Utrecht -yksi Hollannin vanhimmista kaupungeista

En enää yhtään ihmettele, miksi Utrechtistä puhuttaessa mainitaan sen olevan yksi varteenotettava matkakohde. Me teimme lokakuun alussa sinne pikavisiitin ja ihastuin. Toisaalta pohdin, että olisiko ihastuksessa ollut syynsä myös sillä, että vierailupäivä oli ainoa aurinkoinen päivä koko Hollannin reissullamme.

Visiittimme Utrechtiin oli todella pikainen pintaraapaisu. Tämä johtui siitä, että sekoilimme junien kanssa ja jostain kumman syystä jouduimme eri junaan, mihin piti ja se sattui pysähtymään joka asemalla….Ja matka kesti ja kesti. Harmiksemme, emme toisesta päästäkään lisätä pituutta oleiluumme, koska olimme luvanneet palata takaisin tiettyyn kellonaikaan.

Utrecht on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki ja siellä asustelee noin 316 000 ihmistä. Se on tunnettu jo noin 2000 vuotta sitten roomalaisten leiripaikkana. Se on yksi Hollannin vanhimmista kaupungeista. Kaupunkioikeudet se sai 1122. Nykyään Utrecht on tunnettu myös yliopistokaupunkina.

Amsterdamista helpoiten Utrechtiin pääsee junalla. Matka kestää noin tunnin. Ellei sitten hyppää johonkin paikallisjunaan, jonka matka kestää huomattavasti pidempään.

r
Nähtävää ja tekemistä.

Kanaalit

Jos Amsterdam tunnetaan kanaaleita, niin näitä löytyy muualtakin. Utrechtissä kanaalien alareunoille on kätevästi perustettu kahviloita ja ravintoloita.

Dom tower ja St Martins katedraali

Dom torni on kaupungin tärkein nähtävyys. Se näkyy korkeana kaupunkikuvassa. Pituutta kirkon tornilla on 112 m. Dom-torni rakennettiin vuosina 1321-1382. Nähdäkseen upeat kaupungin maisemat, on kiivettävä 465 rappusta. Meidän visiitin aikana torni oli remontissa. Sisään torniin pääsi siitä huolimatta. Mutta me emme sinne ehtineet.

ST Martins katedraali

Castle de Haar

Toinen uupea nähtävyys löytyy läheltä keskustaa de Haarin linna. Rakennettu 1800 -luvulla. Linnassa olemme vierailleet aiemmin. Mutta emme sisällä. Linkki aikaisempaan juttuun De Haarista.

Rietveld-Schröder-talo

Sen piirsi vuonna 1924 arkkitehti Gerrit Rietveld Schröderin perheen kodiksi. Rouva Schröder tilasi talon ”mieluiten ilman seiniä”. Talo on esimerkillinen ja ainoa todellinen De Stijl -arkkitehtuurin mallikappale.

Linkki juttuun talosta.

Museoita

Rautatiemuseo ja Centraalmuseo

Zuylen Castle

Tämä linna on rakennettu 1300 – luvulla. Yllä olevasta linkistä löytyy enemmän tietoa linnaan liittyen.

Muuta

Saavumme Utrechtiin. Juna-aseman lähellä on ostoskeskus. Me emme jää sinne vaan jatkamme matkaa vanhaan kaupunkiin ja Domin juureen. Nälkä vaivaa. Etsimmekin heti miten ruokapaikan ja jäämme lounaalle. Lounaspaikkoja on kaupungissa paljon. Lounaslista useassa paikassa on hyvin perinteinen. Se sisältää leipää, salaatteja tai keittoja.

Ravintolaan sisään mennessä kysytään koronatodistusta mutta ei henkkareita. Eli voisin pitää vaikka jonkun muun passia. No toisessa paikassa, missä pistäydymme kahville, todistus varmistetaan kysymällä syntymäpäivä.

Muiden juttuja Utrechtistä

FiftyFifty-blogi –#minun kaupunkini -Utrecht

Laamanaaman maailma –Viehättävä valloittava Utrecht

Unelmatrippi –Unohda Amsterdam, matkusta Utrechtiin

Oletko käynyt Utrechtissä? Mitä pidit? Anna oma matkavinkkisi

Kategoriat EUROOPPA, Hollanti, UtrechtAvainsanat , ,

27 vastausta artikkeliin “Utrecht -yksi Hollannin vanhimmista kaupungeista

  1. Me ei olla käyty Utrechtissa, mutta taannoin kaverini kehui kohdetta minulle kovasti. Sen jälkeen tutustuin siihen tarkemmin ja innostuin lisää, Utrecht tosiaan vaikuttaa oikein kivalta matkakohteelta. Eikä tämä esittely ainakaan sitä kiinnostusta vähentänyt.

    Liked by 1 henkilö

    1. Voin ilolla suositella kaupunkia. Mutta Hollannissa on paljon muitakin ihastuttavia.

      Tykkää

  2. Kävimme Utrechtissa kaksi vuotta sitten, kun olimme pari viikkoa Haagissa kodinvaihtolomalla. Juuri tuo De Haarin linna muodostui päivämme kohokohdaksi ja tärkeimmäksi nähtävyydeksi. Se oli sisältä tosi hieno. Avoinna olevat huoneet ovat näyttäviä ja kauniita ja niissä on paljon paljon yksityiskohtia, katettuja pöytiä ja sellaista. Minulta on vain jäänyt juttu siitä kirjoittamatta, vähän harmittaakin, koska minusta sitä kannattaisi vähän nostaa esille. Utrecht on kyllä kaunis kaupunki muutenkin. Meidän silloiseen päiväretkeemme sisältyi ensisijaisesti ystävien tapaaminen, joten emme sitten erityisesti juosseet muita nähtävyyksiä, istuimme viihtyisästi kanaalin rannalla syömässä ja kävelimme vähän keskustaa. Pitäisi varmaan mennä uudelleen. Aila

    Liked by 1 henkilö

    1. Itseä harmittaa, että emme päässeet De Haarin sisälle, kun me siellä olimme. Uudestaan ehdottomasti mentävä joskus myös.

      Liked by 1 henkilö

      1. Tuo De Haarin linna oli ensimmäinen ja tärkein asia, johon tuttavamme meidät veivät. Sanoivat, että ainakin tämä pitää nähdä. Se on jotain sellaista, mitä ei ole muissa Hollannin kaupungeissa, tai onhan niitä tietysti, mutta ei ehkä näin komeita.

        Liked by 1 henkilö

      2. Kävimme De Haagin Hollannin pienoismaassa. Hollannissa on paljon linnoja. Pikkuhiljaa, jos pääsisi käymään niissä.

        Liked by 1 henkilö

      3. Niin kävimme mekin. Hollannissa tosiaan on paljon mielenkiintoista nähtävää. Parissa viikossa kävimme Haagissa monessa paikassa ja sieltä Alkmaarissa, Haarlemissa, Goudassa, Utrechtissä, Leidenissä, Delftissä – ja voi olla, että en edes muista kaikkia. Matkalla poikkesimme ainakin Groningeniin vielä. Amsterdamissa ja Keukenhofissa olimme olleet jo pari kertaa aikaisemminkin, joten ne jätimme nyt väliin.

        Liked by 1 henkilö

      4. Teillä on ollut melkoinen setti Hollantia yhdellä kertaa! Me käydään vähintään kerran vuodessa siellä ja aina kohteena joku paikka.

        Liked by 1 henkilö

      5. Me harrastame kodinvaihtolomailua, joka antaa tilaisuuden olla yhdessä paikassa pitempään ja retkeillä rauhassa. Jos lomakotimme on sopivasti Euroopassa, ajamme sinne autolla ja usein otamme vielä pyörätkin mukaan ja sitten tuollainen parin viikon retkeily onkin ihan helppoa. Haagista kyllä oli hyvät junayhteydetkin moneen paikkaan, eli ei aina lähdetty edes autolla. Tällaisesta se setti tulee.

        Liked by 1 henkilö

    2. Olisikin kiva nähdä edes kuvissa linnaa sisältä.

      Liked by 1 henkilö

      1. Jaa-a, kunpa ehtisinkin, niin tekisin edes jonkinlaisen kuvakertomuksen linnasta, joka mielestäni oli kyllä tosi hieno.

        Liked by 1 henkilö

  3. Kiitos linkkauksesta! Minä matkustaisin Utrechtiin todella mielelläni uudelleen. Aivan ihana paikka! Meidän matkamme aikaan oli kaunis kesäsää ja kaupungilla oli mukavan eläväinen meno ja kaikki terassit täynnä. Nuo kanaalien varrella alhaalla olevat ravintolat, joista mainitsit, olivat minusta tosi houkuttelevia. Emme kuitenkaan mahtuneet testaamaan yhtäkään, kun oli niin täyttä (matka oli siis ennen pandemia-ajan alkua). Ensi kerralla sitten. 🙂

    Liked by 1 henkilö

    1. Olepa hyvä vaan! Emme mekään testanneet. Suurin osa oli jopa kiinni, kun me siellä kävimme.

      Tykkää

  4. Lyhyellä reissulla vierailu Utrechtissa saattaa ilmeisesti tuntua liiankin lyhyeltä, mutta joskus olin tuolla suunnalla jollain viikon kurssilla ja siippakin lähti sitten mukaan reissuun ja hänen mukaansa viikko Utrechtissa oli ehdottomasti liikaa, alkoi jo kommentoida kaupunkia tylsimmäksi kaupungissa missä on koskaan aikaa viettänyt 🙂 No, ehkä se johtui siitä, että päivät ainakin joutui viettämään yksin. Shoppailumestanakin tuo oli ihan hyvä kaupunki kyllä, siis ainakin aikoinaan, muutama vuosikymmen sitten!

    Liked by 1 henkilö

    1. Uskon, että viikko on liikaa mutta pari tuntia liian vähän…. Jotain siltä väliltä siis.

      Tykkää

  5. Katja / Lähtöselvitetty 9 joulukuun, 2021 — 3:37 pm

    Utrechtiä tosiaan kehutaan vuolaasti. Voisikohan johtua siitä, että monille tutumpi Amsterdam alkoi ennen koronaa olla jo niin täynnä ja rakennettu turisteille? Kyllä minäkin piipahtaisin Utrechtissä mielelläni.

    Liked by 1 henkilö

    1. Johtuu varmasti siitä, että Amsterdam on liian täynnä. Mutta toisaalta, itse en syty Amsterdamista.

      Tykkää

  6. Hollannissa on kyllä monia mainioita kaupunkeja. Harmillisen moni tutustuu vain Amsterdamiin, vaikka kuten sanoit, junilla pääsee pienessä maassa liikkumaan kätevästi ja nopeasti paikasta toiseen. En ole itsekään käynyt nyt useampaan vuoteen koko maassa, vaikka aikoinaan kävin säännöllisesti. Siskonikin on asunut siellä pariinkin otteeseen.

    Liked by 1 henkilö

    1. On totta, että hämmästyttää upeat pienet kaupungit, joissa on upeammat vanhat kaupunginosat kuin Amsterdamissa.

      Tykkää

  7. Oon käynyt Damissa kolme kertaa, mutta en koskaan muissa kaupungeissa. Tuo Utrecht on tullut vastaan joskus jossain teksteissä, mutta en tiennyt että se on noin kivan oloinen kaupunki. Täytyy laittaa harkintaan, jahka seuraavan kerran Hollantiin suunnataan 🙂

    Liked by 1 henkilö

  8. Näyttääpä kivalle ja viihtyisälle kaupungille. Olen tosiaan vain kerran käynyt Amsterdamissa päiväreissulla, mutta samanlaisia viboja näyttäisi olevan täälläkin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Amsterdam on se kuuluisin mutta välillä todella ruuhkainen.

      Tykkää

  9. Kanaaliristeilyt ovat kivoja. Niillä tulee yleensä bongattua esim. ravintoloita, joita ei välttämättä kadulla kävellessä edes noteeraa. ☺️

    Liked by 1 henkilö

    1. Utrechtissä varmasti kesällä pääsee kanaaliristeilylle tai lainaamaan venettä, millä voi omatoimisesti retkeillä.

      Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close