Päiväretki Visbystä pohjoiseen pyöräillen

Visbyn matkalla vuokrasimme pyörät kahdeksi päiväksi. Ensimmäisenä päivänä poljimme etelän suuntaan Toftaan ja toisena päivänä päätimme pyöräillä rannikkoa pitkin pohjoiseen.

Noin 20 km kilometrin päässä olisi ollut Gotlannin mielenkiintoinen luola Lummelundassa. Tavoitteenamme oli polkea sinne mutta helle teki tenän ja itse asiassa takamus. Keväällä emme olleet polkeneet tarpeeksi, se kostaui nyt, kun takalisto alkoi olla lujilla. Ihan sinne asti emme sitten polkeneet.

Gotlannin ihanat betonistopparit

Pyörätien alku Visbyn suunnalta pohjoiseen myötäilee rantaa. Rantareitti on ruuhkainen aamulla. Lämpöä on luvattu yli 30 asteen ja tuntuu siltä, että kaikki kaupunkilaiset ovat pakenemassa pois kaupungista rannoille. Pyörän kelloa saa melko tiheään soittaa varoittaessa edessä kulkevia jalankulkijoita.

Iltapäivällä kylän raitti on hiljainen

Pohjoisen reitin varrella on useita uimarantoja ja jokunen kahvila. Ajamme ohi Norderstandin. Sitä ennen löytyy NOVI beach club. Nordestrandin jälkeen tulee Gustafsvik ja Snäck. Snäckin rannalta löytyy vuokrattavia rantatuoleja ja kahvila. Snäckistä polkupyöräreitit etenee camping – alueen lävitse jyrkkää ylämäkeä. Siinä sitten päätyy rantareitti ja päädytään etenemään autotien viereiselle pyörätielle hetkeksi kunnes eteen eteen Själsön rantatie. Matkalla Själsön satamaan kahvilaa ei kannata sivuuttaa. Sieltä saa matkaan mukaan herkulliset sämpylät ja pullat. Me juomme kahvit ja jatkamme matkaa alempana olevaan Själsön pikku satamaan. Hetken ihastelemme vanhoja kalamajoja. Väkeä on melkoisen paljon saapunut nauttimaan hellekeleistä. Me päädymme levittämään vilttimme hieman kauemmas satamasta rannalle. Siellä puiden varjossa saamme nauttia kauniista kesäpäivästä kirjaa lukien ja evästellen. Oikein uimapaikka tämä ei ole. Kovin on ranta kivikkoinen. Uimatossuilla kenties vois rannasta uimaan päästä. Meillä ei ole uikkareitakaan mukana. Pois lähtiessä huomaamme, että satamassa myydään savukalaa.

Snäckin rannalla piti olla raukkeja….
Jos ei raukkeja, niin kallion kupeessa hahmoja ainakin.
Leipomon pullat
Själsön satama
Majapaikkamme ja Chals Olsonista ostettu viltti

Själsöstä olisi voinut jatkaa vielä Brissundin, Krusmyntagårdenin kautta Lummelundaan. Samaa rantareittiä pitkin pääsee myös Fårön saarelle. Matkaa Visbystä Fåröön rantareittiä pitkin on 70 km.

Me käännymme Själsöstä takaisin kaupunkiin. Matkan varrella pistäydymme syömässä NOVIN beach clubissa.

Sahramilla maustettu bouillabaisse NOVIssa . Mukana mm kuningasrapua. Maukas mutta kallis keitto!
NOVIn laiturilla

Hieno päivä. Poljettuja kilometrejä noin 20.

Tätäkin reittiä voin suositella

Lintukuvausta matkan varrella
Själsön sataman majat

18 vastausta artikkeliin “Päiväretki Visbystä pohjoiseen pyöräillen

 1. Kivalta näyttää tuokin suunta, ja miten ihana sää! Tuollainen ryntäys pois kaupungista rannoille on muuten nyt menossa täällä Bulgariassakin. Elokuu on täällä se suosituin lomakuukausi, ja Sofian kadut ja ravintolat ovat nyt huomattavasti hiljaisempia kuin alkukesästä, kun väki on lähtenyt lomailemaan, monet Mustallemerelle tai Pohjois-Kreikan rannoille.

  Liked by 1 henkilö

 2. Ristisorsa on aina kiva tipu. Kun asuin Hangossa, näin niitä muutaman joka vuosi. Ne pesivät ulkosaarten hiekkarannoilla, missä oli vähemmän ihmisten aiheuttamaa häiriötä.

  Tykkää

 3. Olipas sielä kivoja maisemia. Olen joskus kasiluokkalaisena käynyt muutaman päivän retkellä Gotlannissa ja tässä muutaman vuoden ajan olen miettinyt paluuta saarelle. Silloin jo muistan, että vuokrapyöriä oli joka paikassa. Tälle loppukesälle jo katselimme risteilyjä, mutta aikataulut eivät oikein täsmänneet. Ehkä sitten ensi vuonna katsomme tilannetta taas uudestaan.

  Tykkää

 4. Gotlanti vaikuttaa kyllä tosi idylliseltä. En ole vielä käynyt siellä, mutta kiinnostaisi. Luulen että se olisi kiva kohde lastenkin kanssa. Ja vitsit miten herkullisen näköinen tuo bouillabaisse on!

  Tykkää

 5. Visby on kyllä kiva paikka ja haluaisin sinne uudemman kerran, nyt olisi paremmin aikaa tutustua kaupunkiin ja vaikka pyöräillä, kun lapset eivät enää ole vinkumassa Peppi-maahan. Tykkään ruotsalaisista dekkareista ja useiden kirjojen tapahtumat sijoittuvat Gotlanntiin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s