Lohikäärmevuorten panoraamareitillä Etelä-Afrikassa

Meitä puri safarikärpänen. Siitä huolimatta rohkenimme irrottautua ja lähteä päiväksi aivan toisenlaisiin maisemiin Etelä-Afrikan Lohikäärmevuorille =Drakensbergelle.

Matkalla

Lohikäärmevuoret

Lohikäärmevuoret (afrikaansiksi Drakensberge) on noin 1100 kilometrin mittainen vuorijono Etelä-Afrikan itäosassa ja Lesothossa. Korkein huippu on 3 482 metrin korkuinen Thabana Ntlenyana Lesothon puolella. Lohikäärmevuorilla on Unescon Maailmanperintöluetteloon kuuluva uKhahlamban luonnonpuisto, jossa on Saharan eteläpuolisen Afrikan merkittävin esiintymä kalliomaalauksia. Royal Natalin luonnonpuiston alueella puolestaan sijaitsevat Tugelan putoukset, viisi peräkkäistä vesiputousta, joiden yhteiskorkeus on 948 metriä. (Wikipedia)

Panoraamareitti ei kulje Unescoalueella mutta tarjoaa upeat vuoristo ja kanjoninäköalat.

Me uhrasimme yhden lomapäivän, lähtemällä katsomaan kauniita maisemia tarjoavalle kokopäiväretkelle Lohikäärmevuorten kuuluisaa Panoraamareittiä pitkin. Kun lähdemme ajamaan, sataa vettä. Matkalla ei oikein tahdo nähdä mitään. Maisemat avautuvat meille mystisinä. Onneksemme pilvet kuitenkin Graskop -nimisen kaupungin jälkeen häipyvät.

Matkalla vuorille sataa

Lissabon -vesiputous

Ensimmäiseksi pysähdymme yhdelle alueen vesiputouksista. Putouksen nimi on Lissabon. Se sijaitsee Blyde-joen haarautumiskohdassa. Putouksen pituus on 94 metriä, ja se on Etelä-Afrikan Mpumalangan alueen korkein vesiputous .  Alueella on paljon vesiputouksia. Muita ovat mm. Berlin-, Lone Creek- ja Mac Mac putous.

Kuten näemmä Etelä-Afrikassa on tapana, alue on hyvin siisti ja turvallisen oloinen. Putoukselle pitää maksaa aluemaksu. Se on noin 50 senttiä!

Blyde River -kanjoni

Putouksen jälkeen lähdemme kohti Blyde River -kanjonia. Sillä on syvyyttä 750 metriä ja pituutta 25 km. Se on maailman kolmanneksi suurin kanjoni. Parhaat näköalapaikat kanjoniin ovat kolme rondavelia (afrikkalainen maja) ja Bourke`s onnenkuopat eli hiidenkirnut. Kolme rondavelia viittaa kolmeen kauniiseen ja erikoisen muotoiseen kukkulanhuippuun. Ne muistuttavat perinteisiä pyöreitä afrikkalaisia majoja, jotka olivat ennen vanhaan tavallinen näky eteläafrikkalaisissa maaseutukylissä. Aluemaksu on noin kaksi euroa.

Kulku näköalapaikalle on esteetön. Melkein mykistymme, kun pääsemme ensimmäiselle näköalapaikalle. Siitä vielä kävelemme toiselle ja olemme jo aivan myytyjä. Henkeäsalpaavat näköalat ovat ympärillämme. Tullessamme takaisin autolle, kierrämme alueella olevat myyntikojut ja juomme kupin kahvia alueen kahvilassa.

Ne kolme majaa

Bourkes Luck Potholes

Bourkes Luck Potholes eli onnenkuopat ovat veden ja hiekan kallioon tuhansien vuosien saatossa kovertamia hiidenkirnuja. Tällä alueella yhtyy ilon joki nimeltään Blyde ja surun joki Treur. Alueelle on raknnettu polkuja ja siltoja, joita pitkin pääsee näkemään paremmin luonnon ihmeet. Alue on nimetty kullankaivaja Tom Bourken mukaan. Hän oli ensimmäinen, joka uskoi alueelta löytyvän kultaa. Löydökset eivät kuitenkaan ollut merkittäviä. Sisäänpääsymaksu on noin kolme euroa.

Jumalan ikkuna eli God`s Window

Lopuksi vielä ajamme Jumalan ikkunalle. Se on näköalapaikka noin 1 800 metrissä. Paikalla on ruuhkaa vaikka tällä korkeudella on niin tiheä sumu, että mitään emme näe. Siitä huolimatta kiipeämme sademetsässä vielä 101 porrasta ylemmälle näköalapaikalle. Ylösmennessä portailla saa olla hieman varovainen, koska ne ovat märät. Paikka on erittäin suosittu. Siellä on todella paljon väkeä.

Kierroksen lopuksi palaamme Graskopin kylään lounaalle Gardens Shed -nimiseen ravintolaan.

Nyt onkin aika palata takaisin. Ajomatkaa on noin 60 km majapaikkaamme ja se kestää reilun tunnin. Jälkeen päin pohdin, että kyllä kannatti.

21 vastausta artikkeliin “Lohikäärmevuorten panoraamareitillä Etelä-Afrikassa

  1. Hienoja näkymiä! Olen ymmärtänyt, että tuolla alueella on varsin usein sateista tai vähintäänkin sumuista. Jätettiin itse tuo reitti väliin jä käytettiin sekin aika safareilla. Voi hyvin olla, että seuraavalla kerralle, kun Krugeriin menemme, kierrämme kuitenkin myös tuon reitin, niin paljon sitä on kehuttu.

    Tykkää

    1. Itse asiassa olisikin pitänyt kirjoittaa, että sataa usein mutta päivän mittaan väistyvät.

      Tykkää

  2. Enpä ollut kuullut tästä. Laitoin kohdan ylös google mapsiin. Monipuolinen luontokohde!!!

    Tykkää

    1. Juurikin monipuolinen ja me näimme vain pintaraapaisun.

      Tykkää

  3. Eipä ollut hinnoilla pilattu! Huikeita maisemia, varsinkin tuo ”kolmen majan” alue.

    Tykkää

  4. Siis vau, mitä maisemia ja vesiputouksia! Eikä todellakaan hinnalla pilattu nuo pääsymaksut. Oli kyllä todellakin päiväreissun arvoinen.

    Tykkää

    1. Todellakin kannattaa noilla hoidella käydä!

      Tykkää

  5. Onpa hieno nimi tällä! Ja voi vitsit kyllä mitkä maisemat, kannatti pitää välipäivä safareista ja käydä katsomassa toisenlaisia maisemia!

    Liked by 1 henkilö

  6. Hyvä että sade väistyi päivän aikana, mutta harmillisesti sumu varmaankin haittasi vähän näkyvyyksiä. Upeita maisemia olet ikuistanut! Tosi edullisia nuo pääsymaksut.

    Liked by 1 henkilö

    1. Aamulla mentäessä hieman sadetta pelättiin. Opas sanoi, että ei syytä huoleen, ne väistyvät päivän mittaan. Oikeassa oli.

      Tykkää

  7. Upean näköinen reitti: mieletön kanjoni ja hieno Lissabon-putous. Pitääkin painaa muistiin tämä, sillä olen pienen tauon jälkeen ruvennut taas haaveilemaan safarilomasta Afrikassa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Meille kolahti Afrikka! Jossain vaiheessa varmasti lisää.

      Liked by 1 henkilö

  8. No kyllä kannatti noiden upeiden näkymien takia välillä vähän vaihtaa (kirjaimellisesti) maisemaa. Upea reissu ja lähes pilkkahintaan vielä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Itse asiassa päiväretkemme maksoi 120 euroa per nokka. Maksut eri paikkoihin sisältyivät hintaan.

      Tykkää

      1. Aa, okei;) Sain jotenkin noista sisäänpääsymaksuista kuvan halpuudesta, mutta toki sitä rahaa muuhunkin menee:)

        Liked by 1 henkilö

  9. Olipas upeat maisemat! Se aina harmittaa kun on sadetta tai sumua mutta säällehän ei vaan voi mitään. Nuo pääsymaksut on kyllä hauskoja kun me täällä Yhdysvalloissa on totuttu pulittamaan puistoihin usein monta kymppiä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Ilmoille ei voi mitään. Pitää vaan tyytyä. Noi maksut tosiaan olivat edulliset verrattaessa Zimbabween, missä maksoimme veesiputouksille 50 euroa per nuppi!

      Tykkää

  10. Mahtavat maisemat! Mukava tutustua kuvien ja kertomusten kautta itselle uusiin maihin ja tässä tapauksessa uuteen maanosaankin, toistaiseksi.

    Juha

    Liked by 1 henkilö

    1. Maisemat olivat upeat! Olen tyytyväinen, että menimme retkelle. Sitä menoa kun pohdimme pitkään.

      Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close