Isokarin luoto ja Pohjanlahden korkein majakka

Melkein joka kesä olemme käyneet jollakin Itämeren saarista. Monesti olemme haaveilleet retkestä Isokarin majakalle. Nyt on se hetki ja vuorossa on Isokarin saari sekä tutustuminen sen majakkaan.

DSC01644
Tyyni on keli

DSC01645DSC01658

Isokari sijaitsee Uudenkaupungin edustalla. Matkaa saarelta Uuteenkaupunkiin on 24 km. Se kuitenkin kuuluu Kustavin kuntaan.  Isokari kuuluu Selkämeren luonnonpuitosalueeseen.

DSC01814 (1).JPG

Majakkatornin suunnitteli luotsimajuri Gustaf Brodd esikuvanaan Venäjän Kronstadtin edustalle rakennettu Tolbuhinin majakka. Piirustukset tarkisti Carl Ludvig Engel, joka rakennutti alaoven päälle kreikkalaistyylisen päätykolmion ja pilarit. Majakan rakennustöiden huutokauppa oli vuonna 1830. Kirkonrakentaja Pychlau voitti kilpailun. Majakan alkuperäinen väri oli keltainen, nykyisen punavalkoisen värin lisäksi se on ollut myös mustavalkoinen.

Alla kuvia majakasta ulkoa ja sisältä.

 

Kokonsa (180 hehetaaria) ja vaihtelevien pinnanmuotojensa ansiosta saarelta löytyy monia erilaisia luontotyyppejä, kuten reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja marjaisia soita. Vanha asutus ja etenkin laidunnus ja siihen liittynyt talvirehun keräys on osaltaan monipuolistanut muutoin hyvinkin luonnontilaisen saaren kasvistoa. Kuljemme lounaspaikalle luontopolkua pitkin. Saaren keskellä on pieni järvi. Saarelta löytyy myös bunkkereita ja vanhojen talojen kivimuureja.

 

Saaren linnusto on rikas, sen mekin saamme huomata. Kameran kuviin saan vangittua Riskilöitä ja tiiroja. Olen taas ihan onnen kukkuloilla. Pitäisikö alkaa bongailemaan lintuja?

En tiedä johtuuko tämä auringosta vaiko mistä, mutta minä ihastun tähän saareen.

Kesäisin saarella on avoinna kahvila. Saarella voi myös yöpyä.

Lisää juttua saaresta:

Isokari

Isokarin linnut

Alla lisää lintuja. Kalasääkset ja niiden pesä.

 

IMG_20170513_164502 (1)
Saarella on oma nimikkoolut
DSC01843
Takaisin Uudessakaupungissa. Kumpikin kirkko näkyvissä.
DSC01844
Uudenkaupungin kalasatamaa

12 vastausta artikkeliin “Isokarin luoto ja Pohjanlahden korkein majakka

 1. Mä haaveilen Isokarin majakalla yöpymisestä tänä kesänä – ja itse asiassa kyllä monesta muustakin majakasta! 😀 Koska majakat vaan ❤ Multa löytyy juttuja mm. Tankarista, Hailuodosta ja Utölta, joissa olen päässyt yöpymään, ihania saaria kaikki: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/tag/majakka/

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi itsekin haaveilen yöpymisestä ja nyt ollaan varattu huone Kylmäpihlajan majakalta. Utössä yövyimme myös. Viime kesänä olimme Örössä. Pitää käydä tutkimassa.

   Tykkää

 2. Aika mahtavan näköistä! Me pääsimme vasta viime kesänä Suomen matkailun pariin, jolloin kävimme Turun saaristossa pyörimässä pariin otteeseen. Nämä saaret tulevat ehdottomasti kuulumaan kesän viikonloppukohteisiin, ihanan idyllinen tunnelma välittyy näistä kuvista! Majakassa yöpyminen se vasta olisikin hienoa..!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Vaikka kesäisin ulkomaillakin reissaamme, aina mukaan mahtuu joku Suomi kohdekin. Viime kesänä teimme retken Örööseen, nyt Isokarille ja vielä pääsemme Kylmäpihlajan majakallekin. Majakassa yöpymisestä olen haaveillut pitkään ja nyt se toivottavasti jopa toteutuu!

   Tykkää

 3. Majakat ovat minunkin juttuni. Tosin en tapaa yöpyä niissä koska tavallisesti yövyn laiturissa. Isokarissa olen käynyt monesti, nuo riskilät ovat ihania. Ja asun aika lähellä Kylmäpihlajaa joten sinnekin tulee pian lähdettyä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo on veneilijän etu! Toivottavti saamme kuulla majakasta juttuakin!

   Tykkää

 4. Nimenä etäisesti tuttu paikka, mutta en oo aiemmin osannut kartalle sijoittaa. Alko kyllä tän luettuani houkutella sen verran, että pitää ehkä kesällä sinnepäinkin ajella. Nyt on reissua Ahvenanmaalle suunnitteilla niin tuonhan yhdistäisi siihen näppärästi. 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Totta ja riippuu vielä minnepäin Ahvenanmaalle olette menossa? Brändökin kun on melko lähellä mutta eipä ole Turustakaan pitkä matka.

   Tykkää

 5. Isokari oli meillä vierailulistalla jo viime kesänä, mutta ei sitten ehditty sinne. Tänä kesänä ei ole enää ulkomaanmatkoja tiedossa, joten nyt jos koskaan! Tuolla saarella on kesäisin myös lampaita 😍

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiva kuulla, toivottavasti pääsette tänä kesänä saarelle. Lampaita kuulemma tosiaan siellä on. Pidin saaresta. No tosin pidän kaikista Suomen saarista.

   Tykkää

 6. Oi, näyttää ihanalta! Merenranta, vanha majakka ja vielä vanhan asutuksen jäänteitäkin ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Saari oli idyllinen. Ehkäpä juuri myös nuo vanhat talot tekivät sen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close