Rotterdam -yksi maailman suurimmista satamakaupungeista

Me päätimme lähteä jouluaattona tutustumaan Rotterdamiin. Leidenista on sinne kestää reilut puoli tuntia. Sen taitoimme paikallisjunalla.

Rotterdamissa päivä kului seuraavasti:

Heti asemalta poistuessamme tulvahti vastaan mielettömän iso toritapahtuma. Myyjiä ja kojuja aivan mieletön rivistö. Ja rakennukset, Rotterdam on kuuluisa noista moderneista rakennuksistaan.

IMG_0020.JPG

Kauppahalli

Olin lukenut etukäteen, että Rotterdamissa on aivan mielettömän hieno kauppahalli. Lokakuussa 2014 avattu kauppahalli Markthal Rotterdam edustaa uudenlaista urbaania typologiaa, jossa ruoka, viihde, asuminen ja pysäköinti on koottu saman katon alle. Se sijaitsee aivan aseman vieressä. Meillä oli jo hiukan nälkä, joten suunnistimme sen yhteen ravintolasta syömään lounasta.

Lounaan jälkeen kiertelimme tuota hienoa kauppahallia. Koju kojulta löytyi vaikka mitä ihmeteltävää. Maisteltua tuli vaikka mitä.

Mielenkiintoiseksi kauppahallin tekee myös se, että siellä sijaitsee myös asuntoja. Pohjakerroksen ruokahallin ympäröi asunnot. Asuntojen ikkuinosta on näkymä kauppahalliin. Lisäksi maan alla sijaitsee vielä neljä kerrosta kauppatilaa.

Kuva, joka on hallin seinässä ja katossa, on Arno Coenenin ja Iris Roskamin jättiläismäinen taideteos kattaa 11 000 neliömetrin alueen ja kuuluu maailman suurimpiin.

IMG_0002.JPG

Kauppahalli tai Marketplace ulkoapäin.

IMG_20161224_114742_1.jpg

Kauppahalli sisältäpäin

img_20161224_121933

Mart Cafe yläkerrasta käsin. Tarjoaa hyvät näkymät kauppahalliinkin

Siitä sitten jatkoimme matkaa satamaan. Satamasta pääsi risteilylle. Tokihan Tässäkin kaupungissa päätimme toteuttaa risteilyn. Se kesti reilu tunnin ja hinnaltaan…..

Vanha satama ja ”vanha” kaupunki

Me kävelimme ainoastaan joenvartta pitkin. Koko kaupunki on tuhoutunut toisessa maailman sodassa. Silloin ainoastaan vanha satama -lue oli se, mikä jäi jäljelle.  Ns vanha kaupunki rakennettiin uudelleen vanhan tilalle.

img_20161224_131417

img_20161224_131427

Tuo taustalla oleva on Willemsbridge

img_20161224_132114

IMG_0031.JPG

Joen toisella puolen olevaa asutusta

IMG_0034.JPG

IMG_0045.JPG

Risteily

Risteily antoi kuvan siitä kuinka laaja satama alue onkaan.

Satama alue on Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin. Kaupungista on matkaa joenvartta pitkin 40 km Pohjanmereen. Joenvarsi on täynnä satamalaitureita. Wikipedian mukaan niitä on ollut vuonna 2010 64.

IMG_20161224_141241.jpg

Taaksemme jäävä keskusta. Alla lisää pilviseltä risteilyltämme

Erasmusa silta

Upea silta yhdistää joen eri puolet.

IMG_0051.JPG

IMG_20161224_140742.jpg

Euromast TV-torni

Meidän Rotterdam kierroksemme päätyi Euromast tornille. Olimme varanneet pöydän sen ala carte ravintolasta. Ennen illallista ihailimme illan hämärtymistä kaupungissa. Se mitä söimme, vi juttua voi käydä lukemassa täältä.

img_0101

dsc_0148-1

Näkymät huipulta

dsc_0151-1

IMG_0113.JPG

IMG_20161224_195758.jpg

Ja pimeys saapuu

Muuta näkymää kaupungista

IMG_0078.JPG

IMG_0081.JPG

IMG_0073.JPG

IMG_0085.JPG

Puistokin löydettiin

IMG_0071.JPG

Tämä siis oli meidän Rotterdam. Luulenpa että kesäisenä päivänä, olisimme saaneet enemmän irti kaupungista. Tai jos solisimme olleet siellä hieman pidempään kuin olimme.

IMG_20161224_211725.jpg

Uusi hiljattain rakennettu Centraal Station

54 comments

 1. Päivitysilmoitus: Rotterdam -yksi maailman suurimmista satamakaupungeista | MATKALLA LÄHELLE TAI KAUAS
 2. Teija / Lähdetään Taas · helmikuu 12

  Kaupungit on usein kauniimpia kesäisin – jos nyt ei lumista satumaata oteta lukuun 🙂

  Enpä ole koskaan aiemmin lukenut mitään Rotterdamista tai ajatellut sitä matkakohteena. Siellähän voisi joskus käydäkin.

  Tykkää

  • Niin totta aurinkoisella säällä ja kesällä kaikki on hienompaa. Hollantiin matkaajille mainostetaan vaan Amsterdamia, vaikka siellä on monia muitakin paikkoja. Rotterdamista kesällä pääsee esim risteilemään Kinderjiikkiin siihen tuulimyllypuistoon.

   Tykkää

 3. Rotterdamista on aiemmin jäänyt mieleen että siellä pitäisi olla aivan hirvittävän hyviä ravintoloita. Satuitko testaamaan niitä lainkaan?

  Tykkää

 4. Johanna @ Out of Office · helmikuu 12

  Mielikuvani Rotterdamista ei ole kovin houkutteleva. En ole mikään suuri modernin arkkitehtuurin ja kolossaalisten kaupunkien ystävä. Olisin varmaan juminut tuohon puistoon koko loman ajaksi 😉

  Mutta onhan kauniissa moderneissa rakennuksissa oma viehätyksensä – ja illallinen korkella kaupungin valojen tuikkiessa alhaalla on aina seksikästä!

  Tykkää

  • No voihan. Varmastikin ainakin Kinderjiikin risteily olisi saattanut tuoda luontoakin näkyviin. Minusta hollantilaiset kuitenkin omaavat viherrakentamisen ja luonnon vaalimisen kaupungissa paremmin kuin me. Illallinen oli hieno. Nyt saimme kutsun syksystä mennä uudestaan mutta paikka on joku muu.

   Liked by 1 henkilö

 5. lizalondon · helmikuu 12

  Rotterdam on meidän käyntilistalla, etenkin poikaystävääni kiinnostaa kaupunki juuri sen modernin arkkitehtuurin vuoksi. Voi olla, että lähdemme matkaan vähän keväämmällä! 🙂

  Tykkää

 6. Martina · helmikuu 13

  Oi, olen kauppahallifani ja tuo Rotterdamin kauppahalli kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta. Miltäköhän tuntuisi asua kauppahallissa? Tuntuu ihan hullulta ajatukselta että kodin ikkunasta näkisi sisään kauppahalliin. 😀

  Tykkää

 7. Maria · helmikuu 13

  Ei kuulosta lainkaan huonolta kesäkohteelta! Ja ai että millainen tuo kauppahalli on! Lisää tuollaista rakentamista kaivattaisiin Suomeenkin, muutamia vanhoja halleja pidetään elossa mutta uusia ei näy kun supermarketit kilpailee omilla lihatiskeillään :/ Kuvista tuli muutenkin heti fiilis rennommasta ja modernimmasta elämisestä ja rakentamisesta!

  Tykkää

 8. Veera · helmikuu 13

  Toi kauppahalli vaikuttaa just hyvältä, kun siellä on monipuolisesti kaikkea eikä vaan niitä makkara- ja kalatiskejä mitä tuollaisissa usein on.

  Tykkää

 9. Terhi / Muru Mou · helmikuu 13

  Onpa erikoinen idea, että kauppahalli on kuorrutettu asuinnoilla! Ulkoreunassa voisinkin asua (olisipahan ruokapaikkoja lähellä), mutta se, että ikkunasta olisi näkymä kauppahallin sisään, ei olisi lainkaan kiva juttu. Vaikka kyllähän kauppahalli näyttää oikein viihtyisältä, mutta en minä sitä silti haluaisi ikkunastani katsella 😀

  Tykkää

  • En myöskään haluaisi katsella hallia. Talossa näyttää kyllä toisella puolella olevan parvekkeet. Muuten kauppahalli oli mahtava! Harmi etten ottanut kuvaa sivusta.

   Tykkää

 10. Anna K. - Kaukaa haettua · helmikuu 13

  No nyt ei kyllä kovin houkuttelevaa fiilistä tullut Rotterdamista, johtunee harmaasta säästä ja moderneista taloista, joista en itse niin innostu. No,minkäs teet jos kaupunki tuhoutui sodassa. Mutta tuo kauppahalli on kyllä kiinnostava, ihan siksi, että se on niin erilainen kuin hallit yleensä ja ennenkaikkea noiden asuntojen vuoksi! Ikkuna halliin päin! Kiva nakuilla suihkusta just tulleena ja vilkutella vaikka lihakauppialle! 🙂

  Tykkää

  • Harmaa ilma kyll varmasti rokottaa fiilistä. Mutta kauppahalli kyllä kruunaa. Ei ole kyllä tietoa, minkä huoneen ikkunat ne ovat. Olisi kiva päästä kämppään katsomaan minkälainen sisustus siellä on….

   Tykkää

 11. Huh, näyttipä kylmältä 😀 Ikinä en ole Rotterdamissa käynyt 🙂

  Tykkää

 12. Ansku BCN · helmikuu 14

  Kuten aiemminkin on kommentoitu, harmillisen harmaa sää sattui reissulle! Miltähän täällä näyttäisi kesällä, ja olisiko yhtään niin viehättävää kuin Amsterdamissa?

  Tykkää

  • Niinpä, ei voi mitään kun säät ei suosi. Kevät, kesä ja syksy parempia aikoja matkustaa. Paitsi voi silloinkin huono sää yllättää.

   Tykkää

 13. Ihanat näkymät tuolta Euromast -tornin ravintolasta hämärtyvään iltaan ja kaupungin valoihin! Ja olipa mainio idea tuo kauppahalli, johon oln yhdistetty asuntoja – mikäpä sen ihanteellisempaa, kuin kipaista ruokapöytään tuoreita herkkuja alakerrasta!

  Tykkää

  • Kyllä ilta tornissa oli onnistunut. Oikeastaan eihän silloin tarvitsisi laittaa ruokaa ollenkaan. Senkun vaan hakee valmiit alhaalta tai käy siellä syömässä.

   Tykkää

 14. Rotterdamista olen paljon kuullut, lähinnä hieman negatiivisia juttuja. Tosin taitaa johtua tuosta satamasta ja sen entisestä maineesta. Joka tapauksessa en ole lähemmin tutustunut, mutta juttusi perusteella sinne voisi lähteäkin. 🙂 Hienot näkymät oli tornista!

  Tykkää

  • Täytyy sanoa, että ei ihan top listan kärjessä Rotterdam ole ollut itsellänikään mutta ihan kiva kaupunki tuokin. On kai tuo satama elämäkin muuttunut vanhoista ajoistaan.

   Tykkää

 15. Stacy Siivonen · helmikuu 15

  Paikallinen kvaakpuisto on kuitenkin aina paras paikka, vaikkei kvaakkuja ihan kuvaan asti päässyt. Kyllä mahtaa hollantilaisia harmittaa, kun he olivat ihan sotiin syyttömiä ja kuitenkin heidän maansa tuhottiin kahdessa maailmansodassa.

  Tykkää

  • Totta sodat ovat vaikuttaneet maahan suuresti. Minulla olisi yksi kiva vaakkukuva New Yorkista. Siellä yksi vanha täti kaatoi kadulla säkistä jyviä kadulle. Muistutti ihan yksin kotona ohjelmaa. Paitsi että tädistä en uskaltanut kuvaa ottaa!

   Liked by 1 henkilö

 16. Merituuli Hemilä · helmikuu 15

  Rakastan kauppahalleissa kiertelyä. Tämä olisi kyllä koettava, asuntoineen kaikkineen. Olemme joskus ajaneet Rotterdamin läpi, sillä kummityttömme perheineen asui monta vuotta Hollannissa.

  Tykkää

 17. Mä en kyllä oikein osaa arvostaa modernia arkkitehtuuria. Se tuntuu häivyttävän kaupunkien persoonia ja tekevän niistä toistensa kopioita. Onneksi Hollannista löytyy vielä paljon myös vanhempaa rakennuskantaa. Tuo kauppahalli on todella hämmentävän näköinen. Ehkä olen liian kaavoihin kangistunut, mutta olisi outoa asua siinä rakennuksessa…

  Tykkää

  • Ai minua kiinnostaa niin uusi kuin vanha. Onneksi sitä on Rotterdamissa tarjolla. Tuo kauppahalli oli hauska mutta en kyllä siinä asuisi.

   Tykkää

 18. Päivitysilmoitus: Matkakarttani | MATKALLA LÄHELLE TAI KAUAS
 19. Me käytiin kerran päiväseltään Rotterdamissa. Silloin oli aurinkoinen toukokuu mutta poikkeuksellisen kylmä! Mulle jäi vähän ristiriitainen tunne Rottiksesta. Monista asioista tykkäsin, mutta en oikein saanut kaupungista otetta. Syytän siitä osittain valtavia rakennustyömaita mutta myös lyhyttä, pintapuolista vierailua. Samoja fiiliksiä kuin teilläkin siis. Oltiin liikkeellä kaveriporukalla, joten hauska reissuhan meillä joka tapauksessa oli.

  Me käytiin myös Euromastissa, tottakai! Me tosin tyydyttiin ihan vain drinkkien siemailuun ja hoidettiin ruokailu muualla.

  Tykkää

 20. pschildt · helmikuu 16

  Heh, olen käynyt tuolla isäni kanssa jotain 50+ vuotta sitten, mutta tunnistan tuon Euromast -tornin!
  Isäni työskenteli laivanrakennusteollisuudessa ja pääsin mukaan jollekin työmatkalle, joka suuntautui myös tuohon kaupunkiin.

  Tykkää

 21. Katja/jumalainenseikkailu · helmikuu 16

  Olipas jännä tuo kauppahalli, kaikki huomio kiinnittyi siihen. Olisi kiinnostavaa päästä käymään joissain niistä asunnoista, jotka sinne on rakennettu. Muuten kaupunki näyttää hieman liian nykyaikaiselta makuuni.

  Tykkää

 22. Anne · helmikuu 16

  Rotterdam ei oikein ole koskaan houkutellut kohteena, eikä varmaan tällaisena harmaana päivänä näyttänyt täysin parhaita puoliaan 🙂 Erikoinen tuo kauppahalli. Kuten moni muukin on sanonut, en ehkä kuitenkaan haluaisi asua samassa rakennuksessa ja katsella olkkarista kauppahalliin sisälle. 😀

  Tykkää

 23. Johanna Hulda · helmikuu 17

  Onpa jännä että kauppahallissa on myös asuntoja, ja niistä vieläpä ikkunat halliin. Seurustelin aikoinaan merimiehen kanssa, joten ”Rotiskosta” on tullut kuultua kaikenlaista, mutta itse en ole käynyt. Ei ehkä se kohde minne ensimmäisenä lähtisin, mutta voisihan tuollakin piipahtaa!

  Liked by 1 henkilö

 24. Emma · helmikuu 17

  Kauppahallit on ihania, yleensä käymisen arvoisia kohteessa kuin kohteessa, mutta että asuntojakin Rotterdamin kauppahallissa, vau! Mä voisin vaikka muuttaa sellaiseen 😀

  Tykkää

 25. Anna · helmikuu 17

  Oon viettänyt Rotterdamissa muutaman päivän joku kymmenen vuotta sitten, kun kaverini asui siellä. Katukuva näyttää tutulta, mutta muuten en enää kauheasti muista koko reissusta. Jännä, että tuolla kauppahallissa on myös asuntoja! Siitä on helppo käydä ostoksilla 🙂

  Tykkää

 26. Anna Koskela · helmikuu 18

  Tässä oma kokemukseni Rotterdamin satamasta. Oli aivan käsittämättömän vaikuttava paikka. Harmi, että teillä ei aurinko paistanut.
  http://www.tamamatka.fi/rotterdamin-satama-euroopan-suurin-satama/

  Tykkää

 27. Lotta | Watia.fi · helmikuu 18

  Mä olen kerran käynyt Rotterdamissa ja tuttuja maisemia mahtui tähänkin juttuun. Meillä oli vähän aurinkoisempi päivä ja kaupunki oli kyllä oikein viehättävä. Vähän erilaista Hollantia.

  Tykkää

 28. Merja / Merjan matkassa · helmikuu 18

  Rotterdamia en ole koskaan harkinnut reissukohteeksi. Amsterdamissa olen käynyt kerran, mutta siitäkin on jo niin pitkä aika, että pitäisi mennä uudestaan. Työkaverini on menossa huhtikuussa Rotterdamiin juoksemaan maratonia. Siellä on kuulemma tasainen reitti – uusi kilpailija Berliinille.

  Tykkää

 29. Kohteena maailma / Rami · helmikuu 18

  Olen mennyt Rotterdamin läpi junalla ja ikkunasta katsottuna vaikutti todella mielenkiintoiselta kaupungilta. Toki olen paljon lukenut sen upeasta arkkitehtuurista, varsinkin nykyaikaisesta. Kyllä tämänkin postauksen perusteella kannattaa Rotterdam ottaa ohjelmaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s