Kirjavinkkejä matkoista pitäville VOL 4

Pimeinä ja sateisina iltoina on ihan parasta istahtaa takkatulen ääreen ja viettää aikaa hyvän kirjan parissa. Olen jo toista vuotta mukana Helmet -lukuhaasteessa. Se on selkeästi lisännyt lukuintoa ja innostanut lukemaan kirjoja, joita ei tavallisetsi edes lukisi. Lukuhaasteessakin koitan löytää matkakirjoja ja niistä kohtia, millä voin merkata niitä haasteeseen.

Tässä viimeisimmät lukemani kirjat, jotka jollain tavoin liittyvät matkustamiseen eli lukuvinkkejä matkahulluille. Ja mikä, ettei nyt joulun akka vaikka joululahjavinkkejä matkoista pitäville.

Salsaa ja mojitoa, Pirjo ja Reijo Toivanen

(Yhteistyö. Saatu kirja luettavaksi) Tämä kirja tuli luettua jo jokunen aika sitten. Piristäviä kertomuksia eri reissuista maailmalla. Ja mitkä kuvat. Kirjassa tunnelmoidaan Etelä-Amerikassa. Kunpa pääsisikin Havannaan tanssimaan salsaa tai tangoa Buenos Airesiin. Välillä on kivaa istua nojatuolissa ja mukautua toisen matkakommelluksiin.

Reissunaisia, Päivi Laitinen

Reissunaisia – kirja sisältää kertomuksia upeista rohkeista naisista, jotka ovat rikkoneet rajoja ja olleet aikaansa edellä reissaten oudoissa sekä eksoottisissa paikoissa. Vaikutuin näistä kertomuksista. Naiset, jotka kulkevat omia polkujaan. Kuinka useasta tutkimusmatkailijanaisesta olet kuullut? Itse en juurikaan, koska matkalle lähti vain miehiä????

Kirja kertoo kymmenestä rohkeasta naisista, joita yhdisti halu nähdä maailmaa aikana, jolloin se oli lähes poikkeuksellista. Kirjassa kirjoitetaan seuraavista henkilöistä: Isabella Bird, Ethel Twwedie, Louise Arner Boyd, Mary Kingsley, Annie Londonderry, Nellie Bly, Helinä Rautavaara, Rosie Swape Pope, Isabelle Eberhard ja Alexandra David-Neel.

Nykyajan reissunainen useimmiten hyppää koneeseen, kun se haluaa seikkailemaan. Ennen oli toisin. Tässä ollaan lähdössä Dubaista.

Saariston rengastie, Tuomo Kesäläinen

Ehkä ei nyt mikään lukuromaani tai seikkailuista kertova kirja mutta tämä on kattava teos saariston rengasreitille aikoville. Julkaistu 2021. Eli melkoisen tuoreita juttuja. Kirjasta löytyy reitin varrella olevia mansikkapaikkoja. Meillä se oli matkakirjana, kun itse kiersimme pikku rengasreitin 2021. Samaten kirja kertoo kotikontumme helmistä, kuten Lottavuoresta, joka myöskin löytyy rengasreitiltä.

Aamun hetki saaristossa lauttaa odotellessa.

Vaella, kalasta ja rakasta, Monni Himari

Kirja kertoo oman polun löytämisestä ja uudesta alusta Pohjois-Norjassa. Voiko matkoistakin saada burn outin? Ilmeisesti. Aikansa kutakin? Mukaansa tempaava kertomus on kuvitettu lukuisin hienoin luontokuvin.

Pitkospuilla mutta ei Norjassa.

Pakumatkalla, Aino Huilaja

Tästä pidin kovasti ja nyt odotan jopa jatkoa. Tuleekohan sitä? Kirja kertoo siitä, miltä tuntuu irtisanoutua, luopua kaikesta ja lähteä pakettiautolla Eurooppaan. Auto kotina maailmalla ylitti uutiskynnyksen. Olihan toinen matkaaja MTV 3:n uutisankkuri. Ja sitten iskee korona ja maailma sulkeutuu.

Road trip Lofooteilla mutta ei Pakumatkan kirjasta vaan omalla reissulla.

Vaihtuvia maisemia, Kati Kelola

Kiinnostus junamatkailuun on kasvanut viime aikoina. Kirja antaa vinkkejä junamatkailuun niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Ilmiömäiset matkat, Miikka Anttonen

Kirjassa matkustetaan Nicaraguasta Australiaan. Kirja sisältää joukon kertomuksia, jotka vievät lukijan nojatuolimatkalle kokeilemaan somevieroittautumista myrskyn runtelemalle pikkusaarelle, uimaan backpacker-helvetin halvalta oluelta ja irtosuhteilta käryävissä syvyyksissä sekä Australiaan viettämään joulua Sydneyn uimarannoille ja kärsimään trooppisesta verenvuotokuumeesta.

Yöjunaan menossa Rovaniemellä.

Rastaa ja munkkeja, Niina With

Brasilia takana ja puolet vuoden vuorotteluvapaasta on edessä. Vieläkö Niina With jaksaa löytää elämyksellisyyttä kuin aiemmalla matkallaan? Se selviää kokemuksista reppuselkäreissulla halki Kaakkois-Aasian. Moni kokemus kolahtaa, ja ajatus loksahtaa kohdalleen Kambodzhan miinakenttien laidoilla, Vietnamin katukeittiöissä, Laosin rauhassa ja Thaimaan viidakoissa.

Matkakirja on itsenäinen jatko-osa Within aiemmin ilmestyneelle teokselle ”Rahtilaivalla Brasiliaan”.

Viro, Antto Terras

Mitä tapahtuu, kun laitetaan virolainen myymäläetsivä/koomikko Viroon, kotimaahansa, tekemään matkakirjaa? Suomalaiset ovat kadonneet Virosta. Kirjan toimeksiantaja haluaa, että Terras lähtee etsimään Viron helmiä, jolla saataisiin matkustajat palaamaan. Toisin kävi? Lopputulos ei ehkä vastannut toimeksiantoa, koska kirjassa kurkistettiin myös maan kulisseihin. Mutta julkaistiin silti. Hauskasti kerrottu Virosta hieman ei niin tavanomaisin ruusulasein. Minut kirja sai hymyilemään. Toivottavasti sinutkin.

Once in a lifetime, Mirva Saukkola

Mirva on muotitoimittaja ja kirjailija. Kirja ei siis kerro reppureissuista, vaan matkakokemuksissa on sopivasti eleganssia, menneen maailman tuntua ja reilusti luksusta. Kirja sisältää once of lifetime – juttuja, niitä mitä haluamme kokea edes kerran elämässä. Kirjassa on myös vinkkejä matkaaville. Kohta voisin omistakin matkoista kirjoittaa muistelmia….

(Lainakuva)

Helvetillinen vaelluskirja, Are Kalvo

Tämän kirjan parissa sai nauraa. Ei niin hirveän vaellushullu norjalainen lähtee vaellusretkelle, koska muutkin niin tekee. Voi jo ihan tuosta arvata, kuinka matkassa käy :). Ilmankos kirja on viihdyttävä, kirjailija kun on koomikko.

Interrail -muistoja, Mikko Manka

Uusi kirja kertoo ”kaiken” reilaamisesta. Antaa vinkkejä ja tietoa mutta kertoo myös Interrailin historiasta. Itsekin muistan, miten kuumaa kamaa interrailille pääsy oli 80-luvulla. Silloin kun maailma alkoi vasta aukeamaan ja usealle suomalaiselle Eurooppakin oli eksoottinen matkakohde. Itse en ole reilannut. Toki junalla matkustanut halki Euroopan mutta matkalippu oli voimassa reitillä Tukholma-Ateena. Interrailista haaveilen ja siksi tämä kirja hyllyyni tiensä löysi.

Lomalla kaikki on toisin, Emily Henri

Yllätyin. Tämä oli romaani, ei sellainen ”matkakirja” kuin muut esiteltävät. Kirjassa kerrotaan matkabloggaajasta ja matkalehden toimittajasta, joka kirjoittaa juttuja matkoista. Matkoja hän tekee ystävän kanssa, joka yllättäen on paljon muutakin. Tarinassa matkustetaan, ollaan ystäviä ja rakastutaan. Kevyttä kesälukemista, jonka parissa aika kului rattoisasti lomaillessa kotituistilla.

Nautinnolliset lukuhetket kesälomalla!

Kuubalainen serenadi unelmoiville naisille, Katja Keisala

Kirja tarkastelee suomalaisen naisen ja kuubalaisen miehen rakastumista ja eri kulttuurien kohtaamista. Tapahtumat etenevät nopeasti: satunnainen kohtaaminen johtaa suhteeseen, ja pian ollaankin raskaana ja naimisissa. Suhde toisesta kulttuurista tulevan kanssa osoittautuu kuitenkin enemmän kuin hankalaksi, sillä naimakauppaan ei kuulu pelkästään miestä vaan myös hänen sukunsa ja ystäväpiirinsä. Kirja kertoo, miten rakkaus kestää arjen vieraassa maassa ja kulttuurissa.

Villi vaellus, Sheryl Strayed

Melkoinen seikkailukertomus. Kaikki on menossa vikaan. Miltä tuntuu naisena lähteä yksin pitkälle vaellusreissulle ja selvitä kaikesta hengissä? Upea ja mukaansatempaava kuvaus pitkästä vaellusmatkasta onnistumisine ja haasteineen. Ja mikä parasta kirjasta on tehty myös elokuva. Se oli katsottava heti perään.

Tämä kirja oli vaikuttava! (lainakuva)

Mozzarellakuu ja muita tarinoita, Jari Järvelä

Kirjassa kerrotaan mukaansatempaavasti matkatarinoita, joista löytyy niin iloa eri kohteiden kokemisesta kuin reissaamisen sattumuksista. Silloin lukijakin jaksaa olla mukana loppuun saakka.

Vuosi Toscanan kukkuloilla, Marja Vesala

Kirja kertoo Vesalan ja hänen miehensä hullaantumisesta Toscanaan sekä muutosta sinne töihin ja asumaan. Kirja ei ole pelkkää Toscanan hehkutusta vaan kertoo myös asumisen realiteeteista vieraassa maassa. Mondo -lehti on valinnut kirjan vuoden 2022 matkakirjaksi.

Nautinnollisia lukuhetkiä lomareissulla!

Mikä on sinun viimeksi lukemasi kirja? Entäs matkustamisesta kertova kirja? Paljasta vinkkisi!

16 vastausta artikkeliin “Kirjavinkkejä matkoista pitäville VOL 4

 1. Tässä tuli monta hyvää vinkkiä! Itse olen lukenut tuon Villi Vaellus, Pakumatkalla ja Vaella, Kalasta, Rakasta ja etenkin kahdesta viimeisestä oon pitänyt todella paljon!! (https://www.elinanmatkalaukussa.fi/2022/04/6-x-kirjavinkkia-seikkailijalle/.html). Ne on varmaan samalla viimeisimmät kirjat jotka oon lukenut, sillä nyt on tullut todella pitkä tauko lukemisesta vaikka pidän siitä tosi paljon. Tuntuu, ettei enää ole aikaa (lue: en saa aikaiseksi vaikka aikaa olisi) lukea kirjaa kun arki-illat menee joko blogia kirjottaessa tai vaan olemalla jouten ja silloin ei jaksa tehdä yhtään mitään 😀 Mä samastuin Monnin ajatuksiin monessa kohtaa ja vaikka en suoranaisesti mitään burn outia oo matkustamisesta saanut, niin jonkun kynnyksen oman jaksamisen suhteen oon kuitenkin ylittänyt ja senkään vuoksi en oo yhtään kiirehtinyt takaisin maailmalle. Eli tuota voi oikeasti tapahtua ja siksi nykyään arvostan vähemmän suorittamista ja sitä, että asioita tehdään omalla painollaan ja oman fiiliksen / jaksamisen mukaan eikä ahmita liikaa reissuja 🙂

  Tykkää

 2. Tuosta Nellie Blysta muistan lukeneeni, en tosin välttämättä juuri tuosta kirjasta. Pakumatkallakin luin vaikkei pakumatkailu ajatuksena ole mitenkään minun juttuni, mutta ehkä siksi sitä olikin kiva tarkkailla vaan kirjan sivuilta.
  Tuota Villi vaellus -kirjaa on taidettu moittia edesvastuuttomasti, kyseiselle reitille on kuulemma sen jälkeen lähtenyt turhan monta ihan vaellusummikkoa, joita sitten pitää muiden sieltä pelastaa.
  Omat suosikkini löytyvät, maabongarina, Gunnar Garforsilta, tosin ne löytyvät vain norjaksi tai, onneksi sentään, englanniksikin.

  Tykkää

 3. Miten sitä sanotaankaan, että lukeminen kannattaa aina. Osa noista kirjoista on tuttuja esim. historian jännät naiset on tuossa yöpöydällä, se on vain kovin painava 🙂 Loput ovat harkinnassa jos vain kirjastosta löytyy…

  Tykkää

 4. Kiitos hyvistä vinkeistä! Osa oli tuttuja ja muutaman olen lukenutkin, mutta paljon tuli uusia. Tämä syksyn aikana olen lukenut paljon klassikoita, jotka liittyivät isoon kirjatenttiin. Tutuksi tulivat niin Rikos ja Rangaistus (joka vie Pietarin pölyisille kaduille) ja Rouva Bovary. Niiden jälkeen olen kuunnellut dekkareita. Äänikirjojen myötä moni kirja tulee nykyisin tutuksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s