Paros – käytännön vinkkejä

Kirjoitin taannoin jutun käytännönvinkeistä Miloksen saarelle. Pohdin kirjoittaako samanlaista juttua Paroksesta, koska osa voi olla saman toistoa. Kirjoitan silti. Milosta ja Parosta ei voi sanoa samanlaisiksi. Milos on pieni ja uinuva hiljainen saari, kun taas Paros on selkeästi vilkkaampi. Miloksella on tarjolla koskemattomia rantapoukamia ja pieniä kyliä venevajoineen. Paroksella on myös rantoja, upeita sellaisia, toinen toistaan erilaisia. Paroksen kylien Paroikian, Naoussan ja Lefkeksen vanhat kaupungit ovat upeita. Täynnä pieniä kujia valkoisine taloineen. Niihin voisi eksyä vaikka loppuelämäkseen. Sanotaan, että jokainen Kreikan saarista on omanlaisensa. Se on totta. Esimerkiksi kummassakin saaressa Paroksessa ja Miloksessa on kuumaisemia, mutta nekin ovat hyvin erilaisia. Upeaa luontoa on kummassakin saaressa tarjolla runsaasti, puhumattakaan saaren omanlaisista kylistä.

Miten saarelle pääsee

Saarelle pääsee useista eri muista saarista lautalla ja saarella on lentokenttä. Naxos on Paroksen naapurisaari. Sieltä tehdään Parokselle usein päiväretkiä. Naxos näkyi Naoussasta ja Lefkekseltä. Eri reittivaihtoehtoja saarelle, aikatauluja ja hintoja löytää nettisivuilta. Näistä voit tarkemmin lukea edellisestä jutustani Milos – joitakin käytännön vinkkejä Milokselle.

Näkymä Lefkekseltä. Kaukana siintää hämärästi Naxos.
Majoitus

Majoitusta saarella on tarjolla runsaasti. Usea matkaaja päätyy saaren pääkaupunkiin Paroikiaan. Itse tutkistelin etukäteen muiden juttuja saaren kylistä. Kaikki tuntui erityisesti suosittelevan Naoussaa majoituskohteena. Sinne päädyin. Ja olen tyytyväinen valintaan. Paroikiasta pääsee muualle melko hyvin bussilla. Bussiasema sijaitsee aivan lauttasataman vieressä. Itse menin hotellille nyt ensimmäistä kertaa saarella olleena taksilla. Hotelli, mihin majoituin oli nimeltään Villa Isabella & suites. Hotellin valikoin pitkälle huoneen sisustuksen, näköalan ja sen perusteella, että uimaranta sijaitsi aivan lähellä. Tosin enpä ehtinyt siellä käymään. Kylillekin oli matkaa noin kilometri. Hotellia vastapäätä oli kauppa ja pienen matkan päässä taverna. Aamiainen tuotiin puhelinsoiton jälkeen huoneeseen. Oli luksusta syödä aamiaista omassa huoneessa. Olin kuulemma ensimmäinen suomalaisvieras hotellissa😄.

Hotellilta alas rannalle
Korona

Tälläkin saarella tuli maskia pitää sisätiloissa, taksilla tai bussilla liikuttaessa. Linkki aikatauluihin.

Liikkuminen saarella

Vuokraa auto

Paroksella en vuokrannut autoa. Autojen vuokrausliikkeitä on saarella paljon tarjolla. Naoussasta pääsi satamassa olevilla veneillä lähialueiden uimarannoille. Se oli kätevin tapa matkata rannalle.

Venekyyditys

Myös Paroikiasta pääsi lähialueen rannoille veneellä. Sieltä pääsi isolla lautalla Antiparoksellekin. Itsellä kävi huono tuuri Antiparoksen suhteen. Lauttamatkat saarelle olo keskeytetty juuri olemassaoloni aikana viikoksi.

Bussilla

Bussiyhteyksiä oli tarjolla paljon. Bussiasema sijaitsee kylän laitamilla lyhyen kävelymatkan päässä. Asemalla on lippukoju, josta voi ostaa lippuja. Hinta yhteen suuntaan 1,80. Bussiaikataulut. Taksi liikkui myös mutta taksat ovat mielestäni hintavia.

Hanhet bussipysäkillä
Retkiä

Paroksella en ainakaan Naoussassa ollessa törmännyt samalla tavoin kuin Miloksella retkiä myyviin toimistoihin. Olisiko niitä ollut paremmin Paroikiassa? Viatorilla ja Get Your Guidella on myytävänä muutamia retkiä. Jopa päiväretkiä naapurisaariin. Päiväristeilyjä saattoi ostaa satamastakin. Olin saarella sen verran vähän aikaa ja oli niin kuuma, että tyydyin laiskottelemaan päivisin rannoilla. Retkiä en siis kaivannut.

Naoussa
Ruokapaikkoja

Naoussan satama on täynnä ravintoloita, mistä saa päivittäin tuoretta kalaa. Löysin sattumalta hipster paikan (onko sellainen?). Söin siellä maukkaan smoothie. Tässä saaressa en onnistunut löytämään niin hyviä ruokapaikkoja kuin Miloksella.

Smoothie bowilla
Letulla Paroikiassa
Muuta

Jälkeenpäin ajatellen enemmän pidin pienestä Miloksesta vaikkakin Paroksen vanhan kaupungin kujat ihastuttivat kovasti.

Paroksellakin voi patikoida. Esimerkiksi saaren vanhasta kylästä Lefkekseltä menee vanha Bysantin aikainen tie Parokiaan. Lisää erilaisia vaellusreittejä ohjeineen löytyy Hiking trails on Paros.

Naoussa
Naoussan kirkko

Mikä on sinun lempisaaresi Kreikassa? Oletko käynyt Paroksella? Mikä on sinusta mielenkiintoisin paikka saarella?

Lefkes

16 vastausta artikkeliin “Paros – käytännön vinkkejä

 1. En ole koskaan käynyt Paroksella enkä ole siitä edes kuullut ennen tätä postausta! Tällä hetkellä sanoisin, että lempisaareni on iso Kreeta, mutta olen käynyt sen verran vähän Kreikan saarilla (Kos, Samos, Korfu), että en voi sen pohjalta sanoa ihan kovin paljoa. Nyt kun koronatilanne hellittää ja itsekin saan huomenna toisen rokotuksen, niin alkaa Kreikan kohteet kiinnostaa ihan uudella tavalla.

  Liked by 1 henkilö

 2. Olen kuullut Paroksesta, mutta ainakaan vielä ei ole tullut käytyä, näillä vinkeillä kyllä helposti lähtisikin. Ja kauniilta näyttää! Yksi omista lemppareista Kreikassa on ollut pieni saari nimeltään Symi, jonne pääsee Rodokselta kätevästi esim. päiväreissulle. Todella symppis, paljon värikkäitä pieniä taloja.

  Liked by 1 henkilö

 3. Naapurisaarella, Naxoksella, poikkesimme kauan sitten purjeveneellä osaa tuon alueen saarista kiertäessämme, mutta Paros ei osunut sitten reitille. Tosin eipä tuo satama-allas ainakaan kovin erilaiselta vaikuta kuin monen muun saaren satama-altaat Kreikassa.
  Purjehdusmatkalla tosin rantaelämä jää usein sen yhden illan ravintolan etsimisen varaan, päivät ollaan merellä ja usein jatketaan matkaa jo seuraavana aamuna. Joillakin saarilla sentään olimme kokonaisen päivänkin 🙂

  Liked by 1 henkilö

 4. Tein samanlaisen reissun 2015, ensin Milos, sitten Paros, 1 pakollinen yö Ioksella välissä. Paroksen Naoussa oli todella viehättävä, ehkä edelleen yksi kauneimpia paikkoja, missä olen Kreikan saarilla ollut. Pikkurannatkin oli kivoja siellä. Bussilla mentiin sit vielä muille rannoille, kivoja muistoja!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s