Lefkas -leppoisalle lomalle

Sanotaanko näin, että tämä saari on tarkoitettu kulkijalle. Saaren kauneus avautuu vasta ajaessasi saaren mutkaisia teitä. Sen parhaat uimarannatkaan ei sijaitse aivan turistikeskuksissa vaan syrjemmässä. Ja niihin päästäksesi sinun on kuljettava joko veneellä tai autolla tai mopolla. Eli parasta lomakokemusta et saa olemalla yhdessä paikassa, vaan kiertämällä saarta.

10505364_10203092852575450_498703581089353958_n.jpg

Tämä oli kesä, jolloin minulla oli lomaa käytettävänä vain vaivaiset pari viikkoa. Kevät oli ollut todella kiireinen uudessa työpaikassani. Siksi minusta tuntuikin, että nyt on todella lähdettävä pois omista nurkista edes viikoksi ihan jonnekin muualle.

Juhannuskin sattui olemaan kylmä, joten viimeisenä juhannuspäivänä päädyimme valitsemaan kohteeksemme Kreikan Lefkaksen saaren ja siellä Nidrin. Valintaan suuresti vaikutti se, että olimme olleet siellä häämatkalla vuonna 1990 ja vaikka hääpäivävuosia oli kertynyt vasta 24 päätimme lähteä katsomaan, miltä saari näytti nyt.

Lefkas sijaitsee Välimereen kuuluvassa Joonianmeressä aivan Aitolia-Akarnanian rannikon edustalla. Se on Jooniansaarista neljänneksi suurin ja Kreikan saarista 14. suurin. Sen lähimmät suuremmat saaret ovat Ithaka ja Kefaloniá eteläpuolella sekä Paxós, Antípaxos ja Korfu kauempana pohjoisessa.

Lefkaksen erottaa mantereesta salmi, joka on kapeimmillaan vain noin 250 metriä leveä. Salmen yli kulkee Lefkaksen kaupungin kohdalla noin 2,5 kilometriä pitkä pengertie.

Lefkaksen sisäosassa on vuoristoa, jonka korkein huippu on Stavrotá (1 158 metriä).

Ostimme viikon matkan matkatoimistolta. Hotellimme ei ollut ihan luksus mutta menetteli. Aamiainen ei kuulunut pakettiin mutta sen päätimme nyt tällä kertaa tehdä itse. Hotellin vieressä oli pieni leipomo, josta joka aamu haimme aamiaistarvikkeet; tuoreita sämpylöitä ja vastapuristettua appelsiinimehua. Aivan ihanaa on aamulla herättyä lähteä lähileipomoon hakemaan lämpimäisiä. Terassilla sitten istuimme nauttimassa aamupalaa.

En sitten oikein tiedä, onko tämä ns valmismatka, sillä olimme matkatoimistolta ostaneet hotellin, lennot ja kuljetuksen. Muilta osin kuljimme saarella omatoimisesti.

muo6.jpg
Näkymä parvekkeeltamme ei ollut hääppöinen mutta menetteli yöpymispaikkana.

Pääpaikkana Nidri

Hotellimme sijaitsi kylän toisella laitamalla. Lähellä oli kylän pääkatu, rantabulevardi ja uimarannalle oli matkaa noin 600 metriä.

Ruokapaikkoja Lefkaksella ja Nidrissä oli runsaasti. Itse pidin eniten Nidrin rantabulevardin ravintoloista. Mikä olikaan mukavampaa kuin istua ja katsella syödessä auringonlaskua. Näissä ravintoloissa aikoinaan kuuluisa Christina Onassiksenkin kerrottiin istuneen.

muo35muo42muo5

muo36

IMG_2323

lefkas1

muo40

Retket lähisaariin

Satamasta pääsi päiväretkille erilaisilla aluksilla.

Me teimme päivän purjehdusretken Kalamoksen ja Kastoksen saarille. Päiväretkeen mahtui luolaan tutustuminen ja uimassa käynti Onassiksen ( saari myyty venäläiselle miljonäärille) Skorpions saaren vanhalla uimakopilla, missä Christina ja Jacqueline Kennedyn kerrottiin ottavan aurinkoa. Aristoteles Onassis oli Kreikan rikkaimpia laivanvarustajia ja meni naimisiin edesmenneen John Kennedyn (Amerikan yksi presidenteistä) vaimon kanssa. Näitä stooreja olivat lehdet pullollaan, kun olin nuori.

muo7muo16IMG_2126muo11IMG_2153muo18muo15

10569605_10203226559078029_1430892559_o.jpg

muo41.jpg

Myös lautoilla pääsi satamasta lähisaariin. Me kävimme lautalla Lefkaksen lähistöllä olevassa saaressa Meganisissa. Itse kylässä emme käyneet, vaan jäimme lauttasataman lähellä olevalle rannalle.

muo3710427993_10203110688261331_548153640189341825_n

Rannat

Lefkaksella on hienoja rantoja, mikä onkaan parasta kuin turkoosi meri ja valkoinen hiekka. Mutta jos niille aikoo, on vuokrattava joku menopeli. Myös veneretkiä näille rannoille tehdään. Me vuokrasimme auton muutamaksi päiväksi.

Kuuluisia rantoja ovat Porto Katsiki, Kathisma ja Egremmi beach ja Milos beach. Vuonna 2015 maanjäristys tosin on muovannut joitakin näistä rannoista. Ja olisikos ollut niin, että Kathismalle ei pääse enää autolla.

Ensimmäisenä päivänä ajoimme Porto Katsikikiin. Porto Katsikista on olemassa oma juttu, jonka voit käydä lukemassa täältä.

Toisena päivänä käväisimme Kathismassa.

Muut  nähtävyydet

Käväisimme myös Lefkas Earth viinitilalla. Viinitila on melko lähellä Nidriä. Ohessa lisätietoa viinitilasta.  Pitää sanoa, että ostamamme tilan viini oli aivan erinomaista.

Toki käväisimme saaren pääkaupungissa Lefkadassa ja Vasilikissa kaupungissa. Saarella on muitakin ihania pieniä kyliä. Vasilikillä on meille erityinen merkitys. Vierailimme siellä myös vuonna -90.

Lefkadassa on saaren ja mantereen sillan tuntumassa sijaitsee Agia Mavran linna 1300 -luvulta

Nirikos, Lefkadan muinainen kaupunki sijaitsee muutaman kilometrin päässä nykyisestä pääkaupungista itään, Kalligonissa. Alueella ovat nähtävillä rakennusten rauniot, amfiteatteri, hautausmaa ja kaupunkia ympäröineet muurit.

Faneromenin luostari löytyy 3 kilometrin päästä Lefkadasta. Se on saaren vanhimpia ja suurimpia luostareita.

Lisää nähtävyyksistä voi lukea: Kreikkaan.net/Lefkada

IMG_2204
Viinitilalta ostimme pullon viiniä. Se maistui kotiSuomessa todella hyvältä

muo20

Yllä kuvia Vasilikistä.

muo26

muo24
Porto Katsiki

muo28

muo29.jpg
Kathisma

muo30IMG_2286IMG_2291

Ylinnä näkymä Lefkaksen kaupunkiin. Alla vasemmalla Fanenomerin luostari ja oikealla Lefkaksen tuulimyllyjä.

WP_20140724_040IMG_2303

Lefkaksella on käynyt muitakin bloggaajia:

Lähdetään taas- Vuokra-autolla Lefkaksella

Laamanaama -pakettimatka Lefkakselle uhka vaiko mahdollisuus

Lähinnä Kauempana -Lefkaksen upeimmat rannat ja paikat

Juttu on alunperin julkaistu vanhassa blogissani 12.5.2016. Nyt tämä on hieman muutettu versio alkuperäisestä.

22 vastausta artikkeliin “Lefkas -leppoisalle lomalle

 1. Me kävimme Lefkaksessa oikeastaan vaan läpikulkumatkalla, sillä lähdimme sieltä viikoksi purjehtimaan läheiseen saaristoon, mm. Meganisiin. Viikon kuluttua palasimme takaisin, mutta silloin olikin jo taas melkein kiire lentokentälle.
  Sen verran mitä onnistuimme Lefkasta näkemään, niin ihan kivan tuntuinen kylä/kaupunki – isompi tietysti kuin mikään kylä noilla muilla saarilla.
  http://meriharakka.net/2011/10/22/joonian-saaristossa-kevaalla-2002/

  Liked by 1 henkilö

  1. Kyllä itse Lefkaksen kaupunki onkin melkoinen. Muut pieniä kyliä.

   Tykkää

 2. Ai että mitä ihania kuvia! Kyllä Kreikka on aina Kreikka! 🙂 Pian pääsee, Lefkas kylläkin vielä odottelee vuoroaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Voi kade. Meillä edessä vain Hollanti toukokuussa. Muuta reissua ei tiedossa. On vain matkasuunnitelmia joululle, ei muuta.

   Tykkää

   1. Heh, ei minullakaan muita lukkoon lyötyjä reissuja kuin tuo Kreeta toukokuussa. Ja suomiloma kesällä. 🙂 Suunnitelmia kyllä on sitäkin enemmän, katsotaan mitkä niistä toteutuu ja mitkä jäävät vielä odottelemaan vuoroaan. 🙂

    Liked by 1 henkilö

   2. Täytyy sanoa, että kun kahtena kesänä on reissattu, on outoa kun ei ole mitään varattuna. Tosin onnellinen olen nyt siitä, että tänään varasimme lennot Vietnamiin. Joulu on taattu!

    Tykkää

 3. 2 kertaa Lefkaksella Nidrissä. Eka kerran lasten kanssa ja toisen kerran kahdestaan. Ihana matkakohde, suosittelen. Kannattaa auto vuokrata ja ajaa ristiin rastiin

  Tykkää

  1. Kaksi kertaa mekin käyty. Eka kerta 1990 ja sitten 2014. Juurikin paikka on sellainen, että autolla on mentävä muuallekin. Nidrissä on hyvin vähän mitään.

   Tykkää

 4. Ihania kesäkuvia 🙂 Kreikassa ei ole tullut käytyä moneen vuoteen. Enkä oikeastaan edes tiedä miksi. Kreikan saaret ovat hurmaavia ja sieltä löytyisi ihania maisemia sekä leppoisaa lomailua kuten teillä. Täytyykin ottaa Kreikka taas harkintaan..

  Liked by 1 henkilö

  1. Me olimme Korfulla viime kesänä mutta Kreikka ja saarihyppely on siellä on haaveena.

   Tykkää

 5. Kreikka on kyllä upea ja oli mukavaa päästä taas tutustumaan uuteen kohteeseen – kauniita kuvia ja teillä on varmasti ollut mukavaa! Porto Katsikin rannalle on päästävä, vaikka veneellä!

  Liked by 1 henkilö

  1. Olepa hyvä vaan! Kyllä loma on aina loma😎

   Tykkää

 6. Ah, ihana Kreikka! Viime matkasta onkin jo aikaa. Viimeksi olen kiertänyt Kreikan pikkusaaria purjeveneellä, mutta tuolla Lefkaksellakin olen käynyt. Taisi olla 1996 eli aivan hirveän kauan aikaa sitten! Asuimme ystävättäreni kanssa myös Nidrissä, ja ajoimme skootterilla jonnekin aivan ihanalle pyöreäkiviselle turkoosille rannalle. Sääli etten muista enää sen nimeä.

  Noiden kreikkalaisten saattien kuvat saavat veden kielelle. Jos mun pitäisi valita yksi ruokalaji jolla pitäisi elää loppuelämä, se olisi kreikkalainen salaatti ❤

  Liked by 1 henkilö

  1. Täällä myös kaipaillaan Kreikkaan mutta kaikki aikanaan. Ihania muistoja sinulla saareen liittyen myös. Ja tuo purjehtimen veneellä kuulostaa ihan parhaalta.

   Liked by 1 henkilö

 7. Voi, että! Tulipa Lefkas-postaus tarpeeseen, nimittäin juuri eilen alettiin suunnitella syksylle Kreikan, Albanian ja Makedonian kiertomatkaa (olen kyllä aikamoinen tuuliviiri, mitä tulee matkoihin, että voi olla, että nämäkin suunnitelmat vielä vaihtuvat :D), ja Lefkas olisi Ateenan lisäksi todennäköisesti pysähdyspaikkamme jos sinne päädymme. Lefkasista haluaisimme ihan rehellistä rantalomaa ja sitä siellä näyttäisi saavankin 🙂 Hirveä Kreikka-kuume iskenyt taas pitkästä aikaa!

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Liked by 1 henkilö

  1. Parga ja Meteorakin voisi olla varteenotettavia noilla hoodeilla. Mukavaa reissusuunnittelua!

   Tykkää

 8. Oih Kreikka! Kreikassa on kyllä niin paljon saaria, että vaikea valita, mihin menisi seuraavaksi. Olen käynyt vain Karpathoksella, mutta mielelläni menisin muuallekin. Kyllä tuolla hotellin parvekkeella mielellään joisi kahvit, vaikka ei luksus majoitus ilmeisesti ollutkaan. Ja nuo tuulimyllyt, tuttuja myös Karpathokselta. 🙂

  Tykkää

  1. Aamukahvit tuollakin parvekkeella siinä lämmössä maistui. Kreikassa ihanuutta ovat sen saaret. Niistä usea on itsellekin vielä tuntematon.

   Tykkää

 9. Valoa ja lömpöä ❤ Kylläpä tuo piristystä tähän harmaaseen päivään! Haaveissa edelleen löytää Mamma Mia saari ja päästä sinne nautiskelemaan…

  Tykkää

  1. Olepa hyvä vaan! Mamma mia saarelle olisikin hienoa päästä!

   Tykkää

 10. Kyllä lähtisin mielelläni Lefkakselle. Näyttää ihanalle ja Kreikkaan on jo ikävä. Niin kauan on edellisestä käynnistä. Sekin oli vähän samanlainen puoliksi valmismatka johon kuului lennot + lautta matka Skopeloksen saarelle sekä majoitus.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Kreikka vaan on ja jos vertaa esim Italiaan hyvin erilainen lajissaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close