Merellinen Essaouira

Me päätimme uhrata yhden Marrakech päivämme tekemällä päiväretken Essaouiraan.

Päivä oli pitkä ja pitkä oli matkakin Essaouiraan. Matka Essaouirasta Marrakechiin kestää noin nelisen tuntia. Kuinka ollakkaan pitkän istumisen lisäksi saimme istua hiki otsalla, koska ilmastointi bussissamme ei toiminut. Edesssä oli siis raskas päivä.

uusi.jpg
Marrakechin aamuruuhkaa

Matkan aikana pysähdyimme muutaman kerran mm tienvarressa arganza puiden luona, missä vuohet seisoivat puissa syömässä puun hedelmiä. Melkoinen näky mutta selkeästi myös rahastuskikka. Sitten ennen kaupunkia pysähdyimme vielä arganza valmisteita myyvässä ihonhoitotuotemyymälässä. Ja tietysti siellä näytettiin myös, kuinka öljyä jalostetaan kasvista.

Alla ylinnä kuva matkan varrelta kaupunkien vilinästä ja sitten ne vuohet puussa.

Marrakechissä lämpötila hipoi liki 40 astetta ja bussissa kuuman ilmastoinnin puhaltaessa lämpötila hipui samoja asteita. Olikin aivan taivaallista kun astuimme ulos Essaouirassa, koska lämpötila laski ainakin viidellä asteella. Lisäksi leuto merituuli vilvoitti kivasti.

DSC06172
Kalasatama

DSC06174DSC06193

Essaouira on satamakaupunki Atlantin rannalla. Se muodostuu hiekkarannasta, värikkäästä kalasatamasta ja kauniista sini/valkoisesta vanhastakaupungista.

333-e1509044096596.jpg
Medinan myymälät antavat silmäniloa kulkijoille

Kaupungin historia ulottuu jo foinikialaisajoille 700-500 ea. Sitten 1500-luvulla siellä on piipahtaneet portugalilaiset. Siltä ajalta kaupunki onkin saanut selkeästi oman leimansa. Tuo aika näkyy mm.rakennuksissa. Tosin osa rakennuksista tuolta ajalta purettiin ja varsinainen kaupunki sekä medina muodostui 1700-luvulla.

DSC06200DSC06226

Bussi pysähtyi satamaan. Päätimme kiertää sataman kautta Medinaan. Kaunista kalan lemua, voiko näin sanoa? Ei suoraan sanoen löyhkä….Satamasta löytyy 1769 -luvulla rakennettu linnoitus nimeltään Skala torneineen ja upeat maisemat kaupungin medinaan. Sinne me kävelimmekin seuraavaksi mielessämme lounas.

Harmiksemme emme tajunneet mennä johonkin rannan kalaravintoloista. Niitä on kehuttu suuresti.

DSC06238

DSC06237.JPG

DSC06242.JPG

Me päädymme lounaalle aukion kattoterassiravintolaan. Se osoittautuu pettymykseksi. Syömisen jälkeen kiertelemme medinassa. Essaouiran medina on huomattavasti rauhallisempi kuin Marrakechin medina. Ei mopoja, pyöriä eikä väkisin tyrkyttäviä kauppiaita, eikä hirveää ihmismassaa. Essaouiran medina on myös Unescokohde. Ymmärrän miksi. Sen maalaukselliset sini-valkoiset rakennukset tekevät kaupungista kauniin. Medinan syntyvuosi on 1765, kun Alaouiten hallitsijasukuun kuuluva sulttaani Muhammad III päätti perustaa satamakaupungin. Kaupunki tuolloin tunnettiin nimellä Mogador.

DSC06245.JPG
Kalasataman ravintoloiden antia

Aikamme kierreltyä päätämme kiivetä skala -torniin. Pääsymaksu torniin on muutaman euron. Kaupungin yllä on uneliaat usvapilvet. Näkyvyys ei ole aivan parhain mutta luo omaa vetovoimaansa.

DSC06254.JPG

DSC06246.JPG

Vielä ennen bussin lähtöä, käymme kaupungin rannalla. Hiekkarantaa kaupungista löytyy semmoiset 10 km. Paikka kehutaan olevan surffareiden mieleen.

Sitten onkin aika istahtaa kuumaan ja tukalaan bussiin ja palata Marrakechiin.

DSC06308.JPG
Kuva rannalta
DSC06314.JPG
ja rantabulevardilla

 

6 vastausta artikkeliin “Merellinen Essaouira

   1. Essaouirassa on ehkä jotain samaa Tunisian rantakohteiden kanssa, mutta muuten en pitäisi maita samantapaisina, vaikka pohjoisafrikkalaisia arabimaita ovatkin.
    Teilläkään ei näytä käyneen Essaouiran sään kanssa oikein tuuri. Meille kävi samoin. Kierreltiin autolla Marokossa, muualla oli lämmin ja kesävermeissä tännekin tultiin. Mutta niin oli vain pakko hakea autosta pitkähihaista, että tarkeni syödä. Silloin jo haaveilin, että ehkäpä palaan vielä. Milloin mahtaa olla sään puolesta paras aika?

    Liked by 1 henkilö

   2. Hm mielestäni oli aika hyvä aika. Oli ihanaa kun lämpötila laski liki 40 asteen Marrakechin jälkeen. Tunisiassa en olekaan käynyt mutta kiinnostaa myös kuten Egyptikin. Nyt vaan Egypti ei taida olla vielä kovin turvallinen.

    Tykkää

 1. Juuri toissapäivänä käväisin Essaouirassa. Sää on tällä hetkellä mitä parhain, mutta juuri tuon pitkän välimatkan takia ehdimme tsekkailla kaupunkia vain tunnin ajan :(. Olimme siis päiväreissulla Marrakechista. Olisi ollut kiva nähdä vähän enemmän, mitä tällä kaupungilla on tarjottavanaan. Meidänkään lounaskokemus tuossa jossain rooftopilla ei ollut ehkä ihan parhaasta päästä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s