#IGTT: Hidasta matkailua lähimatkalla

Kotiudumme juuri Baltian tourneelta. Välillä on tarpeen matkata kauas ja palata takas.

Lomamme aikana luin Dan Kiernanin kirjaa joutilas matkailija -hitaan matkustamisen taito. Siinä kehoitettiin matkustamaan joskus myös lähelle ja tekemään matkaa hitaasti. Mitä sinä näkisit kun sulkisit kotiovesi ja lähtisit päivän kestävälle kävelylle? Turistin silmin varmasti on mahdollista saada aivan eri perspektiiviä paikasta. Minä tein niin.

19720242_10210784460860850_181656125_o.png
Uudenmaan korkein kohta 174 m löytyy Karkkilan Loukkumäeltä

Saan olla onnellinen, koska minulla on kaksi ovea, mistä lähteä lähimatkalle. Toinen meren läheisyydessä Suomen kauniissa saaristossa Rymättylässä. Toinen Uudellamaalla Karkkilassa järvi- ja jokimaisemissa. Kummassakin paikassa olen tehnyt ns turistikävelyn.

Nyt keväällä minun oli mahdollista Karkkilassa osallistua Karkkilan maisemasalaisuudet -kävelykierrokselle.

Otetaan siis reppu selkään, avataan ovi ja astutaan ulos. Suomen kesäinen luonto kutsuu luontopolulle!

Me aloitimme kotioveni läheisyydessä olevalta harjulta. Opas kertoi harjulla olevista juoksuhaudoista, joita oli rakennettu sodan aikaan. Harjulla on vesitorni. Pääsemme sisään ja kiipeämään ylös torniin.

19532809_10210784454540692_349618956_o.png

19692419_10210784947633019_1455816358_n
Näkymä tornista ei ole kaksinen

Sitten lähdemme eteenpäin. Seuraava pysähdyspaikkamme on Karjaanjoen Högforsin koski. Se on kaunis jokaisena vuodenaikana.

Siitä jatkamme eteenpäin Högforsin ruukkialueelle. Saamme kuulla museonjohtajan mielenkiintoista tarinaa ruukin elämästä. Lisää juttua löytyy täältä.

Kahvitauon pidämme ruukin kartanon pihalla.

Vielä kävelemme ohitse kivikautisen asutusalueen aina sillalle, jonka alta aikoinaan on mennyt junarata. Nyt tänä kesällä vanhaa junaradan tilalle tehtyä tietä pitkin pääsee polkupyörällä ns pikkupässireittiä pitkin noin 50 km aina Hyvinkäälle saakka.

19718779_10210784385018954_1332819654_o.jpg

Mielenkiintoisia asioita löytyy siis jo läheltä. Kolmen tunnin kävelyn jälkeen on aika palata kotiin.

Seuraavana päivänä lähden asunnolle kävellen töistä. Matkalla huomaan komean Karkkilan kirkon ovien olevan auki. Sinne pääsee  vierailemaan. Pakkohan siellä on käydä.

Karkkilan kirkko on rakennettu 1781 ja kellotapuli 1804. Lisää kirkosta voi lukea seuraavasta linkistä.

19691531_10210784307537017_242640943_n

Yllä kuvia kellotapulin sisältä

Ja kirkko sisältä

19749468_10210784408219534_957000498_o.jpg

Uskomatonta, mitä kaikkea onkaan kolmen kilometrin säteellä oveltani.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Muru MouTravellover ja Skimbaco. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @matkallalahelletaikauas.

Kategoriat FINLAND, IGTT, KarkkilaAvainsanat , , ,

23 vastausta artikkeliin “#IGTT: Hidasta matkailua lähimatkalla

  1. Karkkilan kirkko on aika herkun värinen. Mä katselen sitä aina kun ajelen bussilla Forssa -Helsinki väliä. Karkkilaan voisi tehdä joskus lähimatkan ihan omalla autolla, sillä se on jäänyt tosi tuntemattomaksi itselleni.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kirkko on se joka kyllä pistää silmään. Tervetuloa vaan!

      Tykkää

    2. Kerro koska olet tulossa, niin jos vaikka sattuisi olemaan paikalla. Vaikka itsekin käyn välillä Forssassa mutta melkein juuri sen tyttären sieltä kyytiin nappaamassa.

      Tykkää

  2. Voi vitsit, noissa maisemissa passaa kyllä patikoida useamman tunnin, ja etenkin kuvissa näkyvässä auringonpaisteessa 🙂 Kivalta kuulostaa myös tuo Pikkupässi-reitti, olisi ihana tehdä pyöräretki sitä pitkin ajaen.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä sitähän se ”lähimatkailu” on, samoamista lähilenkkipoluilla. Ja tällä kertaa se jopa avarsi.

      Tykkää

  3. Hyvä idea! Mitähän kaikkea sitä näkisikään, jos lähtisin päiväksi kävelemään kotiovelta. Varmasti tulisi vastaan yhtä paljon kaikkea, mistä ei ole ollut tietoinenkaan.

    Liked by 1 henkilö

  4. Suomesta löytyy kyllä vaikka mitä nähtävää! En ole tietääkseni noista mainitsemistasi koskaan kuullut, mutta voisin varmasti piipahtaa katsomassa, jos tuolla suunnalla olisin. Erityisesti tuo koski ihastutti, ja sen kontrastit kesän ja talven välillä 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Eikö vaan Suomessa on paljon paikkoja. Syksy ja kevät kuvat enää puuttuu koskesta.

      Tykkää

  5. Olen tainnut lukea tuon kirjan! Onko se se tyyppi, joka matkaa junalla ympäri Eurooppaa ja on vähän lentopelkoinen? Tykkäsin kovasti.

    Ihana idea tuo kävele ovesta ja olet matkalla. Sittenhän valitsin vahingossa jutunaiheeni ihan oikein, kahvilan puolen kilsan päästä. Päivässä pääsisi tosin pitemmällekin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Juuri niin hän oli lentopelkoinen. Mielenkiintoinen kirja. Kaikkea kuitenkaan en ihan allekirjoita siitä kirjasta. Kyllä lähellä oleva kahvila on parasta lähimatkailua!

      Tykkää

  6. Aivan hurjan hienoja maisemia! Ja tuo on niin totta, että kun kävelee ulos ulko-ovesta ja laittaa turistilasit päähänsä niin näkee uskomattoman paljon. Ihanat tuon kirkon värit!

    Liked by 1 henkilö

  7. Ruukkialueet ovatkin kiinnostavia, käytiin viime kesänä vihdoin Fiskarssin alueella ja oli tosi mukava kierrellä pari tuntia. Vorssaa onkin kuulunut vain vaimon kälyn kotiseutujutuista, mutta itselläni se on pelkästään läpiajettuna.

    Liked by 1 henkilö

    1. Ruukkialueita riittää ja jokaisella oma historiansa. Me käytiin viime kesänä werlassa. Kiva paikka sekin.

      Tykkää

  8. Sinulla on oikein kivoja retkeilypaikkoja siellä Karkkilassa. Vaikka vesitornin näkymät eivät olleet aivan huiput, niin sisäsltä torni oli mielenkiintoinen – siis ainakin kuvien perusteella.
    Olen itsekin tämän kevään ja alkukesän aikana tutustunut omiin lähimatkailupaikkoihin, ja tehnyt todellisisa löytöjä. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos! Eikö olekin. Karkkilan vesitorni on joskus ollut avoinna yleisölle. Silloin näkymätkin oli toiset. Puut kasvaneet. Läheltä löytyy yllättäviä asioita.

      Tykkää

  9. Oi, tykkään kovasti ideasta lähteä retkelle päiväksi omasta kodista. Siinä ehtisi jo vaikka ja mitä. Ainakin samoilemaan keskuspuistossa ja käymään ehkä piknikillä jossain Vantaanjoen rannalla. Lyhyempiä lähiretkiä tulee tehtyä joka päivä koiran kanssa 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Tuo piknik idea on parasta, mitä lähimatkailu voi tarjota. Itse lähden usein ainakin kesällä eväät matkassa lähirannalle. Mikä onkaan parempaa kuin iltapäiväkahvit rannalla.

      Tykkää

  10. Karjaanjoki on Karkkilassa, mutta Karjaalla taas virtaa Mustionjoki. Kai se ero on siinä, että Karjaanjoki laskee Lohjanjärveen ja Mustionjoki taas lähtee Lohjanjärvestä.
    Kiva kolmionmittaustorni. Niitä ei ole montaa enää jäljellä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Enpä niin tarkkaa joen kulkua ole katsonutkaan. Hm mitenköhän lie nimet aikanaan annettu joille. Kolmiotorni on ”karkkilan eiffel” mutta kiivetä ei kannata. Uusi voisi näköalapaikkana olla kiva mutta tuo paikka on yksityisellä maalla.

      Tykkää

  11. Mulla on aika onnettomat nettiyhteydet täällä reissun päällä, joten kaikki kuvasi eivät valitettavasti näy. Mutta tunnelmallista on monessa. Olen ajatellut, että omassa kotikaupungissa todella olisi hyvä välillä katsella ympärilleen kuin turisti. Eikö sekin rikkoisi arkea? Ainakin minulla, jota maailma polttelee aina ja kaiken aikaa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Juuri niin. Lähellä voi olla uskomattomia asioita.

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close