Stonehenge -elettyä elämää kauan sitten

Mystinen Stonehenge, jonka tutkijat ovat arvioineet, että sen rakentaminen on aloitettu noin 3000 vuotta sitten ja josta edelleen arvuuttelemme, mikä onkaan ollut tuon rakennelman tarkoitus. Koska se sijaitsee melko lähellä Lontoota tai noin 150 km:n (onko se oikeastaan niin lähellä? ), on mielekästä yhdistää siellä käynti Lontoon matkaan.

Bussin ikkunasta sai matkalla katsella nummimaisemia

Taustatietoa paikasta

Stonehenge sijaitsee Wiltshiressa Salisbury tasangolla Amesburyn kaupungin lähellä. Alue on melkoisen laaja ja siellä on paljon neoliittisia (4000-2000 eaa.) ja pronssikautisia (2000-800 eaa.) monumentteja.

Itse Stonehenge on megaliitista koostuva neoliittinen ja pronssikautinen kivikehä. Sitä on rakennettu useissa vaiheissa. Sen rakentaminen aloitettiin 3000 eaa ja se on tutkimusten mukaan ollut käytössä 1500 vuotta. On tutkittu, että vuoden 1500 eaa.jälkeen monumentti ei enää ole ylläpidetty.

Melkoisen massiivisia kivet ovat. Koko rakennelman korkeus on 7,6 metriä. Osa kivistä on tuotu paikalle satojen kilometrien päästä esim Walesista. Voi vain arvuutella, miten kivet on paikalle tuotu. Kaikkia kiviä siellä ei enää ole. Niitä on ajan saatossa hävinnyt. Jotkut kivistä hohtaa sateen jälkeen sinistä väriä johtuen kivilajista.

Stonehenge on Britanniassa ainutlaatuinen ja epätavallinen monumentti. Se, mikä on Stonehengen käyttötarkoitus, ei ole varmuutta. Todennäköisesti se on ollut temppeli, hautapaikka tai kokoontumispaikka. Kenties se on ollut jonkinlainen auringon tai kuun temppeli. Ainakin se osoittaa keskikesän tai keskitalven hetket. Toisaalta on arvuuteltu, että paikka on rakennettu kalenteriksi, vainajien kaupungiksi, parantamiskeskukseksi (ilmeisesti jotain energioita ja mystisiä tapahtumia alueella on), jumalia esittäväksi kiviteokseksi tai voimannäytöksi. Se, mikä merkitys paikalla on ollut, ei kukaan meille sitä ole ainakaan kertomassa.

Alue on Unescon maailmanperintökohde, eikä suotta. Erikoisuus on jo siinäkin, kun yhtäkkiä keskellä ei mitään, löytyy melkoinen kivistä tehty rakennelma.

Alueen kartta
Kyseisessä kivessä näkyy selkeästi hahmo. Kiviä onkin hiottu ja käsitelty.

Miten pääsen Stonehengeen

Lontoosta Stonehengeen pääsee joko vuokraamalla auto tai matkaamalla junalla Salisburyyn. Asemalta voi hypätä Stonehengen TOUR -bussiin. Käytännöllisimmin pääsee liittymällä opasretkelle. Me ostimme retken Get your Guiden kautta.

Edustalla näkyy vallihautaa, joka ympäröi aluetta.

Paikan päällä

Bussimme pysähtyy parkkipaikalle. Opas käy lunastamassa lippumme. Marssimme alueen vierailukeskuksen lävitse. Vierailukeskuksen toisella puolen on bussipysäkki, jonka kyydissä on mahdollista matkata reilun parin kilometrin matka alueelle. Kaikki ei halua bussin kyytiin vaan kävelevät alueelle. Meillä ei ole aikaa siihen ja koska jonotkaan bussiin ei ole hirveät, hyppäämme bussin kyytiin ja huristelemme paikalle. Jotkut lähteet kertovat, että käveleminen kannattaa, koska etäämpää saa alueesta hyvin erilaisen kuvan.

Opas on antanut meille kuulokkeet, joilla voimme kuunnella tarinaa alueesta. Itse saan kuulokkeet heti niin solmuun, että ne eivät toimi. Tyydyn siis vain katselemaan ja ihmettelemään. Luen alueen historiikin tarkemmin jälkikäteen.

Osa oon tullut alueelle piknikille. Paikka on oivallinen retkikohde. Harmillista, meillä ei ole sellaiseen aikaa.

Noin 30km matkan päästä Stonehengestä sijaitsee toinenkin kivikehä, Aveburyn kivikehä, joka on maailman suurin. Pystyssä siellä on yhä 27 kiveä. Stonehengessä ei siis myöskään ole enää kaikkia kiviä. Niitä on kadonnut tai kaatunut.

Ehdimme syömään lounasta keskuksen kahvilassa ennen kuin jatkamme matkaa.

14 vastausta artikkeliin “Stonehenge -elettyä elämää kauan sitten

  1. Stonehenge on paikka, jonka historia kuului meidän opetussuunnitelmaan. Meidän koulussa Iso-Britannian historiaa opetettiin melkein enemmän kuin oman maan. Sen takia se on yksi kohteista, johon haluan päästä vielä joskus. Samaten haluan palata Lontooseen, koska sen kanssa tutustuminen jäi jotenkin kesken.

    Nyt mulle tuli yhtäkkiä mielen, että Stonehenge muistuttaa arkkitehtuuriltaan myös muita neoliittisia monumentteja, kuten esim. Maltan Hagar Qim (https://viaperasperaadastra.com/2022/09/10/esihistorialliset-hagar-qim-ja-mnajdra-temppelit/). Olisi kiva tietää, onko näillä rakennelmilla jokin yhteys keskenään.

    Tykkää

  2. Olin tuolla 15-vuotiaana kielikurssilla. Pätkääkään en historiaa muista, vain mystisyyden! Kiva oli muistella vanhoja kuvia katsellen

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s