Pikavisiitti Oxfordiin

Oxford on usealle tuttu kaupunki Englannissa. Maailmankuuluksi se on tullut yliopistokaupunkina mutta viime aikoina se on myös ollut usean elokuvan ja sarjan kuvauspaikka. Itse haluan Oxfordiin juurikin ylikomisario Morsen ja Lewisin innoittamana. Me teemme todella pikaisen retken kaupunkiin. Tämä kaupunki olisi vaatinut lisäaikaa. Ehkä vielä joskus.

Oxford

Oxfordissa asustelee noin 155 000 asukasta. Se on yliopistokaupunki ja sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Lontoosta luoteeseen. Kaupungin läpi virtaa kaksi jokea, Cherwell ja Thames, joista jälkimmäistä kutsutaan kaupungin alueella nimellä ”Isis”.

Oxfordin rakennukset edustavat jokaista Englannin arkkitehtuurikautta  saksien saapumisen jälkeen. Siellä on sijainnut nunnaluostari jo 700 -luvulla ja ensimmäiset kirjaukset kaupungista löytyy 911 vuodelta. Oxfordin yliopisto on englanninkielisen maailman vanhin yliopisto. Se mainitaan 1100 -luvun kirjoituksissa.

Miten Oxfordiin pääsee Lontoosta?

Kaupunkiin pääsee M40-moottoritietä pitkin, linja-autolla Lontoosta Victorian asemalta ja Marble Archilta (noin 110 min) tai junalla Lontoosta Paddingtonin rautatieasemalta (noin 60 min) Oxfordin rautatieasemalle.

Nähtävää Oxfordissa

Oxfordin yliopisto ja sen lähiympäristö

Oxfordin yliopisto muodostuu 39 kampuksesta. Suurin ja kaunein kampus on Christ Church College, joka myös on yliopiston suosituin kampus, niin vierailijoiden kuin opiskelijoidenkin keskuudessa. Se perustettiin vuonna 1525, jolloin sen alueelta hävitettiin 22 luostaria tekemään tilaa yliopiston rakennuksille. 

Kampusten yhteydessä Oxfordin keskustassa on paljon kaikenlaista nähtävää, etenkin hienoja rakennuksia. Erikoinen mutta upea on Radcliffe Camera (Radcliffe Square), johon ei ole sisäänpääsyä. Se on valmistunut vuonna 1749.

Hyvin lähellä Radcliffe Camera -rakennusta ja Broad Streetiä sijaitsee Bodleian Library (Broad Street), kirjastotalo, joka on yksi maailman vanhimmista. Sen suojissa on 190 hyllykilometrin verran kirjoja, ja siellä voi kerrallaan opiskella 2 500 opiskelijaa. Bodleian Libraryn vieressä sijaitsee Sheldonian Theatre (Broad Street).

Boldeian kirjasto
Kirjaston ovella
Yhden tiedekunnan sisäänpääsy
St Mary the Virgin -yliopiston kirkko

Hertfordin silta

Vuonna 1914 Sir Thomas Graham Jacksonin suunnittelun mukaan valmistunut venetsialaistyylinen silta ns huokaksien silta.

Hertfordin silta

Yliopiston kasvitieteellinen puutarha

On ensimmäisen kerran piirretty 1621. Puutarhassa on noin 8 000 kasvilajia 1,8 hehtaarin alueella.

Oxfordin linnake

Oxfordin linnake on valmistunut 1071. Alueella voi tutustua linnan historiaan ja sen moniin vaiheisiin. Se on toiminut uskonnollisena paikkana, vankilana, jolloin sen torneissa virui vankeja ja yliopistona. Alueen St George’s Chapel -kappeli oli ensimmäinen yleinen luentopaikka koko kaupungissa. Linnake on myös upea näköalapaikka.

Carfax Tower

Yksi Oxfordin maamerkeistä on Carfax Tower -torni (Cornmarket Street), joka on ainoa jäljelle jäänyt merkki keskiaikaisesta St Martin -kirkosta. Torni on 23 metrin korkuinen, eikä yksikään kaupunkiin rakennettava rakennelma saa olla sitä korkeampi. Torniin voi pientä maksua vastaan kavuta, jolloin eteen avautuvat parhaat näkymät kaupungin keskustaan.

Tornin juurella

Blenheimin palatsi ja maailman suurin puutarhalabyrintti

Winston Churchillin lapsuudenkoti.

Museot

Yliopiston museo

Kertoo yliopiston historian vaiheista.

Ashmoleanin museo

Yli 330 vuotta vanha museo tarjoaa galleriat mm Egyptille ja Nubialle. Sen lisäksi sieltä löytyy mm maailmankuulujen taiteilijoiden (Picasso) töitä.

Nykytaiteen museo

Kaupungin museo

Kaupungin museossa voi tutustua kaupungin ja Oxfordin yliopiston historiaan.

Tieteen historian museo

Paljon tieteen synnyn historiaa.

Oxfordin luonnonhistorian museo

Museon kokoelmat inspiroivat Liisa ihmemaassa -tarinan kirjoittajaa Lewis Carrollia. Museossa voi ihailla niin dodolintua kuin dinosaruksiakin.

Useampiin museoihin pääsee vierailemaan ilmaiseksi.

Tieteen museon sisäänkäynti

Tunnetut pubit

The Eagle and Child -pub (49 St.Giles) on yksi maailman legendaarisimmista kirjailijakapakoista. mm. Tolkien ja Lewis Carroll ovat viettäneet täällä aikaa. He kuuluivat Inklings-nimiseen kirjailijaseuraan, joka kokoontui tiistaisin pubin takahuoneessa 1930-luvulta alkaen.

Myös Harry Potterin jalanjälkiä voi seurata kaupungissa.

Lamb&Flag -pubista tuli suosittu, kun The Eagle and Childin takahuone muutettiin vuonna 1962 yleiseksi tilaksi. Kirjailijat siirtyivät istumaan vastapäätä sijaitsevaan Lamb&Flag -pubiin. Nykyisellä paikallaan St. Gilesin varrella jo vuodesta 1613 sijainnut pubi tunnetaan myös televisiosarjasta Komisario Morse.

Bear inn -pubissa on taas kahtia leikattuja opiskelijoiden kravaatteja. He myyvät kravaattinsa oluesta.

Me käymme kuvan pubissa mutta se ei ole mikään yllä mainituista.

Bussi pysähtyy keskustassa. Opas kuljettaa meidät Oxfordin yliopistoalueelle ja kertoo pikapikahistoriaa kaupungista. Pikakierroksen jälkeen meillä on aikaa kierrellä kaupungissa muutaman tunnin ajan. Jälkeenpäin voi todeta, että kaupunki olisi vaatinut pidemmän vierailuajan. Kaksi-kolme päivää olisi tarvittu kaiken tuon näkemiseen.

Muutaman koulun kampukseen kurkistamme sisään. Mutta meillä ei ole aikaa pistäytyä. Pääsymaksu on muutaman euron. Tämä on Balliol kampus.
Kaupunkinäkymää

Oletko vieraillut Oxfordissa? Mitä pidit kaupungista?

23 vastausta artikkeliin “Pikavisiitti Oxfordiin

  1. Oxford on kiinnostava, ja muutenkin haluaisin tutusta Englannin ”maaseutuun” eli alueisiin Lontoon (ja muiden suurkaupunkien) ulkopuolella!

    Liked by 1 henkilö

    1. Englannissa erityisesti maaseutu on mielenkiintoinen. Itsekin seuraavalla kerralla voisin tutustua noihin pikku kyllin tms

      Liked by 1 henkilö

    2. Komppaan! Jos jokin Englannissa kiehtoo, niin kyllä se on nimenomaan ”maaseutu” 🙂 Mieenkiintoinen postaus – kiitos siitä!

      Liked by 1 henkilö

      1. Olepa hyvä vaan! Maaseudulle pitää päästä seuraavaksi💗

        Tykkää

  2. Itse en ole tainnut katsella yhtään Oxfordissa kuvattua sarjaa tai elokuvaa, en ainakaan tietoisesti. Olen kuitenkin käynyt lyhyesti Oxfordissa. Ihan viihtyisä kaupunki.

    Liked by 1 henkilö

    1. On viihtyisä kaupunki. Morsea on kiva katsoa, kun tuttuja maisemia.

      Tykkää

  3. Oxford ei ole tuttu, ja koko Iso-Britanniassa on tullut käytyä ainoastaan Lontoossa. Lontoon ulkopuolinen Britannia kiinnostaa kyllä, mutta eniten sieltä ehkä Skotlanti. Se tosin mietityttää, miten autoilu mahtaisi sujua vasemmanpuoleisessa liikenteessä, kun haluttais mieluiten reissata vuokra-autolla omaan tahtiin…

    Tykkää

    1. Skotlanti itseänikin kiinnostaa kovasti. En myöskään ole siellä käynyt.

      Tykkää

  4. Oxfordissa käynyt ihka ensimmäisellä Lontoon matkallani parikymppisenä. Täytyy kyllä myöntää,että jos tuolta reissulta ei olisi valokuvia,en muistaisi matkasta kovinkaan paljoa 🤭 (nuorena kiinnosti muu kuin ”kivikasat”, nyt 30 vuotta myöhemmin asiat ovat toisin päin🤩)

    Tykkää

    1. Täytyy sanoa, että aika kuultaa muistot muutenkin.

      Tykkää

  5. elinanmatkalaukussa 19 lokakuun, 2022 — 7:29 pm

    Vain Oxfordin yliopisto on nimenä tuttu, mutta muuten en tiedä kaupungista mitään. On aina kiva kuulla ihmisten eri ensivaikutelmia / fiiliksiä eri kohteista, sillä usein monille tulee juuri se sama fiilis samasta paikasta ja sekin on aina kiehtova kysymys, mistä se fiilis ylipäänsä tulee kun siihen vaikuttaa niin moni asia. Kohde voi kuvista näyttää tosi kivalta mutta fiilikseltään olla sitten jotain aivan muuta.

    Tykkää

    1. Hm. Fiilikseni ei taida välittyä. Jollain tavoin olisin halunnut kokea enemmän. Kaksi tuntia ei riittänyt. Kaupunki oli tuolloin jotenkin uinuvan oloinen.

      Tykkää

  6. Minäkin olen käynyt Oxfordissa vain päiväretkellä eikä silloin tietenkään ehdi nähdä tarpeeksi, epäilen, että aikaa haaskautui myös vaatekauppoihin.
    Nyt olisi paljon enemmän mielenkiintoa tutkia noita ikivanhoja luostareita, kirkkoja ja linnoituksia.

    Tykkää

    1. Juurikin kaupunki vaatisi enemmän aikaa. Kuulin eräältä lontoolaiselta, että käyvät Oxfordissa shoppailemassa.

      Tykkää

  7. Morse, nuori Morse ja Thames Valley Police ❤ Britanniaa on tullut jonkin verran koluttua, mutta Oxford on jäänyt väliin. Se olisi kyllä todella kiinnostava kohde ja tosiaan vähintään parin päivän väärti.
    Ystävä oli vaihdossa yhdessä Oxfordin collegeissa 90-luvulla ja kertoi keskiaikaisista säännöistä, jotka olivat edelleen voimassa. Esimerkiksi tentistä pääsi automaattisesti läpi, jos oli pukeutunut täyshaarniskaan. Tätä oli kuulemma kokeiltu aivan hiljattain, mutta yrittäjältä oli puuttunut haarniskastaan jokin ratkaiseva osa, joten hän joutui suorittamaan tentin – epäilemättä täysin valmistautumatta. Hevosella tenttiin saapuneelle oli puolestaan tentaattoreiden tarjottava simaa, ja hevolle tietenkin vettä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Ou nou tuo sääntö juttu kuulostaa melkoiselta! Uskomatonta, että vieläkin asutaan noissa kampiksissa. Olisi kyllä kiva päästä käymään.

      Tykkää

  8. En ole käynyt, mutta Oxford kyllä kiinnostaisi. Oikeastaan olisi kiva tehdä isompi Britannian kierros ja nähdä kerralla enemmän. Useimmitenhan sitä tulee käytyä vain Lontoossa, jota RAKASTAN, mutta mieluusti tutustuisin myös muihin kaupunkeihin. Jostain syystä aina tämä jää haaveeksi…

    Liked by 1 henkilö

    1. Sama juttu mutta kun maailmassa on niin paljon ihmeteltävää, niin ei vaan ehdi.

      Tykkää

  9. Lontoossa on tullut käytyä useamman kerran ja seuraavalla kerralla olisi kiva mennä kaupungin ulkopuolelle. Oxford voisi olla tosi jees valinta. 🙂

    Tykkää

  10. Englannissa kyllä riittäisi näkemistä mutta harmittavasti yleensä tulee jumitettua Lontoossa. Yhdellä reissulla olimme Suffolkissa ja pääsimme sieltä tutustumaan Cambirdgeen, ja tarkemmin vielä itse yliopistoom Pembroke Collegella. Oli kyllä upeita paikkoja ja vähän tuli Harry Potter fiilikset siellä.

    Tykkää

    1. Harry Potter on Englannissa melkein kaikkialla. Oxfordissa erityisesti

      Tykkää

  11. Päivitysilmoitus: Stonehenge - Meriharakka.net

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close