Trogir -vanhan kaupungin syleilyssä

Oli aika lähteä Bracin saarelta. Matkaa suunniteltaessa keväällä kaavailimme yöpyä Splitissä pari yötä Bracissa olon jälkeen. Olisimme halunneet muistella aikaisempaa kaupunkiin tehtyä matkaamme. Majoitusta etsiessä huomasimme, että niitä ei oikein ole ja jos on, niin huoneiden hinnat ovat pilvissä. Splitin lähellä on Trogir ja se on vielä aivan lentokentän läheisyydessä. Katseemme kääntyvät Trogiriin ja alamme tutkimaan kaupungin hotellitarjontaa. Onnistumme löytämään huoneen sieltä edullisempaan hintaan kuin Splitistä. Sinne siis. Olisinhan muutoinkin ollut kiinnostunut käymään Trogirissa, koska olihan siellä vanha keskiaikainen keskusta, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Bura linen laivayhtiöllä Splitistä Trogiriin

Bracista oli helppo matkustaa Trogiriin. Sen voi tehdä joko laivalla, bussilla tai autolla. Lautalla rantauduimme Splitin satamaan, satamasta pääsi jatkamaan Trogiriin vaihtamalla toiseen lauttaan. Lisäksi sataman vieressä on bussiasema, josta busseja lähtee Trogiriin. Me valitsimme lautan. Yhtiö joka Trogiriin kulkee on Bura Line. Matka kestää tunnin ja hinta matkalle on seitsemän euroa. Se maksetaan lauttaan. Etukäteisvarauksia ei voi tehdä. Bura linen sivustolla varoitetaan myös siitä, että lautalla voi olla ruuhkaa. Eli että kaikki ei välttämättä pääsekään kyytiin. Nyt ruuhkaa ei ole. Meillä oli reilu tunti aikaa ennen lautan lähtöä. Sen vietämme läheisessä kahvilassa.

Matkalla Trogiriin sai ihastella maisemia

Trogir

Trogir on historiallinen kaupunki Adrianmeren rannalla. Siellä asutelee noin 11000 ihmistä. Trogirin ovat perustaneet kreikkalaiset uudisasukkaat 200 eaa. Sen jälkeen kaupunkia ovat hallinneet niin roomalaiset kuin venetsialaiset. Kaupungilla on hyvin mielenkiintoinen kulttuuriperimä. Trogirin vanha kaupunki sijaitsee pienellä saarella. Kaupungin kaikki nähtävyydetkin sijaitsee kyseisellä saarella.

Trogirin vanhakaupunki mereltä käsin

Lomailijaa näin kuumana kautena kiinnostaa rannat. Niitä löytyy lähistöltä. Hotellista saammekin vinkit kahteen parhaaseen paikkaan, toinen on Okrug, minne parhaiten pääsee veneellä, joka lähtee rantapromenadilta. Aikataulut löytyvät veneen vierestä. Se kulkee usean kerran päivässä.

Ihastuttavat sisäpihat

Hotellimme sijaitsi melko lähellä vanhaa kaupunkia mantereen puolella. Toinen potentiaalinen majoituskohde olisi voinut olla Ciovon saari, missä sijaitsee paljon rantakohteita. Yllätykseksemme hotellin lähellä oli iso markkinatori, missä myydään kaikenlaista turistitavaraa mutta myös muuta. Hotellin löysimme helposti. Tämä hotelli otti vieraat hyvin vastaan. Kun olimme saaneet tavarat huoneeseen pyydettiin meitä tulemaan respaan virvokkeille. Samalla meille tuotiin juomien kera juusto-kinkkulautanen. Se maistuikin, koska nälkä alkoi vaivaamaan.

Kun olimme hetken aikaa huilanneet lähdimme tutkimaan kaupunkia. Vanha kaupunki on muurien ympäröimä. Vanhan kaupungin keskustassa on helppo liikkua. Väkeä on paljon liikkeellä. Käyn seuraavana aamuna varhain kuvaamassa vanhaa kaupunkia. Koko vanha kaupunki on nähtävyys. Mukulakivikadut, kauniit sisäpihat kukkaistutuksineen eli hienointa on kulkea sen kaduilla ja välillä istahtaa johonkin kuppilaan kahville tai jäätelölle.

Crkva svetog Lovre

Kirkon rakentaminen on alkanut 1213. Käyn kirkossa sisällä kuten tavallisesti teen.

Pääaukion pylväskäytävä ja museo sekä kaupungintalo

Sijaitsevat vastapäätä kirkkoa. Meno on ylimmillään kun astumme aukiolle. Pylväskäytävällä soi musiikki ja hääpari astelee yleisön joukkoon. Hääjuhlintaa siis parhaimmillaan!

Hääjuhlintaa

Samostan svetog Nikole luostari ja kirkko

Kirkko on rakennettu 1500-luvulla. Se sijaitsee rantabulevardilla.

Kuvassa ei näy kyseinen luostari

Kamerlengon linnake

Sijaitsee rantapromenadin päässä. Se on rakennettu 1420–1437. Siellä järjestetään kesäisin konsertteja.

Maaportti (Kopnena Vrata)

Maaportti oli Trogirin pääsisäänkäynti 1500-luvulla. Se uudelleen rakennettiin 1700-luvulla myöhäisen renessanssin tyyliin. Toinen portti on pohjoinen portti.

Pohjoinen portti

Ravintolatarjonta

Trogirissa on erinomainen ravintolatarjonta. Mutta kannattaa varautua pettymyksiinkin. Ensimmäisenä iltana istahdamme rantapromenadille syömään kalalautasta. Se on melkoisen surkea. Simpukoita, rapuja ja pikkukala. Simpukat ovat kylmiä. Emme uskalla niitä syödä. Toisena iltana otamme ja tutkimme hieman paremmin suosituksia parhaista ruokapaikoista. Arvomme Michelin ravintola Frankan ja toisen Don Dino nimisen ravintolan välillä. Michelin ravintola Frankassa ei ole mieleistämme ruokalistaa, joten päädymme Don Dino Trogiriin.

Merisiilirisottoa

Rantaelämää

Olemme Trogirissa yhden kokonaisen päivän eli kaksi yötä. Päivän vietämme Ciovon saaren Okrug Gronjin rannalla. Ranta-alue on melkoisen laaja ja siellä on hyvät palvelut aina vessoista erilaisiin ravintoloihin. Rantatuolienkin hinnat tippuvat verrattaessa Bracin saaren tuoleihin.

24 vastausta artikkeliin “Trogir -vanhan kaupungin syleilyssä

  1. Merisiilirisotto kuulostaa eksoottiselle. Meren elävät eivät kuulu omiin suosikkeihin, joten jätän ne aina suosiolla väliin. Valititteko kylmistä simpukoista? Harmillista, kun saa huonoa ruokaa. Kroatia on ihana maa ja tykkään varsinkin siitä, kun siellä pääsee melko näppärästi tutustumaan lähisaariin ja pieniä kyliä sekä kaupunkeja on vieri vieressä. Nähtävää riittää. 🙂

    Tykkää

    1. Harmi juttu, jos ei pidä merenelävistä.
      Ei valitettu. Olisi pitänyt.

      Tykkää

  2. Mari/ Maailma kotina 20 elokuun, 2023 — 4:09 pm

    Ihana tunnelma. Monesti saa vielä enemmän kun ei pääsekään sinne minne aluksi halusi.

    Tykkää

  3. Trogir vaikuttaa (ja näyttää!) mielenkiintoiselta ja käymisen arvoiselta kohteelta 🙂 Itse asiassa katselimme tuonne juuri lentoja…

    Tykkää

    1. Lentokenttä on lähempänä Trogiria kuin Splitiä.

      Tykkää

  4. Hei
    Kroatia on kiinnostava kohde, tämä Trogir on ainakin minulta jäänyt huomaamatta ja katseeni on kohdistunut Splittiin sekä saariin. Kiva löytö. Ja joo, ruoka on mahtava juttu, hudit harmittavat. Hmm, merisiilirisotto kuulostaa jännittävältä koska mun mielikuvaan tulee tuhiseva siili.. millainen otus on merisiili? Kiva postaus, kiitos ⭐️

    Tykkää

    1. Ravintolaan mennessä ei voi aina tietää. Paitsi että tuosta paikasta oli netissä juttua kyllä.

      Liked by 1 henkilö

      1. No se on totta, eikä nettijuttujen pohjaltakaan voi tietää, sillä eihän sitä ikinä tiedä millä motiivilla sinne nettiin on kirjoitettu.

        Tykkää

  5. Ileisesti kommenttini ei tullut perille?

    Tosiaan monesi huoneen saa sen suosituimman kaupungin naapusristta huomattavasti edullisemmalla. Näin kävi meille San Franciscossa, kun otettiin huone Oaklandista. Sijainti oli mainio ja BARTilla huristeli San Franciscoon hetkessä.

    Varsin kompaktilta vaikuttava kohde, jonka saa otettua näppärsti juuri muutamassa päivässä haltuun.

    Liked by 1 henkilö

  6. Trogir on kiva, kompakti kaupunki, kannattaa olla avoin kaikille mahdollisuuksille.

    Liked by 1 henkilö

    1. Kyllä oli ihan kiva. Enemmän aidompi vaikkakin turisteja oli paljon liikkeellä. Matkailussa eri mahdollisuudet ovat juuri niitä ihania mausteita!

      Tykkää

  7. Taitavat useammastakin syystä nykyisin nämä ns. kakkoskaupungit nostaa suosiotaan. Tämäkin taisi siis olla Splitiin verrattuna edullisempi ja vähemmän ruuhkainen ja sellaisena oiva valinta!

    Tykkää

    1. Moi niinpä. Ja etsivä voi joskus yllättyä positiivisesti.

      Tykkää

  8. Kylläpä vaikuttaa viehättävältä paikalta! Olisi ihana itsekin päästä tutustumaan tänne. 🙂 Hyvää informaatiota ja ehdottomasti täytyy laittaa tämä korvan taakse tulevia seikkailuja suunnitellessa.

    Tykkää

    1. Kiitos! Ja itse asiassa Splitin vierailullakin helppo saavuttaa.

      Tykkää

  9. Kroatia ja koko Balkan tuntuu olevan suosiossa tällä hetkellä. Me käytiin pari vuotta sitten vaan Dubrovnikissä, kun reissattiin autolla ympäri Balkania, mutta muu Kroatia jäi kiinnostamaan. Näistä vähemmän tunnetuista saarista onkin kiva lueskella.

    Mulla on muuten kans tavoitteena käydä kaikissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä saldona 32/45. Käytän UN+ listaa, joten lasken myös Kosovon ja Vatikaanin käytyjen maiden listalle.

    Liked by 1 henkilö

    1. Sulla on jo hyvin Euroopan maat hallussa. Itsellä junnaa paikallaan.

      Tykkää

      1. Mulla junnaa kans tällä hetkellä, kun tulee reissattua vaan samoihin maihin. Esimerkiksi Italia tällä hetkellä kestosuosikkina, mutta siellä tosin mennään aina eri alueille. Ens kuussa suuntana Napolin seutu ja Amalfin rannikko. Mitkä sulla on Euroopan suosikkimaat?

        Tykkää

      2. Hiukan sama juttu. Hollannissa käydään, koska tytär asuu siellä ja lapsenlapsi, sitten on Kreikka, Italia ja Kroatia. Niissä on tullut käytyä.

        Tykkää

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close