Sakura Japanissa

Kun päätimme matkustaa Japaniin, oli selvää, että halusimme matkustaa sinne kevään kirsikankukinta-aikaan.

Kuinka sitten kävi? Näimmekö kukkivia kirsikkapuita?

Viikkoja etukäteen ennen matkaa saamme tiedon, että kirsikkapuut kukkivat jo! Siitä alkoi mieletön eri kirsikankukkaennusteiden lukeminen ja pohdinta, mitäs jos…..

Erilaiset suunnitelmat pyörivät päässä mutta olimme onnekkaita ja onnistuimme pääsemään edes hieman hanamin makuun Kiotossa.

Tässä jutussa löytyy vinkkiä siitä, miten hanamia vietetään ja mistä löydät parhaat kirsikankukkapaikat sekä milloin missäkin kukinta on parhaimmillaan.

Yllättävää oli juurikin se, että päivittäin sai lukea noinkin tarkkoja päivitettyjä kukintaraportteja.

sakura-ajan herkkuja

Kirsikan kukinta-ajat vaihtelevat eri puolilla Japania. Etelässä ne kukkivat aikaisemmin kuin pohjoisessa. Yleensä kukinta- aika on maaliskuun lopulta huhtikuulle. Nyt vaan muutamana viimeisenä vuonna ne ovat kukkineet paljon aikaisemmin. Mutta ei hätää! Eri paikoissa on eri lajikkeita ja jotkut lajikkeet kukkivat vasta myöhemmin. Nämä myöhemmin kukkivat pelastivat meidät. Lisäksi olimme vuorilla Hakonessa ja Koyasanissa. Erityisesti Koyasanissa näkyi vielä paljon kukkivia puita. Kukinta aika on yleensä viikon pituinen.

Jos emme olisi nähneet kukkivia Kiotossa, olisimme matkustaneet sinne, missä niitä olisi ollut. Vaikka Sapporoon!

Tämä kaikki tuo lisähaasteen, kun suunnittelee oikeaa aikaa matkustaa Japaniin, jos mielii nähdä kirsikan kukintaa.

Japanin sivustot

Keväinen kirsikkapuiden kukinta-aika eli hanami on japanilaisille tärkein juhla. Kukkimista seurataan televisiouutisissa ja muualla mediassa tarkoin. Kun puut alkavat kukkimaan, väki kokoontuu piknik-eväiden kerä puistoihin nauttimaan kevään tulosta.

Tiestitkö, että kirsikankukinta buddhalaisille tuo ajatuksen kaiken katoavaisuudesta. Tämä on yksi syy, miksi juhlaa vietetään mutta kirsikankukinta tarkoittaa myös uuden ajan alkamista, uudelleensyntymistä. Hiukan kuin meille alkava uusi vuosi.

Parhaat kukintapaikat ja -ajat löytyvät seuraavasta jutusta Japan guide-sivustolta. Sitten siellä on oma sivu, jossa kerrotaan kirsikkapuut kukkimispaikat ja se, missä kukinta on ohitse. Koska olemme jo toukokuussa, kukinta alkaa olla ohitse koko maassa. Katso kirsikankukkaennuste.

Kyseiseltä matkailusivustoilta löytyy myös osio, missä kerrotaan mahdolliset paikat, joissa vielä on kukkivia puita, jos pääkukinnat on ohi. Siihen juttuun pääset on tästä.

Tietoa kirsikan kukinta-ajasta ja hanamin vietosta löytyy live Japanin ja Sakura weather map -sivustolta.

Sakura-ajan herkkuja. Sisältää mochia, päällä suolattu kirsikkapuun lehti ja sisällä punaista makeaa papupastaa.

Facebook ryhmät

Erilaisiin Japani-ryhmiin kannattaa liittyä seuraamaan jo ihan ylipäätään seuraamaan viime hetken matkavinkkejä mutta myös hanamiaikaan löytyy paljon kukintatietoa. Me saimme sivustolta paljon hyödyllisiä vinkkejä.

Itse liityin seuraamaan seuraavia sivuja:

Destination japan

Tokio travel tips

Japan travel tips

Suomalaisia juttuja Hanamin viettopaikoista

Googlesta löytyi haulla muutama blogi-sivusto, missä kerrottiin hanamista Japanissa.

Adventurista –Hanamia Japanissa

Watia –Sakura Japani

Iida in translation –Mikä on Tokion paras sakura? Osa 1 ja osa 2

Näkymä Kiyomizu-dera pyhäiköltä kaupunkiin

Kioton sakura ja hanamijuhlaa

Gyoen puisto

Koska kukinta pääpaikoissa oli jo ohitse vahingossa luin Japaniryhmästä jutun, missä kerrottiin, että Gyoenin puistossa on kirsikkapuut täydessä kukassa. Olimme samana päivänä menossa Nijon linnaan ja puisto oli siinä aivan lähellä. Kävellessämme puistoon kanaalin vartta pitkin, näimme kukkaloistoa jo mennessä.

Loppujen lopuksi kukkivia puita oli Nijon linna-alueellakin.

Pääpaikka Maryuanin puisto

Ensimmäisenä iltana käväisimme Maryuanin puistossa, koska olimme lukeneet, että siellä voi vielä muutaman päivän ajan viettää Hanamia puiston ravintoloiden ollessa auki. Ja niin kävikin. Pääsimme kuin pääsimmekin hanami-tunnelmaa nauttiessa illallista hanamin juhhlapaikassa.

Heian-jingu

Heian-jingun temppelialue on toinen suosittu hanamin viettopaikka. Siellä on tarjolla konsertteja iltaisin.

Sakuraa muualla

Tokio

Ueno park on yksi Tokion suosituista hanamipaikoista. Me emme enää Tokiossa halunneet hanamipaikkoihin (kukinnotkin ohitse). Toki kukkivia kirsikkapuita sielläkin näimme.

Asakusan Senso-ji

Hakone

Hakonessa ei ihan hirveästi kukkivia puita enää näkynyt. Se aika oli siellä selkeästi jo hiukan ohitse.

Kuva hotellin parvekkeelta. Rinteillä näkyy joitakin kirsikkapuita.
Kirsikankukkia kuohuvassa illallisella

Koyasan

Koyasanissa eritysesti näkyi vielä kukkivia puita huhtikuun alussa.

OLETKO KÄYNYT JAPANISSA KIRSIKANKUKKIEN AIKAAN? MITÄ PIDIT? MISSÄ OLI MIELESTÄSI PARAS HANAMIAIKKA?

Kirsikkapuita Kiotossa lähellä Nijon linnaa

22 vastausta artikkeliin “Sakura Japanissa

  1. Onneksi onnistuitte sentään kukkivia kirsikkapuita bongaamaan. Varmasti aika haastavaa tuon ajankohdan osuminen oikeaan. Itselläni kokemusta vastaavasta ainoastaan, kun jännitti, että näkeekö ne Hollannin sipulikukkapellot oikeaan aikaan.

    Liked by 1 henkilö

    1. No oikeastaan Hollannin tulppaanit ovat sama juttu!

      Tykkää

  2. Kukkivat kirsikkapuut tosiaan ovat äärettömän kauniita. Itselläni oli vähän sama juttu, kun joitain vuosia sitten kävin Japanissa. Paras aika oli jo ohi, mutta jotkin lajikkeet vielä olivat kukassa, ja sen lisäksi kävimme vuorilla, jossa suurin osa puista oli parhaimmassa kukkimisvaiheessa.

    Tykkää

    1. Juurikin vuorille suunnittelimme, että menemme jos ei kukkivia. Onneksi niitä sitten oli!

      Tykkää

  3. Eila / Metkaamatkustelua 30 huhtikuun, 2023 — 1:16 pm

    Hedelmäpuiden kukintaan vaikuttaa todella moni asia ja onneksi tekin näitte kukintaa vuoristossa. Japanissa en ole vielä ollut, mutta me ehdimme nähdä äskeisellä Kaukasuksen matkalla kevään monissa ei vaiheissa. Oli kukintaansa aloittavia aprikoosipuita, parhaassa kukkaloistossa olevia puita ja kukintansa jo lopettaneita riippuen siitä olimmeko 1600-1700 metrin korkeudessä vai lähempänä meren pintaa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Juurikin sijainnilla on vaikutusta. Japanissakin kukki jo muitakin hedelmäpuita!

      Tykkää

  4. Hyviä vinkkejä, mistä kukintaa voi seurata! Itse en ole käynyt Japanissa koskaan, ja toki olen miettinyt, että kannattaako sinne lähtö suunnitella joko hanamin tai syksyn ruskan aikaan. Harmittaisi kyllä tosi paljon, jos sen ajankohdan sitten missaisi. Onneksi te pääsitte lopulta näkemään tuon kukkaloiston 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos! Tässä halusin auttaa muita kevätaikaan matkustavia. Pohdinkin onko syksyn ruska mihin aikaan ja paljonko vaihtelee. Ruska-aikaan voisi tuonne matkata myös.

      Tykkää

  5. Onneksi näitte kukinnan, eikä tarvinnut sitä varten matkustaa Sapporoon. 🙂 Vaikuttavalta näyttää!

    Me oltiin viikko sitten Kööpenhaminassa, ja siellä oli Sakura-juhlat. Päästiin nauttimaan kirsikankukkafestivaalista mekin, vaikkakin vähän pienemmässä mittakaavassa eikä tietysti siellä autenttisessa ympäristössä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä se hanamiin vietto on upeaa, missä päin maailmaa tahansa sitten onkin.

      Tykkää

  6. Vaikka olen nähnyt kirsikkapuiden kukintaa monessa eri maassa (myös manteleien, aprikoosien ja persikoiden kukintaa, jotka ovat eri maissa sakuroiden asemalla), mutta en koskaan nähnyt sakuraa oikeassa ympäristössä. Se on vielä kokematta ja ehdottomasti to-do listalla 🙂.

    Sakurat ovat kieltämättä upeita kukkaloistossaan. Mulle tuli mieleen, että minkä makuisia ovat japanilaiset leivokset? Oliko makuelämys vai ei ihan?

    Liked by 1 henkilö

    1. Täytyy sanoa, että sakurat olivat hienompia tuolla. Olisiko syynä ihan erilaiset lajikkeet. Tuo Modchi oli yllättävän hyvää ja erityisesti mansikalla.

      Liked by 1 henkilö

  7. Voi miten kaunista! En ole käynyt Japanissa, mutta haluaisin itsekin päästä sinne samaan aikaan kun kirsikkapuut kukkivat.

    Liked by 1 henkilö

  8. Me olimme Japanissa syksyllä ja siellähän on yllättäen myös aivan upean kaunis ruska. Alunperin olimme ajatelleet kevättä mutta se ei monesta eri syystä onnistunut. Syksy oli kyllä ihan mahtava valinta myös. Meillä on muun muassa tuolta Nijon linnalta ihania ruskakuvia. Ehkä joskus koemme myös kirsikankukat.

    Tykkää

    1. Syksy olisi varmasti se toinen varteenotettava ajankohta reissulle.

      Tykkää

  9. Itsekin miettinyt tuota, että mitenkä sitä osaa ajoittaa matkan juuri oikeaan aikaan, jotta näkee ihanat kukinnat. Kiva reissu ollut teillä.

    Tykkää

    1. Totta siinä saa olla tarkkana, koska lennot on kuitenkin hyvä varata ajoissa. Toki tuolla alkaa kirsikankukinnan jälkeen atsalea yms kukkia. Mutta kirsikankukinnassa on tietty tuo uskonnollinen tärkeä merkitys.

      Tykkää

  10. En ole Japanissa käynyt, mutta mikäli sinne suuntaisin, olisi se ehdottomasti juuri kirsikkapuiden kukinnan aikaan 🙂 Harmittaisi älyttömästi, jos se sitten menisikin ohi… Onneksi te kuitenkin pääsitte näkemään kirsikankukkia!

    Tykkää

  11. En ole käynyt Japanissa kirsikankukkien aikaan, enkä koskaan muutenkaan, mutta ehdottomasti kun matkaan sinne ensimmäistä kertaa toiveissa olisi sama! Onneksi onnistuitte näkemään ja aika jännittävää tosiaan seurata, että milloin se missäkin tapahtuu. 🙂

    Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close