan vaan matkoista.  Kirjoittaja on käynyt kaikissa maissa ja välillä matkustaminen tahti tuntuu olevan melkoinen. Aikamoisia seikkailuja kaikenkaikkiaan.

Et kuitenkaan usko; Ville Haapasalo

Venäjä on ihmeellinen maa. Siihen saa vahvistusta näistä Villen seikkailuista. Aikamoinen tarinankertoja. Tietty, onko kaikki sitten totta? Kirja ja venäjän ihmeellinen maailma vie mukanaan.

DSC04527.JPG
Kirjat ja herkkuhetki kuuluvat myös yhteen

Islantilainen voittaa aina; Satu Rämö

Tämän ostin kesällä. Antaa mielenkiintoisen kuvan islantalaisista kansana. Taitavat olla mutkatonta ja mukavaa sakkia. Matkakuume Islantiin kasvaa kirjan myötä. Kauan on maa ollut listoilla mutta eipä vaan ole vielä tullut sitä oikeaa hetkeä sinne matkustaa.

Reissukirja; Rauli Virtanen

Tätä ahmin hulluna. Reissuja kun Virtanen on tehnyt kauan kauan sitten,silloin  kun viestintävälineenä kotijoukkoihin on ollut postrestante ja kirjeet, joiden perille meneminen on kestänyt ja kestänyt. Mielenkiintoista luettavaa matkoista kaukomaissa. Todellisia seikkailuja ja myös toimittajan elämän vaaratilanteita. Voi kun tulisi jatko-osa.

11800560_1025330760833495_1495535099803772324_n-e1539516828938.jpg

Joutilas matkailija; Dan Kieran

Mielenkiintoinen kirja, joka sai pohtimaan matkustamista ja vimmaa, joka meillä on päästä määränpäähän. Välillä on niin hirveä kiire, että unohtaa nauttia matkustamisesta tai siis matkanteosta. Kirjan ansiosta olen koittanut muistaa nauttimia ja keskittyä myös matkantekoon en vain pääsystä määränpäähän. Lisäksi juurikin lähimatkailu ja tutuilta reiteiltä poistuminen on tullut tärkeäksi. Ehkä en kuitenkaan allekirjoita kirjassa sitä, että alkaisin matkustaa niin hitaasti, että täältä pohjolan periferiasta lähtisin matkaan aina junalla, bussilla tai laivalla. Me kun asumme niin kaukana kaikesta. Mutta esimerkiksi interrail voisi olla yksi mieluisa matkamuoto Euroopassa. Tosiaan kirja oli matkalukemisena Kroatia, Montenegro, Albania ja Kreikka tourneella. Meidän matkassa oli mukana ripaus joutilaisuutta. Matkaa teimme bussilla ja taksilla.

Kaikki italiani Matkalla maassa, josta on moneksi: Liisa Väisänen

Jos olet italiafani, lue tämä kirja ihmeessä. En itse ainakaan ennen kirjaa tajunnut, että Italia koostuu monesta pikkuvaltiosta ja joissa kaikissa on omanlaisensa perinteet sekä historiansa. Tarkoittaa sitä, että sisialainen on sisilialainen, venetsialainen venetsialainen, roomalainen roomalainen ja sitten vasta italialainen. Seuraavan kerran Italiaan mennessä pitää palata kirjaan uudestaan, jotta saa matkavinkkejä.

Matkustin Albaniaan; Pirjo Mellanen

Olimme matkalla Albaniaan kesällä 2017. Tämä kirja avasi hieman albanialaista kulttuuria ja tapaa elää. Kyseessä kun kuitenkin oli hieman suomalaiselle eksoottinen maa Euroopassa. Ehdottomasti kannattaa lukea silloin, jos olet sinne päin matkalla.

Kirja kertoo henkilön ensikohtaamisesta Albanian kanssa, ihastuksesta ja päätöksestä ostaa oma talo sieltä Sarandasta. Kertoo tosiaan, minkälaista elämä Albaniassa onkaan.

Melkein Geisha Geishan tarina; Minna Eväsoja

Todella kattava johdatus japanilaiseen mielenlaatuun, elämänasenteeseen, kulttuuriin, tapoihin ja elämään siellä. Kirjassa suomalainen nuori nainen opiskelee teekulttuuria ja kertoo Kioton arjestaan, joka saattaa länsimaalaisittain näyttäytyä hieman hullunkuriselta.

Shoshin; Minna Eväsoja

Japanialaisia ajatuksia ja ajatuksia Japanista.

Jaakon matkassa; Jaakko Selin

Rakastetuista tv-sarjoistaan (Jaakko ja maailmanvalloittajat, Jaakon matkassa) ja matkalehden kolumnistaan tuttu toimittaja Jaakko Selinin tarinat pursuavat tuttavuuksia, tukalia tilanteita, taivaallista lepoa ja sietämätöntä sähläämistä – aivan kuten meidän kaikkien lomamatkoilla. Matkoja tehdään vuodesta 1983 tähän päivään saakka.

Huomaa häneltä on nyt syksyllä ilmestynyt toinen kirja Jaakon matkassa uudet seikkailut.

joutilas matkailija.jpg

Kohtalona Seilin saari; Sinikka Lehtinen

Tämä ei ehkä suoranainen matkakirja ole mutta kertoo Turun saaristossa olevasta Seilin saaren historiasta ja siellä olleista ihmiskohtaloista. Antaa erilaisen ulottuvuuden saareen menijälle, josta nykyään pääsee jokainen pois mutta joskus sitä mahdollisuutta ei ollut.

Lähtisiks föli?; Heli Laaksonen

Tämä on hauska kirja, joka kertoo ruonoilijan reissuista ympäri Suomea ja hiukan muuallakin. Mitä mää tiärän Rymättyläst? Mitä mää tiärän perunast? Mitä mää tiärän valtioviarailuist? Uutuuskirja paljastaa yllättäviä seikkoja monista paikkakunnista, elämänfilosofiasta puhumattakaan.

Champange -Parhaat shampanjat; Viivi Avellan

Lue myös ensimmäinen osa Avellanin shamppanjakirja. Tarkoitettu kaikille shampanjan ystäville! Kirjassa listattu ja kerrottu parhaista shampanjoista. Mielenkiintoista lukea esimerkiksi shampanjan kuplien muodostumisesta jne. Pitää hankkia se ykköskirjakin.

42982630_10213992136250730_254810926383890432_n.jpg

Ja ne sadat matkaopaskirjaset, joita tulee ostettua tai lainattua kirjastosta tai matkalehdet.

Viimeisimmät matkaopaskirjahankinnat ovat Trans siperian junamatka lonelyplanetilta ja vuosi sitten ilmestynyt Vietnamin suomalainen matkaopas Markus Lehtipuulta.

42987166_10213998549651061_6802428774601195520_n
Kaukainen haave. Muuttuuko todeksi joskus?
DSC04534
Hyvä suomalaisen laatima opus Vietnamista. Tosin en tiedä, onko liikaa majoituksesta. Majoitus kun on niin helopsti löydettävissä netistäkin. Matkan jälkeen pystyn kertomaan vielä paremmiin kuinka hyvä kirja olikaan.

LUKU- JA HANKINTALISTALLA:

On hyvä, ettei matkakirjallisuus lopu edellä mainittuihin jo luettuihin kirjoihin, vaan lisää tuotantoa löytyy ja ilmestyy. Alla lista kirjoista, joita haaveilen löytäväni ja ostavani kokoelmiini.

Maman finlandaise – Poskisuukkoja ja perhe-elämää Etelä-Ranskassa; Chez Helena 

Delhin kauneimmat kädet; Mikael Bergstrand

Äidin lokikirja; Kyllikki Villa tai toinen teos Pakomatkalla

Hytti nro 6; Rosa Liksom

Shanghain tytöt; Lisa See

Toscanan auringon alla; Frances Mayes

Leijat Helsingin yllä; Kjell Westö

Altti Holmroos; Majakkasaarilla

Jaakon matkassa uudet seikkailut; Jaakko Selin

 Riosta Rotterdamiin; Rauli Virtanen

Ohessa linkit pariin blogiin, joissa lisää lukuvinkkejä matkahulluille:

La Vida Loca -blogi

Matkabloggaajien kirjavinkit

Nojatuolimatkailua

Lukulamppu -blogi

TOP 10 matkakirjat

 

img_20181020_114551.jpg

Mitkä ovatkaan sinun lempimatkakirjojasi?

ILMIANNA OMAT SUOSIKKIMATKAKIRJASI!

27 vastausta artikkeliin “Matkakirjat -lukukokemuksia

 1. Kiitos tästä postauksesta! Rakastan matka-aiheisia kirjoja, ja tästä listasta on todella apua! Tuo melkein Geisha lähti heti lukulistalle, Japanin matka kun on keväällä edessä. Ja sekin matka tuli varattua heti luettuani Mia Kankimäen ”Asiat jotka saavat sydämen lyömään nopeammin” 🙂

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos tästä! Minäkin olen matkakirjojen suurkuluttaja ja listalta tuli monta hyvää vinkkiä!
  Mä tykkäsin Cheryl Strayedin Villi Vaellus kirjasta (löytyy myös elokuva). Viimeisimpänä luin Helve-Sibajan Kotona Sveitsissä. Myös Ferranten Napoli-sarja oli hyvä, vaikka siinä ei sinällään matkusteta mihinkään, mutta Napolin kuvauksena. Ja tietysti Omaa tietä etsimässä (eat, pray, love) oli myös ihana.

  Liked by 1 henkilö

 3. Mahtava lista! Ja hienoa, että niin edesmenneen ”superbongarin” Veikko Huhtalan kuin kaikissa maailman maissa käyneen Rauli Virtasen reissukirja ovat päässeet listallesi. Tuttuja, tietysti, minullekin. Uusin hankintani tällä saralla on Mannisen Kiinalainen juttu -kirja. Pidin myös Mannisen Yhden lapsen kansa kirjasta, joten hankintapäätöksen teko oli helppo. Tosin ihan kirjana ostamista harkitsen ainakin nykyisin pitkään ja saatan päätyä kirjastosta tilaamiseen, mutta tuon Kiinalaisen jutun sai iBookista ladattua. Jees!

  Liked by 1 henkilö

 4. Tässäpä monta hyvää vinkkiä, kiitos! Joutilas matkailija on sentään itsellä, mutta muuten monta lukematonta. Rauli Virtasen ja Ville Haapasalon voisin noista napata ensin, ja Satu Rämön, tykkäsin Mondon Islanti-oppaastakin, sitä luki kuin romaania🙂
  Jos fillarireissut kiinnostavat, niin Matti Rämö tekee huimia pyöräreissuja ja kirjoittaa niistä kirjoja. Olen kyllä lukenut vain yhden Intian-reissun, mutta Sahara-kirjan voisin lukea seuraavaksi.

  Tykkää

 5. Itse en juurikaan lue ns. matkakaunokirjallisuutta, mutta matkaoppaita haavekohteista ostan. Niiden kautta on hyvä haaveilla. Mondo minulle tulee, mutta viimeset kolme numeroa taitaa olla lukematta muiden kiireiden vuoksi.

  Liked by 1 henkilö

 6. Monta tuttua ja monta vierasta kirjaa listallasi. Pitääpä laittaa parhaat vinkit talteen:) Tykkään lukea eri kulttuureihin sijoittuvia fiktio/faktatarinoita. Erityisesti ovat kolahduttaneet esimerkiksi harvinaisen hienosti kerrottu albanialaiseen kulttuuriin sukeltava Anilda Ibrahimin Punainen morsian ja Pohjois-Koreasta paenneiden tositarinoita nitova Barbara Demickin Suljettu maa.

  Liked by 1 henkilö

 7. Seuraavaksi haluaisin lukea Satu Rämön kirjan. Tapasin Sadun Islannin hevosreissullani ja nainen on bloginsa ja livepuolensa perusteella sellainen tapaus, että lukisin mielelläni lisää hänen tuotoksiaan. Muutenkin tuli hyviä vinkkejä postauksessa 🙂

  Liked by 1 henkilö

 8. Luen paljon mutta matkakirjoja vähemmän. Joskus matkan jälkeen tulee into lukea paikasta enemmän, esimerkiksi Vietnamin sodasta luin monta kirjaa Vietnamin reissun jälkeen. Fiksuinta olisi kyllä kai etukäteen lukea ja valmistautua, pitää koittaa skarpata tässä. Yleensä reissut tulevat jotenkin kulman takaa, että joko se olikin lähtö jo ensi viikolla. 😀
  Albaniassa olimme kesällä ja laitan omalle lukulistalleni kyllä tuon Albanian kirjan!

  Liked by 1 henkilö

 9. Olipas kattava lista. Heti löytyi paljon uusia ehdokkaita lukulistalle. Noista mitä haluat lukea, voin suositella ainakin Hytti nro 6; Rosa Liksom. Oli kyllä mielenkiintoista kerrontaa. Siihen jäi jotenkin aivan koukkuun…

  Jos joskus matkustat Afrikkaan tai ihan muutenkin, niin Olli Marttilan teokset, sekä Juha Vakkurin katsaukset Afrikkaan ovat älyttömän hyviä kirjoja. Vakkuri muuten perusti vuonna 2000 poikansa nimeä kantavan Villa Karo -nimisen suomalais-afrikkalaisen kulttuurikeskuksen Beninin Grand-Popoon. Siis sen, mihin ”ripulimatkoja” rokotetutkimuksen takia nyt tehdään.

  Liked by 1 henkilö

 10. Satu Rämö voisi kirjoittaa about mistä vaan ja lukisin sen ihan innolla. Melkein Geishasta tykkäsin myös, tuota Eväsojan uudempaa en ole vielä lukenut. Mutta paras Japani-kirja on silti Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin!
  Itselläni on tällä hetkellä kesken Merja Mähkän Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois, ensimmäisen 40 sivun perusteella tykkään!

  Liked by 1 henkilö

 11. Uusia lukuvinkkejä on aina kiva saada. Osa näistä olikin tuttuja entuudestaan, mutta suurin osa uusia. Satu Rämön kirjoista tykkään valtavasti ja joku mainitsi myös Merja Mähkän Ihanasti hukassa. Se on matkakirja isolla ämmällä. Mä tein kesällä vastaavan postauksen. Tässä linkki jos haluat käydä kurkkaamassa mun suosikkeja: http://www.rantapallo.fi/merjanmatkassa/2018/06/05/matkabloggaajan-lukuvinkit-kesaksi/

  Liked by 1 henkilö

 12. Tuohon listaan lisäisin Marco Kososen Rock’n’roll suicide bar. Kirja on omaelämäkerrallinen ja kertoo siis suomalaisesta miehestä, joka päättää perustaa baarin Kambodžan Koh Rongin saarelle. Todella viihdyttävä teos ja vielä ajalta, jolloin Koh Rong ei ollut tunnettu reissaajien keskuudessa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s