Getabergen -Ahvenanmaan helmi

Kun olimme pyöräilleet Kasteholmasta takaisin hotellille hakemaan tavaroita ja lounaalle, oli aika lähteä eteenpäin Getaan. Kilometrejä edessämme oli reilu 22 km. Ja puolen päivän aikaan alkoivat jo lämpömittarilukemat näyttämään 30 astetta.

ahvenanmaa omenapuut
omenapuita silminkantamattomiin
DSC01169
Finströmmin Michelin kirkko

Matkalla Getalle avautui tämän matkan ehkä hienoimmat maisemat. Yhtäkkiä edessämme oli Silminkantamattominn omenapuita. Ihan kuin Italiassa viiniviljelmät. En ehdi viljelmistä ottamaan kuin yhden kuvan. Pyöräilemme polkupyöräilijoille tarkoitettua pienempää tietä läpi pienten kylien. Idyllistä ja kaunista. Erityisesti ihastuttaa Finstörmin kirkon alue. Mutta yksi pitkä miinus. Eipä ole juurikaan kahviloita tai edes kauppoja, kioskeja, mistä voisi ostaa virvokkeita matkalla. Onneksi olemme varautuneet ja meillä on evästä matkassa riittämiin. Mutta jonkinlaiset levähdyspaikat olisi kyllä mukavia. No välillä pysähdymme tien varteen juomaan.

DSC01175DSC01185

Ennen Getabergeniä pistäydymme Getan keskustassa  olevassa kaupassa. Sitten edessämme on päivän etapin pahin ponnistus, kahden kilometrin ylämäki ylös vuorille. Hikinen loppuurakka palkitaan upeilla näköaloilla.

 

Meille on varattu ylhäällä olevasta mökkikylästä yöpymismökki. Mökkejä on kymmenkunta. Alueelta löytyy kahvila-ravintola Soltuna. Mökit vuokrataan Soltunasta. Mökkikansalla on käytössään yhteiset suihkut, wc:t, sauna ja keittiö. Käymme saunan suihkussa ja toteamme, että kyllä siinä saunassa taitaa olla Ahvenanmaan upeimmat näkymät. Siitä huolimatta saunomaan emme ala.

DSC01182IMG_20180724_171714

Mökki ei ole kaksinen mutta meille riittääkin nyt se, että saamme yösijan. Pienen hetken lepäilemme ja sitten lähdemme päivälliselle alueen ravintolaan. Tarjolla ruuan lisäksi on hienot näköalat. Pannukakkua ahvenanmaalaisittain löytyy tästä paikasta. Maistamme sitä, koska on kehuttu, että se on hyvää täällä.

DSC01224.JPG

DSC01219.JPG

Vaikka vatsamme on täynnä, päätämme ennen auringonlaskua edes hieman kiertää Getabergenin luontopolkua. Polku on 5 km pitkä ja tarjoaa upeita luonnonvoimien muovaamia kivimuodostelmia. Polun varrella on luolia, amfiteatteria, kallioita ja kivitorneja. Minä ja mieheni jäämme puoleenväliin. Olemme laivalta raahannet shampanjapullon, jonka poksautamme auki luonnonmuovaamalla amfiteatterilla auringon laskiessa. Tyttäreni ja hänen avokkinsa jatkavat eteenpäin vielä luolille. Harmittaa hiukan, että oma aikataulumme ei riitä ja emme viitsi enää pimeällä lähteä kiertämään koko lenkkiä.

DSC01243.JPG

Luontopolun alku on upea. Kerrassaan mykistävä. Onko tälläisiä paikkoja tosiaan olemassa? Vastaamme ensimmäisenä tulee tornit. Ihan uskomatonta. Silminkantamattomiin kivipaaseja iltaauringon valossa tarjoavat mystiikkaa kerrassaan. Olen haltioissani ja laukkaan kamera räpsyen paikasta toiseen.

Kivipaasit ovat ihmisten latoamia. Olisi kiva tietää, koska näitä on alettu latomaan. Näitä torneja näyttää tälläkin hetkellä kävijät metsään tekevän.

DSC01252DSC01250DSC01272

DSC01284
skumppaa kuksasta tauko

DSC01288

IMG_20180724_215104.jpg

 

Jatkamme matkaa eteemme tulee erilaisia kalliomuodostelmia ja sitten päädymme ”amfiteatterille”.  Istahdamme sen ”portaille”. Shampanjapullon korkki sihahtaa auki ja pian saamme skoolata tälle matkalle ja kesälle sekä lomalle ihaillen auringon säteiden viimeisiä hetkiä niiden luodessa teatterista kellertäväsävyisen.  Metsä on kaunis sen asettuessa nukkumaan. Taas kerran tunnen olevani etuoikeutettu nähdessäni tämän kaiken. Tovin istuttuamme lähdemme kaupamaan takaisin. Tytär ja vävy jatkaa luolille. Me ehdimme ylös ja juuri ja juuri näkemään sen jokailtaisen näytelmän; auringonlaskun. Nyt tällä kertaa se laskee Itämeren horisontin taakse purppuraisena.

DSC01344

DSC01350
Aurinko kun maille laski…..

Lisää luontopolusta voit lukea:

Unna KIWI Gone: Henkeäsalpaavat maisemat Getabergenillä.

Retkipaikka: Getavuoren rotkot

DSC01362

IMG_20180725_090843

 

16 vastausta artikkeliin “Getabergen -Ahvenanmaan helmi

  1. On se vaan hieno, tuo iltavalo! Tuo taitaa olla Ahvenanmaan pohjois-osissa. Joskus kävimme Havsviddenissä ja seisoimme siellä kalliolla katsoen aavaa merta Ahvenanmaasta pohjoiseen. Hieno paikka tuo Ahvenanmaa, monelta kantilta!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä pohjoisosassa. Aika lähellä tai havsviddeniä.

      Tykkää

  2. Tuo Getan luontopolku on kyllä kerrassaan upea, me tapaamme tulla luonnonsatamasta Djupvikistä Getan ravintolaan sitä pitkin. Alueella on kyllä liian vähän kauppoja ja kahviloita. Myös Havsvidden on hieno alue.

    Liked by 1 henkilö

    1. HAVSVIDDENIÄ katselinkin mutta fillaristille Getabergen oli parempi vaihtoehto.

      Tykkää

  3. Nuo kivimuodostelmat – sekä ihmisen että luonnon tekemät – saavat haukkomaan henkeä ruudun tälläkin puolen! Tuo kahviloiden/kauppojen vähäisyys naurattaa vähäsen, vaikka varmasti itsekin moista kummastelisin. Ei se nyt ole kuin muutama vuosikymmen sitten, kun eväät olisivat olleet mukana automaattisesti ja paikalla ollut kahvila olisi kierretty kaukaa liian kalliina tai hienostuneena. Hyvin on kahvilakulttuuri ja niiden tarve meihin juurtunut;)

    Liked by 1 henkilö

    1. Evästely on mukavaa, jos siihen olisi ollut paikkoja. Ja tietty eväiden mukana kuskaaminen, kun on muutakin tavaraa pyörässä on hieman haasteellista 🙂

      Tykkää

  4. Täytyypä heti pistää tuo Getanpolku korvan taakse! Aivan huikea oli tuo kivimuodostelma ja se todella välittyy tänne ruudun toiselle puoellle! Ihania auringonlaskuja!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kivimyuodostelma oli huikea vaikka ihmisten rakentama olikin. Ihan vielä näkyi jopa hiljattain jonkun väsäämiä kivipaaseja siellä!

      Tykkää

  5. Finström ja Jomala on ne kunnat, joista pidän vähiten Ahvenanmaalla, mutta, kiva, että Finströmistäkin löytyy jotain, jos kunnolla etsii. Getabergetillä olen käynyt peräti kahdesti nauttimassa maisemista. Siellä on tietysti myös näkötorni.
    Hyvä, että sää helli. Minun pyöräreissullani oli kylmää ja märkää, niin kuin Suomessa kesällä yleensäkin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Niin on näkötorni myös. Me kaikesta suunnittelusta huolimatta emme saaneet aikatauluja sovitettua kaikkeen siihen mitä oli suunniteltu, joten näkötorni jäi väliin. Säävarauksella lähdimme matkaan ja onneksemme hyvä tuuri käväisi, koska sadesää ei ehkä olisi ollut niin mukava. Nyt oli Suomen kesä kyllä ihan parasta!

      Tykkää

  6. Oi että, kyllä kesäinen Ahvenanmaa on kaunis! En ole koskaan vielä käynyt siellä, vaikka laivalla pääsisi näppärästi melkeinpä milloin vain lähtemään Helsingistä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Tuo on niin totta! Mutta onkos se niin, että lähelle on joskus liian pitkä matka….?

      Tykkää

  7. Ihana skumppapaikka ja ihan samoin kuin meidän reissulla iltaaurinko siivilöityi. Tämän postauksen koki elävämmin, kun itse ollut paikalla!

    Liked by 1 henkilö

    1. Sepä se kun on itsekin käynyt, tietää mistä on kyse💓

      Tykkää

  8. Very nice blogg! Geta is nice! Welcome also to Hammarland, Åland!

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close