Windsor ja Windsorin linna

Jälkikäteen pohdittuna, oli tämä reissupäivä melkoinen. Lontoossakin on paljon tekemistä, mutta me halusimme nähdä tällä kertaa muutakin. Siksi lähdimme kokopäiväretkelle ja ahnehdimme samalle päivälle monta kohdetta. Retkipäivämme vei meidät ensin Winsdoriin, sieltä Stonehengeen ja lopuksi vielä Oxfordiin.

Windsoriin olisi voinut yksistäänkin mennä päiväretkelle, jolloin olisi ollut paremmin aikaa tutustua ihastuttavaan kyläänkin. Toisaalta ilman tällaista pikapyrähdystä, emme olisi tajunneet, miksi Windsor on vierailun arvoinen kohde. Nyt käymisen jälkeen hahmottui kuninkaallisten elämä vielä paremmin mutta myös koko kaupunki. Lippu ei liehunut salossa eli kuningatar ei ollut Windsorissa. No se ei meitä hirveästi haitannut.

Me teimme Windsorissa linnakierroksen ja jatkoimme matkaa eteenpäin seuraavaan kohteeseen. Melkoisesti harmitti se, että jouduimme jonottamaan päästäksemme linnaan melkoisen kauan. Ja se söi aikaamme saada tutustua Windsoriin.

Windsorin kaupunkikuvaa

Windsor

Windsor on kaupunki, joka sijaitsee Berkshiren kreivikunnassa 32 km päässä Lontoosta. Kaupungissa asuu noin 33 000 ihmistä. Parhaiten kaupunki tunnetaan Windsorin linnasta, joka on yksi Britannian monarkin virka-asunnoista.

Kylässä on paljon kauppoja ja ruokapaikkoja. Ihastuttava pikkukaupunki.

Windsorin linna

Linna on alun perin rakennettu 1070-1086 puulinnoitukseksi. Henrik I rakennutti linnan asuinpaikaksi 1110 ja sen jälkeen hänen tyttärenpoika Henrik II muutti rakennuksen linnaksi 1110 -luvun lopulla. Vuosien saatossa linnaa on muovattu paljonkin. Linnan vanhimmat osat ovat vuodelta 1227. Vuonna 1992 linnassa syttyi tulipalo, joka vaurioitti St Gerog Hall-salia pahasti. Korjaustyöt veivät viisi vuotta. Nyt käydessämme linnassa, näytti korjaukset olleen tehty.

Windsorin linna on maailman suurin asuttu linna. Siellä on kaiken kaikkiaan tuhat huonetta. Se on myös vanhin Englannin linnoista. Elisabet II asui linnassa lähes kaikki vapaa-aikansa eli viikonloput ja joitakin pidempiä aikoja pääsiäisen jälkeen. Prinssi Philipin kuoleman jälkeen kuningatar Elisabet II vietti linnassa kaiken aikansa. Linnassa on mm. arvokas taidekokoelma. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan on vihitty Windsorin kirkossa (St Georgen kappeli).

Me joudumme hetken odottamaan ennen kuin pääsemme kiertämään linnaan. Linna-alue itsessään on jo melkoinen. Linnassa sisällä kuvaaminen on kielletty. Se hieman harmitti, kun olisi ollut kiva ottaa edes muutama matkamuisto upeista kuninkaallisista huoneista, missä käymme. Ulkopuolella saa toki ottaa kuvia. Linnassa on myös upea nukkekoti, Queen Mary`s Doll`s House, jota kierrämme ihastelemassa. Sitä ei ole suunniteltu lasten leikkimistä varten, vaan lahjaksi kuningas Yrjö V:n vaimolle Marylle, joka keräsi miniatyyreja.

Kuinka ollakaan juuri kun pääsemme ulos linnasta ja kävelemme eteenpäin, törmäämme linnapihalla vahdin vaihtoon. Vaihtoseremoniaa ihastelemme muiden satojen ihmisten kanssa hetken kunnes meidän on jatkettava matkaa eteenpäin.

St Georgen kappeli
Ennen linnaan menoa pihalla voi ihastella upeita näköaloja.
Nukkekoti
Linnapihalla tapahtuu juuri kun tulemme ulos linnasta!

Miten Windsorin pääsee

Lontoosta Paddingtonin asemalta pääsee Windsoriin parhaiten. Windsoriin mennessä on jäätävä pois Sloughin asemalla, ja hypättävä pieneen jatkoyhteysjunaan, joka menee noin kuudessa minuutissa Windsoriin. Jatkojunayhteys on ilmainen. Windsorin juna-asema on hieno. Siellä on paljon ostospaikkoja ja ravintoloita.

Tie Windsorin asemalle

18 vastausta artikkeliin “Windsor ja Windsorin linna

  1. Upea linna! Tykkään kun jutuissasi kerrot aina pikku tietoja, kuten mitä mikäkin maksaa tai miten perille pääsee👌

    Liked by 1 henkilö

  2. Windsorin linna on kyllä monella tapaa merkittävä, kuten hyvin kerroitkin. Saapa nähdä, kuka siellä jatkossa asustaa ja kuinka paljon. Melkoisen päivärupeaman kyllä teitte! Olen käynyt Stonehengessä vuonna miekka ja kivi (sen ikään nähden toki juuri äsken), jännä kuulla mietteitänne sieltä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Windsorilla on historiansa. Eikös Buckinghamin palatsista ainakin tule museo yms. Eli siitä luovutaan. Itse asiassa Stonehengestä on ko juttu. Siihen pääsee klikkaamalla Stonehenge sanaa.

      Tykkää

      1. Ok, pitääpä lukea! Buckingham säilynee hallituspalatsina, ikään kuin toimistokäytössä.

        Liked by 1 henkilö

      2. Aika näyttää, mitä missäkin tulee olemaan. Linnan on kesäisin ollut avoinna vierailijoille.

        Tykkää

  3. Windsor on upea ja historiallinen linna, ja siis tuo kokoluokka, 1000 huonetta, on ihan huima! Kuten Ismokin tuossa totesi, on mielenkiintoista nähdä, miten paljon linnaa tullaan jatkossa käyttämään. Olisi hienoa itsekin vierailla tuolla joskus.

    Liked by 1 henkilö

    1. Olisi kiva jos aukesi vielä enemmän yleisölle nuo.

      Tykkää

  4. Oho, minkähän takia kuvaaminen oli kielletty. Jossain paikoissa sen kyllä ymmärtää, mutta joskus se ihmetyttää. Mutta on kyllä näyttävä linna, mukavaa olisi itsekin siellä vierailla!

    Liked by 1 henkilö

    1. Linna on näyttävä. Puhuttiin jotain yksityisestä asunnosta. No emme me niissä kierretty edes vaan edustustiloissa…..

      Tykkää

  5. Tämähän on kiinnostava mahdollisuus – olen ollut seuraavalle Lontoon reissulle ollut kiinnostunut tuost Stonehengestä, mutta tosiaan, miksei saman tien poikkeaisi täälläkin. Kiitos vinkistä!

    Liked by 1 henkilö

    1. Olepa hyvä vaan! Kumpikin paikka mielenkiintoinen.

      Tykkää

  6. Kieltämättä on harmillista, ettei sisällä saanut kuvata. Tällä puolella ruutua harmittaa vieläkin enemmän. Toisaalta, nyt tekisi mieli käydä itse katsomassa, miltä Kuningatar Elisabet II asunto näytti.

    Liked by 2 people

    1. Voi olla, että ei enää tulkintaa, että asunto. Jos vaikka saisi kuvata.

      Tykkää

  7. Näin viime viikolla jossakin Facebookin kuvanjakoryhmässä ilmakuvan Windsorin linnasta, oli kaikin puolin mahtava ilmestys. Olisi mielenkiintoinen paikka käydä katsastamassa itsekin, sillä sen verran se on ollut esillä viimeaikoina sattuneestakin syystä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Voin kyllä suositella. Itse voisin käväistä toistekin tutkimassa jopa tarkemmin.

      Tykkää

  8. Päivitysilmoitus: Stonehenge - Meriharakka.net
    1. Kiitos linkkauksesta! Todellakin päivä oli melkoinen joku olisi voinut jäädä pois.

      Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close