Ensikertalaisen New York-must see OSA2

Aamulla kun kotoa teimme lähtöä matkaan, oli monella tavoin nostalginen olo. En tiedä johtuiko se siitä, että itse täytin pyöreitä vuosia ja eletty elämä vaati pientä tilintekoa; missä sitä on oltu ja missä olen nyt. Vaiko siitä, että jollain tavoin tuntui juhlalliselta lähteä tuohon joskus niin luvattuun maahan. Jokaisella meillä kun varmaan on sukulainen joka on lähtenyt Amerikkaan ”rikastumaan”. Niin minullakin isoisoisän sisko oli käväissyt tekemässä huhun mukaan kahteen kertaan omaisuuden siellä ja aina palannut Suomeen. Ensimmäiset rahat menettäneenä palasi takaisin tienaamaan uudet rahat. Pyöritti sitten kuolemaansa saakka tienatuilla rahoilla saunaa Turussa siinä jossain Tuomiokirkon kupeessa.

Jollain tavoin mielikuvissa näin tuon hahmon Ellis Islandin maahantulosalissa. Mitä hän tuolla Amerikassa teki ja mistä rahat sai, sitä ei kukaan ole enää kertomassa. Pohdinkin, pitäisikö käydä virastossa kyselemässä. No jätän väliin.

Palataanpa takaisin nykyhetkeen. Osassa 2 keskitytään nähtävyyksiin eli mitkä me koimme kuuden päivän aikana tärkeiksi nähdä:

IMG_0004.JPG

kahden/kolmen päivän hop on off bussiajelu

Hop On Off bussiajelu oli eritäin hyvä tapa saada yleiskuva kaupungista. Me otimme ajelun kolmeksi päiväksi. Lippuun sisältyi paljon muutakin. Esimerkiksi kolme lippua eri kohteisiin; risteilyjä, museoita, nähtävyyksiä. Me ostimme siihen lisäksi pari lippua lisää. valitsimme käyntikohteiksi samalla lipulla, Empiren, Rockefellerin, WTC-omaisten muistokappelin, Ellis Islandin, Rockefeller tourin.

Rockfeller center näköalapaikka-iltavalaistuksessa

Rockefeller Center on öljypohatan 1930 -luvulla rakennuttama maailman ensimmäinen liikekeskus. Se sijaitsee Rockefeller plazalla, joka muodostuu 19 rakennuksesta. Centerin edustalla talvella on luistelukenttä ja joulun aikaan kaupungin komein joulukuusi. Keskeisin rakennus on ns GE -building, missä NBC-televisioyhtiön pääkonttori sijaitsee. Kaupunkia pääsee ihailemaan kyseisen rakennuksen näköalatasanteelta. Jonoja ei ylös pääsemiseksi ollut vaikka siitä varoitettiin. Harmillista on, että sokea kun ottaa kuvia, ei se näe, että kaikki kuvat ovat heijasteisia ja epäonnistuneita kuin vasta jälkeenpäin. Ennen ylös menoa näytetään filmi, missä kerrotaan Rockfeller centerin rakentamisesta.

img_0005

 

Sen päälle olimme opastetulla Rockfeller center kierroksella

Kierroksen teema (esittelyä emme mistään löytäneet) oli pettymys, se sisälsi kierroksen, missä katseltiin eri rakennuksien arkkitehtuuria. Ihan joitakin mielenkiintoisia faktoja saimme kierroksella kuulla mutta olin odottanut, että olisimme päässeet kurkkaamaan vaikka yhteen uutishuoneeseen tms.

IMG_0001.JPG
Pyhän Patrikin tuomiokirkko
IMG_0072.JPG
Luistelukenttä

 

Empire state Buildiing

Koska Rockefellerissä olimme illalla, halusimme Empireen mennä aamulla. Onneksi sää oli selkeä vaikka pilvinen. Saimme näin nähtyä koko kaupungin. Melkoinen on tuo rakennus. Elokuva King Kong tulee tästä rakennuksesta ensimmäiseksi mieleen. Rakennus on 381 metrin korkuinen ja sen masto tuo lisää pituutta. Kävimme kahdessa eri kerroksessa 86:ssa ja 102:ssa. Vielä ylemmäs olisi ollut mahdollista mennä mutta se maksoi erikseen. Me jätimme sen väliin. Ja oli jo tuo ylempi kerros extreemiä sillä siellä me ulkosalla tuulessa katselimme maisemia. Onneksemme rakennus ei heilu niin paljon kuin esim. Torni, missä olimme jouluna Rotterdamissa ja se kun oli vielä paljon alempanakin.

Komeet on näkymät kummastakin paikasta.

img_20170110_100526
Ja nämä upeat näköalat!

 

Manhattan

Times Square

Time Squaren valot sokaisevat ja valaisevat pimeälläkin. Kannattaa käydä kummallakin aukiolla kääntymässä. Se ei ole aukio vaan sijaistee Broadwayn ja 42 nd streetin ympärillä.

Broadway

Tälle kadulle eksyt varmasti, jos päädyt Times Squarelle. Sen varrelta löytyy teatterit.

IMG_20170110_092111_1.jpg

IMG_20170110_092813.jpg

Ellis Island ja  vapauden patsas

Noille saarille pääsee ainakin aivan Manhattanin kärjestä. Siellä on lipputoimisto, mistä voit ostaa lipun tai vaihtaa hop on off  lipun oikeaan lippuun. Ymmärtääkseni jostain menee myös ilmainen lautta. Hieno saari ja varmasti mukava retkipaikka. Kyllä tämä paikka saa nostalgiset tunteet heräämään. Kuinka nuo maahanmuuttajat ovat aikanaan maahan rantautuneet. Varaudu odottamiseen ja turvatarkastuksiin. Näihin pitää varautua muissakin kohteissa, kuten Empire ja Rockefeller.

Ellis Island on siis vanha maahantulokeksus. Vapaudenpatsas sijaitsee sen vieressä olevassa saaressa Liberty Islandin saarella. Vapudenpatsas kuusuu Unescon maailmanperintökohteisiin.

IMG_0056.JPG
Ellis Island maahanmuuttokeskus

Risteily

Kaupungin edustalla on mahdollista risteillä erilaisilla reiteillä. Me valitsemme reitin Hudson joen puolelta Brooklyniin. Risteily kiersi Manhattanin edustan ja päätyi Brooklyniin Brooklynin sillan kupeeseen. Tämä risteily kuului kiertoajelun hintaan.

Brooklynin silta

Aikamoinen silta muuta en voi sanoa. Vieressä menee Manhattan bridge. Päätimme ylittää sillan kävellen. Kävelysilta menee teiden yläpuolella keskellä ja se on rakennettu puusta! Taas korkeanpaikan kammoinen oli ripauksen lujilla.

img_20170110_140736img_20170110_141616

Madison square / Flatiron building

Puistoalue, joka ollut julkisena tilana jo 1600 -luvulla. Yksi sen varrella oleva rakennus erityisesti on tuttu; Flatiron. Pakko se oli käydä bongaamassa. Empirestä alue näkyy myös hyvin.

Central park

Central parkista tuli suosikkimme. Päädyimme sinne pariin kertaan. Alue on laaja ja kuvauksellinen niin lumisateessa kuin auringonpaisteessa.

Sykähdyttävin osio on John Lennonin muistolle nimetty alue strawberry fields. Lähellä tuota osaa tien toisella puolen sijaitsee Lennonin asunto, missä Yoko Ono vielä asustelee ja viereisellä kadulla se asunto, missä hänet surmattiin.

Puiston keskellä oleva pavilijonki The Mallin läheisyydessä hämmästyttää kauneudellaan. Vaikutusta varmaan on myös sillä, että yhtäkkiä lumipyryn keskellä avautuu tunnelissa uskomattoman kaunis ja valoisa tila.  Lisäksi ihastumme puiston avoinna olevan ravintola boathouseen.

Paikka on entuudestaan tuttu monesta elokuvasta.

img_0023

IMG_20170107_100533.jpg

img_20170107_113554
Strawberry fields

 

hdr
Puisto muutama päivä jälkeen lumisateen

High line

High lineen menoa suositeltiin ennen matkaa. Meinasimme jättää väliin, koska ohjelmaa oli paljon muuta mutta viimeisenä aamuna meillä jäi aikaa visiitille. Osatekijänä oli myös se, että oppisimme käyttämään metroa. Hotellilta sinne olisi ollut matkaa kolmisen kilometriä. Harmi, että oli talvi. Kesällä paikka olisi varmasti erilainen. Rentouttava  alue tuo ainakin oli.

IMG_0009.JPG

 

IMG_20170112_120937.jpg
Näkymä high linelta

One world trade center

On ehdottomasti käytävä katsomassa. Siellä on tuhottujen tilalla pysähdyttävä monumentti tai tyhjä alue. Hiukan kuin Berliinin holokaustinen muistomerkki. Musta aukko kuvaa juuri tuota kadotusta. Vieressä on uusi rakennus, minne on mahdollista ostaa lippu, millä pääsee ylös katselemaan maisemia.

Meillä oli liput 9/11 tribute Centeriin. Se on jonkinlainen muisotila kaikille niille, jotka menettivät henkensä tuossa tapahtumassa. Surullista mutta totta, niin moni siellä kuoli sinä päivänä 11.9.

IMG_0026.JPG

img_20170109_114847

img_20170109_121230
Nämä kuvat ei jätä ketään kylmäksi

Museot

New Yorkissa on paljon mielenkiintoisia museoita. Me emme ehtineet yhteenkään. Ne jäivät seuraavan kertaan.

Brooklyn

Meren rannan puisto ja näkymät Manhattanille ovat upeat. Olemme sen verran laiskoja, että emme viitsi lähteä bussiajelulle. Päätämme vain kiertää läheisyydessä olevan vanhojen puutalojen korttelin.

Todellakin me näimme paljon kuudessa päivässä mutta emme tarpeeksi. Ehkäpä me vielä joskus tapaamme?

Tässä vain murto- osa New Yorkin nähtävyyksista. Mitkä on sinun suosikkisi Nycissä?

IMG_0080.JPG

Avainsanat:

31 vastausta artikkeliin “Ensikertalaisen New York-must see OSA2

 1. Täällä tunnustautuu New York -neitsyt. Reissut vaan tuntuu aina vievän enemmän itään päin ja Amerikka on jäänyt ihan osattomaksi mun matkoistani. Mutta kyllä se NY:kin vielä joskus valloitetaan ja silloin kaivan taas esiin taas kaikki siitä kirjoitetut ihanat blogijutut!

  Tykkää

 2. Olette ehtineet kyllä paljon kuuden päivän aikana! Kun kävin Nykissä 2009, oli silloin WTC:n kohdalla pelkkä monttu rakennustöiden alkamisen takia. Olisi mahtavaa käydä nyt, kun sekä muistomerkki että uusi rakennus on valmiita.

  Me majoituttiin aikanaan Spanish Harlemissa ja se oli lopulta yks parhaimmista kokemuksista siellä, vaikka etukäteen jännittikin.

  Tykkää

 3. Rockefeller Center on käymättä, mutta Empire State Buildingin päällä olen käynyt kahdesti. Mainiot näköalat sekä valoisan että pimeän aikaan. Tuo High Line on listalla seuraavalle kerralle. Kyllä tuollakin nähtävää riittää!

  Tykkää

 4. Kaupunki varmaan tarvitsee useamman käyntikerran että näkisi kaiken haluamansa ja lisäksi ehtisi vähän rentoilemaan ja tunnelmoimaan. Paljon on nähtävää ja monet varmasti sellaisia nähtävyyksiä, joita ei mielellään jätä välistä.

  Tykkää

 5. Hyvät vinkit perusnähtävyyksistä, nämä pitää muistaa jos joskus tulee Nyciin lähdettyä! Mullakin on isoisoisä lähtenyt muiden mukana Amerikkaan, mutta jotenkin se suomalaisjoukko oli ilmeisesti päätynyt viedyksi Venäjälle ja tapettu siellä, ainakin jonkin isoisoäidin mystisen uninäyn perusteella. Koskaan ei selvinnyt mitä oikeasti oli käynyt, mutta miehestä ei sen koommin kuultu. Kiinnostavia nämä Amerikkaan lähteneiden tarinat muutenkin!

  Tykkää

 6. Aina näitä Ameriikan postauksia lukiessani tunnen pientä tyhmyyttä. Manterreella kun on tullut käytyä tasan yksi kerta. Siksi kiva opiskella blogien kautta kannattaako sinne mennä ja onkos se nyt niiiin ihmeellinen 🙂

  Tykkää

 7. Tuttuja paikkoja, joista useammassa tulee käytyä joka reissulla. Midtownin näköalapaikoista mun mielestä Empire State Building on illalla parempi ja Top of the Rock päivällä. Empire State Buildingistä näkee paremmin Manhattanin eteläkärkeen illalla valot, kun taas Central park on pimeänä Top of the Rockista illalla. Eipä silti, molemmat mukavia sekä päivällä että illalla ja varmasti tulee vierailultua niissä tulevaisuudessakin. Ilmasta katsottuna New York on upea, varsinkin illalla 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s