Vilnan TOP 10 nähtävyydet ja vähän enemmän

Me kuljimme Vilnassa kaupungin omaa turistikarttaa seuraten. Siihen oli merkitty erilaisia kävelyreittejä ja niiden varsilla olevat Vilnan päänähtävyydet. Turistikartta on saatavilla hotelleissa tai turisti-infoissa. Karttaan on merkitty myös Vilnan 10 päänähtävyyttä.

Ja tottahan toki me kiersimme katsomassa melkein ne kaikki. Alla esittelyssä kaikki nuo 10 nähtävyyttä:

 1. Cathedral Basilika

Vilna on kirkkojen kaupunki. Niitä löytyy jo pelkästään vanhasta kaupungista 29 kappaletta. Uskontokuntia Vilnassa on noin 40. Uskonto näkyy katukuvassa ainakin pääsiäisen aikaan, jolloin olemme reissussa. Vastaan tulee ihmisiä, jotka kiirehtivät kirkkoon. Lapsilla on pienet korit mukanaan. Koreissa on eineitä, joita viedään papin siunattavaksi. Niitä syödään pääsiäispöydässä. Aamunkoiton portin vieressä on jonoa. Siellä jonotetaan siunattua vettä.

Hyvin ovat uskonnot kestäneet Neuvostoajan. Monia kirkkoja on pidetty silloin viljavarastoina tms. Kyseinen katedraali Basilika on toiminut museona. Nyt se on kunnostettu vanhaan uskoonsa ja toimii kirkkona. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteeseen kuten itsessään koko katedraaliaukio ja tuo vanhakaupunki. Ensimmäinen kirkko kyseisellä paikalla on ollut jo 1300-luvulla. Nykyinen kirkon perustukset ovat 1400-luvulta

DSC00919.JPG

2. Palace of Grand Dukes

Entinen presidentin palatsi sijaitsee samalla aukiolla kuin katedraali. Se toimii nykyään kansallismuseona.

Tiesitkö, että palatsissa tanssittiin merkittäviä häitä vuonna 1562, kun Puolan kuninkaan Sigismund I:n tytär Katariina Jagellonica avioitui Suomen herttua Juhanan kanssa. Täältä vihkipari jatkoi Turun linnaan.

DSC01138.JPG

3. Gediminas tower 

Me jouduimme katselemaan tornia alhaalta käsin, sillä ylös kukkulalle kiipeäminen ei ollut korjaustoimenpiteiden vuoksi mahdollista. Ilmoituksen mukaan kukkulalle pääsee toukokuussa.

Tuo torni on ainoa osa, joka on jäljellä 1300-luvulla rakennetusta linnoituksesta. Linnoitukselta näkyy hyvin toiselle kukkulalle, jota nimitetään kolmen ristin kukkulaksi. Ristit on pystytetty aikanaan kolmen fransiskaanimunkin marttyyrikuoleman muistolle.

DSC00905

DSC01215.JPG
Tämän lähemmäs kolmen ristin kukkulaa emme menneet. Etsimme kyllä mutta päädyimme väärälle kukkulalle.

4. Vilinius University

Vasta jälkeen päin luen, että yliopistoalueelle olisi päässyt sisään Universito kadulta pääsymaksua vastaan. Me emme alueelle hoksanneet mennä. Me tyydyimme ainoastaan kävelemään alueen ympäri sen muurien ulkopuolella. Nyt hiukan harmittaakin.

DSC00943DSC00936

DSC00940

5. St Anne and Bernadine church

Goottilaistyylinen kirkko on 1500 -luvulla saanut nykyisen ulkomuotonsa. Kaunis omassa lajissaan.

DSC01290DSC01291_1

6. Uzupis

On yksi Vilnan kaupunginosista. Alue on julistautunut epävirallisesti itsenäiseksi oman presidentin johtamaksi tasavallaksi. Alue on opiskelijoiden ja taiteilijoiden asuttama ns boheemi alue. Tai nykyään sinne on taitaneet löytää tiensä myös rikkaat, jotka ovat kunnostaneet ränsistyneitä taloja. Kiipeämme yhdelle alueen kukkuloista, josta on hyvät näkymät Vilnan kaupunkiin (vahingossa). Myös joenvarrella kelpaa kulkea. Rannalla olevassa ravintolassa avaamme meidän  tämän kevään terassikauden.

DSC01235_1DSC01230_1

DSC01241_1

DSC01247_1

DSC01263.JPG
Näköala Uzupiksen kukkulalta

7. Aamunkoiton portti

Tämä on liettualaisten pyhä paikka. Nyt pääsiäisenä alue on erittäin ruuhkainen. Se on ainoa portti, mikä on jäljellä vanhankaupungin muurista. Sisätiloissa, alttarin yläpuolella on kultakehyksinen Madonnan kuva, jolla uskotaan olevan ihmeitä tekeviä voimia. Siitä osoituksena ovat paikalle kiitoksena tuodut lukuisat votiiviesineet. Lisäksi lähellä on toinen portti pyhän kolminaisuuden kirkon barokkiportti. Toiselta puolen katua löytyy ortodoksikirkko. Kadun varrella on kahviloita ja kuppiloita. Me istahdamme erääseen pieneen kahvilaan syömään voileivät ja ihmettelemään ikkunasta ihmisvirtaa, joka jonottaa vesipisteessä tai kävelee ohitse koreineen. Kahvilan hintataso ei päätä huimaa. Kupillinen kahvia ja kolmioleipä maksaa vajaan kolme euroa. Kahvila on kivasti sisustettu.

Ja toi siirappipipari (tai joku senkaltainen) niitä sai ostaa portin edessä olevilta myyjiltä.

DSC01188DSC01180_1

DSC01199_1
Barokkiportti

8. Literaty street 

Kadun seinissä on pieniä laattoja, joista joakinen kuvaa liettualaista kirjailijaa tai henkilöä, joka on ollut tärkeä liettualaisessa kirjailijamaailmassa. Kadun varrella on muutoinkin kivasti vanhaa asutusta.

DSC01158_1DSC01159_1

9. Town hall

Kuljemme ensimmäisen kerran katedraaliaukiolta Pilieskatua pitkin raatihuoneentorille. Katu päättyy raatihuoneentorille.

10. Bernadine Garden, jäi väliin

Puistoalue, joka kerrotaan olevan vierailukohteen arvoinen.

Meidän listalle pääsee myös:

Vanha kaupunki kokonaisuudessaan

Me tykkäsimme kulkea vanhan kaupungin kaduilla. Vanhat rakennukset ja kirkot loivat vanhaan kaupunkiin oman leimansa ja kaikki ne pienet liikkeet sekä lukemattomat ravintolat, joihin oli kiva pistäytyä. Ruokakulttuurista ja omitoisuuksista lisää erikseen.

dsc01149_1.jpgDSC01169_1DSC00971_1IMG_20170415_180649

juutalaisten gettoalue

Vilnassa sijaitsee pieni ja iso gettoalue. Me vierailimme pienessä. Näille alueille natsivallan aikana eristettiin juutalaiset. Alue ei mitenkään mielestäni eroa muusta vanhasta kaupungista. Kaupungin läheisyydessä on paikka, missä heitä lahdattiin. Sieltä löytyy mm muistomerkki.

IMG_20170415_181204DSC00958

Tykistöalue

On 1600 -luvulta peräisin olevaa puolustusaluetta, joka sijaitsee vanhan kaupungin linnamuurin ulkopuolella. Kukkulalta on hyvät näköalat kaupunkiin.

DSC01210_1

Kauppahalli

Joka kaupungissa kauppahalli on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Tämä siisti halli pitää sisällään niin paikallisia ruokatuotteita kuin vaatteita ja muuta tavaraa.

DSC01170_2DSC01173_1

ja paikat, minne emme ehtineet mutta olisi pitänyt

Kaikki kaupungin kirkot.

Me emme käyneet sisällä yhdessäkään vaan tyydyimme katselemaan niitä ulkopuolelta.

KGB museo

Vanha puutaloalue

Tv-torni

Ristikukkula

Nereuksen Jokivarsialueen kävelykatu

Lisää juttua Vilnasta löytyy mm Pieni matkaopas Vilna

IMG_20170415_180940

47 vastausta artikkeliin “Vilnan TOP 10 nähtävyydet ja vähän enemmän

 1. Nyt on tuttua näkymää! Vilnassa on niin ihmeen hyvin säilynyt, kaunis vanha barokkikeskusta. Yksi asia, mikä pisti oikein silmään silloin 2000-luvun alkupuolella oli se, että kaikkialla oli tosi siistiä. Ihmiset olivat myös kaupungilla pyhävaatteissa, lapset ja nuoretkin olivat siivosti. Ei ollut esim. skeittajia tai kaljoittelijoita, graffiteja tai tageja. Sellaista näkee harvoin ja mietin, olikohan silloin joku erikoinen tilanne vai onko siellä aina samanlaista…

  Liked by 1 henkilö

  1. Oli kyllä nytkin turvallista liikkua kaupungilla ihan illallakin, eikä huligaaneja näkynyt mutta graffitteja kyllä. Harmitti oikein, kun oli usea seinä sotkettu.

   Liked by 1 henkilö

   1. Viime vuonna luin jostain artikkelin jossa kerrottiin Vilnan olevan Euroopan turvallisin kaupunki matkailijalle. Tuon voin allekirjoittaa lukuisten tehtyjen reissujen perusteella. Tulos perustui rikostilastoihin.

    Liked by 1 henkilö

   2. Vilnassa on aina rauhallista. Merkillepantavaa että myös lapset käyttäytyvät tosi hyvin riippumatta iästä. Vilna olo taannoin valittu Euroopan turvallisimmaksi kaupungiksi turisteille.

    Liked by 1 henkilö

  2. Tuo pitää paikkaansa eli missään ulkona ei näy roskaa. Myös nuoriso istuu kahviloissa ja nauttii siellä syömiset jajuomiset.

   Liked by 1 henkilö

  3. Vilnassa on aina noin eli siistiä joka puolella. Käyttäydytään myöskin hyvin. Kukaan ei törmäile kanssakulkijoihin.

   Liked by 1 henkilö

 2. Vilna on vielä näkemättä, mutta muutaman kerran ollut harkinnassa. Kuvat olivat hienoja, ja postaus muutenkin mielenkiintoinen, eiköhän tuonnekin vielä joskus tule lähdettyä kun vain sopivat lennot löytyvät!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista. Vilnaa suosittelen kyllä.

   Tykkää

 3. Melkein kaikki kävin katsomassa viime syyskuussa Vilnassa. Kauppahalli jäi väliin.
  Syyskuussa yliopiston alueelle pääsi ihan ilmaiseksi. Kävin siellä kirjakaupassa ja opiskelijoiden ravintolassa syömässä. Uzupis oli meidän matkalla mun suosikki näistä, sopivan boheemi alue.
  Mutta parasta Vilnassa oli hyvät ravintolat, jotka oli vielä todella edullisia!
  Tässä mun tarina Vilnasta, jos kiinnostaa:
  http://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2016/10/07/viisi-vinkkia-vilnaan/

  Liked by 1 henkilö

  1. Pitääkin käydä katsomassa. Toisten kirjoittamana saa uusia ulottuvuuksia. Edullinen kaupunki myös pidin Uzupiksesta.

   Tykkää

  2. Jos ei välttämättä halua tai ehdi tutkia yliopistoa laajemmin, kirjakauppaan kannattaa kuitenkin mennä. Ku kertoo lipunmyyjälle että menee vain kirjakauppaan, ei tarvi maksaa pääsymaksua. Yliopiston kierros on aika pitkä.

   Liked by 1 henkilö

 4. Onpa kattava paketti, jos tulee joskus lähdettyä tuonne niin tässä hyvin koottu nähtävyyksiä 😀

  Liked by 1 henkilö

 5. Tässä tuli nyt paljon hyvää asiaa Vilnaan matkaavalle. Alkoipa vähän itseänikin kiinnostaa, lähellä oleva monipuolinen matkailukohde!

  Liked by 1 henkilö

  1. Todella varteenotettava kilpailija Riikalle ja Tallinnalle

   Tykkää

   1. Voittaa kyllä kirkkaasti sekä Riikan että Tallinnan.

    Liked by 1 henkilö

 6. Noita katuja on itsekin tullut talsittua. Tosin tuo yliopisto oli aivan uusi tuttavuus. Miten onkin jäänyt välistä?
  Onneksi Vilna on sen verran lähellä, että sinne voi toisenkin reissun joskus tehdä. Kiitos tietopaketistasi!

  Liked by 1 henkilö

  1. Sama juttu Yliopistoa me emme myöskään löytäneet. On jollain tavoin muurien sisäpuolella.

   Tykkää

   1. Yliopisto löytyy helposti kun suunnistaa Presidentin palatsin kulmilta.

    Liked by 1 henkilö

 7. Vau, onpas Vilnassa upeita rakennuksia! Ja muutenkin mielenkiintoista nähtävää, joten vaikuttaa oikein kivalta viikonloppukohteelta! Pitää pistää tämä lista muistiin mahdollista Vilnan-reissua silmällä pitäen 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Vilna on todella hyvä viikonloppukohteeksi ja mikä parasta niin lähellä.

   Tykkää

 8. Jostain syystä en ole koskaan ajatellut Vilnaa viikonloppureissuksi, mutta tämän jutun luettuani tuli mieleen, että niin miksipäs en. Täytyykin selvitellä hintoja vähän tarkemmin. Kiitos vinkeistä:)

  Liked by 1 henkilö

  1. Ole hyvä vaan! Hyvä, että jutusta oli hyötyä!

   Tykkää

 9. Joo, suunnilleen noin, paitsi että herttuan palatsi ympyröitiin Jimmy Jumpsissa sellaiseksi paikaksi, jossa ei kannata käydä, liikaa turakaisia ja niin pois päin. Noiden lisäksi jotkut tykkäävät Frank Zapan ja John Lennonin patsaista. Ei Vilnasta lopu nähtävyydet kesken.

  Liked by 1 henkilö

  1. Hm mielenkiintoiset näkökulmat herttuan palatsiin. Onneksi ei käyty sisällä! Noista patsaista en olekaan kuullut. Onko Lennon mahdollisesti itse käynyt Vilnassa?

   Tykkää

   1. Ei. Kumpikaan ei käynyt Vilnassa eikä Liettuassa ylipäätään. He toimivat inspiroijina Liettuan laulavalle vastavallankumoukselle.

    Liked by 1 henkilö

   2. Vähän jotakuinkin noin mietin. Ilmeisesri olivat itäblogin maissa suuria innoittajina.

    Tykkää

   3. Raija.akerblom@live.com 12 tammikuun, 2020 — 8:53 am

    Kyllä Herttuoiden palatsissa kannattaa käydä. En ihan ymmärrä miksei…

    Liked by 1 henkilö

 10. Hyvä kattaus Vilnan nähtävyyksistä! Olen itse ajatellut Latvian ja Liettuan kohteita kesälle muutaman päivän lomalle omalla autolla., jun näyttää todennäköiseltä, ettei missään välissä ennen syyskuuta ole chansseja pidempään irtiottoon.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kesä on varmasti parempi ajankohta reissuun. Meillä ainakin oli hyvin epävakaat kelit. Ja autolla näkee kyllä enemmän.

   Tykkää

   1. Keskikesällä Vilnassa on tosi kuumaa. Helmikuu on kylmin kuukausi. On oltu siellä lähes kaikkina kuukausina.

    Liked by 1 henkilö

 11. Kaikkialla Euroopassa on kesällä kivempaa, mutta olen käynyt Vilnassa myös tammikuussa eikä se hullumpi kohde ollut silloinkaan. Plussaa saa 1)hyvin säilynyt Vanhakaupunki 2) kohteen läheisyys; pääsee nopeasti lentäen tai vähän hitaammin bussilla 3) hintataso on tosi edullinen. Jos on auto käytettävissä kannattaa käydä myös Druskininkaissa. Se on hieno, vanha kylpyläkaupunki

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos vinkeistä! Lähellä on ja Turustakin helppo matkata.

   Tykkää

 12. Tuo Uzupio on kyllä ovela 🙂 Vilnassa olemme käyneet kahdesti ja näiden lisäksi suosittelisin myös televisiotornia ja Trakain linnaa kaupungin ulkopuolella. KGB-museokin oli mielestäni näkemisen arvoinen.

  Tykkää

  1. Tv torni ja kgb museo jäi harmiksemme väliin. Niihin olisin halunnut. Trakaisssa kävimme. Juttu löytyy seuraavasa.

   Tykkää

 13. Oho, olipa perusteellinen juttu! Ihania nämä kaikki Baltian maat, näkemistä riittää.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Näkemistä on ja mielenkiintoinen kulttuuri!

   Tykkää

 14. Vilnassa mielestäni upein kirkko on Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko. On hieman etäämpänä keskustasta mutta ei saavuttamattomissa. Sitä kutsutaan myös puolalaisten kirkoksi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Meillä jäi Vilnan muu kaupunki melko vähäiselle. Olimme melkein vain vanhassa kaupungissa….

   Tykkää

 15. Vilnassa on mielestäni aika väljän tuntuista vaikka siellä liikkuu suhteellisen paljon väkeä. Jalkaisin liikkuen näkee kaiken ihan hyvin eli mitään julkisia kulkuneuvoja ei tarvitse käyttää eikä ytimessä edes mikään liikenneväline edes kulje.

  Liked by 1 henkilö

 16. Vilnan ykkösnöhtävyyksiä ovat ehkä lukuisat kirkot. Myös vanhakaupunki miljöönä on vaikuttava. Picture Gallery on näkemisen arvoinen taidegalleria jossa on jatkuvasti myös vaihtuvia näyttelyitä.

  Tykkää

 17. Ristikukkula on vielä kokematta. Sinne ehdottomasti seuraavalla kerralla. Matka ei ole mitenkään pitkä hotellista jossa asutaan. Vilnassa on tosi paljon nähtävää. Mielenkiintoista on myöskin istuskella kahviloissa ja seurata paikallista elämää. Huhtikuun alussa on toiveissa päästä jälleen Vilnaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Siellä ristikukkulalla en itsekään ole käynyt.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close