Road trip Lofooteille – kyliä, rantoja ja luontoreittejä

 

Lofootit yllättivät ja shokeerasivat minut kauneudellaan. Saariryhmittymän kauneus oli läsnä kaikkialla. Jylhät maisemat, kesäkuussa vielä lumihuippuiset vuoret ja pienet värikkäät kalastajakylät olivat jotain todella upeaa. Luonto saarella on läsnä vahvasti joka hetkessä. Lisäksi matkamme ei-sesonkiaika (korona myös) loi oman mystiikkansa hiljaisuudellaan. Juurikin sopiva paikka loman alkuun.

Meillä paistoi aurinko koko ajan ja loppupäivinä oli jopa hellettä. Mutta eräs norjalainen totesi, kun kehuin hienosta säästä, että nauttikaa, koska aina ei sää ole mitä parhain vaan sataa vettä ja on kylmää. Ja me nautittiin koko rahalla!

Lofooteilla asustelee 25 000 asukasta. Saari muodostuu Våganin, Vestvågøyn, Flakstadin, Moskenesin, Værøyn ja Røstin kunnista. Kunnat sijoittuvat eri saarille, jotka on yhdistetty silloilla. Etäisyydet ovat lyhyet Lofooteilla. Pohjoisesta etelään on 350 km. Lofooteilla ei ole tietulleja. Huoltoasemia ei myöskään ole joka kylässä eli kannattaa tankata heti kun mahdollisuus siihen tulee. Kahviloita, kauppoja ja kioskeja ei myöskään ole joka niemen notkossa. Kovin ei Lofootin teillä myöskään ajeta. Lisäksi teillä saattaa tulla vastaan esim. lampaita tai muita elikoita.

dsc08037

E10 -tieosuus on yksi väylä Suomesta perille

E10 tie vie Torniosta pohjoisen Ruotsin lävitse Lofoottien kärkeen Åhon. Tie on melkoisen hyvässä kunnossa (hiukan routakuoppia), ei sisällä mitään haasteellisia serpentiiniteitä mutta mutkateitä ja upeita maisemia kyllä ja välillä tunneliosuuksia. Maisemat reitin varrella vaihtelevat. Ruotsin alkupäässä on vielä melkoisen tasaista ja tylsä suoraa erämaata mutta lähestyessä Norjaa alkaa ns ikijää alue, missä järvet ovat kesä-/heinäkuussa jäässä ja lunta tienvarsilla.loparit

dsc07831
Ruotsin puolella Kiirunan jälkeen on hyvä pysähtymis-taukopaikka

Onneksemme olimme reissussa ei -Sesonki aikaan. Tiellä sai ajella melko rauhassa ja ruuhkia ei juurikaan ollut.

Moni suomalainen varsinkin nyt korona-aikaan matkaa Lofooteille käsivarren ja Kilpisjärven kautta.

Autolla kun liikkuu, on kätevää matkassa pitää omaa evästä. Toki Lofooteilla on kahviloita ja ruokapaikkoja mutta välillä oli kiva pysäyttää auto ja nauttia kahvit tai muut juomat upeilla näköalapaikoilla.

DSC07823

dsc08551
Tauon paikka? Vieressä oli myös kioski

Lauttaliikenne

Me ajoimme Lofooteille tietä pitkin mutta jatkoimme Lofooteilta matkaa FV-17 tieosuudelle Helgelandskystenille. Helpottaaksemme ajamista varasimme lautan reitille Moskenes -Bodo.

dsc09136

Yleensä lautoille pääsee ihan suoraan ilman varauksia mutta tässä kohdin emme halunneet ottaa riskiä. Lautan kapasiteetista 40 prosenttia täytetään etukäteisvarauksina. Loput täytetään tulojärjestyksessä. Lauttareitit löytyvät linkistä ja etukäteen varaukset täältä.  Me siis varasimme ja maksoimme lauttamatkan etukäteen.

IMG_20200621_121121_resized_20200724_091639865
goodbye Lofootit

Lofoottien kylillä

Tässä lyhyt kooste eri Lofoottien kaupungeista ja kylistä. Kaikissa Lofootilla olevissa kylissä emme viiden päivän aikana ehtineet käymään. Paljon jäi vielä nähtävää.  Kylät, joissa me vierailimme, on listattu siinä järjestyksessä kuin ne E10 reitillä ovat tultaessa Lofooteille ja päädyttäsessä Åhon.

Henningsvaer

Henningsvaer oli meidän ensi kosketus Lofooteille. Tämä on yksi suosituimmista käyntikohteista. Olimme siellä kaksi yötä ja pidimme kylästä kovin. Kylässä on paljon erilaista tekemistä ja katsottavaa. Parhaat tekemiset tarjoaa ihan vaan samoaminen kylän raitilla ja maisemista nauttiminen. Juttulinkki: Henningsvær -Lofoottien Venetsia

dsc08246
Hennigsvaer yöllä

Nusfjord

Tästä kirjoitin oman jutun Lue: Nusfjord – Lofoottien yksi vanhimmista. Lofoottien vanhin melko alkuperäisessä kuosissa oleva kylä. Kaunis, kuten muutkin. Kylään mentäessä pitää maksaa aluemaksu. Tässä Lofoottien yksi suosikeista.

dsc08955
Nusfjord

Reine

Tämä on virallinen Lofoottien pääkaupunki. Yksi kauniista Lofoottien kylistä. Tämän kylän parhaat näkymät saa pysähtymällä ennen kylää sen parkkipaikalle. Parkkipaikan läheisyydestä lähtee polku Reinebringenille, jonne kiipeämällä noin 1600 porrasta, näet huikeat maisemat. Reineä on mainostettu joskus Lofoottien kauneimpana kylänä. Suosikki ja the must käyntikohde on tämäkin.

dsc08786
Reine

Hamnoy

Tässä kylässä emme pysähtyneet. Tyydyin ottamaan kuvia etäältä. Suloinen kuin mikä. Sen näki jo ohi ajaessa. Pieni saari isompien välissä.

dsc09052

Moskenes

Tuli meille tunnetuksi lähinnä kirkosta ja lauttasatamasta. Tästä kylästä pääsee Bodooseen mantereelle.

dsc09112

Sörvangen

Täältä löytyy mm puhelinmuseo. Nämä ovat pieniä kalastajakyliä. Åhon ajettaessa näistä kylistä tulee ajettua lävitse.

tind

Tind

Pieni kylä ennen Åta. åsta kylään on lyhyt kävelymatka.

Å

Ihan ehdottomasti Lofooteilla ollessa tulee ajaa tähän kylään. Kaunis kuin mikä. Ihan paras juhannuksen viettopaikkana. E10 tie päättyy tänne. Lisää Åsta: Å i Lofoten.

Å i Lofoten

Kylät joissa emme ehtineet käymään mutta ehkä olisi pitänyt:

Svolvaer

On Lofoottien ns epävirallinen pääkaupunki. Me ohitimme kaupungin pysähtymättä. Kaupungista löytyy meriakvaario, jääveistogalleria ja sotamuseo. Kaupunki tarjoaa parhaiten erilaisia retkiä. Svolvaerista voit lähteä valassafarille, Trollfjordenille, kalastamaan tai bongaamaan revontulia.

Eggum ja Leknes

Edellä mainittuihin kyliin suositellaan myös pistäytymään. Koska meidän vierailu kesti viisi päivää, emme ehtineet edes auringonlaskua (tai juhannuksena ei aurinko laskenut mutta…)käymään ihailemassa. Meidän majoituskohteet sijaitsivat vastakkaisessa suunnassa, joten emme siis nähneet auringon hiipumistapahtumaa ja emme myös uutta nousua.

Å i lofoten
Ån auringonlasku

Nähtävää

Lofooteilla luonto näyttelee pääosaa nähtävyyksien osalta. Saari on tehty retkeilijöille mutta myös muillekin matkaajille. Meri ja lumiset huiput sekä kylät niiden välissä, tarvitaanko muuta nähtävää? Kylistä löytyy pieniä museoita ja gallerioita.

Lähestulkoon joka kylässä on jokin museo. Me käväisimme Viikinkimuseossa. Siitä voit lukea: Viikinkimuseo a’la Loftor Viking museum. Sitten löytyy mm. kapakalamuseota ja  kalanmaksaöljymuseota.

viikinkimuseo lofooteilla

Muuta nähtävää ovat mm.

-Kabelvågin ja Flagstadin vanhat kirkot ja niiden hautausmaat.
-Lofoten Museum Kabelvågissa. Lofoottien historiasta ja pääelinkeinosta kalastuksesta kertova viehättävä rannikkoseutumuseo.
-KaviarFactory Henningsværissa. Vanhassa kaviaaritehtaassa sijaitseva paikallisen ja kansainvälisen nykytaiteen näyttelytila.
-Engelskmannsbrygga-galleria ja työpaja Henningsværissa.
-Værøyn ja Røstin ulkosaaret. Ota laiva Moskenesista ja tee retki monimuotoisesta lintukannastaan tunnetuille saarille.
-Vesterålenin valasretket. Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva saariryhmä on paras paikka valaiden bongaukseen Lofooteilla.

Å

Ne rannat

Lofooteilla on kerrassaan upeita rantoja mutta vesi on melko kylmää. Osa rannoista sijaitsee helposti tien varrella. Ohi ajaessa ei näiltä rannoilta voi välttyä, eikä voi olla pysähtymättä.

Kvalvika Beach

Kvalvika Beach oli meidän yksi päätavoitteista.  Rannalle ei pääse autoteitse. Sinne on matkaa noin 2 km. Reitti on netissä olevan oppaan mukaan helppo mutta parkkipaikan opastaulussa lukee keskivaikea. Paras paikka on jättää auto …..josta lähtee tien toiselta puolen polku rannalle. Itselle yllätys oli siinä, että en ollut kovin tutustunut reittiin ja se yllätti kivikkoisuudellaan. Loppumatka saikin sitten tottumattoman perääntymään kun olisi melko jyrkkää rinnettä pitänyt laskea alas kivikkoa myöden. Jälkeen päin harmittaa, etten ollut ensin jossain Suomessa totutellut kulkemaan hieman haasteellisemmassa maastossa. No nyt on syy palata takaisin. Linkki, josta saat lisätietoa rannoista ja kuinka niille päästään.

kvalvika beach

Rambergstranda- red hut

Tämä  ranta oli tien varrella, joten oli helppo saavuttaa. Aurinko paistoi ja lämpöä oli yli 20 astetta. Toki oli pysäytettävä auto ja mennä hienolle valkealle hiekalle käyskentelemään. Vesi oli kylmää mutta jo rannalla olo vilvoitti kivasti.

rambergstrand

Horseid beach

Tämä ranta kiinnosti myös mutta meidän aikataulumme ei antanut periksi toiselle päiväreissulle. Tälle rannalle kuten Bunes beachille päästäkseen pitää ottaa lautta Reinestä. Aikatauluihin kannattaa tutustua kts linkki, koska aikataulu voi olla hieman tiukka, jotta rannalle pääsee päiväretkenä. Toinen vaihtoehto on pysähtyä aikaisemmin Bunes beachille.

Bunes beach

Nyt jälkeenpäin totean harmikseni, että tämä olisi ollut varmaankin paras päiväkohteeksi. Reitti rannalle ei näytä vaikeakulkuiselta ja käynnin jälkeen ehtii varmasti lautallekin.

Haukland beach
Uttakleiv beach

Kahdelle viimeiselle rannalle pääsee autolla. Näiltä rannoilta pääsee ihailemaan auringonlaskun tapahtumia.

Kaikki rannat ovat yhtä kauniita.

dsc08637

Luontopolkuja

osalle edellä mainituille rannoille kuljettiin luontopolkujen kautta. Mutta siis perinteisiä suomalaisten mieltämiä luontopolkuja nämä eivät ole. Reittejä löytyy helposta vaikeisiin. Pieni varoituksen sananen. Kannattaa muistaa, että Norjan merkitsemä helppo reitti ei ole suomalaisten helppo! kiipeäminen vuoren rinteillä kivikossa vaatii totuttelua. Itselle tämä tuli yllätyksenä mutta kun tulee seuraava kerta, osaan jo varoa.

Saarella on myös tarjolla paljon näköalapaikkoja minne pitää kiivetä.

Ohessa linkki, mistä voi tutustua Lofoottien eri reitistöihin: Hiking Lofoten.

Toinen linkki, mistä löytyy luontopolkuja karttoja ja opastusta: Lofootit / Hiking

Ohessa kartta, mistä löytyy koko Norjan luontopolkuja kartalta: UT.no

Tuo UT. no löytyy appinakin.

dsc08728

Retket

Mainitsin jo valasretket auringonlaskuretket yms. niitä pystyy ostamaan ja varaamaan paikan päällä. Googlettamalla Lofootit Tours voi etukäteenkin jo tutustua tarjontaan.

Meitä jäi suuresti harmittamaan, kun jälkeenpäin luimme Hop on of vesibussista. Sen reittiin ja aikatauluihin pääsee tutustumaan täältä: Lofoten Hop On Off. 

lofootit

Majoitus

Itse olen viime aikoina lähinnä ollut se hotellimajoittuja mutta nyt tätä tyyliä virkisti omatoimimatkailu ja mökkeily.

Tai itse asiassa kävi myös niin, että useassa huoneistossakin oli oma keittiö tai keittiönurkka melko hyvin keittiövälinein. Nyt nautimme siis omista kokkailuista aina aamiaisista illallisiin.

Majoitusta saarelta löytyy niin perinteistä hotellia kuin ihan mökkiä tai leirintäaluetta. Telttailu on tullut selkeästikin uudestaan muotiin.

Sanotaan, että saareen pahin sesonki ulottuu toukokuusta syyskuulle. Saaren majoituskapasiteetti on melko rajallinen ja siksi suositellaan tekemään majoitusvaraukset etukäteen.

Leirintäalueita löytyy tästä linkistä: Lofoottien camping -alueet

Itse suosin nykyään pääasiassa Booking.comia tehdessäni majoitusvarauksia.

Se, missä me majoituimme saarilla löytyy myöhemmin road trip koosteestamme.

lofootit

Ravintolat ja kahvilat

Ravintoloita ja kahviloita löytyy kylistä. Me kävimme syömässä Lofooteilla vain kerran Henningsvaerissa. Pääasiassa kokkailimme omassa keittiössämme. Jotkut kahviloista tai leipomoista olivat vielä kiinni meidän saarella ollessa. Kala ja äyriäiset sekä lammas on parasta ruokaa saarella. Hirveän isoa ravintolavalikoimaa ei saarella ole mutta joitakin helmiä löytyy. Tripadvisor opastaa ravintolan saloihin ehkä parhaiten: Lofoottien ravintolat ja kahvilat. 

IMG_20200617_193356_resized_20200701_091049984

Ötökät

Lofootit ovat kai sen verran pohjoisessa, että siellä ei ole hyttysiä eikä muita verenimijöitä. Sekin ihmetytti, että vaikka turskaa oli kuivumassa jos joka niemennokassa, ei siltikään kärpäsiäkään pörrännyt lähimailla.

Käärmeitä ei myöskään näkynyt. Pitääkö paikkansa, että saarella ei ole käärmeitä?

dsc08654

 

Onko Lofooteilla kallista?

Tokihan hintataso Lofooteilla yllättää. Norjassa on kallista mutta itse mielsin jotenkin niin, että Suomen hintatasossa liikutaan.

Norja ja Lofootit sopivat mielestäni myös budjettimatkaajalle.

Juttu Norjan road tripin suunnittelusta: Norjan road trip -reittisuunnitelmat

lofootit

moskenes
Moskenesin kirkko
Å
Å:n maisemia

 

18 vastausta artikkeliin “Road trip Lofooteille – kyliä, rantoja ja luontoreittejä

 1. Kiitos erinomaisesta postauksesta, jonka laitan talteen. Olemme jo pitkään kuolanneet matkaa Lofooteille, mutta aina se on siirtynyt syystä tai kolmannesta. Tyttäremme perheineen tuli sieltä juuri haltioitumasta eivätkä heidän kokemuksensa ja kuvansa ainakaan pienentäneet kaipaustamme tuonne ennen käymättömälle seudulle. Jos ja kun jotkut ovat menossa Lofooteille, kannatta harkita myös tätä suomalaiskylää samalle reissulle.
  https://appamatkustaa.fi/pykeija-suomalaiskyla-norjassa-jaameren-rannalla/
  ja ajella samalla matkalla tämä pätkä
  https://appamatkustaa.fi/pohjois-norja-reitti-jaameren-rantaa-pykeijasta-altaan/

  Liked by 1 henkilö

 2. Teille sattui hienot säät. Onkohan Lofooteilla ollut muutenkin poikkeuksellisen hyvä sää tänä vuonna, koska työkaverini heinäkuisissa kuvissa paistoi myös aurinko ja topissa tarkeni. Minulla on ollut Lofooteista mielikuva, että siellä aina sataa ja on kylmä. Oliko teillä majoitukset etukäteen varattu?

  Liked by 1 henkilö

 3. Ihana lueskella ja tunnelmoida Lofootteja näin jälkikäteen, itsekin sieltä juuri vastikään kotiuduimme! Mielestäni Reinen ehdottomasti paras paikka oli myös juurikin tuo tarkoittamasi parkkipaikka upeine maisemineen, muutoin en Reinen kylää, enkä liiemmin Henningsvaeriäkään pitänyt erikoisena kokemuksena. Johtunee tosin enimmäkseen sesongin aiheuttamasta ruuhkasta, sillä autoakaan emme saaneet parkkiin mihinkään. :/ Sen sijaan Å (jonka jätimme onneksi viimeiseksi) oli aivan ihana kokemus! Todella suloinen kylä. 🙂 Parasta todellakin oli kuitenkin Vesterålenissä viettämämme pari päivää valassafarin parissa, sillä näimme monia erilaisia valaita aina ryhmävalaista miekkavalaisiin! Näistä on tulossa blogiinkin juttua vielä piakkoin. Olen kyllä niin samaa mieltä, että luonto vie mennessään näillä saarilla ja se on ihanaa vaihtelua kaupunkielämään!

  Liked by 1 henkilö

 4. Lofootit näyttää kyllä niin kauniilta! Tuntui muuten, että todella moni suomalainen ja ketä seuraan ig:ssä lomaili siellä tänä kesänä. En ole itse koskaan käynyt, mutta jossain kohtaa ajatuksissa olisi roadtrippailla tuollakin. Kovasti muuten tulee Uusi-Seelanti viboja noista upeista rannoista!

  Liked by 1 henkilö

 5. Niin paljon tuttuja nimiä ja paikkoja 🙂 Kiertelimme Lofooteilla muutama vuosi sitten (lentäen Bodöhön, siitä lautalla Moskenesiin ja samaa reittiä takaisin, auto vuokralle Bodöstä) ja niitäkin, siis juttuja jo jonkun vuoden takaa, on tänä kesänä luettu tosi paljon blogistamme! Tuntuu todellakin, että kaikki ovat käyneet siellä nyt. Meilläkin sää suosi, ellei nyt ihan joka päivä ollut täysin aurinkoista, niin ei myöskään turistia haittaavaa sadetta kait kertaakaan – enemmän äsken tekemällämme Itä-Suomen kierroksella satoi!

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s