Isokarin luoto ja Pohjanlahden korkein majakka

Melkein joka kesä olemme käyneet jollakin Itämeren saarista. Monesti olemme haaveilleet retkestä Isokarin majakalle. Nyt on se hetki ja vuorossa on Isokarin saari sekä tutustuminen sen majakkaan.

DSC01644
Tyyni on keli

DSC01658

Isokari sijaitsee Uudenkaupungin edustalla. Matkaa saarelta Uuteenkaupunkiin on 24 km. Se kuitenkin kuuluu Kustavin kuntaan.  Isokari kuuluu Selkämeren luonnonpuitosalueeseen.

Majakkatornin suunnitteli luotsimajuri Gustaf Brodd esikuvanaan Venäjän Kronstadtin edustalle rakennettu Tolbuhinin majakka. Piirustukset tarkisti Carl Ludvig Engel, joka rakennutti alaoven päälle kreikkalaistyylisen päätykolmion ja pilarit. Majakan rakennustöiden huutokauppa oli vuonna 1830. Kirkonrakentaja Pychlau voitti kilpailun. Majakan alkuperäinen väri oli keltainen, nykyisen punavalkoisen värin lisäksi se on ollut myös mustavalkoinen.

Alla kuvia majakasta ulkoa ja sisältä.

DSC01705DSC01690DSC01701

Kokonsa (180 hehetaaria) ja vaihtelevien pinnanmuotojensa ansiosta saarelta löytyy monia erilaisia luontotyyppejä, kuten reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja marjaisia soita. Vanha asutus ja etenkin laidunnus ja siihen liittynyt talvirehun keräys on osaltaan monipuolistanut muutoin hyvinkin luonnontilaisen saaren kasvistoa. Kuljemme lounaspaikalle luontopolkua pitkin. Saaren keskellä on pieni järvi. Saarelta löytyy myös bunkkereita ja vanhojen talojen kivimuureja.

DSC01686DSC01713DSC01706DSC01730

Saaren linnusto on rikas, sen mekin saamme huomata. Kameran kuviin saan vangittua Riskilöitä ja tiiroja. Olen taas ihan onnen kukkuloilla. Pitäisikö alkaa bongailemaan lintuja?

DSC01669DSC01662

En tiedä johtuuko tämä auringosta vaiko mistä, mutta minä ihastun tähän saareen.

DSC01789DSC01769

Kesäisin saarella on avoinna kahvila. Saarella voi myös yöpyä.

Lisää juttua saaresta:

Isokari

Isokarin linnut

Alla lisää lintuja. Kalasääkset ja niiden pesä.

DSC01843
Takaisin Uudessakaupungissa. Kumpikin kirkko näkyvissä.

12 vastausta artikkeliin “Isokarin luoto ja Pohjanlahden korkein majakka

 1. Aika mahtavan näköistä! Me pääsimme vasta viime kesänä Suomen matkailun pariin, jolloin kävimme Turun saaristossa pyörimässä pariin otteeseen. Nämä saaret tulevat ehdottomasti kuulumaan kesän viikonloppukohteisiin, ihanan idyllinen tunnelma välittyy näistä kuvista! Majakassa yöpyminen se vasta olisikin hienoa..!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Vaikka kesäisin ulkomaillakin reissaamme, aina mukaan mahtuu joku Suomi kohdekin. Viime kesänä teimme retken Örööseen, nyt Isokarille ja vielä pääsemme Kylmäpihlajan majakallekin. Majakassa yöpymisestä olen haaveillut pitkään ja nyt se toivottavasti jopa toteutuu!

   Tykkää

 2. Majakat ovat minunkin juttuni. Tosin en tapaa yöpyä niissä koska tavallisesti yövyn laiturissa. Isokarissa olen käynyt monesti, nuo riskilät ovat ihania. Ja asun aika lähellä Kylmäpihlajaa joten sinnekin tulee pian lähdettyä.

  Liked by 1 henkilö

 3. Nimenä etäisesti tuttu paikka, mutta en oo aiemmin osannut kartalle sijoittaa. Alko kyllä tän luettuani houkutella sen verran, että pitää ehkä kesällä sinnepäinkin ajella. Nyt on reissua Ahvenanmaalle suunnitteilla niin tuonhan yhdistäisi siihen näppärästi. 😀

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s