Helteiset hetket Sarandassa

Samalla kun loma-aikamme läheni loppuuaan myös läpötilat alkoivat hipomaan ennätyksiään. Aamulla Sarandaan Durresista ajellessamme lämpömittari nousi ja nousi ja alkoi näyttämään lukemaa +38. Järkyttävää, millä tavoin selviäisimme?

Yllä kuvia matkalta Sarandaan. Vasemman alalaidan kuva Gjirokasterin keskustasta ja taustalla kai tuo ottomaanien kylä?

Ylhäällä oikealla on Tepelenen kaupunki ja Ali Pashan patsas. Kaupungilla on pitkä ja merkittävä historia. Se on nähnyt monta nousua ja tuhoa mm. Vuonna 1920 maanjäristys tuhosi kaupungin ja se korjattiin täysin jälkeenpäin; paikallisen perinteen mukaan Tepelenë tuhoutuu jos siellä on yli 100 rakennusta. Samana vuonna 400 Italian sotilasta antautui albanialaisille. Lisää kaupungista Wikipediasta.

Matkalla Sarandaan; Gjirokaster vaiko ei -väärinymmärryksiä

Siiryimme Durresista Sarandaan taksilla. Olimme taksikuskin kanssa sopineet, että pysähtyisimme välillä ja että erityisesti pysähtyisimme Gjirokasterissa, missä on tuo hieno ottomaanien aikainen kylä. Jotain tapahtui, olisikos ollut kielimuuri tai kuskin ahluttomuutta mutta jännästi hän sivuutti pyyntöni. Me kyllä pysähdyimme Gjirokasteriin mutta monien kilometrien päähän itse alueesta. Kun sitten pyysin häntä ajamaan lähemmäs, hän ei ymmärtänyt muka lainkaan. Pettymykseksemme meiltä jäi tuo kohde näkemättä ja jatkoimme matkaa Sarandaan. Sarandan loppuosa tiestä mutkitteli jonkinlaisen vuoriston lävitse. Matkallamme tiellä tuli vastaan jos minkäkinlaista liikkujaa. Mielenkiintoisin näistä taisi olla hevosen, muulin ja aasin perässä jolkotteleva koira. Olisikos ollut näiden paimenena? Harmi etten ehtinyt kuvaamaan.

Saranda

Sitten vihdoin Sarandassa reilun kolmen tunnin ajomatkan jälkeen.

IMG-20170820-WA0044.jpg
Sarandan rantabulevardilla

Vuonna 1920 maanjäristys tuhosi kaupungin ja se korjattiin täysin jälkeenpäin; paikallisen perinteen mukaan Tepelenë tuhoutuu jos siellä on yli 100 rakennusta. Samana vuonna 400 Italian sotilasta antautui albanialaisille.Saranda sijaitsee eteläisessä Albaniassa Vloren maakunnassa. Siellä asustelee noin 17 000 asukasta. Kaupunki ensivaikutelmiltaan näytii hyvin normaalilta rantakaupungilta hotelleineen ja uimarantoineen. Ja sitä tuo kaupunki olikin. Jos vertaan Durresiin, oli Saranda jollain tavoin vaan siistempi ja ehkä turistimaisempikin. Iltaisin ihmiset auringonlaskiessa tulivat ulos koloistaan ja rantabulevardi täyttyi ihmisistä, kaupustelijoista sekä elämästä. Mitään väkisintyrkyttäjiä ei onneksi kaupustelijatkaan olleet. Rantabulevardin varrella oli lukuisa määrä ravintoloita. Siellä mekin noina kahtena iltana istuskelimme. Ruoka oli hyvää ja edullista. Vaikutteita Saranda oli selkeästi saanut sen vastarannalta Korfulta ja Kreikasta.

Alla kuvassa ruokailun parhaita paloja. Alinna vasemmalla olevassa kuvassa on vesipullo. Vesi on nyt kuuminta hottista Albaniassa. Sitä mainostetaan terveellisenä vetenä. Ajoimmekin ohitse tuon Teplene nimisen paikan (juttua yllä), mistä vettä tulee lähteestä. Ihmisiä oli jonossa pullottamassa kyseistä vettä.

IMG-20170820-WA0091IMG-20170820-WA0013IMG-20170820-WA0068IMG-20170820-WA0093

Yllä kuvia kaupungista

Hotellimme Sarandassa

Hotellimme sijaitsi aivan sataman ja rantabulevardin ja rannan läheisyydessä. Olin tarkoituksella valinnut hotellin lauttasataman läheltä, koska näin ajattelin, että meidän olisi aikanaan helppo siirtyä Korfulle. Hotellimme ei ollut mikään luksus mutta riittävä. Aamiainen tarjoiltiin hotellin katolla. Sieltä olikin upeat näköalat Adrianmerelle. Hotellin omistaja oli erittäin ystävällinen. Hän neuvoi niin parhaat ruokapaikat kuin muut tekemiset Sarandassa. Lähtiessämme saimme vielä villioreganopussin läksiäislahjaksi. Huone oli edullinen n35 €/yö. Tämä hotelli taitaa löytyä myös Apollomatkojen listoilta. Hotelli on nimeltään Hotel Royal Saranda.

IMG-20170820-WA0024IMG-20170820-WA0007

Yllä kuvaa hotellin aamiais- ja näköalatasanteelta sekä huoneesta.

Lekurestin linnarauniolla

Olin jostain lukenut, että kaupungissa on sen vuoren rinteellä näköalapaikka Lekurestin linnaraunioilla. Sinne taksilla pääsi 10 euron hintaan ja siihen hintaan taksi vielä odotti hetken ja toi samaan hintaan takaisinkin. Näköalapaikassa oli myös ravintola. Rinteellä me käväisimme yhtenä iltana ihastelemassa näköaloja ja aruingonlaskua. Ja täytyy sanoa, ei hullumpaa!

Ja historian havinasta kiinnostuneena löysin jälleen kerran linnoituksen seinäpiirroksiakin. Niitä alla olevassa kuvassa oikealla.

IMG-20170820-WA0069IMG-20170820-WA0062

IMG-20170820-WA0116
Muuta ihmeteltävää Sarandassa

Sarandan historian havinaa tarjoaa vanhan synagogan rauniot vuodelta 400. Kuvia löytyy tuonnempana. Ohessa linkki Sarandan matkaoppaaseen, jossa kuvaillaan Sarandan nähtävyyksiä.

Albanian bunkkerit

Vaikka Albaniassa on kuulemma yksi bunkkeri neljää asukasta kohden (muistinkohan oikein?). Me näimme ensimmäisen näköalapaikalla. Bunkkereita on melkoinen määrä mutta missä ne ovatkaan? Kummastelenkin, että miten tässä näin pääsi käymään? Onneksi sain kuvan edes yhdestä. Onkohan niitä alettu hävittämään?

IMG-20170820-WA0083
Diktaattori Hoxan aikaisia bunkkereita
Päiväretkelle Sarandasta

Vaikka hotellin edustalla oli ranta ja ihmisiä uimassa. Me emme siellä uineet, koska ranta oli hieman kivikkoisen. Ainoan varsinaisen kokopäivän Sarandassa vietimme omatoimiretkellä. Käväisimme paikallisbussilla antiikin ajan kohteessa Butrinitissä Unescon maailmankohteessa ja sieltä takaisin tullessa vietimme iltapäivän Ksamilin rannoilla. Näistä juttua erikseen. Sarandasta on mahdollista käväistä myös sinisilmälähteellä. Sen näimme vilaukselta Sarandaan ajettaessa. Toinen päiväretkikohde on Gjirokaster.

Alla kuvassa tuo synagoga 400 -luvulta. Muut kuvat satamaan johtava tie ja iso puu sekä iltatori rantakadulla sekä paikallisten vihannestori sataman läheisyydessä.

Ajatuksia Albaniasta

Olimme viisi päivää Albaniassa ja näin jälkeenpäin voin todeta, että tähän maahan olisi pitänyt uhrata enemmän. Meillä jäi todella paljon näkemisen arvoista näkemättä.

Maybe next time?

Koko kesän 2017 matkalaukkureussumme kooste löytyy tästä linkistä.

IMG-20170820-WA0043IMG-20170820-WA0010

Koko kesän 2017 matkamme kuvaus löytyy linkistä: Yhteenveto matkalaukkureissustamme Kroatia, Bosnia, Montenegro, Albania ja Kreikka reitillä

10 vastausta artikkeliin “Helteiset hetket Sarandassa

 1. Bunkkereita näkyi ainakin viisi vuotta sitten pääasiassa maaseudulla. Kaupungeissa niitä ei juurikaan ollut. Käsittääkseni bunkkerit on jätetty oman onnensa nojaan tai nille on keksitty muuta käyttöä. Enkä ihmettelisi lainkaan, vaikka niitä olisi ruvettu purkamaankin. Toisaalta ne lienevät aikamoinen matkailuvaltti – niitä kun ei ihan joka paikassa niin massiivisia määriä ole.

  Liked by 1 henkilö

 2. Albania oli yksi vaihtoehto viime kesän lomareissulle. Varmasti siellä hienoja paikkojakin on, mutta kun katsottiin kuvia just tästä Sarandasta, niin mun mielenkiinto tyssäsi siihen. Nyt olikin mielenkiintoista nähdä lisää kuvia ja lukea fiiliksiä tuolta. Edelleen oon sitä mieltä, tämä ei ainakaan ole mun lomakohde, mutta joku muu Albaniassa voisi kiinnostaa. Ihan liikaa kerrostaloja, hotelleja, turisteja, aurinkotuoleja rannalla, ei kiitos mulle. Joku nätti pikkukylä löydettiin tästä läheltä, mutta nimi on nyt unohtunut.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tuo on varmaankin totta. Paikka on hyvin perinteiseen malliin toimiva, back to 80 luvulle. Ksamil esim tarjoaa hyvin kauniita rantoja mutta ovat ruuhkaisia. Olen ymmärtänyt, että pohjois Albaniassa on kaunista alppimaisemaa ja luontoa. Sinne itse pohdin, että voisi palata.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s