Sälskärin saari ja majakka

Yksi Ahvenanmaan polkupyöräreissumme must to see oli edes yksi majakka. Kuinka ollakaan reittiä suunniteltaessa olin etsinyt mahdollisuudet päästä majakkaretkille. Sälskarin majakka osui meidän reitille sopivasti.

dsc01461.jpg

Ahvenanmaan majakat löytyy mm Visit Ålandin sivustolta. Samoilta sivustoilta löytyy myös vinkit, millä tavoin majakoille pääsee retkillä: Retkiä neljälle majakalle.

Me siis valitsimme majakkakohteeksi Sälskarin vaikkakin Märket ulkonäöltään on jo sellainen, että sinne on ehdottomasti joskus vielä päästävä.

DSC01462
Siellä se jo näkyy

Sälskärin majakkaretkiä tehdään ainoastaan keskiviikkoisin. Retki tehdään iltaisin klo 17-22- Ennen varausta oli selvitettävä majoitus. Illalla kymmenen aikaan ei kovin pitkälle retken jälkeen olisi kiva fillaroida. Googlettamalla ei tahtonut sopivaa löytyä. Otin yhteyden visit Ålannin virkailijalle. Hän kertoi, että sama toimija, joka kuljettaa polkupyörälauttaa Skärpnåton ja Hällön välillä, vuokraa mökkejä ja toimii Sälskarin retken isäntänä. Mökkejä oli vapaana, joten varaamme itsellemme yhden samalla kun varaamme polkupyörälauttaliput ja Sälskarin retken.

Elämä on….mitä? Helppoa ainakin joskus.

Hikisen päivän jälkeen koittaa aika astua laivaan ja retkemme saa alkaa.

Matka kestää reilun tunnin. Saamme nauttia auringonpaisteesta ja upeista näköaloista. Tämä kesä on Suomessa upea ja jää varmasti muistiin useiksi vuosiksi.

DSC01473.JPG
Saaressa

Sälskärin majakan syntyä

Saari tai saaristo (muodostuu Sälskärin ja Norrskäretin saarista sekä lähistöllä olevista luodoista) sijaitsee Ahvenanmaan luoteissaaristossa Selkämeren ja eteläisen Itämeren laivaväylien äärellä.

Alue on erittäin vaikeakulkuista ja karikkoista, jonka vuoksi siellä on tapahtunut vuosien saatossa paljon kohtalokkaita haaksirikkoja. Tämän vuoksi alueelle päätettiin rakentaa majakka. Itse majakka 1866-68. Majakka on rakennettu Bomarsundin linnoituksen tiilistä. Samalla saarelle rakennettiin muita rakennuksia. Majakka valmistui 1868. Sen arkkitehtinä on toiminut Hampus Dahlström. Hän on suunnitellut suurimman osan Suomen majakoista. Majakka on 39 m kallion ja 59 m meren yläpuolella.

Majakan lamppu syttyi ensimmäisen kerran syyskuussa 1868. Majakan lyhtyhuoneeseen mennessä on kiivettävä 164 rappusta. Valo näkyy 30 km päähän.

Saarelle muutti 1868 kolme majakanvartijaa ja majakkamestari perheineen.

Sälskärin majakkaa automatisoitiin ensimmäisenä Suomessa 1949. Automatisoinnista johtuen majakkasaari autioitui 80 vuoden asutuksen jälkeen ja talot jäivät tyhjilleen. Talot olivat tyhjillään 1954 saakka, jolloin ne huutokaupattiin ja purettiin.

DSC01519

Ennen majakka-aikaa

Jo ennen majakan tuloa haaksirikkoutui pikkuvihan aikaan 1742 ruotsalaisrakuunan laiva lähistölle. Laivan 82 henkinen miehistö menehtyi. Haaksirikkoutuneita löytyi kuolleena kummaltakin pääsaarelta. Kuolleet kerättiin kahteen hautakammioon, joista toinen on majakkasaarella. Vainajat lepäsivät saarien hautakammioissa 126 vuotta. Majakan rakentamisen aikaan haudat muurattiin umpeen. Siunauksen haudat saivat 1974 ja muistaakseni tarina kertpoi, että vainajat siirrettiin saarelta pois.

DSC01508.JPG
Kiveen hakattuna haaksirikkoutunut laiva ja paikka, minne hukkuneita haudattu. Paikka sijaitsee majakan edustalla

Saarten luonto

Naapurisaaressa Norskäretissä pesii yli kymmentuhatpäinen ruokkiyhteiskunta. Niistä osa pyrähtää lentoon meidän lähestyessä Sälskäriä.

IMG_20180725_200545
Horisontissa ruokkeja

Saaren pinta-ala on 20 hehtaaria ja läpimitta 500 metriä. Kun saari autioitui siellä kasvoi  kolme koivua ja yksi mänty. Nykyään siellä on enemmän puustoa. Kasvisto on saarella yllättävän runsas, jopa 170 eri lajia.

Saarelle ei ole helppoa päästä ainakaan myrksyisellä säällä. Meidän onneksemme on kyseisenä reissupäivänä tyyni keli.

Oppaan johdolla kierrämme saarta. Opas on yhden Sälskärin majakanvartijan jälkeläisiä. Hänelle saarella on erityinen merkitys ja sen aistii. Meille on annettu kartta (suomeksi) saaresta, mistä on helppo paikantaa eri kohteita.

Ensimmäiseksi pysähdymme saaren lammelle, mistä kuulemma ensi alkuun on saatu saaren juomavesi. Myöhemmin lammen tai järven läheisyyteen on porattu kaivo. Taloista ja varastoista sekä leivintuvasta on jäljellä vain kivijalat. Talot on aikanaan huutokaupattu ja myyty pois. Jäljellä on ainoastaan yksi vanha navetta, mistä jossain vaiheessa on tehty yöpymismökki.

dsc01479.jpg
Vanha juomavedenottopaikka. Ei oikein ollut toimiva, kun merivesi pyyhkäisi yli saaren sekottui lampeen merivettä.
DSC01486
Myöhemmin porattiin kaivo, mistä asukkaat saivat vetensä. Kantena kaivolla luonnonkivi.
DSC01492
Yöpymismajaan pääsemme kurkistamaan sisään.

DSC01493

DSC01498
Leivintuvan rauniot

Kävelemme myös saaren tanssikallion (kokoontumispaikan) ohitse. Paikassa, missä aikoinaan on tanssittu vapaahetkinä.

DSC01500
Tanssikallion vieressä on juhannussalko.

Saaresta löytyy sumukivi. Sumukivellä on annettu varoitusmerkkejä koputtamalla kiveen. Ääni on kaikunut hyvin pitkälle sumuisella ja selkeällä säällä.

dsc01503.jpg

Lisäksi saaressa on kaksi suola-aittaa. Nämä Roslagenin kalastajat ovat rakentaneet 1500-luvulla suolan varastoimista varten. Suolaa myytiin kalastajille tai vaihdettiin kalaan.

DSC01545.JPG
Suolavarastot

Kävelemme majakan lähelle. On liian kuuma, jotta voisi kavuta ylös edes nuo vaivaiset 164 rappusta. Annan kameran tyttärelleni joka kiipeää ylös ottamaan kuvia.

DSC01520

Itse istun sileällä kalliolla ihastellen edessä siintävää merimaisemaa syöden eväitä, joita olimme ottaneet mukaan. Hetken istumisen jälkeen lähden vielä saaren toiseen päähän suolamajoille.

dsc01525.jpgDSC01528DSC01539DSC01533

DSC01537

Kaunis karuhko, tuulten ja meriveden huuhtoma kalliosaari. Täynnä elämän kauneutta. Saaren karuus hivelee mieltäni. Voisiko sanoa, että Suomen saaristo on maailman kauneinta?

Ennen auringonlaskua on aika sanoa hyvästit hienolle menneisyyttä täynnä olevalle saarelle. Olemme päivällä tutustuneet kotiseutumuseoon. Jollain tavoin iholla on nyt paremmin jonkinlainen aavistus siitä, minkälaista ”myrskuluodon Maijan” elämä on oikein ollutkaan.

DSC01518.JPG

 

DSC01561DSC01567

DSC01589
Ja kohti auringon iltanäytelmää!
DSC01594
Skärpnåtossa

Lisää reissustamme voit lukea:

Ahvenanmaa sähköpyörällä -yhteenveto matkastamme

Linnasarja: Kasteholman linna

Getabergen -Ahvenanmaan helmi

 

18 vastausta artikkeliin “Sälskärin saari ja majakka

  1. Aivan varmasti Suomen saaristot ovat maailman kauneimpia! Upea paikka ja upea retkipäivä teillä! Ahvenanmaalla täytyy kyllä päästä käymään, vaikuttava paikka tuntuisi olevan.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä melkein voi tuon sanoa vaikka kaikkialla maailmassa ei ole tullutkaan käytyä 🙂

      Tykkää

  2. Täytyy sanoa, että viime kesä oli kyllä niiiin upea! Teillekin sattui tuollainen kuuma ja tuuleton päivä auringonlaskuineen, voin vain kuvitella millaista saarella on myrskysäällä. Minäkään en ollut ylhäällä majakassa koska ovi oli lukittu, olimme saarella siis omatoimisesti.

    Liked by 1 henkilö

    1. Täytyy sanoa, että se myrskyinen sää olisi varmaan kokemus mutta voisi olla pelottava sellainenkin.

      Tykkää

  3. Olen kerran viettänyt yön toisalla majakalla, kun ulkona oli aikamoinen myrsky. Välillä hieman pelotti, mutta enemmän harmitti, kun ei päässyt nauttimaan samalla tavalla majakkaympäristöstä, kuin jos olisi aurinko paistanut. Aika kävi pitkäksi, joten tuollainen muutaman tunnin visiitti kuulostaa hyvältä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Tuo on kyllä varmaan totta, jos on niin iso myräkkä, ettei ulos voi mennä!

      Tykkää

  4. Suomen saaristo on kyllä upea!! Tekisi mieli itsekkin lähteä retkelle tuonne majakkasaarelle.
    Huikean kaunista!! Ihanaa että majakkaan pääsee myös kiipeämään ylös!
    Aika hyvin järjestyi tuo teidän majoitus tuolla, hyvä vinkki sinne suuntaaville!!

    Liked by 1 henkilö

    1. Totta yhdistetty majoitus ja majakkareissu!

      Tykkää

  5. Majakkasaaret ovat kiehtovia. En ole sellaisella vielä päässyt käymään mutta menisin, jos kohdalle sattuisi. Voiko tuolla yöpyä?

    Liked by 1 henkilö

    1. Ei voi yöpyä. Bengstkärilläja Kylmäpihlajalla voi.Muista en tiedä.

      Tykkää

  6. Ihastuttava paikka! Kovasti vaan ihmettelen, että miten vieläkään niin moni palveluntarjoaja ei saa noita majoitustietoja nettiin/someen:D Onneksi löytyi soittamalla.

    Liked by 1 henkilö

    1. Totta Paitsi että muistaakseni tästä on sivut tai erillinen maininta visit ålannin sivustolla. Erikseen tulee juttua vielä paikasta. mutta varausta ei saanut tehtyä.

      Tykkää

  7. Mielenkiintoinen ja todella kattava postaus, kiitos. Opettavaista, ja aika hurja tuo ruumisjuttu… pitkään on säilytetty saaressa!

    Liked by 1 henkilö

    1. Ai kiitos! Eikös olekin. Ei kai silloin ole ollut mahdollisuutta muuhun.

      Tykkää

  8. Nämä on sitten mielenkiintoisia paikkoja. Tuo kaikki menneisyys ja sen läsnäolo on niin kiehtovaa. Hyvin pääsin siihen käsiksi myös lukiessa.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kommentista! Melkoisissa oloissa ovat majakkasaaren asukkaat varmasti eläneet!

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close