Wien top-10 kohdetta

Lähdimme pidennetylle viikonloppumatkalle Wieniin sopivasti joulun kynnyksellä. Wien on moninainen kaupunki, missä riittä tekemistä. Sen historia ulottuu pitkälle ja se on vaikuttanut koko Euroopan kehitykseen. Wien on kompakti kaupunki. Useat nähtävyydet sijaitsevat kaupungin keskustassa ns innere stadtissa, joka on myös unescon maailmanperintökohdetta. Linnaa, palatsia, puistoa ja kirkkoa. Koko kaupunki on itse nähtävyys ja sitä voi ihmetellä ilmaisestikin vaan kulkemalla sen kaduilla.

Majoittuminen keskustaan on järkevää. Silloin ei tarvitse aikaa kuluttaa kaupungissa matkustamiseen. Kulkeminen Wienissä on helppoa metron, bussien ja ratikkojen reitit ja aikataulut löytyvät googlesta. Lippuja voi ostaa asemilta tai ratikasta suoraan pankkikortilla.

Teemme etukäteen listaa paikoista, minne haluamme Wienissä mennä. Kaikkea sitä, mitä listasimme emme ehtineet näkemään. Ja siis meille riitti pelkästään Wien. Emme lähteneet Wienistä lähikohteisiin, vaikka niitäkin olisi ollut mielenkiintoisia tarjolla. Tässä esittelen 10 suosikkiani, jota ei kannata Wienissä missata. Ja tämä oli siis vasta talvinen Wien. Minkälainen onkaan kaupunki kesällä?

Talvinen Wien on erilainen varsinkin lumipeitossa. Olisi kiva päästä kaupunkiin kesällä.

1.Konsertit

Wien on kuuluisa musiikista ja säveltäjistä. Parhaiten Wien tunnetaan Mozartista, Beethovenista ja Straussista, mutta Wienissä ovat asuneet ja säveltäneet myös Haydn, Schubert, Brahms ja Mahler. Wienin valtionoopperan soittajista koottu Wienin filharmonikot on maailman parhaita sinfoniaorkestereita ja heidän pitämänsä uudenvuoden konsertti on kaiketi maailman tunnetuin vuosittainen musiikkiesitys. Väliin ei siis voi jättää konserttia. Me ostamme liput Schönbrunnin linnan konserttiin. Konsertti on hyvä mutta puitteet olisivat voineet kirkkokonsertissa tai Mozart-talon konsertissa olla upeammat. Tiedä häntä. Konserttiaikatauluja ja lippuja voi ostaa täältä tai täältä.

2.Espanjalainen ratsastuskoulu ja esitys

Espanjalainen ratsastuskoulu on perustettu 1572. Se sijaitsee Hofburgin palatsialueella. Se on maailman vanhin kouluratsastusta harjoittava koulu. Naisia kouluun oppilaiksi on otettu vasta 2008. Yleisölle avoimia näytöksiä on päästy katsomaan vuodesta 1919. Koulu on nimensä saanut alunperin siellä olleista espanjalaisita hevosista. Lippuja näytöksiin ja koulun esittelykierroksille voi ostaa mm. täältä. Kannattaa pohtia minkälaiset liput ostaa. Niitä on näytöksiin olemassa erihintaisia. Me ostamme seisomapaikkaliput tunnin esitykseen. Reilu tunnin seisominen ja toppavaatteet ei ole ehkä järkevin ratkaisu. Ja huomio, kannattaa mennä paikalle ajoissa, koska paikkalippuja ei ole.

Ostan lipun get your guidesta etukätenn. Lippu pitää käydä lunastamassa lipputoimistosta. Se sijaitsee toisella puolen rakennusta. Me kuljemme aika paljon harhaan etsiessämme ensin lipputoimistoa ja sitten ovea, mistä pääsee esitysareenalle. Hevostallit sijaitsevat vastapuolella esityspaikkaa. Niitä kannattaa käydä ihastelemassa myös.

Ratsastusmaneesi. Näytöksen aikana kuvaaminen on kielletty

3.Hofburgin keisarillinen palatsi (talvipalatsi)

Wien on linnojen ja palatsien kaupunki. Hofburgin linna tai laaja palatsialue sijaitsee aivan Wienin kaupungin ytimessä vanhassa kaupungissa. Hofburgin keisarillisen palatsin rakentaminen aloitettiin vuonna 1240. Se on erilaisten rakennusten ja puutarhojen muodostama kokonaisuus, joka toimi pitkään Habsburg-hallitsijasuvun residenssinä. Habsburgit hallitsivat laajoja alueita Euroopassa noin 700 vuoden ajan. Palatsissa sijaitsevat Keisarilliset asunnot, Keisarillinen aarrekammio, Espanjalainen ratsastuskoulu ja Sissi-museo mutta myös presidentin kanslia ja virka-asunto. Me käymme Sissi-museossa ja myöhemmin vielä kansalliskirjastossa. Sissi museossa ei saa kuvata.

Hofburgin yksi osio

4.Schönbrunn (unescon maailmanperintökohde)

Habsburgien pääasiallinen asunto sisältää 1441 huonetta. Palatsi on valmistunut 1638. Maria Theresia sai sen häälahjaksi. melkoisia ovat olleet aikanaan häälahjat! Huoneista 41 on avoinna yleisölle. Me kierrämme nuo huoneet. Täälläkin, kuten Hofburgin Sissi-museossa kuvaaminen on kiellettyä. Käymme mm isossa peilisalissa, jossa Mozartin kerrotaan esiintyneen ensimmäisen kerran. Linnassa roolia esittää myös Sissi ja hänen puoliso Frans Joosep I. He asuivat siellä aikanaan. Linnan alue on laaja. Puistoalue on varmasti kesällä kaunis mutta nyt talevlla jään ja lumen peitossa. Lisäksi me olemme sen verran myöhään alueella ja on pimeää eli emme puistoalueesta näe juuri mitään. Kesäisin puistossa järjestetään ulkoilmakonsertteja. Alueella on myös vaunumuseo ja eläintarha.

Wienin keskustasta alueelle pääsee parhaiten metrolla (U3-linja).

Kuvaaminen on kielletty linnassa sisällä
Linnan takapihalla on puisto, jossa kesäisin järjestetään mm konsertteja

5.Belvedere

Kahden barokkilinnan muodostama alue. Ala-Belvedere rakennettiin 1714-1716 kesäresidenssiksi ja ylä -Belvedere 1721-1722. Linnan tilaaja oli prinssi Eugen. Hän tilasi kesäpalatsin arkkitehti Lukas von Hildebrandtilta. Prinssi kuoli lapsettomana ja näin vuonna 1752 Eugène Savoijin perijätär myi linnakompleksin arkkiherttuatar Maria Teresialle. Linnassa on asunut mm. arkkiherttua Franz Ferdinandi.

Ylemmässä Belvederessä on nykyään taidemuseo. Siellä on erilaisia kuuluisten itävaltalaisten ja joidenkin ranskalaisten töitä. Ylemmän linna-alueen pihalta on hienot näkymät kaupunkiin.

Me emme käy taidemuseossa. Tyydymme kiertämään ulkosalla. Belvedereen matkustamme ratikalla D.

Kaupunkinäköala

6.Hundertwasserthus

Hundertwasserhaus on vuosina 1983–1986 rakennettu, taiteilija Friedensreich Hundertwasserin ja arkkitehti Joseph Krawinan suunnittelema asuinkerrostalo Wienissä.

Talon vastakkaisella puolen katua on pieni ostoskeskus. Kannattaa ehdottomasti kiertää sielläkin. Lähellä on taidetalo mutta me emme käy siellä. Tiedon mukaan paikka ei ollut avoinna.

Keskustasta alueen lähelle pääsee joko metrolla U3 tai raatihuoneen alueelta ratikalla nro 1.

7.Stephansplatz , Stephansdom ja sen ympäristö Graben

Stephansplatz on aukio Wienin maantieteellisessä keskustassa. Se on saanut nimensä Stephanin katedraalista, joka sijaitsee kyseisellä aukiolla. Aukiolta pääsee etenemään kävelykatu Grabenille. Me käymme ihastelemassa kirkkoa. Stephansdomin rakennustyöt alkoivat jo 1100-luvulla, mutta kirkko valmistui vasta paljon myöhemmin. Vuonna 1293 kirkko paloi, ja se rakennettiin uudelleen goottilaiseen tyyliin 1300-luvulta 1500-luvulle mennessä. Kirkko vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa. Kirkossa on mahdollista ihastella kaupunkia yläilmoista menemällä ylös kirkon yhteen torniin hissillä. Kyseisessä tornissa on pummernin kello, joka tuhoutui toisessa maailmansodassa ja rakennettiin uudelleen sodan jälkeen. Hissimaksu on muistaakseni 4 euroa. Jos et halua maksaa, voi ylös kiivetä portaitakin pitkin.

Grabenin kävelykadulla on paljon liikkeitä ja ravintoloita.

Näkymä Grabenille

8.Ruoka

Wien on tunnettu kahviloistaan. Tottahan toki kaikki tietävät Sacher -kakun ja että alkuperäisellä reseptillä tehdyn saa hotel Sacherista. Se on suklaakuorrutteinen kakku minkä sisässä on aprikoosihilloa. Ruhtinas Klemens Wenzel von Metternichin keittiömestari Franz Sacher kehitti kakun vuonna 1832. Sinne, jos haluat mennä, varaudu jonottamaan. Tai sitten ajoita vierailusi aikaiseen aamuun. Kakkuja saa ostaa myös mukaan. Jos ostat, kannattaa syödä se melko pian. Itse ostin kokonaisen kakun jouluksi kotiin. Se oli todella kuiva tai kuivunut kakku. Ei säily paria viikkoa, jonka lupaavat. Sitten on kahviloita mm. Aida, Demel jne. Hienoja taidonnäytteitä ja kakkuja löytyy kustakin kondiittorioista. Muita herkkuja ovat mm. omenastruudeli ja kaiserchmarren eli itävaltalainen pannukakku. Ja sitten kahvit, niitä löytyy erilaisia. Ostan kotiinviemiseksi Sissi -kahvipapuja (100% arabic). Niistä jauhettiin ja keitettiin kotona todella hyvät kahvit.

Demelin kakkuja

Itävaltailaisista ruoista mainittakoot wienin leikkeen (schnitzelin) ja gulassin. Me käymme wienin leikettä maistamassa Figlmullerissa, mistä se on lähtöisin. Ravintola on toiminut vuodesta 1905. Ravintola sijaitsee aivan lähellä Stephanienaukiota. Suosittelen varaamaan pöydän. Me jonotamme sisään puolisen tuntia. Toki jonotus palkitaan maukkaalla pihvillä. Itse leike on vasikanlihasta valmistettu leivitetty leike.

Naschmark eli markkinapaikka, paikallinen ruokatori on paikka, missä myös kannattaa vierailla. Se on laaja alue (1,5 km) täynnä myytäviä erilaisia ruokatavaroita, ravintoloita, kahviloita ja hiukan muutakin.

ohnom

9.Kansalliskirjasto (Pruuksaal)

Ensimmäinen keisarillisen hovin kirjastonhoitaja aloitti työnsä vuonna 1575. Tätä voidaan pitää kansalliskirjaston syntyaikana? Vanhin paikallinen teos on vuodelta 1368, joka on pappi Johannes von Troppaun käsin ruhtinas Albrecht III:lle kirjoittama evankeliumikirja.

Kirjastoa sanotaan maailman upeimmaksi barokki-tyyliseksi kirjastoksi. Eikä suotta. Prunksaalissa säilytetään n. 200 000 kirjaa 1500-1800-luvuilta. Täällä kirjoihin ei pääse käsiksi, mutta kirjastossa on myös aktiivisesti toimiva moderni puoli, joka on tavanomaisessa kirjastokäytössä. Kun etsimme Pruuksaalia, käymme myös tuossa kirjastossa. Yhteensä kirjastosta löytyy yli seitsemän miljoonaa teosta tutkittavaksi. Papurys -museoon, pitää ostaa erillinen lippu. Sen tajuamme vasta jälkeen päin.

Kirasto löytyy Hofburgin linna-alueelta. Pääsylippu maksaa 10 euroa. Linkki kirjaston sivuille. Jossakin kohdin kaupungin nähtävyyksien opastus on puutteellista. Tai sitten ollaan vaan maalaisia :).

10.Raatihuone

Wienin Innere Stadtissa (vanhankaupungin aluetta), sijaitsee vuonna 1883 valmistunut näyttävä Wienin raatihuone. Kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittanut Friedrich von Schmidt rakennutti raatihuoneen uusgoottilaiseen tyyliin. Raatihuoneen torni yltää 104 metrin korkeuteen ja rakennuksen kattokin 98 metriin. Massiivisen rakennuksen leveys on 127 metriä ja pituus 152 metriä. Kesäisin raatihuoneen aukiolla järjestetään myyjäisiä ja näytöksiä ja jouluaikaan sen aukiolla on joulumarkkinat.

11.Bonus Ringstrasse

Ringstrasse on vanhaa kaupunkia ympäröivä osittain yksisuuntainen kehäkatu. Sen tilalla on aikanaan ollut kaupungin kehämuuri. Kehäkadun eri osilla on nimet: StubenringParkringSchubert-RingKärtner RingOpernringBurgringDr.-Karl-Renner-RingUniversitätsring ja Schottenring. Tämän leveän puistobulevardin laidoilla ja lähettyvillä sijaitsee suuri osa kaupungin parhaista museoista, puistoista ja kulttuuripaikoista, joihin kuuluu ooppera- ja konserttisaleja. Siihen ja sen varrella sijaitseviin rakennuksiin ja puistoihin tutustumalla saa nopean oppitunnin Wienin upeasta arkkitehtuurista, historiasta ja nykyelämästä.

Kiertää voit kadun kävellen (5,2 km) tai hyppäämällä ratikkaan nro 1 tai 2.

Huomaa tämän ratikan numero ei ole 1 tai 2
parlamenttitalo
Karlskirche on myös yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä

Bonus jouluaikaan

12.Joulutorit

Jos Wienissä kannattaa vierailla kesällä niin toinen vierailuajankohta on jouluaika. Koko kaupunki on koristautunut jouluasuun. Ja joulutorit, niitä on kaupungissa useita. Ohessa juttuni näistä hienoista joulutoreista: Joulun taikaa Wienin joulumarkkinoilla.

Aidan kaiserchmarren

Muuta

Sain ennen matkaa vinkkejä, missä kannattaa käydä Wienin ulkopuolella. Viiniviljemät, Wachaun laakso, kaupunki Baden, Semmeringbahn – Unescon maailmanperintökohteen arvoinen junarata tai vaikka Slovakian kaupunki Bratislava. Näihin kaikkiin ja muihinkin kohteisiin pääse esimerkiksi päiväretkillä, joita voi ostaa vaikkapa Get Your guidesta.

Oletko käynyt Wienissä? Mikä on sinun suosikkipaikkasi siellä?

Naschmarkt

18 vastausta artikkeliin “Wien top-10 kohdetta

  1. Lähes kaikki olivat tuttuja paikkoja. Espanjalainen ratsastuskoulu esityksineen on jäänyt meiltä väliin ja se harmittaa erityisesti Marika ja toki myös minua. Ehkä itselläni on Wienistä päälimmäisenä mielessä kaupungin upea arkkitehtuuri yleisesti.

    Liked by 2 people

    1. Varmastikin kohteeksi valikoituu juuri nämä perusnähtävyydet. Kaupungin arkkitehtuuri on vertaansa vailla.

      Tykkää

  2. Olitpa ehtinyt paljon noin lyhyessä ajassa. Varsin kattava valikoima niitä paikkoja, joissa kannattaa vierailla Wienin keskustassa. Ihailin tekstiäsi siksi, että me olemme 2012 viettäneet siellä lähes kolme viikkoa kodinvaihdossa ja jotenkin muistelisin, että emme noita kaikkia paikkoja ole silloinkaan käyneet. Matkamme oli kyllä siksi hyvin erilainen, että olimme siellä suunnilleen juhannuksen jälkeen, eli tutustuimme kesäiseen Wieniin. Silloin esim puistot olivat aivan huikean erilaisia. Ja kiertelimme laajemmin, esimerkiksi Nashmarkt, Praterin puisto ja Tonavan rannat, Donaupark, Augarten, Kahlenberg, Grinzig, Wienin keskushautausmaa, jossa on paljon niitä Wienissä asuneiden muusikoiden muistomerkkejä, paitsi Mozartin, joka on St. Marxer Friedhofilla. Teimme myös pidempiä retkiä, esim juuri mainitsemasi risteilyn Bratislavaan (oli hieno) ja toisen toiseen suuntaan eli Wachaun laaksoon ja Melkiin ja vuoristoon Schneebergille. Eli noiden sinun kuvailemiesi paikkojen lisäksi kesä ja pidempi aika tarjoaa vielä paljon lisää. Wien on kyllä yksi Euroopan kaupunkien suosikeistamme. Pari vuotta sitten poikkesimme siellä myös uudelleen. Kävimme tuolla sinunkin mainitsemassasi konsertissa Schönbrunnissa ja tietysti myös Musikvereinissa ja teimme päivän mittaisen kävelykierroksen puistomaisemissa. Kävin lukemassa muistojani Wienistä ja näin sinun silloin lukeneen ja kommentoineen tekstiäni. Toivottavasti pääset siellä käymään vielä joskus kesäaikaan – nämä minun tekstini kuvat ovat niin toisenlaiset kuin luminen Schönbrunnin puisto. Hyviä matkoja edelleenkin! Aila https://ailajajuha.com/2021/12/05/wien

    Liked by 1 henkilö

    1. Kiitos kattavasta vinkkilistasta! Tuossa oli vain 10 kohdetta. Pohdinkin, miten pitää lista 10:ssä.

      Liked by 1 henkilö

      1. Sinun kymmenen nähtävyyden linkkilistasi oli todella hyvä. Nuo minun mainitsemani ovat sellaisia lisäjuttuja, sopivat kesään – jos on aikaa. Toivottavasti muuten sinä joskus voit toteuttaa sellaisenkin matkan. Nauttisit varmaan.

        Tykkää

  3. Monipuoliselta kaupungilta vaikuttaa Wien. Olisipa todella kiva käydä, talvella tai kesällä. Kesäihmisenä toki tykkäisin ettei tarvitsisi palella, mutta joulutorit ovat niin ihania paikkoja, että siksi voisin ajatella talvellakin tuonne matkustavani. 🙂

    Tykkää

    1. Kumpanakin aikana on kaupunki varmasti kaunis.

      Tykkää

  4. Ihana Wien! Kivoja vinkkejä ja hyviä kuvia! 🙂 Wien on tuttu kaupunki, ja kaikki muut listalta onkin koettu ja kokeiltu, paitsi joulutori ja konsertit.

    Tykkää

  5. Tuttuja paikkoja monet parilta Wienin reissulta – yhden teimme kauan kauan sitten talvisiin maisemiin juurikin joulumarkkinoiden aikaan ja toisen sitten vähän kesäisempiin, jolloin nuo kaikki puutarhatkin ovat kauneimmillaan. Hundertwasserhus on kyllä ovela paikka, kuten myös sen ympäristökin!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kesällä on ehdottomasti palattava kaupunkiin.

      Tykkää

  6. Paljon olette ehtineet Wienin-vierailunne aikana. Melkein parikymmentä vuotta sitten kiertelimme Wieniä syysloman ajan teinin kanssa ja enimmän ajan vietimme hevostalleilla ja eläintarhassa. Eläinrakas teini näet.
    Hienoa, että olet maininnut kulkuneuvot joilla pääsee perille, mieli tekisi käväistä kesällä Wienissä(kin).

    Liked by 1 henkilö

  7. Upea kaupunki niin kesällä kuun talvellakin. Etenkin joulutorien aikaan. Tehokkaasti olet lyhyessä ajassa kohteita kiertänyt ja hyvän vinkkilistan koostanut. Vinkvink yhdessä kuvassa mainitsit olevan oopperatalon, se on Ringin toisella puolella. Tuo on Itävallan parlamenttitalo. Uhkeita ja näyttäviä rakennuksia molemmat.

    Liked by 1 henkilö

  8. Wienissä on niin paljon nähtävää ja vau, mikä tuo kirjasto onkaan! Tuosta en ollut kuullutkaan! Wien on siitä kiva kaupunki, että pelkästään kaupungissa kävelemällä saa aimo annoksen upeaa arkkitehtuuria ja tunnelmaa. Jos on käymässä Wienissä ja on päivä ylimääräistä aikaa, suosittelen ottamaan tunnin bussin Bratislavaan – aivan erilainen kaupunki mutta todella kiva sekin.

    Liked by 1 henkilö

    1. Juurikin kävelemällä näkee jo paljon! Tuo kirjasto oli mahtava!

      Tykkää

  9. Wien on kyllä ihana kohde! Piipahdin joitain vuosia sitten nopeasti ja ehdin lähinnä kiertää muutaman joulutorin ja yhden museon. Tuo kirjasto jäi kyllä tämän perusteella kiinnostamaan nähdä itse!

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close