Koronakäytännöt Kreikkaan matkatessa -mistä saan tietoa ja miten kaikki tapahtui kesällä 2021

Olin Kreikassa kesä-heinäkuussa 2021. Vaikka suositukset koronan suhteen elää koko ajan, silti yleisön pyynnöstä kirjoitan käytännöistä maahantulosta, pois lähdöstä ja siitä, mitkä olivat käytäntöjä lauttamatkustuksessa, siirryttäessä saarelta toiselle. Tässä siis otteita viranomaissivuilta käytännöistä ja siitä, miten itse koin kaiken.

Väärä lentoyhtiö. No ei se mitään. Matkalle kuitenkin.
Ennen matkaa

Ennen matkaa kannattaa tarkistaa maahantulokäytännöt viranomaissivuilta ja jos lennät, lentoyhtiön sivuilta. Harmillista on, että lentoyhtiöiden tiedot voivat olla hieman jälkijunassa tietojensa kanssa. Ainakin silloin, kun käytännöt muuttuvat. Ja ne toki muuttuvat eli ihan minunkaan kirjoittama kokemus heinäkuun alusta ei enää pidä paikkaansa. Näin ainakin itselle kävi….koska käytännöt muuttuivat taas 13.7. 2021 ja itse olin Suomessa 9.7.2021. Koitan tähän kuitenkin laittaa ajankohtaista elokuun alun 2021 tietoa.

Tietoa parhaiten juuri matkasi ajankohtaan saat THL:n sivuilta Matkustaminen ja koronaviruspandemia – Infektiotaudit ja rokotukset – THL

Lisäksi kannattaa seurata sivustoa Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana – Rajavartiolaitos

Ja tietysti Kreikan suurlähetystön sivuilla kannattaa käväistä Ajankohtaista – Suomi ulkomailla: Kreikka (finlandabroad.fi)

Eli älä aina luota siihen, mitä muut kertovat!

Vaadittavat toimenpiteet ennen matkaa:

  1. Tällä hetkellä kaikkien Kreikkaan matkustavien tulee täyttää PLF-lomake. Saat ennen matkaa QR-koodin. Harmillista tuon koodin osalta on se, että sen saa mahdollisesti vasta edellisenä yönä ennen matkaa. Jollain on jopa mennyt niin täpärälle, että on saanut sen juuri ennen lennon lähtöä! Täytä itse lomake ajoissa.
  2. Tämän lisäksi muut vaadittavat toimenpiteet riippuvat siitä, montako rokotusta sinulla on tai onko rokotuksia lainkaan tai koska olet sairastanut koronan.

Eli, jos sinulla on

a. kaksi rokotusta ja viimeisestä on 14 vrk ->tulosta omakannasta rokotustodistus tai tallenna puhelimeesi.

b. alle 6 kk aikaa sairastumisesta koronaan -> tulosta todistus omakannasta tai tallenna se puhelimeesi.

c. yksi rokotus, ei rokotetta lainkaan tai viimeisestä toisesta on alle 14 vrk ->Otatuta koronatesti ja hanki siitä todistus. Testi saa olla korkeintaan 72 tuntia vanha siinä vaiheessa kun olet maassa. Sen on hyvä olla englanninkielinen. Löytyy myös omakannasta. Myös antigeeni pikatesti käy. Se saa olla 48 tuntia vanha.

Alle 12 vuotiailta ei vaadita testejä.

Muistathan näiden lisäksi tarkistaa oma matkavakuutus. Mitä siihen sisältyy esim peruutusturva ja vakuutuksen korvaukset sairastuessa ja erityisesti koronaan sairastuessa. Ja tietysti voihan ainakin omatoimireissulla miettiä, ottaako lentoa varatessa lentoyhtiöiden tarjoamia lisävakuutuksia. Itsellä ainakin on nyt rasitteena Flydubain Voucher. Eli viime joulun matkan peruuntumisesta jäi lennot käyttämättä. Aikani tapeltua päädyin ottamaan voucherin. Ajattelin, että mennään sitten vuoden vaihteessa Dubaihin, kun kummallakin on rokotukset.

Joku Kreikan saarista
Lentokentällä Kreikkaan saavuttaessa

Oikeastaan voisi aloittaa jo Suomen päästä. Olin tehnyt online chekingin. Koneeseen mennessä minun piti täyttää vaadittu koronatodistus ja QR – koodi. Samalla tulostivat minulle matkalipun.

Ei muuta kuin toimi ohjeiden mukaan. Mene passijonoon. Sinulta tarkastetaan tuo QR -koodi ja sinun pitää näyttää tarvittavat asiakirjat. Saattaa olla, että vaikka asiakirjasi olisi kunnossa, sinut voidaan pyytää testaukseen. Toivottavasti tulos silloin on negatiivinen. Huhuja on kuulunut siitä, että jotkut olisivat joutuneet karanteeniin Kreikassa…..

Itse näytin vaadittavat dokumentit ja minulle kerrottiin, että hyvää matkaa. Kaikki tämä hoitui todella nopeasti.

Pireauksen satamassa
Käytäntö lautoilla

Kreikan välisillä lennoilla ja lauttamatkoilla on erilaisia käytäntöjä. Riippuu hyvin paljon siitä, minne tai mistä matkustat. Korona-tilanne elää Kreikassakin ja eri saarilla tilanne on hyvin erilainen. Itse seurasin ennen matkaa tilannetta Kreikan hallituksen sivuilta olevasta viikoittain päivittyvästä kartasta (linkki myöhemmin).

Itse matkustin lautalla, joten tässä hieman tietoa heinäkuun lauttamatkailun käytännöistä. Ja muuten niissäkin käytännöt muuttuivat viikon aikana!

Kun kesäkuun lopulla matkustin Pireauksesta Milokselle tuli vain täyttää erillinen lomake, jonka sai lippua lunastaessa Sen pystyi myös laatimaan lauttayhtiön sivuilla. Itselläni oli koronatodistus ja tuo täytetty lomake passin kera esillä, kun laivaan astelin. Ainoastaan täytetty lomake kerättiin talteen. Mitään muuta ei tarkastettu. Lautassa piti kulkea ja istua omalla paikalla maskin kanssa.

Milokselta Parokselle matkatessa täytin taas tuon lomakkeen ja annoin sen mennessäni lauttaan. Ei siis muuta!

Kun matkustin Parokselta Pireaukseen, tuli uudet ohjeet. Kerrottiin, että kaikkien matkustajien tulee tehdä vähintään Itsetehty -testi (joita saa ainakin apteekeista) siirryttäessä saaresta toiseen. Kun menin lunastamaan matkalippuani, kysyin asiaa ja minulle vastattiin, että ainoastaan Ateenasta pois saariin matkustavien tulee tehdä tuo testi. Tilanne Ateenassa oli tuolloin pahin. Mutta ei Parokselta Ateenaan matkustavan. En siis tehnyt testiä. Täytin ainoastaan tuon lomakkeen. Lomake otettiin talteen laivaan mennessä.

Tällä hetkellä käytäntö on muuttunut ilmeisesti niin, että tuota itsetehtyä testiä suositellaan tehtäväksi aina siirryttäessä saarelta toiselle. Ja kai se testi onkin parasta ihan oman ja muiden turvallisuuden vuoksi tehdäkin.

Kreikan sisäisistä lennoista voit omakohtaisia kokemuksia lukea Reissu-Janin matkat (reissujani.blogspot.com) -sivuilta. Kannattaa aina varmistaa, miten toimia, lentoyhtiön sivuilta.

Kun on itse tehnyt testin, voi tiedot tallentaa selftest -lomakkeelle self-test.pdf (self-testing.gov.gr).

Milos
Käytäntöjä paikkakunnilla

Se, minkälaisia rajoituksia on, riippuu hyvin paljon paikasta, missä olet. Milkosella ja Paroksella tuntui, että elämä oli normaalia paitsi kauppaan, taksiin, bussiin tai sisätiloihin mennessä, piti käyttää maskia. Tästä oltiin melko ehdottomia. Toisessa hotellissa aamiainen piti ottaa kertakäyttöhansikkaat kädessä. Näin myös Ateenan hotellissa. Sen sai mennä syömään minne sitten halusi. Toisessa hotellissa aamiainen tuotiin huoneeseen. Nyt kolme viikkoa reissusta voin todeta, että Paroksen tilanne on huonontunut. Miloksella kehuivat, että rokotettuja on jo 80 % väestöstä.

Kartta, jossa näkyy eri Kreikan maanosien ja saarien koronatilanne. CovidTrackingMapMncpEN | CoVid19.gov.gr. Sivuilla on ohjeet, kuinka eri alueilla tulee toimia.

Huomaa kuitenkin, että tilanteet muuttuvat koko ajan. Tällä hetkellä tiukempia rajoituksia on annettu joihinkin kohteisiin.

Naoussa, Paros
Kotiinlähtö eli tulo Suomeen

Tällä hetkellä EU- ja Schengen maista suomeen tultaessa ei ole matkustusrajoituksia. Mutta tartuntalain velvoitteet koskevat silti jokaista maahantulijaa.

Suositus on, että täytät Finentry lomakkeen ennen matkustamista. Lomake: Etusivu – Finentry

Sieltä saat tarkemmat ohjeet, miten toimia tullessasi Suomeen ja voit suoraan varata ajan testiin. Tämä testaus on maksuton.

Kokemukset Finentrystä on huonot. Se ei välttämättä toimi. Itse täytin lomaketta juuri siihen aikaan, kun matkustuskäytännöt muuttuivat ja sain lomaketta täyttäessä eri toimenpide-ehdotukset kuin lentokentällä. Finentryyn uusia suosituksia ei oltu silloin päivitetty. Jotkut eivät ole saaneet tehtyä kyselyä edes loppuun.

Oman reissun lähtöpäivänä Suomeen matkustuskäytännöt muuttuivat. Lentoyhtiön sivuilla oli vielä väärää tietoa. Siellä mm luki, että kaikkien tulee testauttaa itsensä ennen lentoa. Tämä käytäntö sitten muuttui sellaiseksi, että ne joilla oli kaksi rokotetta tai puolen vuoden sisällä sairastettu korona, ei tarvinnut etukäteen ottaa testiä. En siis ottanut testiä lähtiessäni vaikkakin pikatestin tekeminen käväisi mielessä.

Suositukset Suomeen palatessa ovat seuraavat:

Kreikka on kirjoittaessa tätä juttua korkean riskin maa. Tartuntatautilain väliaikaisten muutosten  mukaan Suomeen riskimaista saapuvien tulee pyydettäessä esittää COVID-19-tautiin liittyviä todistuksia ja/tai osallistua pakolliseen terveystarkastukseen koronavirustestiin. Järjestelyt vaihtelevat eri maahantulopisteillä.

Mutta siis THL:än mukaan näin edetään 1.8.2021:

Molemmat rokotukset saanut henkilö tai koronan sairastanut 6 kk sisällä -> ei sinun tällä hetkellä tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahan tultaessa. Sinua ei koske maahantulon yhteydessä koskevat terveysturvallisuustestit.

Kun sinulla on yksi rokotus, joka on otettu ennen 14 vrk tai ennen lentoa otettu koronatestitulos (otettu 72 tuntia ennen)-> tulee sinun testauttaa itsesi 3.5 vrk kuluessa.

Kun sinulla riskimaasta tullessasi ei ole mitään yllä mainituista todistuksista -> sinun tulee osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. 

Huomaa myös, että kun olet riskimaasta tullessasi osallistunut koronavirustestiin maahantulopisteellä, tulee sinun osallistua toiseen testiin myös 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta.

Kutsua toiseen testiin et välttämättä saa. Sinun tulee itse hakeutua testiin. Muistathan olla karanteenissa tai välttää kontaktia muiden ihmisten kanssa tuon ajan. myös liikkumista julkisilla tulisi välttää.

Ennen koneen laskeutumista meille jaetaan lomakkeet, jotka tuli täyttää. Sitä ja rokotustodistusta sitten Suomeen tullessa näytettiin ennen Passitarkastusta. Itse pääsin jonoon, missä oli henkilöt kahden rokotuksen saaneet. Oman vuoron tullessa virkailija totesi asioiden olevan kunnossa ja toivotti hyvää matkaa.

Naoussa, Paros
Linkkejä

Kyseisestä linkistä löytyy ajankohtaista tietoa koronasta tosin englanniksi.

GTP Headlines Covid-19 Rules for Travel to Greek Islands by Plane Get Extension | GTP Headlines

Minulla oli matkaan lähtiessä vaaditut kaksi rokotetta. Ainoa riski jonka kannoin, oli se, että minut testattaisiin kreikkaan tullessa ja testin tulos olisi positiivinen. Tuohon testiin en joutunut.

Vaikka testaus ei koskenut minua, olin viiden päivän ajan kotosalla ja koitin olla todella vähän tekemisissä muiden kanssa.

Lefkes, Paros
Akropolis, Kreikka

Kerrohan omista kokemuksistasi koronatestauksista ja rajakäytännöistä.

Kategoriat EUROOPPA, KreikkaAvainsanat , ,

12 vastausta artikkeliin “Koronakäytännöt Kreikkaan matkatessa -mistä saan tietoa ja miten kaikki tapahtui kesällä 2021

  1. Nämä muuttuvat käytännöt ovat tavallaan ymmärrettäviä. Muuttuneisiin tilanteisiin on tietysti reagoitava nopeasti. Toisaalta, olisi kiva, että olisi hitunen edes tiettyä ennustettavuutta. Taitaa olla niin, että kaksi saatua rokotetta takaavat kuitenkin aika vakaat matkustussäännöt ainakin Kreikkaan.

    Liked by 1 henkilö

    1. Juurikin kaksi rokotetta ja toivomus, ettei tule ulkona liikkumiskieltoa🤣. No ei kai enää.

      Tykkää

  2. Käytännöt näyttävät muuttuvan ihan päivä päivältä. Mutta linkit ovat hyödyllisiä. Niistä kiitos.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä muuttuvat. Yksi fakta kai tällä hetkellä on, että jos vaan matkaan pääsee, kahdella rokotuksella pääsee parhaiten.

      Tykkää

  3. Meillä oli Kreikka vähän niinkuin liipaisimella jo keväällä, mutta sitten Kreikka viivästytti rajojen avaamista. Keskikesällä pidimme homman holdissa olettaen, että Kreikassa on vielä kuumempaa kuin Suomessa. Nyt syksyllä voisi taas aloittaa harkinnan uudelleen, mutta jos nuo saaret, jotka ovat ”muuttuneet tulipunaisiksi” jollain koronakartalla kehittävät paljon rajoituksia, niin saatamme suunnata muualle, vaikka Italiaan. Ymmärrän, että nyt kaikki muuttuu koko ajan, mutta silti on ärsyttävää, kun jo parinkin viikon varoajalla lentojen varaamisesta lähtöön saa koko ajan vähän seurailla, että mikä tilanne on. Huomenna pitäisi lähteä täysin rokotettuna ilman muita kommervenkkejä Norjaan, mutta esimerkiksi Islanti alkoi vaatia rokotetuiltakin koronatestiä, eikä olisi kiva huomata, että taas tältä osin tilanne olisi muuttunut juuri ennen lähtöä. Sigh.

    Liked by 1 henkilö

    1. Tilanne on ärsyttävä! Jos lisätään testien ottamisella asia on vielä ok.

      Tykkää

  4. Rodos-Symi välillä täytimme yhtiön ”vaatimat” terveysturvallisuustiedot, mutta kun menimme lautalle niin kukaan ei ollut niistä kiinnostunut, ja sai ihan vapaasti liikkua niin sisällä kuin ulkona. Eli vaihtelee huomattavasti

    Tosiaan jos olisi ollut kattava rokotesarja niin olisi päässyt huomattavasti helpommalla eikä testien kanssa olisi pitänyt säätää. Nyt tosin Euroopastakin alkaa löytymään ainakin yksi maa joka vaatii kaikilta PCR testin rokotteesta riippumatta – Islanti. Maailmalla on muitakin maita, joissa on sama käytäntö. Antigeeni ei kelpaa. Olisi ihan älyttömän kiva, jos Suomessa tulisi joku kattohinta tuohon PCR / antigeeni testaukseen. Sitten on tietysti niitä maita jotka katsovat tartuntalukuja ja määräävät henkilöt sen mukaan vaikkapa suoraan karanteeniin — Viro hyvänä esimerkkinä: jos maan lukema yli 200 ja punaiselle listalle menee. Suomi lähestyy kovaa vauhtia tätä rajaa — eli 120.

    Tykkää

    1. Tilanne on sietämätön! Kyllä lautalla sai liikkua mutta maski piti olla.

      Tykkää

  5. Kyllä tämä sellainen sääntöviidakko on ettei pahempaa, muuta minkäs teet.Ajattelin, että kahteen kertaan rokotettuna voisin jo pian johonkin lähteä, mutta kun määräykset ja rajoitukset muuttuvat koko ajan.

    Liked by 1 henkilö

    1. Niin ja sitten kun sääntömuutosten kera saattaa ne Lennotkin vielä muuttua ja vaihtua. Kahdella rokotuksella uskaltaa jo mennä.

      Tykkää

  6. Aikamoista säätämistä tuntuu olevan. Toinen rokote on kohta olkavarressa ja toisaalta olisi kiva syksyllä piipahtaa jossain, mutta tiedä sitten jaksaako selvitellä ja stressata muuttuvia säädöksiä.

    Liked by 1 henkilö

    1. Täytyy sanoa, että itsekin Pohdin pitkään vaihtoehtoja, kun on jo yhdet lentoliput voucherin. Aegean airlinesin aloin luottamaan. Se kun ei peruutellut lentoja kesäkuussa. Liput ostin pari viikkoa ennen.

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close