Sintra – voihan Penan ja Maurin palatsit sentään

Me uhrasimme toisen Portugalin Lissabonin päivistä Sintraan. Olin nähnyt paljon kuvia tuosta värikkäästä Sintran Pena -palatsista. Ja luulinkin, että Sintra olisi hiukan kuin Pena palatsi. Väärässä olin. Sintrahan on paljon, paljon muuta. Kertoa voin myös jälkikäteen, että Sintran ei edes päivä riitä. Päivän vierailu on vain pintaraapaisu. Alempana löytyy kuva kartasta, mistä löytyy Sintran tärkeimmät kohteet. Ja siitä se sitten alkaakin säätö ja pohdinta, minne sitä oikein ehtii yhden päivän aikana. Paljonko aikaa menee per kohde? Me luulimme yhdistävämme Sintran palatsi vierailut rantalomailuun. Aikomuksemme oli ehtiä iltapäivän päätteeksi Cascaisiin Rannoille mutta Kuinkas kävikään?  Meillä oli mennyt Penan ja Maurien linnoituksessa ruuhkien vuoksi yllättävän paljon aikaa ja olimme sen verran puhki ravaamisesta, että päätimme Sintran kylään takaisin päästyämme myöhäisen lounaan jälkeen suunnistaa takaisin Lissaboniin. Hotellilla takaisin olimme siinä kuuden aikaan illalla. Joten hyvä näin.

Rossion juna-asema, Lissabon
Rossion juna-asema

Kuinka päästä Sintraan?

Luulen, että ellet ole joltain retkien järjestäjältä ostanut retkeä, paras vaihtoehto matkata Lissabonista Sintraan on juna. Toki jotkut ovat käyttäneet uberiakin. Sekään vaihtoehto ei ilmeisesti ole kovin kallis. Paikallisjunan kyytiin Lissabonissa pääsee parhaiten Rossion asemalta. Asemaksi ei  rakennusta oikein miellä, koska ulkoapäin rakennus on ennemmin palatsin näköinen kuin juna – asema. Mutta siis sieltä junalipun ostimme ja junan kyytiin hyppäsimme. Lippuja myydään aseman toisessa kerroksessa. Junalippu maksoi 39 € edestakaisin kahdelta. Matka Sintraan kesti 40 minuuttia.

Rossion juna-asema, Lissabon

Miten edetä paikan päällä?

Kun junalla pääset Sintran kylään, alkaa uusi seikkailu. Meitä vastassa on heti erilaisten lippujen ja retkien kaupustelijoita. Tarjolla on opaspalveluita, yksityisbusseja, tuktukeja ja takseja sekä busseja. Tässä kohdin, kun teet kuljettajavalintaa, on jo hyvä tietää, minne haluat. Meitä oli matkassa vain kaksi henkilöä. Me halusimme ainoastaan Maurien linnoitukselle ja Pena palatsiin. Ostimme lipun ainoastaan yhdelle reitille, linjalle nro 434 ja se maksoi 7 euroa. Lippu oli voimassa 24 h. Muita linjoja ovat bussi nro 418, joka kulkee Sintran ja Estorilin väliä sekä nro 417, joka vie Cascaisiin. Näihin kaikkiin busseihin olisi saanut liput halvempaan yhteishintaan. Meille kaupattiin myös toisenlaista bussilinjaa 20 eurolla. Kyseinen bussi olisi ajanut kaikki kohteet yhdistetyllä linjalla. 

Sintra, linja-autoreitit

dsc02972.jpg
Sintran juna-asema on upea sisältä

Miten kulkea alueella. Missä järjestyksessä?

Tästä järjestyksestä, miten kannattaa kulkea, luin etukäteen blogeista Coco etsimässä-parhaat Sintra vinkitvinkit, Irtiottoja blogi – Sintra täydellinen Päiväretki Lissabonista linnojen keskelle ja Toisiin masemiin – Sintra on muutakin kuin päiväretkikohde.

Näistä blogeista löytyy muutakin vinkkiä.

Ja siitä huolimatta aikamme loppui kesken. Osin kai siksi, että käväisimme Lissabonissa siinä yhdessä Euroopan vanhimmaksi kehutussa funikulaarissa (kts. Lissabonin herkkupaloja) mutta myös osin siksi, että jouduimme jonottamaan Penan palatsissa sisälle pääsyä varmaan ainakin reilun tunnin.

Me valitsimme ensin Maurien linnoituksen ja sitten vasta kävellen kuljimme Pena palatsin portille. Tuo matka oli vain n. 300 m. Palatseihin, pitää ostaa erikseen lippu. Sen ostimme kumpaankin lipun Maurien palatsilta. Hinta yhteensä per henkilö oli 20 euroa. Sitten vielä ostimme 3 eurolla kuljetuksen Penan portilta ylös palatsille. Jälkeenpäin luin, että olisi sittenkin kannattanut kävellä portille tuon hienon puiston läpi.

JA HUOM KÄYTÄNNÖN VINKKI: Jos Penan palatsiin sisälle on hirveä jono, mene ohi jonon ensin ihastelemaan näköaloja ja muita paikkoja tasanteelle. Jono saattaa hiipua pienen ajan päästä ja pääset ilman turhaa jonotusta sisään. Me jonotimme tunnin tai kai enemmänkin. Kun tulimme ulos palatsista, ei jonoa ollut lainkaan.

Sintra

Sitten itse kohteisiin

Maurien linnoitus (Maurialaislinna / Castelo dos Mouros) 

Bussi linnoitukselle lähtee Sintrasta. Reitti ylös Maurien palatsiin on upea. Kapeat mutkittelevat tiet johtavat meidät pienten kylien lävitse ylös linnoitukselle.

Maurien linna on rakennettu 700 – 800- luvulla ylös vuoren rinteelle. Linnoituksen nykymuoto on pitkälle peräisin 1800-luvulta kuningas Kuningas Don Fernandon jäljiltä.

Linnoitukselta on upeat näköalat. Se on aikoinaan varmastikin ollut oiva puolustuspaikka. Linnoituksella on kahvila. Mistä ei kylläkään saanut kahvia ainakaan juuri kyseisenä päivänä😄. Linnoitus onkin hyvä omien eväiden syömispaikka.

Maurien linnoitus, Sintra

Maurien linnoitus, Sintra

näkymää Maurien linnoitukselta, SintraMaurien linnoitus, Sintra

Maurien linnoitus, Sintra

dsc02771.jpg

Maurien linnoitus, Sintra

Maurien linnoitus, Sintra

Pena palace ja puisto (Parque e Palácio Nacional da Pena) 

Penan palatsi on toiminut kesäasuntona. Rakennuttaja on ollut taiteilijakuningas Ferdinand Sachsen-Coburg-Gotha, kuningatar Maria II:n puoliso. Se on rakennettu 1840 vanhan luostarin paikalle. Linna on värikäs ja satumainen. Huhutaan, että linna olisi ollut Disneylandin linnan esikuva.  Linnassa sisällä ei saa kuvata.

Pena palatsi, Sintra

Pena palatsi, Sintra

Pena palatsi, Sintra

Pena palatsi, Sintra

Pena palatsi, Sintra

pena palatsi sintra

pena palatsi, sintra

dsc02895

dsc02854-1.jpg

Pena palatsi, Sintra

Sintra kansallinen palatsi

Tämä palatsi sijaitsee keskustassa. Ulkoapäin palatsi ei ole kummoinen mutta sisältä kyllä. Kävelemme melkein Sintran palatsille asti. Tuo palatsi on rakennettu 1400 -luvulla. Me tyydymme katselemaan sitä vain kaukaa.

Sintran keskusta

Kun tulemme alas vuorelta Sintran keskustaan, on hirveä nälkä. Pysähdymme juna aseman lähellä olevaan ruokapaikkaan. Syömisen jälkeen kuljeskelemme hieman kylässä. Kyläkin on hyvin upea. Juna – aseman läheisyydestä poistuttua, kylä muuttuu rauhallisen oloiseksi idylliseksi paikaksi.

Päivän aikana näimme vain murto osan. Näkemättä jäivät Sintran palatsin lisäksi Quinta da Regaleira, Montserraten palatsi ja Capuchosin fransiskaaniluostari.

Lisätietoa Sintrasta löytyy Parque de Sintra -sivustolta.

Sintra

sintra

sintra

sintrasintrasintran palatsi

14 vastausta artikkeliin “Sintra – voihan Penan ja Maurin palatsit sentään

  1. Onpas upea linnoitus ja tuo palatsi on kyllä hieno myös. On hyvinkin voinut toimia Disneyn satumaisen linnan esikuvana 😀 Tuo on jotenkin kamalaa kun reissussa on paljon upeita kohteita joissa haluaisi käydä, mutta tietää ettei aika riitä. Valinnan vaikeus tulee vaikka kuinka olisi etukäteen päättänyt mitä haluaa nähdä. 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Sintraa on kyllä kehuttu monen blogissa! Pena-palatsista olen nähnyt kuvia aiemminkin ja ihan noin nimensäkin puolesta se kiinnostaa vierailla, ehkä enemmän läpällä, kun kaverin kihlatun lempinimi on juuri Pena. Mutta syynsä kullakin paikoissa vierailuun 😀

    Liked by 1 henkilö

  3. Voihan harmi. Juuri Regaleiran palatsi (mikä jäi teiltä väliin) on minusta palatseista kaikista upein. Varsinkin sen Initiation Well, 27 metriä syvä kaivo, jonka pohjalle voi kulkea reunoilla kiemurtelevia rappusia pitkin, on järisyttävän hieno. No on ainakin syy palata Sintraan 😉

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s